Mediasten tümör kökenleri doku çeşitliliği sebebiyle çok çeşitli olabilmektedir. Bu kistlerden bazıları iyi huylu olabilirken bazı kistik oluşumlar ise, çevre dokulara bası uyguladıklarında hastada şikayetlere neden olmaktadırlar. İşte, tüm detaylarıyla mediasten kisti nedir, tanı ve tedavisi!
Mediasten Nedir?
İnsan vücudunda mediasten olarak tabir edilen alan; göğüs boşluğu içindeki önde göğüs kemiğinin arka yüzü, arka mediastende omurgalar, yan kısımlarda akciğerle sınırlanan ve içerisinde büyük damarlar, kalp, sinir yapıları ve lenf nodu istasyonlarının bulunduğu bölgedir.
Genellikle bu alanda pek çok sayıda farklı doku bulunmasından dolayı, farklı ve çeşitli mediasten kisti ve tümörleri görülmektedir.
Mediasten Tümör Nedir?
Günümüzde çoğu kişi tarafından göğüs bölgesinde hissedilen şikâyetler neticesinde akciğer kanseri nedir veya mediasten tümör nedir şeklinde sorular araştırılmaktadır. Mediasten tümör oluşumları tıpkı mediasten kisti türlerinde olabildiği gibi iyi huylu ve kötü huylu olmaktadır.
Bu tümörler çevre doku olarak nefes borusu, sinir paketleri ya da damarlara bası oluştururlar. Ayrıca bireylerde en sık karşılaşılan mediasten tümörleri ise, timoma olmaktadır.
Mediasten Tümör Türleri Nelerdir?
Akciğer kanseri türleri gibi bu bölgede görülen mediasten tümör türleri de, doku çeşitliliğine bağlı olarak farklı şekillerde olabilmektedir. En sık görülen mediastinal tümörler; timoma, lenfoma ve sinir kılıfı tümörleridir. Bunların dışında nadir olarak görülen tümör çeşitleri de yer alır. İşte, konuya dair detaylar!
Mediasten Tümör Türleri | |
Timoma | Lenfoma |
Sinir kılıfı tümörleri (nörojenik tümörler) | Germ hücreli tümörler |
Hamartomlar | Timik karsinoid ve Timik karsinomlar |
Teratom nöroblastomlar | Sarkoidoz |
Mediasten Bölgesi Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin %40’ında hiçbir semptom görülmemektedir. Genellikle belirtiler kalp, kalp zarı, omurilik ve benzeri yapılara tümör bası uyguladığında ortaya çıkar. Mediasten bölgesindeki tümörlerin belirtileri, akciğer kanseri belirtileri ile benzerlik göstermektedir. Peki, mediasten tümörleri belirtileri nelerdir?
- Nefes darlığı
- Öksürük
- Yüz kızarması
- Göğüs duvarı ve göğüs ağrısı
- Titreme
- Ateş
- Kan tükürme
- Aşırı terleme
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Ses kısıklığı
- Hırıltı
- Lenfadenopati
- Stridor (tıkanma da denilebilen tiz ve gürültülü solunum)
Mediasten Kisti Nedir?
Mediasten kitle nedir? Bu bölgede göğüs kafesi içinde olup, 2 akciğerin orta hattında ve arasında bulunan kitlelerdir. İyi veya kötü huylu olarak görülebilirler. Bu kitlelerin tanısının ve tedavisinin yapılabilmesi amacıyla, cerrahi girişim gerekli olmaktadır. Genellikle mediasten kisti fazla bulgu vermeden sessiz seyretmektedir.
Mediasten Kist Türleri Nelerdir?
