AKCİĞERDE KARSİNOİD TÜMÖR VE TEDAVİSİ
Karsinoid Tümör Nedir?
Karsinoid tümör bronşlarda yer alan bir hücreden kaynaklanan tümörlere verilen addır. Uzun yıllar akciğer kanseri türleri grubunda değil iyi huylu tümörler grubunda yer almıştır.
1972 yılında karsinoid tümörler içerisinde bir grubun atipik karsinoid tümör yani kötü huylu gidiş gösterdiği tespit edilmiş ve bu nedenle karsinoid tümörler akciğer kanseri türleri içerisinde sınıflandırılmaya başlanmıştır. Ayrıca tipik karsinoid tümör yani iyi huylu karsinoid tümörlerin de her ne kadar çok yavaş seyirli olsalar da yayılma (metastaz) yapma özellikleri de olduğundan bugün artık bu tümörler tamamen kanser grubunda ele alınıp buna göre tedavi edilirler.
Filmde hastamızın sağ tarafında, bronş içinde yerleşmiş karsinoid tümörü görülmektedir.
Karsinoid Tümör Çeşitleri Nelerdir?
Evet, “Tipik” ve “Atipik” olmak üzere karsinoid tümörler olarak 2 ana gruba ayrılırlar. Tipik karsinoid daha iyi seyirli, atipik karsinoid ise daha hızlı seyirli olan grubu oluşturur.
Karsinoid Tümörün Belirtileri Nelerdir?
Hastaların yaklaşık üçte birinde hiçbir belirti yoktur. Diğer hastalarda en sık görülen belirtiler şunlardır:
- Tekrarlayan zatüre
- Öksürük
- Öksürükle kan gelmesi
- Ağrı
- Nefes darlığı
- Nefes alıp verirken hırıltı duyulması
Karsinoid Tümör Kimlerde daha sık görülür?
Kadın ver erkeklerde eşit oranda görülür. Sigara içilmesi ile karsinoid tümörü arasında bir ilişki yoktur. Küçük yaşlarda da görülebilmekle birlikte hastalarımızın çoğunluğu 35-55 yaşları arasındadır.
Karsinoid Tümör Nasıl Teşhis Edilir?
- Teşhisinde genellikle geç kalınmaktadır. Hastaların yakınmalarına göre astım veya zatüre olarak tedavi edilmektedir. Bazı hastalar 5 yıldan uzun süre hastalık belirtisi gösterdikten sonra teşhis edilmektedir.
- Karsinoid tümörlerin çoğunluğu bronş içindedir. Bu nedenle bilgisayarlı tomografide tıkanmış bronşa ait belirtiler görülür.
- PET-CT tanıda yardımcı rol oynar.
- Esas tanı yöntemi bronkoskopidir.
- İğne biyopsisi hastaların yarısından daha azında teşhise yardımcı olur.
- Bazı durumlarda akciğerde görülen kitle nedeniyle kanser şüphesiyle ameliyat yapıldığında bu esnada yapılan patoloji incelemesi ile tanı konulabilir.
Karsinoid Tümörler Nasıl Tedavi Edilir?
Karsinoid tümör tedavisi, ameliyat ile tümörün çıkartılmasından ibarettir.
Karsinoid Tümör Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Ameliyatın amacı karsinoid tümörü sağlam sınırlar ile çıkartmaktır. Böylece nüks oluşmasının önüne geçilir.
- Nefes borusu içerisinde tümörün mevcut olması durumunda açık ameliyat tercih edilir. Bunun dışındaki durumlarda endoskopik ameliyat yani kapalı ameliyat uygulanır.
- Tipik karsinoidlerde mümkün olduğu kadar akciğeri korumak gerekir.
- Genellikle tercih ettiğimiz yöntem lobektomidir.
- Bazı durumlarda daha küçük (segmentektomi) akciğer parçasını çıkartmamız da mümkün olur.
- Hastanın ameliyattan sonra solunumunun rahat olması için tüm akciğerin alınmasını tipik karsinoidler için tercih etmeyiz.
Hekimler İçin Eğitici Operasyon Videosu
Karsinoid Tümörlerde Ameliyat Başarı Oranı Nedir?
