Kunduracı Göğsü Nedir?

Kunduracı göğsü kas ve iskelet sisteminde meydana gelen bazı anormallikler sonucu göğüs kafesinin normalden farklı olmasıyla ortaya çıkan bir şekil bozukluğudur. Araştırmalar gösteriyor ki kunduracı göğsü göğüs deformitelerinin yaklaşık %90’ını oluşturuyor. Peki nedir kunduracı göğüs? Kunduracı göğsü belirtileri ve kunduracı göğsü neden olur? tedavi yöntemleri nelerdir?

Kunduracı Göğsü Belirtileri Nelerdir?

kunduracı-göğsü
kunduracı-göğsü

Kunduracı göğsü özellikle çocukluk döneminde fark edilmektedir. Ancak bazı durumlarda ergenlik döneminde fark edilmesi de mümkündür. Kaburganın hızlı ve aşırı büyümesi göğüs kafesini içe veya dışa doğru büyütebilir. Çoğu zaman belirgin bir belirtisi olmasa da bazı durumlar ile kunduracı göğsü kendini gösterir;

  • Kalp ritim bozukluklarının yaşanması, kalbin normalden daha hızlı veya yavaş atması
  • Normal aktiviteler esnasında bile çabuk yorulma
  • Nefes darlığı gibi durumlar çekilmesi
  • Zaman zaman yaşanan göğüs ağrıları kunduracı göğsün habercisi olabilir.

Pektus Ekskavatum Teşhisi Nasıl Koyulur?

Öncelikle hastanın şikayetlerinin dikkate alındığı bu yöntemde doktorun yaptığı muayene sonrası teşhis koyulur. Tıpkı akciğer kanseri teşhisi gibi fiziki muayeneye yardımcı olarak belli başlı görüntüleme yöntemleri de talep edilebilir. Bunlar;

  • Röntgen: hastalığın derecesini belirlemede etkili yöntemlerden biridir. ayrıca bu görüntüleme yönteminde ek rahatsızlıkların durumuna da bakılır.
  • Bilgisayarlı tomografi: derin kunduracı göğüs rahatsızlıklarında akciğer ve kalp baskısının derecesine bakılmak için kullanılır.
  • Ekokardiyografi: tüm yöntemler dışında bu yöntemde bazı durumlarda oluşabilecek kalp fonksiyonlarının takibi yapılır.

Kunduracı Göğsü Zararları Nelerdir?

kunduracı-göğsü

Geçtiğimiz yıllarda kunduracı göğsü sadece bir kozmetik kusur olarak kabul edilirdi. Fakat yıllar içerisinde bu algı değişti son araştırmalar sonucu önemli derecede olan kunduracı göğsü rahatsızlıklarının beraberinde kalp ve nefes problemlerini getirdiği görülmüştür.

Genel olarak kadınlarda kunduracı göğsü akciğer kapasitesini azaltabilir bu da beraberinde birçok soruna davetiye çıkarır. Bunlar arasında akciğer kanseri belirtileri gibi sonuçlarda ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda egzersiz ve yorucu aktivitelerde sorun yaşanır. Ayrıca kunduracı göğsü kalbi daraltarak kan akışının yavaşlamasına sebep olabilir. Kalp ve akciğer üzerindeki bu olumsuz etkileri ancak göğsün düzeltilmesi ile ortadan kaldırılır.

Kunduracı Göğüs Tedavisi ve Yöntemleri Nelerdir?

Pektus ekskavatum olarak adlandırılan hastalığın tedavi yöntemi hastadan hastaya değişiklik gösterir. Akciğer kanseri tedavisi de bu şekildedir. Genellikle cerrahi yöntemler kalp ve solunum sıkıntısı yaşayan hastalar için önerilir. En yaygın olan ve ameliyatsız yöntem ise vakum yöntemidir. Bunun dışında iki çeşit cerrahi yöntemle tedavi edilebilir.

1 – Ravitch Ameliyatı: 1940’lı yıllardan beri göğüs deformitelerinin tedavisinde kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. geleneksel bir yöntem olan bu operasyonda göğüs boşluğundan büyük bir kesi yapılarak kaburgaya ulaşılır. Göğüs kemiğinin içeri itilmesine sebep olan kıkırdak çıkarılır. Bu şekilde sternum kalp ve akciğerden uzaklaşır. Açık ameliyat yöntemi ile gerçekleşir. Akciğer kanseri türleri de, açık veya kapalı ameliyatla tedavi edilmektedir.

2 – Nuss Ameliyatı: ravitch ameliyatına göre daha küçük kesilerle yapılan ameliyattır. Meme ucu seviyesinin altından küçük iki kesi açılır. Açılan kesi yerlerinden içeriye çelik-nikel bir plak göğüs kemiğinin arkasına yerleştirilir ve dışarı doğru kıvrılır. Daha yeni bir yöntemdir.