Mediasten kitleleri oldukça çeşitlidir. Bu oluşumların içi sıvı dolu olanları, genellikle iyi huylu olmaktadır. Kistik oluşumlar çevre dokulara sıklıkla kuvvetli baskı oluşturmadığından, bu rahatsızlığa sahip kişilerde belirgin yakınmalar ortaya çıkmaz. Mediasten kisti türleri şu şekildedir;
- Timik kistler
- Bronkojenk kistler
- Yemek borusu kistleri
- Perikardiyal kistler
Mediasten Tümör ve Mediasten Kist Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Mediasten kist türleri tedavi için cerrahi olarak çıkartılmalıdır. Ancak mediasten tümör çeşitlerinde ise; tümörün iyi ve kötü huylu olmasına, çevre yapılarla ilişkisine, hastanın genel sağlık durumuna göre tedavi belirlenir.
Tüm bunlara dikkat edilerek ya cerrahi olarak tümörler çıkartılır ya da tanı için girişim yapılır ve sonra kemoterapi- radyoterapi ile tedavi edilir. Ayrıca bazı tümörlerde bütün tedaviler birlikte kullanılabilir. Hatta akciğer kanseri tedavi yöntemleri de buna benzer olmaktadır. Mediasten tümör ve kisti tedavi yöntemleri açıklanacak olursa;
- Cerrahi yöntemler
- Radyoterapi
- Kemoterapi
Mediasten Kist ve Mediasten Tümör Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?
Akciğer kanseri ameliyatı gibi mediasten tümör ameliyatı da açık veya kapalı şekilde gerçekleşmektedir. Zorunlu olmadıkça açık mediasten ameliyatı tercih edilmemektedir. Açık yöntemde göğüs kemiği ya da kaburgalar arasındaki bölge açılmaktadır.
Tek PORT VATS Yöntemi – Kapalı Mediasten Ameliyatı
Göğüs kafesi açılmadan gerçekleştirilen toroskopi yöntemi; hastaya daha az zarar vermektedir. Bu yöntem daha az ağrılı ve hasta için daha fazla konforlu olmaktadır. Kapalı yönteme ait detaylar;
- Küçük bir kesiden kamera yardımıyla operasyon gerçekleştirilir.
- Hastanede yatış süresi 1 ilâ 3 gün kadardır.
- Operasyonda ağrı oldukça azdır.
- Bu operasyonu gerçekleştirmek için özel eğitim ve tecrübe gerekmektedir.
Mediasten Ameliyatı Komplikasyonları Nelerdir?
Yapılan her ameliyatta olduğu gibi mediasten ameliyatında da bazı komplikasyonları bulunmaktadır. Özellikle mediasten önemli bir bölge olduğu için ameliyatların tecrübeli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Göğüs cerrahisi uzmanı Prof Dr. Semih Halezeroğlu, hastalara uygun tanı ve tedavi yöntemleri uygulayarak, tedavilerde başarılı sonuçlar elde etmektedir.
Hastalarda ilave rahatsızlıkların olup olmaması, bölgedeki kist veya tümörün özelliği gibi durumlar, ameliyat riskini oluşturabilmektedir. Riskler ise şu şekildedir; ameliyat esnasında kanama, sinir tümörlerinde sinirlerde hasar meydana gelmesi, tekrar ameliyat ihtiyacı, enfeksiyon meydana gelebilir. Tüm bu durumlar önceden bilinmeli ve gerekli tedbirler alınarak riskler minimize edilmelidir.
Mediastinal Lenf Nodu Tehlikeli mıdır?
Bu bölgede milimetrik boyutlu mediasten lenf nodları ortaya çıkması; lenf nodlarında değişiklik ve anormal büyüme olduğunu gösterir. Dolayısıyla bu lenf nodlarının içerisinde kanser hücrelerinin bulunabileceği olasıdır. Tıpkı akciğer kanseri tedavisi için en doğru teşhisi yaparken kullanılan yöntemlerden biri olan biyopsi, lens nodlarını incelemek içinde kullanılır.
Mediastende 1 Cm Lenf Nodu Ne Demek?