Burada sözü edilen başarı hastaların uzun süreli yaşam şansı elde edip edemedikleridir. Hastaların %93-98’inde ameliyat başarı ile gerçekleştirilir. Ancak, ameliyatın gerçek başarısı uzun süre sonra hastalığın tekrarlamaması ile ölçülmelidir.
Tipik karsinoid tümörlerde 5 yıl içinde hastalığı tekrar etmeden tedavi edilme şansı %72-%100 arasında değişir.
Atipik Karsinoid tümörlerde bu oran %50-60 arasındadır.
Unutulmamalıdır ki, ameliyat edilmeyen hastalarda tümörün yayılma şansı çok yüksektir (özellikle atipik karsinoid tümörler için).
Karsinoid Tümör Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Her akciğer lobektomi ameliyatında görülebilen komplikasyonlar mevcuttur. Tüm sağlık ekibi bu komplikasyonları önceden bilerek gerekli önlemleri alarak riski en aza indirirler.
Karsiniod tümör ameliyatı sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar şunlardır:
Kanama, enfeksiyon, uzayan hava kaçağı, yeniden operasyon gerekli olması, emboli ve benzeri durumlar. Bunların görülme sıklığı hastanın yaşı, daha önce şeker, kalp ve damar hastalığı, amfizem veya benzeri hastalıkları olup olmamasına bağlı olarak %5-10 arasında görülür. İlave hastalık durumu olmayan orta yaşlı kişilerde bu komplikasyonlar son derece nadirdir. Bunların hemen tamamı tedavi edilebilir durumlardır. Ameliyattan sonraki 30 gün içerisinde vefat oranı %2-3’dür.
Ameliyattan Sonrası Hastanede Yatış Süresi Kaç Gündür?
Ameliyat sonrası hastalarımızın çoğunluğu 3. veya 4. gün taburcu olmaktadır. Bir haftayı geçen yatış çok nadiren görülür.
Ameliyattan Sonra İlaç ve Işın Tedavisi Gerekir mi?
Tipik karsinoidlerin ameliyatlarından sonra genellikle ilave bir tedavi uygulanmaz. Atipik karsinoid tümörlerde ise lenf nodlarında yayılma (metastaz) mevcut olan durumlarda ilave ışın ve ilaç tedavisi uygulanır.
sayın hocam bana akciğerimde sağ orta lobumda 10×11 mm tipik karsinoid tümör vr dediler amaliyat dışında bir seçenek varmı başka bölgeler de olma olasılıoğı varmı teşekkürler
Biyopsi yapılmış ve sonucu karsinoid tümör olarak tespit edilmişse ameliyat olmanız şart. Karsinoid tümörlerin vücudun diğer bölümlerine yayılmaları yok denecek kadar azdır. Geçmiş olsun
Slm annem tukruk bezi ameliyati oldu cikan biyopsi sonucunde kesi icerisinde cerrahi sinirlar mevcuttur denildi pec yapildibsonra mediastende kitle oldugu tespit edildi tekrar ameliyat oldu.Biyopsi sonucunda mikopedermion karsinim cikti birrde lanfedit cikti annem kirk gun radyoterapi gordu.acaba kemoterapiyede gerek varmi annem kalp hastasi 68 yasinda sizin fikrinizi ogrenebilirmiyim tesekkur ederim
İleri evre bir kanser söz konusu. Kemoterapi için medikal onkoloji bölümüne başvurmanız gerekir. Geçmiş olsun.
24 yaşında bir bayanım. Geçen nisan ayında tipik karsinoid ameliyatı oldum. Sol üst lobektomi yapıldı. 2hafta önce öksürük, ateş, ağrı şikayetleri ile doktora gittim zatüre başlangıcı denildi. Bt çekildi raporda sol ana bronş orta bölümünde anterior duvarda 9.5 mm çapında lümende yaylanmaya neden olan yumuşak doku dansitesinde görünüm saptanmıştır. Tanımlı görünüm parisyel volüm artefaktı olabileceği gibi kitle açısından şüpheli olarak değerlendirilmiştir. Sol akciğer laterobazal segmentte fokal, yamalı odaklar tarzında buzlu cam dansitesinde görünümler izlenmiştir. Tanımlı lezyonlar belirgin kitle konturu vermemektedir yazıyor. Doktorlar zatüre bulgusu olabilir dediler. Zatürreden kaynaklanabilir mi hocam tipik karsinoid tekrar eder mi?
