Kanser Kemiğe Sıçrarsa Ne Kadar Yaşar? Kemik Metastazı Tedavileri

Kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusunun yanıtı; kanserin türüne, hastanın genel sağlık durumuna, yaşına ve hastalığın yayılma derecesine bağlı olarak farklılık gösterir.

Kanserin kemiğe sıçraması, kemik metastazı olarak isimlendirilir ve çoğunlukla ileri evre vakalarda görülür. Yaşanan bu durum, hastalığın seyrini (prognoz) önemli ölçüde etkiler. Buna karşın kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusunun yanıtını net olarak vermek mümkün değildir.

Kemik Metastazı Nedir?

kanser-kemiğe-sıçrarsa-ne-kadar-yaşar
kanser-kemiğe-sıçrarsa-ne-kadar-yaşar

Kemik metastazı; kanserin birincil olarak başladığı yumuşak doku veya organdan (akciğer, meme, prostat, tiroit vb.) ayrılarak kemiğe sıçramasıdır. Böyle bir durumda hastalık hem birincil organda seyrini sürdürmeye devam eder hem de kemiğe bulaşır. Metastaz, kanser hücrelerinin kan ve lenf yolu ile taşınmasına bağlı olarak oluşur.

Kemik metastazı, ileri evre kanserlerde görülen bir durumdur. Hastalığın ileri evrede olduğunu gösteren en önemli hususlardan biri metastazdır. Kanser hücrelerinin kemiğe yayılması ile birlikte buranın dokusunda, işlevinde ve yapısında bozulmalar meydana gelir. Hastaların yaşam kalitesi düşer. Bu tür durumlar, kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusunun daha sık sorulmasına yol açar.

Kemik metastazı, kemik kanseri ile benzer özellikleri gösterebilir, ancak birebir aynı değildir. Metastazın kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bunlara dair detaylar, aşağıda yer alan tabloda gösterilmiştir:

Tür Açıklama
Osteolitik Metastaz Kemik dokusunda çözülmeye (osteoliz) yol açar ve kemiği zayıflatır. Kemiklerin kırılma riskleri artar. Söz konusu tür, çoğunlukla meme ve böbrek kanserlerinde görülür.
Osteoblastik Metastaz Burada kanser hücreleri yeni kemik dokularının anormal şekillerde oluşmasına yol açar. Kemiklerin kalınlaşması, sertleşmesi ve şekillerinin değişmesi ortaya çıkabilir. Bununla birlikte kemiklerde zayıflama ve kırılganlık da görülebilir. Prostat kanseri ile benzer yapıdaki kötü huylu tümörlerin metastazları çoğunlukla bu şekildedir.

Buradaki türe bağlı olarak kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusunun yanıtı farklılık gösterebilir.

Kemik Metastazı Belirtileri Nelerdir?

Kemiğe metastaz yapmış kanser vakalarında, primer kanserin dışında farklı belirtiler ortaya çıkar. Bunlar, kanserin kemiğe sıçraması belirtileri olarak isimlendirilir. Söz konusu belirtiler, şu şekilde sıralanabilir:

  • Kemik Ağrısı: Zamanla artan ve kronik hale gelen kemik ağrısı, en yaygın belirtilerden biridir. Dinlenirken veya gece uzanırken bu ağrılar çok daha net şekilde hissedilir.
  • Kırıklar: Dokuların zayıflamaya ve yapılarının bozulmaya başlaması ile kırıklar daha fazla görülür. Normal şartlarda kırıklara neden olmayacak darbeler dahi kemiklerin kırılmasına neden olabilir.
  • Şişlik: Etkilenen bölgede ağrının haricinde şişlik ve hassasiyet görülebilir. Hastalığın sıçradığı kemikte hassasiyet ve şişlik oldukça belirgindir.
  • Hiperkalsemi: Sıçrama nedeniyle kemiklerde çözünme meydana gelmeye başlar. Buradan ayrılan kalsiyumlar, kana karışır ve kandaki kalsiyum oranı normal olmayan şekilde artar. Söz konusu durum mide bulantısı, kusma, zihin bulanıklığı ve sık idrara çıkma gibi semptomlarla karakterizedir.
  • Yorgunluk: Kanserin belirtilerinden yorgunluk, metastaz ile çok daha belirgin hale gelir.
  • Omurilik Baskısı: Kanserin sıçradığı kemik omurgada ise burada baskı oluşabilir. Büyüyen tümör sinirlere baskı yaparak daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Felç, idrar kaçırma, uyuşma ve bacaklarda güçsüzlük bunlardan bazılarıdır.

Buradaki belirtiler, hastalığın tipine ve hastaya göre farklı şiddette kendisini gösterir. İlgili semptomlar, kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusunun yanıtını da etkiler.

Kemik Metastazı Tanı Yöntemleri

kanser-kemiğe-sıçrarsa-ne-kadar-yaşar

Kanser hastalarında metastaz riskine karşı periyodik olarak taramalar yapılır. Bu taramaların dışında ise belirtilerin ortaya çıkması ile yapılacak kontrollerde tanı konulabilir.

Kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusunun yanıtı açısından büyük bir öneme sahip olan tanı için farklı yöntemler vardır. İlk olarak röntgen ile kemikler kontrol edilir ve yapılarındaki zayıflamalar ya da herhangi bir türden anormallikler tespit edilir. Röntgenin yetersiz kaldığı noktalarda bilgisayarlı tomografi (BT) ve MR görüntüleme kullanılır. Elde edilen görüntüler üzerinden kemik metastazı tanısı konulur.

Kanser hastaları, tedavi süreçlerinde periyodik olarak metastaz riskine karşın PET çektirir. PET, kanserli hücrelerin aktifliğini tespit eden ve vücudun tamamını kapsayan etkili bir yöntemdir.