Mediastende lenf nodu 1 cm’den küçük olan ve şekli fasulyeye benzeyen küçük bir doku olmaktadır. 1 cm lenf nodu oluşumları, nodların büyümesinde bir değişiklik olduğunu ifade etmektedir. Çünkü içerisinde kanser hücreleri bulunabilmektedir. Uzman cerrahlar tarafından incelemelerin gerçekleştirilmesi gerekir. Mediasten kisti ve mediasten tümör türleri ve akciğer kisti için; Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ile iletişime geçebilirsiniz.
Mediastende Milimetrik Boyutlu Lenf Nodları İzlenmektedir Ne Anlama Gelir?
Hastalarda yapılan tetikler sonucu söz konusu bölgede milimetrik boyutlu lenf nodlarının görülmesi, içerisinde kanser hücrelerinin bulunabileceği lenf nodlarının varlığına işaret etmektedir. Çünkü bu lenf nodları anormal büyüme ve değişiklik göstermektedir. Mediastinoskopi ise boynun orta kısmındaki lenf nodlarının görüntülerinin daha ayrıntılı incelenmesini ve daha yakından incelenmesini sağlar. Böylelikle mediasten kisti ve mediasten tümör oluşumları, net bir şekilde teşhis edilebilir.
Anterior Mediastende Timus Dokusuna Ait Görünüm İzlendi Ne Demek?
Göğüs ön boşluğu, imam tahtası , büyük damarların ve kalbin önünde bulunan ve mediasten denilen bölgedeki timus bezi tümörlerini ifade etmektedir. Anterior mediastende yumuşak doku dansitesi veya akciğer kanseri teşhisi tanı ve tedavisi için; Prof. Dr. Semih Halezeroğlu’ndan randevu alarak, bize ulaşın.
Akciğerde Mediasten Ne Demek?
Akciğerdeki bu bölge; göğüs kafesi içindedir. İki akciğerin arasında ve orta kısmında bulunmaktadır. Yemek borusu, nefes borusu, kalp ve timus gibi bazı organlar ve lenf bezleri içerisinde bulunur. Mediasten kisti ve tümör oluşumları görülebilir.
Mediastinal LAP Nedir?
Göğüs boşluğunda yer alan lenf nodlarının büyümesi şeklinde açıklanır. Kanser şekli taşımayan birçok hastalıkta görüldüğü gibi; hodgkin hastalığı, akciğer kanseri ya da diğer kanser türlerine sahip kişilerde de bu rahatsızlık gözlenebilir.
Sık Sorulan Sorular
Hücre yığınları olan mediasten tümör oluşumları, hastalarda iyi veya kötü huylu olarak tespit edilebilmektedir. Aynı şekilde mediasten kisti türleri de böyle olup, çok farklı sayıda ve tipte görülür. İşte, konuya dair en sık sorulan sorular!
1 – Mediasten Kisti Nedir?
Mediasten bölgesinde meydana gelen kitlesel oluşumlara mediasten kisti denilmektedir. Mediasten kisti tedavi yöntemleri; cerrahi yöntemler olmaktadır. Mediasten tümör türlerinde ise tedavi, bazı kriterlere göre değişiklik gösterir.
2 – Mediasten Tümörleri Nerede?
Mediasten tümör ve mediasten kisti oluşumları, akciğerleri birbirinden ayıran göğüs orta mediasten bölgesinde meydana gelen büyümeler olmaktadır.
3 – Mediastinal Lenf Nodu Kanser mi?
Bu rahatsızlığın kendisi kansere neden olmamaktadır. Çeşitli hastalıkların sonucu olarak kanser şeklinde ortaya çıkmaktadır. Yani bu durum sebep değil sonuçtur. Mediasten tümör ve mediasten kisti türleri, cerrahi yöntemlerle tedavi edilmelidir.
4 – Mediasten Hangi Bölge?
Mediasten tümör çeşitlerinin görüldüğü mediastinum, göğüs kafesinde bulunan ve akciğerlerin arkasında kalan bölüm olmaktadır. Ayrıca bu bölgede çok çeşitli mediasten kisti oluşumları da gözlenir.