Tipik karsinoidlerin tekrar etme olasılığı düşüktür. Bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurun. Gerekirse bronkoskopi yapılarak sol ana bronştaki 9,5mm’lik oluşum net olarak ortaya konulabilir.
Sag alt lob da karsinoid polip tespit edildi Hastaneniz sartlarinda sağ alt lobektomi kapalı yapılabiliyorumu?
Merkezimiz sadece ülkemizin değil tüm dünyada kapalı akciğer ameliyatları konusunda en tecrübeli kliniklerden biri durumundadır. Bu konuda uluslararası alanda almış olduğumuz ödüller ve ABD’de yayınlanan videolarımızı sitelerimizde bulabilirsiniz. https://www.semihhalezeroglu.com.tr/index.php/ozgecmis/
Merhaba hocam,eşim 7 sene önce Tipik akciğer karsinoid tümör ameliyatı oldu ve kendisine sağ akciğer bilebektomi yapıldı.Sonuclar temiz çıktı.5 yıl boyunca düzenli kontrollere gittik birsey cıkmadı Allaha şükür.Ömrü boyunca hiç sigara içmeyen biri şu an 36 yaşında bir kadın.5 yıl sonunda doktorumuz normal yaşantına normal bir insan olarak devam edersin,gecmis olsun dedi.Bu ameliyat sonrası bu Tipik karsinoid tekrarlarmı?Bu Aralar yaklaşık 1 aydır gıcık şeklinde öksürüyor.Hasta falan değil ama kuru öksürük var.Bunun 7 sene önce geçirmiş olduğu ameliyatla bir ilgisi varmıdır ?İyi çalışmalar.
Tipik karsonid tümörlerin tekrar etme olasılığı son derece düşüktür. Öksürük için bir göğüs hastalıkları uzmanına veya ameliyatınızı gerçekleştiren doktorunuza danışmalısınız.
37 yasinda bayanim karsinoud tumoru oldugu icin sag akcigerimin ucde ikisi alindi taburculuktan sonra dktrum normal yasantina devam edebilirsin dedi ama ben dikkat ediyorum ika ay oldu ameliyat olali benim icin onemli olan sigara nekadar zararlidir icersem yada icilen ortamda bulunursam cevap icin t.ederim saygilar
Akciğerinizin 2 lobu alınmış. Bu durumda sigara içmeniz yaşam kalitenizi son derece olumsuz etkiler.
Merhabalar hocam yaklaşık 40 gün gün önce karsinoid tümör ameliyatı oldum. Üst lobektomi yapıldı ama bronşum biraz daralmış ameliyat sonrası. Bir de akciğerimin küçük bir kısmı sönmüştü ve bronkoskoskopi yapılmıştı. Şimdi de doktorumuz diğer akciğerde enfeksiyon olduğunu söylüyor. Bronkoskopi yapacağını söyledi. Bu kadar sık bronkoskopi yapmak zarar verir mi enfeksiyon antibiyotik ile geçmez mi. Doktorumuza sorsak dahi cevapları bizi tatmin etmiyor o yüzden size soruyorum. Geçen günlerde de sanal bronkoskopi istedi rapora göre %30 larda bir daralma varmış sanırım. Bu sorunlar için bronkoskopi şart mı. Bronkoskopi sonrası kötü bir durum gelişmez değil mi hocam. Şimdiden teşekkürler.