Her iki ameliyatta da başarı oranı yüksektir. Fakat cerrahi operasyon olmalarından kaynaklı enfeksiyon, kanama, ağrı gibi süreçlerin yaşanması da oldukça doğaldır.

Kunduracı Göğsü için Vakum Sistemi Ne Demektir?

Çukurlaşmış göğüs kafesi için uygulanan göğüs kafesinin ön duvarına yapılan vakum yöntemidir. Doğumsal şekil bozukluğu olan göğüs kafesindeki çukurluğun ameliyatsız tedavisinde kullanılan yöntemdir.

Vakum Sistemi Nasıl Uygulanır?

Kunduracı göğsü için en sık uygulanan yöntemler arasında olan vakum sistemi genellikle günde 2 kez 30 dakika süre ile uygulanması uygun görülür. Bazı hastalar için daha uzun süre kullanım tavsiye edilebilir. İşyerinde çalışan hastalar veya gece uyurken uygulama yapılan hastalarda mevcuttur.

Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken husus, tıpkı akciğer kanseri yöntemleri gibi ilk uygulamanın mutlaka uzman hekim kontrolünde yapılmasıdır. İşlemin kolaylığı ise daha sonrasında hastaların tek başına uygulanabilir olmasıdır. Eğer hasta 10 yaşından küçük bir çocuksa mutlaka bir yetişkin tarafından kontrolle yapılmalıdır. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu uyguladığı doğru ve başarılı operasyonlarla, adından söz ettirmektedir.

Vakum Tedavisine Nasıl Karar Verilir?

kunduracı-göğsü

Öncelikle hekiminize kunduracı göğsü tanısı koyulduktan sonra muayene gerçekleşir. Ve vakum yönteminin uygunluğuna karar verilir. Daha sonra belli aşamalarla tedavi yöntemi kesinleştirilir.

Vakum Tedavisine Karar Verme Aşaması Nasıl Olur?
Muayene sonrası doktor vakum tedavisinin uygunluğuna karar verir.
Hastaya herhangi bir engel teşkil etmemesi için akciğer ve kalp muayenesi yapılır.
Göğüs kafesindeki çukur ölçülür. Bu ölçüme göre uygun vakum cihazı siparişi verilir.
Cihazın hastaya kendi kullanması için kullanımı öğretilir.
Küçük yaştaki hastalarda işlemleri ebeveynleri ile birlikte yapar.
Aşamaların hiçbirinde hastaneye yatış gerekmez. Cerrahi bir işlem değildir.

Pektus Ekskavatum Tedavi Yöntemi Sonuçları Nelerdir?

Muayene sonrası teşhis ve tedavi yöntemi belirlenir. Hasta kendi göğsü ölçülerine göre vakum cihazı seçilir. Hastaya nasıl kullanacağı hakkında bilgiler verilir ve bu tedavi yöntemi sonucunda 3 ay içerisinde genellikle gözle görülür bir ilerleme kaydedilir.

Vakum yöntemi uygulanan hastaların neredeyse tamamında tedavi sonucu belirgin şekil düzelmeleri yaşanmıştır. %88 oranında hasta ameliyatsız bir şekilde tedavide başarı elde etmiştir.

Merak Edilen Sorular

Özellikle son dönemlerde akciğer kanseri nedir ve Pektus Ekskavatum ile ilgili tedavi yöntemleri dışında da birçok konu merak konusu olmuştur. Bu konuları şöyle sıralamak mümkün olur;

1 – Kunduracı Göğsü Kamburluk Yapar mı?

Söz konusu hastalık bazı kişilerde daha fazla görülebilir. Bunlar doğumsal kalp hastalığı olanlar, down sendromlu kişiler, doğumsal diyafram fıtığı olan kişilerdir. bu kişilerde hastalık beraberinde kamburluk gibi olumsuz sonuçları da getirebilir. Herkeste aynı sonuç ortaya çıkmaz.

2 – Vakum bel acıtır mı?

Göğüs duvarı üzerine yerleştirilen cihaz ile göğüs deformiteleri en aza indirilmeye çalışılır. Vakum tedavisi kişinin sosyal ve günlük hayatını etkilemez. Acılı ve ağrılı bir süreç değildir.

3 – Kunduracı Göğüs Ameliyatı Riskli mi?

Her açık ameliyatta olduğu gibi belli başlı riskler mevcuttur. Akciğer kanseri ameliyatı gibi bu ameliyat sonrasında kanama, enfeksiyon gibi durumlar görülebilir. Doktorun tavsiyelerine uyulduğu taktirde bu sorunlarda kısa sürede ortadan kalkar.