Kemik Metastazı Tedavileri

Kemik tümörleri veya metastazlarında tedavi medikal onkoloji uzmanları ile radyasyon onkoloji uzmanlarınca planlanır. Bu aşamada multidisipliner bir yaklaşım benimsenmesi gerekir. Konuyla ilgili farklı uzmanlık alanlarından da yardım alınabilir. Bu süreç, kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusunun yanıtının belirlenmesi için çok önemlidir. Tedavi için kullanılacak yöntemler şunlardır:

1 – Kemoterapi

Kanser hücrelerini hedefleyen sistemik bir ilaç tedavisidir. Birincil kanserin ve metastazların tedavisinde sıklıkla kullanılır. Hastaya damar yolu ile verilen ilaçlar, tümörlerin büyümesini durdurmayı ve geriletmeyi hedefler. İlaçların yan etkileri yüksek olduğundan gözetim altında verilmesi gerekir.

2 – Radyoterapi

Radyasyon tedavisi olarak bilinen bu yöntemde, kanserli hücrelerin yok edilmesi için yüksek enerjili ışınlar kullanılır. Son derece etkilidir, ancak sağlıklı dokuları da etkiler. Hayati organ ve dokulara uzak noktalarda çok daha rahat bir şekilde uygulanır. Hayati organlara yakın noktalarda ise kullanımı daha sınırlıdır.

3 – Bifosfonatlar

Kemik kaybının durulması, kemiklerdeki zayıflamaların ve kırılmaların engellenmesine yönelik tedavidir. Periyodik olarak doktor tarafından damar yolu ile uygulanır. Etkili bir kemik metastazı tedavisidir ve uygun hastalarda farklı yöntemlerle birlikte kullanılır.

4 – Cerrahi Müdahale

Metastazın ilerlediği durumlarda gündeme gelen başla bir tedavi seçeneğidir. Omurgada ortaya çıkan metastazlarda sinirlerin rahatlatılması için uygulanır. Ayrıca metastaz nedeniyle oluşan tümörlerin çıkarılması için de tercih edilebilir.

Bu tedaviler kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusu açısından büyük bir öneme sahiptir. Tedavilerin deneyimli doktorlar tarafından uygulanması, başarı şansını artırır. Akciğer kanseri ve metastazlar hakkında bilgi almak için dilediğiniz zaman Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ile iletişime geçebilirsiniz.

Kanser Kemiğe Sıçrarsa Ne Kadar Yaşar?

Kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusunun yanıtını birçok faktör etkiler. Net olarak yanıt vermek çok zordur ancak birincil kanserin metastaz yapması, hastalığın seyri açısından olumsuz bir durumdur. Metastaz, ileri evrede görülür ve farklı şekillerde olabilir.

Kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusunun yanıtı üzerinde etkili olan hususlar şu şekildedir:

1 – Birincil Kanser Türü

Birincil kanser ne kadar tehlikeli ve riskli ise sıçraması ile ortaya çıkan olumsuzluk da o kadar fazla olur. Örneğin; memeden kemiğe metastaz yaşam süresi ile akciğer kanserinden ya da adacık hücre kanseri (nöroendokrin tümör) kaynaklı metastazdaki yaşam süresi farklı olacaktır.

Birincil kanserin hücre yapısı ve agresifliği son derece önemlidir. Örneğin, küçük hücreli akciğer kanseri çok agresiftir ve hızlı şekilde yayılır. Bu hücrelerin metastazının tedavisi nispeten daha zordur.

2 – Hastanın Genel Sağlık Durumu

Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, tedaviye verdiği yanıt ve birincil kanser tedavisinin hangi aşamada olduğu yaşama süresini etkiler. Kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusunun yanıtı, her hasta için farklıdır.

3 – Metastaz Yaygınlığı

Metastazın sadece kemikte olup olmadığı veya diğer organlara yayılıp yayılmadığı son derece önemlidir. Sıçramanın birden fazla organ ve dokuda görüldüğü vakalarda yaşam süresi daha kısa olabilir.

4 – Tedaviler

Uygulanan tedavi yöntemleri ve hastaların bunlara verdiği yanıt, kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusunun cevabında etkilidir.

Tüm bunlardan hareketle yaşam süresi hakkında net bir ifade kullanmak doğru değildir. Bazı hastalarda yaşam süresi 1-2 yıl iken, bazılarında 5 yılın üzerinde olabilmektedir.

Akciğer Kanseri Kemiğe Sıçrarsa Ne Kadar Yaşar?

kanser-kemiğe-sıçrarsa-ne-kadar-yaşar

Akciğer kanseri kemiğe sıçradığında tedavi süreci zorlaşır ve hastaların yaşam kalitesi düşer. Ancak yaşam süreleri hakkında net ifadeler kullanmak doğru değildir. Bazı hastalar için bu süre 1-2 yıl ile sınırlı olabilirken, bazılarında ise 5 yılın üzerinde olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve yanıtları aşağıda yer almaktadır. İşte, detaylar!

1 – Kemik Metastazı Öldürür mü?

Kemik metastazı, hastaların genel durumuna ve uygulanan tedaviye verdikleri yanıta göre öldürücü olabilir veya olmayabilir.

2 – Kanser Kemiğe Sıçrarsa Ne Olur?

Tümörler kemikte oluşmaya başlar. Kemik yapısı zayıflar ve darbelere karşı daha hassas hale gelir. Kırılma durumları daha sık yaşanır. Kanser tedavisi ise metastaza göre yeniden planlanır.

3 – Kanser Kemiğe Sıçrarsa Ne Kadar Yaşar?

Kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar? Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, uygulanan tedaviler, metastazın yayılma durumu ve tedaviye verilen yanıta göre yaşam süresi farklılık gösterir.