Ameliyat sonrası daralmanın düzeltilmesi için bronkoksopi ile genişletme (dilatasyon) yapılabilir. Kalıcı olursa daha ileri işlem gerekir. Acil şifalar
Oncelikle aydınlatıcı yazınız için sonsuz teşekkürler. ben 34 yaşında bayan hastayım. Sol akciğere inen soluk borusunda karsinoid kitle tespit edildi kriyo operasyonu oldum. ama kanama oldu. şimdi de açık ameliyat ile sol akciğer alınacak. uzun süredir işlevi olmadığı için sönmüş, bundan sonra hayatım çok daha zor mu olacak. en önemli sorum. yeniden çocuk sahibi olabilir miyim. Bu soruları gönül rahatlığı ile sorma nedenim içten verdiğiniz cevaplar. Tekrar sonsuz teşekkürler
Şu anda sol akciğeriniz işlev görmediğine göre bunun çıkartılması durumunda da AÇIK ameliyatın sizde oluşturacağı kaburgalar arası açılması dolayısıyla oluşan ağrılar ve solunum fonksiyon kayıplarınız dışında sorun olmaz. Bu ameliyatın (tüm akciğerin alınması – pnömonektomi) kapalı yöntemle yapılması da mümkündür, ancak ülkemizde sadece merkezimizde gerçekleştirilebilmektedir. Hamileliğiniz konusunda değerlendirmeyi ancak ameliyattan sonraki 6 ay – 1 yıl arasında yapılacak solunum fonksiyon testleriniz ve genel sağlık durumunuzla ilgili diğer değerlendirmeler yapılarak karar vermek mümkün olur. Bunun kesinlikle olmaz diye bir kuralı yok ancak sizin hamileliğinizden önce donanımlı bir merkezde genel sağlık değerlendirmeniz yapılarak karar verilebilir. Şimdiden geçmiş olsun dileklerimle.
Merhabalar hocam yaklaşıl 1ay önce açık karsinoid ameliyatı oldum. Sol üst lobektomi yapıldı. Tipik karsinoid çıktı ve doktorumuz cerrahi sınırların temiz olduğunu söyledi. Günden güne daha iyi oluyordum öksürük ve balgam azalıyordu ama özellikle bugün çok öksürdüm ve çok balgam çıkarmaya başladım tekrar. Daha bu durumlar normal midir doktorumuz başka şehirde muayene gününe de var biraz sizce daha erken gitmeli miyim. Boğazımda da hafif bir yanma var üşütmüş olabilir miyim bu çok zarar verir mi? Ne önerirsiniz şimdiden teşekkürler
Sadece bugün öksürük başlamış ve balgam çıkartıyorsanız hemen yakınızdaki bir göğüs hastalıkları uzmanına baş vurun ve gerekli görürse antibiyotik başlansın. İstirahat edin. Nefes darlığı, inatçı öksürük ve ağızdan kan gelmesi olmadığı sürece çok endişeli olmayın. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam ben 45 yaşında bir bayan ım Kasım 2015 te akciğer den ameliyat oldum.karsinoid tümörü dendi.şimdiye kadar iyiyim. Şu bir aydır içerden ses geliyor. Ve beni çok rahatsiz ediyor. Gittim doktorum tomografi istedi. Baktı sonra bir kere daha bronkoskopi yapalım dedi.Ben ilk bronkoskopi yi yapılandırma tansiyonum 24 e çıktı. 15 gün hastane de yattim. Kılcal damarlarda kanama oldu. Gözüm deve ayagimin üstünde. Gene olur korkusuyla gidip yapamiyorum. Bronssoskopi uyutarak yapılıyor mu.acaba
Sema Hanım, bronkoskopi işlemi normal olarak da zaten uyutularak yapılmalıdır. Bir çok merkezde olduğu gibi hastanemizde de sadece bu yöntem kullanılmaktadır. Acil şifalar dilerim.
Hocam meraba 24 yaşındayım 20 Mayıs 2015 de ameliyat oldum.açık akciğer ameliyatı Mikroskobik tanı da karsinoid tümör yazıyo ve metastaz görülmedi diyo tekrarlama riski nedir? Hastalığımin isimle bir alakası olabilir mi toz ve pislik içinde çalışıyorum. Teşekür ediyorum saygilar sunarım.
Uğur Bey, karsinoid tümörün çalışma ortamınızla bir ilgisi yok. Tekrarlama riski konusunda bilgiyi ameliyatınızı gerçekleştiren ve patoloji raporunuzu incelemiş doktorlarınızın vermesi daha doğru olur. Geçmiş olsun.
Sayın hocam 45 yaşındayım tomogrofi,bronskopi,nükleer ve biopsi sonucunda aşağıdaki tanı ile sol akciğer girişinde karsinoid bir tümör tespit edildi ameliyatla alınması gerektiğini söyledi doktorum. Açık ameliyat yapacak daha iyi temizleneceğini söyledi. Siz kapalıyı tercih etmişsiniz ikisinin arasındaki fark nedir acaba? Vereceğiniz bilgi ićin şimdiden teşekkür ederim saygılar.
Ön Tanı
R91 Akcİğerin tan]sal görüntülemesinde anormal bulgular,
Yapılan Tetkik
SUT Kodu Ömek
910650 Biyopsi Akciğer, kama biyopsisi
Kisa Anamnez ve Klinik Bulaular
45 YAşINDA ERKEK HASTA. so]lingulada 3,5 cm pet pozitif kille. BT EşEĞINDE B[yopSI YAP LDI MALIGNITE
M. ak!. oskopi
1.2 cm uzuniuğunda 1 adet bej renkli doku ömeği 1KHTE Bio sö
Tanı
AKCIĞER, SOL UNGULA TRU-CUT BİyopSİ
-KARSİNOİD TÜMÖR
-TümöR CHROMOGRANİN vE SYNApTOFİzİN pOZİTIF BOYANMIŞTİR.
-NEKROZ İzLENMEMİşTIR.
-MFTOZ 10 eüyüK BüymME ALANINDA 1’DİR.
Açık ameliyatlarda en az 20cm kesi yapılarak kaburglara arası açılarak operasyon gerçekleştirilir. Kapalı operasyonlarda ise göğüs boşluğu açılmaz. Kaburgalar arasından ilerletilen 10mm’lik bir kamera ile görüntü alınarak işlem gerçekleştirilir. Günümüzde açık ameliyatlar yerini kapalı operasyonlara bırakmaktadır. Bunun sebebi hem ameliyatların daha başarılı olması hem de ameliyat sonrası hastaların yaşam kalitelerinin çok daha yüksek olması sebebiyledir. Tüm uluslar arası tedavi rehberleri kapalı operasyonun tercih edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Kapalı operasyon için uzun süreli bir eğitim ve tecrübe gerekir. Bu nedenle ne yazık ki günümüzde her merkezde uygulanamamaktdır. Bununla birlikte, her karsinoid tümör kapalı operasyon için uygun değildir.
Daha ileri bilgi için hazırlamış olduğumuz sayfamızı inceleyebilirsiniz: https://www.akcigercerrahisi.com/tek-port-vats-yontemi/
Acil şifalar dilerim.
Ben 33 yasinda bayanim 2 haziran 2015 te akciger atipik karsinoid tumor ameliyati gecirdim endobronsiyel oldugu icin bilobektomi oldu sag orta lob ve alt lobun bir kismi alindi.Su anda saglik durumum iyi ama tekrarlar mi? Ve neden kaynaklaniyor onu ogrenmek istemistim ve acaba genetik mi?simdiden tesekkur ederim saygilarimla…..
Atipik karsinoid tümörlerde tekrarlama olasılığı var ancak yüksek değil. Patoloji raporunuzda çıkartılmış olan lenf bezlerinide metastaz olup olmadığı bu oranı tahmin etmekte önemli bir bulgudur. İlk 2 yıl her 3 ayda bir, daha sonraki 3 yıl 6 ayda bir kontrolünüzyapılmalı ve belirli aralıklarla BT çekilerek tekrarlama olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu tümör nefes borusundaki bir hücrenin sebebi bilinmeyen şekilde aşırı çoğalması sonucu oluşuyor. Genetik değildir.
1.5 ay once sleve lobektomi ameliyatiyla sagakcigerimdeki 3cm lik karsinoid tumor sag ust lobumla beraber alindi.ameliuat sonrasi ates oldugum icin 15 gun hastanede kaldim.yasim 37 dir.hergun yuruyuslerle iyilesmeye calisiyorum.fakat ameliyattan yaklasik 15 gun sonra yuzumun sadece sag tarafinda puturcuk seklinde sivilceler çıktı ve halen dahada geçmedi.bogle bir ameliyattan sonra butarz sikayetlerin olusması normalmidir yoksa farkli bir enfeksiyonun belirtisumidir.
Ilginize tesekkur eder saygilar sunarim
Nurhan hanım bu geçirmiş olduğunuz ameliyatın böyle bir sonucu yok. Bir deri hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir.