Mezotelyoma Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Değerli hasta ve hasta yakınları, akciğer zarı mezotelyoması ile ilgili bilgilere bu aşağıda ulaşabilirsiniz. Hastaların mezotelyoma ile ilgili sormuş olduğu sorular ve aldıkları yanıtlara sayfanın alt kısmında ulaşabilirsiniz. Akciğer zarı mezotelyomasına ilişkin sorularınız olursa hasta hakkında ayrıntılı bilgiler vererek sormanızı öneririm.
Akciğer Zarı Mezotelyoması
Akciğer zarından (plevra) kaynaklanan tümörlerdir.
- Genellikle asbest ve erionit denilen maddelere uzun yıllar maruz kalmış olan kişilerde ortaya çıkar.
- Ülkemizde özellikle İç ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde “ak toprak” olarak bilinen ve içerisinde erionit bulunan maddenin evlerin içinin badanasında kullanılması sonucu çok sayıda mezotelyoma hastası ortaya çıkmıştır.
- Birçok hastada ise herhangi bir asbest veya erionit maruziyeti bulunmaz.
- Ailesel yatkınlık bildirilmiştir.
- Asbestin sanayide kullanılması yasaklandıktan sonra hastalıkta belirgin azalma görülmüştür.
- Sıklıkla hastalarda şiddetli göğüs bölgesi ağrısı, zayıflama ve öksürük ortaya çıkar. Göğüs boşluğu içerisinde genellikle su toplanır ve bu suyun etkisi ile nefes darlığı da ortaya çıkabilir.
Akciğer Zarında Mezotelyoma Teşhisi
Hasta öyküsü
Özellikle ülkemizde “ak toprak” denilen bölgelerde yaşamış olan hastalarda mezotelyoma daha sıktır. Ayrıca, asbest maruziyeti olan bir mesleği olanlarda akciğer zarında ortaya çıkan durumlar mezotelyomayı akla getirir.
Mezotelyoma Belirtileri
Hastalarda ortaya çıkan en önemli belirti göğüs ağrısı yakınmasıdır. Bunu efor sırasında nefes darlığı, halsizlik ve zayıflama gibi belirtiler takip eder.
Mezotelyomada Muayene
Mezotelyomaya ait özel bir muayene bulgusu mevcut değildir. Her türlü akciğer hastalığında tespit edilen bulgular tespit edilir: hasta akciğer tarafında solunum seslerinde azalma gibi.
Radyolojik İncelemeler ve PET-CT
Normal akciğer grafileri mezotelyoma teşhisi için yeterli değildir. Öyküsünde mezotelyoma şüphesi olan ve akciğer grafisinde akciğer zarında kalınlaşma veya sıvı tespit edilen durumlarda mutlaka daha ileri yöntemlerle inceleme yapılır.
Bilgisayarlı Tomografi ve MR ile Mezotelyoma Teşhisi
Aşağıda yer alan resimde görüldüğü gibi Bilgisayarlı tomografide akciğer zarı üzerinde yer yer kalınlaşma alanları veya sıvı toplanması tespit edilir. Resimdeki kırmızı ok mezotelyomalı alanları işaret etmektedir.
MR ise tümörün diyafram ve kalp üzerindeki durumlarını daha ayrıntılı göstermek için yararlıdır. Bilgisayarlı tomografide bu açıdan şüphe varsa MR tetkiki yapılmalıdır. Aksi durumda MR gerekli değildir.
Diyaframın altına, karın bölgesine doğru uzanmış olan veya kalp zarını aşmış olan bir mezotelyoma 3. evreye geçer.
Hastalığın evresini tespit etmek uygun tedavinin seçilmesi için kritik derecede önemlidir. Bu nedenle uygun tedavi seçilmeden önce ayrıntılı incelemeler şarttır.
PET-CT ile Mezotelyoma Teşhisi
Akciğer zarında ortaya çıkan bir lezyonda mezotelyoma şüphesi olması durumunda PET-CT çekilerek bu lezyonun enerji tüketip tüketmediği araştırılır. PET-CT’de akciğer zarında görülen hastalıklı alanlarda artmış bir enerji tüketimi (tutulum) görülmüyorsa bu lezyonun bir mezotelyoma olma olasılığı son derece düşüktür.
PET-CT ayrıca mezotelyomanın vücudun diğer bölgelerine yayılmış olup olmadığını ortaya koymak bakımından önemlidir.
Hangi tedavi uygulanacak olursa olsun PET-CT olmaksızın bir mezotelyoma tedavisi başlanmamalıdır.
Biyopsi ile Mezotelyoma Teşhisi
Eğer sıvı mevcutsa sıvı örneğinin bir iğne yardımıyla alınması (torasentez), tümörden doku almak için iğne biyopsisi veya torakoskopik (VATS) biyopsi malin mezotelyoma teşhisinde kullanılan yöntemlerdir. Patoloji incelemesi sadece mezotelyoma tanısını koymamalı, hangi tip mezotelyoma olduğunu da belirtmelidir. Belirlenecek olan mezotelyoma türü (epiteloid, sarkomatoid veya mixt tip) uygulanacak olan tedaviyi belirlemekte yardımcı olur.
Malin Mezotelyoma Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
(Burada yer alan bilgiler 16 Nisan 2015 tarihinde İtalya’nın Catania kentinde düzenlenen Uluslararası Mezotelyoma Sempozyumu’nun sonuç bölümünden alınmıştır.)
- Hastaların çok büyük bir kısmında Kemoterapi uygulanır.
- İlaçlar arasında Pemetrexed (Alimta) önemli başarılar sağlamıştır. Bu ilacın Cisplatin ile birlikte kullanıldığı hastalarda başarılı sonuçlar alınmaktadır.
- Kemoterapinin önemli yan etkileri olması sebebiyle kullanımından önce onkoloji uzmanı tarafından ayrıntılı değerlendirme yapılır.
- Isıtılmış kemoterapi ilaçların göğüs boşluğu içerisine verilmesi şeklinde uygulanan kemoterapi rejimi yaklaşık 10 yıldır uygulanmaya başlanmış bir yöntemdir. Uzun dönem sonuçlarında belirgin bir başarı mevcut değildir.
- Ameliyat sadece belli bir mezotelyoma türünde (Epitelyal tip) ve çok erken evrelerde (Evre I ve bazen Evre II durumlarında) kullanılır.
- Radyoterapi sıklıkla hastalığın metastaz yaptığı kemik, beyin gibi organlar için uygulanan bir yöntemdir. Bazı durumlarda mezotelyomanın kendisine de radyoterapi verilebilmektedir. Ancak, yaygın bir bölgeye radyoterapi uygulanması olumsuz sonuçlar doğurabildiği aklıda tutulmalı ve çok dikkatli hasta takibi ile uygulanmalıdır.
- Cyberknife veya IMRT denilen yöntemler özellikle hastalığın nüks etmiş olduğu bölgelere lokal şekilde uygulandığı durumunda yüz güldürücüdür (hastanın şikayetlerinin azaltılması açısından).
Mezotelyoma’da Ameliyat Hangi Durumlarda Uygulanmalıdır?
- Birinci evredeki mezotelyoma hastalarında (ve bazı 2. evredeki hastalarda) ve
- Mezotelyomanın “Epitelyal tip” olduğu durumlarda ameliyatın hastanın yaşam süresini uzattığın gösteren bilimsel araştırmalar mevcuttur. Bu nedenle seçilmiş bir grup olarak bu grup hastada cerrahi tedavi önerilir.
- Sarkomatöz veya mikst tip malin mezotelyomlarda veya Evre III ve Evre IV hastalarda ameliyat kesinlikle hasta için zarar vericidir!
Mezotelyoma Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?
Cerrahi tedavi iki ana gruptan oluşur:
- Küratif, yani hastalığı tam olarak tedavi etmeye yönelik cerrahi girişim
- Palyatif, yani hastalık sırasında hastanın yaşam kalitesini artırmaya, nefes almasını kolaylaştırmaya yönelik tedaviler
1. Tedavi Amaçlı (Küratif) Mezotelyoma Ameliyatı
A) Sadece akciğer zarı (plevra), diyafram ve kalp zarı (perikard) hastalıklı alanların alınması (Plörektomi-Dekortikasyon). Günümüzde daha çok tercih edilen yöntemdir.
B) Yukarıdakilere ilave olarak akciğerin de alınması (Ekstra Plevral Pnömonektomi). Bu yöntem nadir durumlarda uygulanır.
Hangi yöntemin uygulanması gerektiğine hem ameliyat öncesi yapılan ayrıntılı incelemelerle hem de ameliyat sırasındaki bulgulara göre karar verilir.
2. Hastanın Yakınmlarında Düzelme Sağlama Amaçlı (Palyatif) Mezotelyoma Ameliyatı
- Mezotelyomalı hastalarda göğüs boşluğu içerisinde toplanan sıvının ileri derecede nefes darlığı yapması halinde boşaltılması gerekir.
- Bu işlem genel durumu uygun olan tüm hastalarda endoskopik (VATS) yöntemle yapılmalı ve sıvının tekrar etmesini önleyici tedavi bu sırada uygulanmalıdır.
- VATS ile yapılan bu işlemden sonra sıvının nüks etme ihtimali son derece düşüktür.
Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
- Tedavi amaçlı uygulanan plörektomi dekortikasyon operasyonlarında riskler genellikle uzun süren kanamalı drenaj, akciğerden hava kaçağı, kalp hızında artma ve kalp ritm bozuklukları şeklindedir. Ameliyat olan hastaların %3’ünde 30 gün içerisinde vefat olmaktadır.
- Akciğerin de alındığı (Ekstra Plevral Pnömonektomi) operasyonlarda ise yukarıdaki durumlardan farklı olarak daha uzun süre yoğun bakımda kalma gerekliliği vardır. Ameliyat olan hastaların %5’inde 30 gün içerisinde vefat ortaya çıkmaktadır.
- VATS plörodesiz denilen palyatif işlemde ise riskler düşüktür. vefat durumu yok denecek kadar azdır.
Ameliyat İçin Kaç Gün Hastanede Kalmalıyım?
Küratif ameliyatlardan sonra ortalama olarak 6-7 gün, VATS plöredesiz sonrası ise ortalama 3 gün hastane yatışı gerekli olur.
Mezotelyoma Ameliyatından Sonra Radyoterapi / Kemoterapi Gerekir mi?
Genellikle kemoterapi gerekli olur. Radyoterapi uygulaması her zaman gerekli değildir.
Ameliyat sonrası tedavi kararları ameliyatın patoloji incelemesine göre hastane tümör kurulu tarafından verilir.
Mezotelyoma nadir görülen bir hastalıktır. Tedavisi mutlaka bu hastalık konusunda tecrübeli merkezlerde gerçekleştirilmelidir.
Prof.Dr. Semih Halezeroğlu
Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölüm Direktörü
Randevu: 02123043940 / 05321519734
Semih Bey 71 yaşında Mezotelyoma hastası bir annem var yaklaşık 2 aydır İzmir tepecik göğüs ve araştırma hastanesine gidiyoruz tüm tahliller yapıldı ve sonucunda bu hastalığın olduğu ortaya çıktı . Profosörler yaşından dolayı ameliyata sıcak bakmıyorlar size danışmak istedim bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz
Yaş tek başına ameliyata engel olma kriteri değildir. Ameliyat kararı ancak hastanın muayenesi ve tetkiklerinin ayrıntılı incelenmesi ile mümkündür. Acil şifalar dilerim
Toraks Bt incelemesi mediastinal vasküler yapılar ve kalp büyüklüğü normaldir. Sol akciğer üst lob düzeyinde fissüre yaslı en geniş akslarında 83x50mm boyutlarında ölçülen kitlesel lezyon (akciğer CA)saptanmış olup önceki Bt incelemesine göre (1 yıl önce çekilmiş ) progresyon göstermiştir. Tanımlanan kitle çevresinde lenfajitik yayılımı düşündürür dansite artımı izlenmiştir. Ayrıca kitle mediastinal ve tiler en büyüğü 36 mm ölçülen patoloji lenf nodları ile pake oluşturmaktadır. Bilateral akciğer üst lob apikal kesimlerde pleoparankimal düzensizlikler ve subplevral hava kistleri izlenmektedir. Bilateral akciğerlerde üst loblarda daha belirgin olmak üzere amfizem hali mevcuttur. Diğer düzeylerde akciğer parankim alanlarının değerlendirilmesinde ;her iki akciğer havalanmaları normal olarak görüntülenmiştir. Bilateral plevral sıvı izlenmedi. Toraks duvarını oluşturan kemik yapılar ve yumuşak doku elemanları normaldir. Ayrıca alt ve üst abdomen tomografisinde böbrekler,karaciğer,pankreas,dalak,batın boşluğu herşey normaldir. Buralarda sorun yok. Semih hocam muayene için size getirsem ameliyat yapma şansımız varmı. Babam 62 yaşında kilo kaybı var. Halsizlik,güçsüzlük ses kısıklığı ve biraz nefes daralması oluşmuş durumda saygılar
Burada lenf bezlerine yayılma yapmış ve ses tellerine giden sinirde felç oluşturmuş yani 3A evresinde bir kanser mevcut. Bu evrede ameliyatın hastaya bir faydası olmaz. Ameliyat 1. ve 2. evrelerde fayda sağlar. Kanserin hücre türüne uygun şekilde ilaç ve gerekirse ışın tedavileri uygulanmalıdır. 3. evre akciğer kanserleri hakkında bilgi ve hastalara vermiş olduğum yanıtları https://www.akcigerkanseri.com/evreler/akciger-kanseri-ucuncu-evre-ve-tedavisi/ sayfamızda bulabilirsiniz. Acil şifalar dilerim
Hocam merhaba, Babam 10 yıldır sigara içmiyor. öncesinde 3 günde 1 paket içiyordu. Ankara Sanatoryum Göğüs Hastalıları Hastanesinde Babama Akciğer Zarı Kanseri tanısı kondu. Kemoterapi uygulanacağı söylendi. Ciğerleri su toplamıştı diren ile aldılar, vats, ebus, Bronkoskopive PET yapıldı. Babam 5 katlı bir binaya çok rahat çıkabiliyor. Kendisini de çok iyi hissediyor. Hiçbir yerim ağrımıyor bir şikayetimde (bulantı, kusma, ağrı, nefes darlığı vb.) yok diyor. PET ve Vats sonucunu aşağıda gönderiyorum. Nasıl yorumlarsınız?, Ne önerirsiniz? Teşekkür ederim. Allah razı olsun..
PET:
BULGULAR
Mediastende vena kava süperior ve trakea anterior komşuluklarında nodüler hipode s-hipometabolik
görünümler izlenmiştir (perikardial reses?).
Mediastende prevasküler, sağ alt paratrakeal, sağ hiler lenf nodlarında düşük düzeyde artmış metabolik
aktivite tutulumları izlenmiştir (SUVmax:3.32).
Subkarınal alanda hıpodens-hıpometabolık alan barındıran (nekroz?) yaklaşık 3.4~2.9 cm boyutlu
öncelikle lenf nodu ile uyumlu olduğu düşünülen yumuşak doku dansitesinde düş” düzeyde artmış
metabolik aktivite tutulumu mevcuttur (SUVmax:3.36).
Sağ parasternallenf nodlarında artmış metabolik aktivite tutulumu izlenmiştir (SUVmax:3.57).
Sağ hemitoraksta yer yer lokülasyon gösteren effüzyon alanlarında patolojik metaboli aktivite tutulumu
saptanmamıştır.
Sağ hemitoraksta fissürel ve plevral yapraklarda yer yer nodülarite gösteren kalınlaşm lar ile süperpoze
patolojik artmış metabolik aktivite tutulumları izlenmiştir (SUVmax:7.26).
Sağ hemitoraksta plevral yapraklar arasından cilde uzanan drenaj kateteri mevcuttur.
Sol hemitoraksta minimal effüzyon alanına süperpoze düşük düzeyde artmış metaboli aktivite tutulumu
izlenmiştir (SUVmax: 1.57).
Posterior mediastende retrokardiak ve retroözefageal alanda, inferiorda Torasik inen a ftayı çevreleyen
ve aortadan sınırları net ayırt edilemeyen, hipometabolik alanlar barındıran yaklaşık 10 6.7 cm boyutlu
yumuşak doku lezyonunda patolojik artmış metabolik aktivite tutulumu izlenmiştir (SUVma :8.00).
Sağ retrokrurallenf nodlarında artmış metabolik aktivite tutulumları mevcuttur (suvmax:s’ıffi4).
Her iki akciğerde büyüğü yaklaşık 2.3 cm çaplı olmak üzere parankimal ve subplevral modüler dansite
artımlarının bir kısmında artmış metabolik aktivite tutulumları izlenmiştir (SUVmax:4.85).
Sağ akciğerde plöroparankimal bant yapıları ve peribronkovasküler kalınlaşmalar izlenmiştir.
Abdomende gastrohepatik yaklaşık 1.2 cm boyutundaki lenf nodunda düşük düzeyde aktivite tutulumu (SUVmax:2.68) mevcuttur.
Her iki sürrenal gland nodüler kaba görünümde izlenmiş olup artmış metabolik aktivite t tulumu izlenmiştir
(sol SUVmax:3.82, sağ SUVmax:3.09).
Prostat glandında heterojen metabolik aktivite tutulumu gözlenmiştir (SUVmax:4.29, SA değerleri ile
birlikte değerlendirilmesi önerilir).
Skrotumda hidrosel ile uyumlu görünüm mevcuttur.
Kemik iliğinde diffüz düşük düzeyde metabolik aktivite tutulumu izlenmiştir (hematopoetik aktivasyon- anemi?
Görüntüleme alanına giren diğer vücut dokularında FDG’nin biyodağılımı normal fizyolojik sınırlar
içerisinde değerlendirilmiştir.
YORUM:
1. Posterior mediastende retrokardiak ve retroözefageal alanda tanımlanan yumuşak i doku lezyonunda
(konglomere LAP?, kitle?), lenf nodlarında, her iki akciğerde parankimal ve subplevral nodüler
lezyonlarda, sağ hemıtoraksta fıssürel ve plevral kalınlaşmalarda patolojik artmış FGD tutulumları
izlenmiştir. Bulgular malign-metastatik süreci destekler nitelikte olup histopatolojik incelemesı önerilir.
2. Her iki sürrenal gland nodüler kaba görünümde izlenmiş olup artmış metabolik aktivite tutulumu
İzlenmiştir. MR ile birlikte değerlendirilmesi önerilir.
Vats Sonucu:
Klinik Bilgi: Sağ plevral efüzyon
Ön Tanı
Doku Alınış Yeri: akciğer
Doku Alınış Şekli: Vats
Gönderilen Materyal
Frozen Section Tanı
Konsültasyon Tanı
Makroskopi: Plevra kayıtlı: Topluca 5×3,8xO,9 cm ölçülerinde plevral doku örnekleridir. Kesitinde 8x6x5mm ölçülerinde sarı beyaz renkli sert kıvamlı nodüler yapı dikkati çekti. T6K
Tanı : MALiGN MEZOTELYOMA, EPiTELOİD Tip, plevra, VATS materyali
NOT: – Yapılan immünohistokimyasal çalışmada tümör hücrelerinde 02-40,
kalretinin ve CK5/6 ile pozitif boyanma izlendi. TTF-1 ve CEA ile boyanma
saptanmadı. Fokal müsin pozitifliği dikkati çekti.
PET-BT hastanın teşhisini bilmez. Değerlendirmede akciğerde görülen lezyonları lenf bezi metastazı olarak yorumlamış. Oysa ki çıkan patoloji sonucu mezotelyoma olduğu için bunlar hastalığa ait görünümler olabilir. Bu durumda yayılmış bir kanser olmayacaktır. Ancak böbreküstü bezlerinde görülen artmış aktivite alanlarının üst batın kontrastlı MR ile değerlendirilmesi şart. Bunlar da metastaz değilse hastaya önce ameliyat sonra 6 kür cisplatin+alimta kemoterapi kürü uygulanması hastanın sağkalım süresini uzatabilir. Geçmiş olsun
Hocam, teşekkür ederim. Rabbim ilminizi daha da artırsın inşallah…
Cok teşekkür ederim hocam ilginize
Semih bey cevabınız için çok teşekkür ederim
Su an morali iyi annemin ama hastalığını tam olarak bilmiyor soyleyemedim babami ve ablami da kanserden kaybettik.
ileri evre dediğiniz icin kemoterapi iyilesmesini saglar mi yan etkilerinden hirpalanmasindan da korkuyorum nefes darlığı cok yoruyor yürürken.
hastalığına bağlı bir durum mudur rahatlamasi icin tedavisi var mıdır
Bu hastalık seyrinde bahsettiğiniz yakınmalar kaçınılmaz olarak ortaya çıkar. Eğer sıvı birikmesine bağlı nefes darlığı oluşuyorsa sıvının boşaltılması ve plörodez denilen işlemle tekrar etmesi önlenebilir.
Hocam merhaba annem 77 yaşında
1 ay önce akciger zarı soyma işlemi yapıldi kireclenmis gibi bir parca çıkarılmış sıvı boşaltıldı patoloji sonucu maling mezotelyoma yürürken nefes darlığı oluyor. Yaşından dolayi kemoterapi onermedi doktor umutsuz konustu bir sekilde tedavisi olabilir mi acaba cevabınız icin simdiden tesekkur ederim
Pet bt raporu
Kranial kesitlerde serebral kortikal yapilarda fdg tutulum fizyolojik sınırda izlenmistir.
Servikal kesitlerde bileteral alt juguler alanda sağ supra infraklavikuler alanda izlenen büyüğü 13 mm çaplı multipl lenf nodlarinda orta yogun duzeyde fdg tutulum suv 7.4
Sağ prevaskuler alanda sağ üst alt paratrakeal alanda izlenen büyüğü 15 mm capinda lenf nodlarinda yoğun fdg tutulum
Suv 8
Sol hiler alanda izlenen subsantimetrik bir adet lenf nodu yogun fdg tutulum suv 9.4
Sag akciğer volumunde azalma olup orta lobda tama yakin alt lobda komplet atelektatik olarak izlenmektedir
Sag hemitoraksta kostal mediastinal plevra boyunca en genis yerinde 4 cm bulan diffüz kalinlasma izlenmis yogun fdg tutulum eslik ediyor suv 21.
Sag hemitoraks bazalinde 4.8 cm derinlikte sivi koleksiyonu ve icerisinde hava imajları izlenmis olup fdg tutulum yoktur.
Sol akciger parankiminde fdg tutulum fizyolojik sınırdadir.
Toraks sag yan duvarda yumusak dokulari ilgilendiren enflamatuar nitelikte heterojen artmis fdg tutulum izlenmistir suv 6.2
Her iki meme glandüler dokuda aksiller bolgede fdg tutulum fizyolojik sınırda izlenmistir
Sağ hemitoraksta 8.kot posterolateral kesiminde iki odak halinde fraktür hatti izlenmekte olup yogun fdg tutulum suv 6.8
Abdominal kesitlerde karaciger safra kesesi dalak pankreas mide ince kalin bagirsak normal ve fdg tutulum fizyolojik sinirdadir
Batin icinde mezenterik yagli planlarda lenfatik istasyonlarda patolojik fdg tutulum izlenmemektedir
Pelvik kesitlerde fdg tutulum fizyoljik sınırdadır
Iskelet sisteminde fdg tutulum izlenmemistir
Hastalığınin evresi tedavi edilebilir mi iyileşme şansı varmi
Nefes darligi icin tedavi onerirmisiniz cok zorlaniyor yürürken
Ilginize teşekkür ederim
Burada ileri evrede bir malin plevral mezotelyoma hastalığı söz konusu. Hastanın kemoterapi de alması iyi olur. Başka bir medikal onkoloji merkezinden görüş almanızı tavsiye ederim. Bu hastalığın kemoterapisiz iyi olması söz konusu değildir. Geçmiş olsun
hocam merhaba babam 63 yaşında malıng mezotalyama,desmoplastik türü rahatsızlıgına yakalandı. babam için hiç olumlu şeyler söylemıyorlar. buna rağmen bız derin hipertermi cvitamini ve miror aşı dedikleri yöntemi uygulattık. sizce bu tür hastalıkta boylemı bı yontem uygun mudur.babam i,çin kaç aydır enfeksiyon var dediler ve ilk patalojı sonucvu temız cıktı daha sonra amaliyeta aldılar babamın şikayetı üzerine 12 saat sürdü . doktor hersey güzel dedi amaliyat sonrası patolıjı parca gönderdiklerinde böyle bi rahatsızlıgı ortaya çıktı.bu hastalıgın bir tedavisi varsa engin bilgilerinizi lütfen paylaşın bizimle saygılarımla…
Gülizar Hanım, malin plevral mezotelyomanın nasıl tedavi edilmesi gerektiği sorunuzun yanıtını yukarıdaki sayfamızdaki bilgilerde okuyarak bulabilirsiniz. Geçmiş olsun
15 ay önce babama mezotelyoma epitelyal tip teşhisi kondu Akciğer zarı kalp zarı falan soyuldu kemoterapi aldı Tekrar su topladı 1ay önce sıvı boşaltılıp yapıştırma yapıldı Son pette sıvı ve kalınlaşma görüldü tekrar soyup sıcak kemoterapi yapalım dediler Ama karında şişlik oldu tomografi çekildi karında da sıvı birikmiş bu halde asla ameliyat olamaz hastalık çok ilerlemiş genel cerrahla görüşün onay verirse karın zarı ameliyatını da yapıp sıcak kemoterapi verelim oda ameliyat olamaz yapacak bişey yok dediler Dosyamızı alıp gelsek bişey yapabilirmisiniz Elazığdayız
Tekrar eden ve hem karın hem de akciğer zarında yeniden ortaya çıkan mezotelyomada ameliyatın faydası olmaz. Medikal onkoloji bölümünde tedavi edilmeniz gerekir. Geçmiş olsun
Merhabalar hocam hastamız 55 yaşında önceden sigara kullanıyordu 5 senedir içmiyor hastamız 22 Ekim’de Antalya üniversitesinde ameliyat edildi ama kalınlaşma taş gibi olduğu İçin tümü alınamamış bunun üzerine kartal eğitim araştırma hastanesinde 6 kez kemoterapi uygulandı son çıkan pet CD raporumuz 08.10.2018tarihinde dış merkezde yapılmış önceki pet/bir çalışması ile karşılaştırmalı olarak değerlendirildiğinde
Sol akciğerde prevralyüzeylerde güncel çalışmada parsiyel regresyon gösteren primer malingnitiye ait orta yoğun artmış f 18 fdg tutulumu gösteren diffüz plevral kalınlaşmalar mevcut
Sol akciğer üst lob anterior segment düzeyinde güncel çalışmada progresyon gösterdiği dikkati çeken ön planda plevralkökenli nodüller lezyon lehine değerlendirilen yaklaşık 12 mm çapında parankime doğruekspansif karakterde uzanan hipermetobolik nodüler lezyon mevcuttur
Sol akciğer alt lob segmentinde ve sağ akciğerde parankiminde dağınık yerleşimli güncel çalışmada bazıları stabil seyreden birkaçında hafifçe boyutsal regresyon saptanan sağda anlamlı f 18 fdg tutulumu göstermeyen solda minimal düzeyde hipermetebolik metastatik nodüller lezyonlar mevcuttur
Sol hemitoraks 7 kosta anterolateralinde primer malignitenin invaxyonuna sekonder bir önceki çalışmaya göre progrese görünümde destrüktif hipermetabolik görünüm mevcuttur
Sol parasternal lenfatik lojda birkaçı stabil seyreden bazılarında parsiyel regresyon izlenen metastatik hipermetabolik zincir tarzında lenfadenopatiler izlenmektedir
Sağ hemitoraks alt lob düzeyinde güncel çalışmada genel olarak stabil seyreden subsantimetrik kalınlıkta minimal düzeyde f18 fdg tutulumu gösteren plevral effüzyon izlenmektedir
Tanı c 45 epiteloid malign mezotelyama
Bir şeyler yapılabilir mi hocam birde bu tümörü dondurma işlemi varmış böyle hastalar fayda görebilirmi
Teşekkür ederim
Mezotelyomada epiteloid tiplerde erken evre durumlarında ameliyat ve ardından kemoterapi dışında etkili tedavi yöntemi ne yazık ki mevcut değil. Ameliyat başarılı olmadığına göre tek seçenek Cisplatin + Pemetrexed ile 6 kür tedavi uygulanmasıdır. Acil şifalar dilerim.
Babam Akciğer zarı kalınlaşması icin ameliyat olacak zar soyulcakmis bir riski varmıdır
her ameliyat RİSK taşı! Akciğer zarının kalınlaşmasına sebep olan hastalığın bir kanser mi, iyi huylu mu olduğuna, hastanın ilave hastalıkları olup olmamasına (diyabet, kalp hastalıkları, KOAH vb gibi), ameliyatı gerçekleştiren ekibin tecrübesine ve hastanenin şartlarına göre değişiklik gösterir. Risk durumunu tüm bunları bilen doktorunuz size açıklayacaktır. Geçmiş olsun
Semih Hocam merhabalar,babam 72 yaşında şeker ve tansiyon hastası. Akcigeri den 29 Ekim 2018 de 4~5 litre su alındı. 2019 şubat ayında Pet Ct ve biyopsi yaptırdık. Malign mezetolyoma epitoloid tip çıktı. Doktor biyopsi sırasında tümörün saç gibi sol akcigeri zırh gibi sardıgını ve derinlere nufüz ettiğini söyledi. Ameliyat akciğere zarar verir dedi Bu durumda ne yapmamızı önerirsiniz? Elimizdeki mevcut olan Pet Ct ve biyopsi verileriyle ameliyatını yapabilir misiniz?
Abdurrahman Bey, epiteloid tip malin mezotelyomalar diğer (sarkomatoid ve mikst) türlere göre nispeten daha az saldırgandır. Eğer PET-BT’de metastaz yoksa yani Evre I veya II ise ameliyat edilip ardından kemoterapi uygulaması hastalarda yaşam süresini belirgin şekilde uzatır. Ameliyat kararı için hastanızın ve tüm tetkiklerinizin ayrıntılı incelenmesi gerekir. Öncelikli olan hastanın ömrünü uzatmaya çalışırken gerekli olmayan risklerden de uzak durmaktır. Dilediğiniz zaman randevu alarak bize başvurabilirsiniz. Acil şifalar dilerim
Hocam merhaba; 40 yaşındayım şiddetli öksürük, göğüs ağrısı ve konuşurken nefes darlığı şikayetlerim var. Bu şikayetleri 1-2 yıl öncesinde de yine uzun süreli yaşamıştım fakat o zamanlar film falan çekilmedi ve sonrasında geçti. Şimdiki Dr. ziyaretimde röntgen ve tomografide her iki akciğer basalde plevrada nodüler kalınlaşmalar saptandı. En son gittiğim dr. bunun asbeste maruz kalma sonucu olacağını belirterek evet akciğer zarında bir şeyler var ama iyi huylu gibi gözüküyor, normalde hastalar bize başvurduğunda su toplanmış olur, sende es kaza erken fark edilmiş sıvı birikmemiş dedi ve takibi için 3 ay sonrasına detaylı tomografi randevusu verildi. Sorum şu ki biyopsi yapılmadan iyi huylu olup olmadığı ne derece anlaşılır ve sizce 3 ay gibi bir süre beklemek uygun mu, öneriniz var mı?
Özgül Hanım, akciğer zarında iyi huylu kalınlaşmaların tomografide özel görünümleri vardır. Mezotelyoma denilen kötü huylu hastalık tamamen farklı görünür. Doktorunuz buna dayanarak söylemiştir. Size söylendiği gibi kontrol altında olun ve endişelenmeyin. Geçmiş olsun
Merhaba hocam anneme mezotelyoma tanısı kondu ama şöyle izah edeyim annemin akciğerinde bir kitle mevcuttu ve bunu basit bir ameliyatla alacaklarını belirttiler. Alınan kitleyi patolojiye gonderdiler hiçbir sorun yok dediler. Patoloji sonucu gecikince biz gidip sorma gereği duyduk. Bize 20 gündür bir tanı koyamadık dendi sonra asbestle bir geçmişi var annenizin diye soruldu. Asbesti tam olarak bilmediğim için evet dedim ve 1 gun gecmeden mezotelyoma tanısı kondu. Kemoterapi tedavisi verdiler.
Yekbun Hanım, tedavi için sayfada da anlattığım gibi mezotelyomanın hangi türü olduğu (epiteloid, sarkomatoid veya mixt) ve evresine göre tedavi belirlenir. Size kemoterapi önerilmişse PET-BT bulguları ve hücre tipi ameliyata uygun olmadığını göstermiştir diye düşünüyorum. Acil şifalar dilerim.
Ameliyat edildi. Hatta sıcak kemoterapi uygulandı. Tam olarak tanı konulmadığı için kafamız karıştı. Bunca yapılan bir sanıya dayanılarak mı yapıldı diye düşünüyoruz
Sorunuzda kemoterapi uygulandı demiştiniz. Eksik bilgilere dayanılarak size daha ileri bir değerlendirme yapmam hasta için doğru olmayacak. Teşhisiniz ameliyat patolojis sonucunda kesinlik kazanmış olacaktır. Tekrar geçmiş olsun dileklerimle.
4 senedir gögüs agrıları cekiyorum bi sürü hastanede muayene oldum ve akcigerlerde nodüllerden başka hiç bir sonuç cıkmadı daha önceki meslegimde yogun şekilde kimyasala maruz kaldım o günden beri agrılarım var bunun kesinlik kazanması için akciger zarı biopsisi yaptırmak istiyorum yardımcı olmanızı rica ediyorum
İsmail Bey, biyopsi sizin isteğiniz üzerinde değil tıbbi olarak gereklilik varsa uygulanır. Bunun gerekli olup olmadığını anlamak için filmlerinizin ayrıntılı incelenmesi gerekir. Dilerseniz randevu alarak hastanemize başvurmanız her zaman mümkündür. Geçmiş olsun.
Hocam iyi günler,
Henüz 42 yaşında olan kardeşime mezotelyoma teşhisi konuldu. İşlemleri yaptıran doktor cerrahi müdahele ve ısıtılmış kemoterapi uygulanmalı dedi. Hasta sadece 1 ay devam eden bir öksürük hikayesi ve nefes darlığı şikayetiyle doktora gidiyor ve röntgen çekilip akciğerde sıvı biriktiği görülüyor. Sıvı hemen alınıyor ve sıvı içerisinde malign kanser hücrelerinin varlığı mikroskobik incelemede gözleniyor. Sonra kamera ile inceleme yapılıyor ve biyopsi yapılıyor. Oradan da malign hücrelerin varlığı kesinleşiyor. En son olarak PET/BT yapıldı ve onda akciğer haticinde başka bir yerde tutulum gözlemlenmediği belirtiliyor. Bu tahlilde sağ hemitoraks plevrasında hafif hipermetabolik masif plevral effüzyon bulgusu (suvmax: 2.7) ve sağ alt zonda effüzyon sahaları komşuluğunda yer yer nodüler görünüm alan linear plak tarzında yoğun hipermetabolik yaygın plevral kalınlaşma alanları izlenmiştir (suvmax: 9.3). Plevral kalınlaşma alanları primer malignite ile uyumludur. Sonuç olarak epitelyal dönem ve cerrahi işlem öneriliyor. Sizin öneriniz ne olur, paylaşırsanız çok minnettar olurum.
Teşekkürler,
Bu sayfamızda hangi hastalarda ameliyatın uygun olduğuna dair ayrıntılar yer almaktadır. Filmlerinizi değerlendirmeden ameliyat için uygunluk konusunda bir yorum yapabilmem olanaksızdır. Doktorlarınızın önerilerine göre hareket etmelisiniz. Acil şifalar dilerim.
Hocam kızım 23 yaşında sağ kalçada yumuşak doku iğ HÜCRELİ SARKOM tanısı kondu.ameliyat ve km den sonra akciğere sıçradı sağ ve sol akciğer ameliyatından sonra plevra zarına sıçradı.kemoterapi fayda vermediği için hiç bir şey yapılamıyor.Ameliyatta yapamıyoruz dediler.Bir öneriniz olabilirmi.saygılarımla
Erol Bey, bu tür sarkomlarda tedaviye direnç sık görülen bir durumdur. Medikal onkoloji uzmanınızın görüşlerine uymanız dışında ilave bir önerim yok ne yazık ki. Acil şifalar dilerim.
Hocam annem 7 ay önce umreye gitti giderken iç bulantısı vardı geldikten sonra öksürük artı ciğerlerinde ve o bölgelerde şiddetli ağrılar vardı özel bi hastanede birgün yattı ilaçlı tomagrafi çekildi filmler falan enfeksiyon yüksek çıkıyo dediler ve korkulacak birşey yok diyerekten çıkardılar çekilen tomografide 5mm bide 5,5 mm nodul çıkmıştı sonra. Başka bir göğüs dokturu anneme köyde yaşadığını sormuş küçükken köyde yaşadığı için asbest ak toprak kullanımından dolayı mezotelyoma şüphesinde bulundu 10 gün sonraya pet taramasına karar verdi ciğer zarlarında çok sayıda nodul var dediği için korkuyoruz. Annemde ciğerlerde sıvı birikmesi falan yok ağzından öksürürürken kan gelmedi hiç normal öksürük geçti sadece halsizlik ve biraz iştahsızlık var ne yapmalıyız hocam fikrinizi bizimle paylaşırsanız çok mutlu olurum
Mezotelyoma 1 milyon kişiden 7’sinde görülen nadir bir hastalıktır. Doktorunuz her teşhisi aklına getirip bu tetkiki istemiştir. Bu mutlaka mezotelyoma çıkacağı anlamına gelmez. PET-BT sonrası daha net bilgi sahibi olacaksınız. Şimdiden endişe etmeyin
Hocam merhaba annem akciğer zar kanseri ve bu geçen yıl şubatta ortaya çıktı, agrıları baya çoğalmaya başladı, bant yapıştırıyorum ama artık sık sık morfin iğne yapıyorum, bugün ilk kez kustu sarı rengi vardı ve acımsı şekildeymiş, bu ne demektir acaba???
Gül Hanım kusmalar yapıştırlan ağrı kesici bantlara bağlı olabileceği gibi mide ve barsakta başka bir hastalığa da bağlı olabilir. Bunu tam olarak anlayabilmek için tedavinizi gerçekleştiren uzman doktor meslektaşımıza danışmalısnız. Acil şifalar dilerim.
Hocam merhaba babam 59 yaşında ve mozetelyoma teşhisi kondu amaliyat oldu ama amaliyat esnasında öğrendik çok büyük tümör olduğunu sonra 1 kür kemoterapi uygulandı haftasında kalp krizi geçirdi açılamayan damarlar yüzünden kemoterapi alamadı 1 ay hergün Işın tedavi uygulandı ama hocam sonuç tomagrafide tekrar tümör çıkmış dediler hastanın ömrü çok kısa dediler elimiz kolumuz bağlı eriyor babam ne yapmamız lazım lütfen hocam sevgiler
Mezotelyoma tedavisi bir çok branş doktorunun birlikte tedavi ettiği bir hastalıktır. Tedavi kararları genellikle büyük toplantılar yapılarak verilir. Lütfen tedavi olduğunuz hastanenin tümör kurulu tarafından önerilen tedavileri uygulayınız ve bu esnada oluşabilecek sorularınızın yanıtlarını medikal onkoloji uzmanından alınız. Acil şifalar diliyorum.
Merhaba Semih Bey, Kayinbabam halsizlik ve nefes darligi bide kendisi kronik bronchitis hastasi olarak ciger röntgeni cekildi ve sag cigerin su topladigini gördük. Avusturya üniversite kliniginde su cekildi ve temiz cikti. Sonra minimal suyun artmasiyla PET-CT yapildi pleuramesetheliom süphesi oldugunu belirlediler 3 Mayis da vats biopsie yapilacak ama sicrama yok denildi. Babam burdaki dr. pek güvenmedigi icin tr tercih edecegini bildigim icin size sormak istedigim kendimce arastirmalar yaptim babamin dr bilim dalinda da görev yaptigini yeni terapie üzerine yani Immuntherapie calismasi oldugunu ögrendim burda kalmasi daha iydir demi Doktor bey? Tesekkürler simdi den.
DEĞERLİ HOCAM BABAM 51 YAŞINDA VATS İŞLEMİ YAPILDI PET-CT ÇEKİLDİ GEREKLİ OLAN BÜTÜN İŞLEMLER YAPILDI MEZOTELYOMA TANISI KONULDU BUNDAN SONRA BİZİ NASIL BİR SÜREÇ BEKLİYOR? AYRICA NELER YAPMAMAIZ GEREKLİ? DOSYAMIZLA BİRLİKTE GELİP SİZİNLE TEDAVİ GÖRMEK İSTİYORUZ
Hastanemize başvurduğunuzda tüm ayrınıtları öğrenme olanağınız olacaktır. Çok geçmiş olsun
Hocam Merhaba, yengem 44 yaşında ve hayatı boyunca ne kendisi ne ailesi sigara içmemiştir son iki aydır öksürük ve nefes darlığı şikayetiyle doktora gidildi ve akciğer üstündeki zarda su olduğu söylendi bu su alındı bunun üzerine tomografi ve biyopsi yapıldı.Biyopsi sonucu şu şekildedir;
1-MAKROSKOBİK BULGULAR SONUCU;
-50cc hacminde kırmızı renkte,akışkan sıvı metrryali
En büyüğü 3.5x3cm en küçüğü 0,8×0,6cm ölçülerinde,parlak krem renginde 7 adet cidari doku parçası,Kesit yapıldığında kesit yüzleri parlak krem-beyaz renkte, duvar kalınlıkları 0.4cm ölçülerinde
2-MİKROSKOBİK BULGULAR SONUCU;
-Kesitlerin incelenmesinde desmoplastik,solid gruplar oluşturan diffüz dağılım gösteren iri,pleomorfik veziküler nükleuslu atipik hücrelerden oluşan malign tümör görülmekte
TANI: POSTEİROR PARYETAL PLEVRA,BİYOPSİ
– AZ DİFFERANSİYE MALİGN TÜMÖR PLEVRA SIVISI: SİTOSANTRİFÜJ
-HEMORAJİ BULGULAR
PET-CT RAPORUN DA HERHANGİ BİR BULGU BULUNMAMIŞTIR YAYILMA YOK DENMİŞTİR
Şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim iyi günler dilerim hocam .
Mehmet Bey, sıvıdan alınan örnekte kanser hücresi tespit edilmiş ancak tümörün türü tam olarak belirlenmemiş. Sıvılarda hücre türünü belirlemek her zaman mümkün değildir. Şimdi VATS denilen kapalı yöntemle akciğer zarından (pelvra) örnek alınarak bunun akciğer zarının kanseri mi (mezotelyoma), bir akciğer kanseri mi (adenokarsinom) yoksa vücudun başka bir yerinden kaynaklanan bir tümörün yayılması mı (metastaz) olduğunun tam olarak ortaya konulması gerekir. PET bulgularının diğer bölgelerde başka bir hastalık olmadığını göstermesi bunun akciğer zarı kanseri olan mezotelyoma olduğunu düşündürüyor. Patoloji sonucuna göre uygun tedavi (ameliyat+kemoterapi+radyoterapi veya sadece kemoteapi gibi) planlanması gerekir. Acil şifalar dilerim.
Hocam Merhaba,
Hastamız 56 yaşında, kadın, sigara kullanımı olmamıştır, yetişmiş olduğu bölgede asbest’e maruz kalmıştır. Kendisi şu an Ankara’da yaşıyor, sizin görüş ve önerilerinize göre İstanbul’a getireceğiz tedavi için. Şu an ileri derecede bir şikayeti bulunmamaktadır.
Ankara Sanatoryum Hastanesinde Vats biyopsi yönetimi ile alınan parçada Malign Mezotelyoma Epiteloid tip tanısı koyuldu, aynı zamanda Seyrek Atipik Mezoteloid hücreler ve plevra sıvısı denildi. Vats işlemi sonrası yapıştırma işlemi yapıldı. Operasyon öncesi olan nefes darlığı ve öksürüz operasyondan sonra rahatladı.
PET-BT sonucu ise aşağıdaki gibidir;
-Her iki hemitoraksta plevra kalsifikasyonlar mevcuttur. Sol hemitoraksta plevral yapraklarda belirgin artmış metabolik aktivite tutulumu saptanmamıştır.
-Sağ hemitoraks bazalinde paravertebral mesafede sağ hemidiyaframa uyan lokalizasyonda yoğun artmış metabolik aktivite tutulumu izlenmiştir.
-Bunun dışında sağ hemitoraksta en geniş yerinde yaklaşık 3.5 cm’ye ulaşan efizyon alanında ve efizyonu çevreleyen plevral yapraklarda diffuz ılımlı artmış metabolik aktivite tutulumu gözlenmiştir. (SUV max:2.32)
-Sağ üst paratrakeal (SUV max:1.59) sağ alt paratrakeal (SUV mac:2.16) aortikopulmoner (SUV max: 2.26) ve sağ hiler (SUV max 2.65) lenf nodlarında mediasten kan havuzuna benzer düzeyde olmak üzere düşük yoğunlukta metabolik aktivite tutulumu mevcuttur.
-Sağ yan gögüs duvarında insizyon hattında uyduğu düşünülen alanda cilt dokusunda interkostal mesafeye uzanan yumuşak doku dansiteleri ve bu alanda artmış metabolik aktivite tutulumu ( SUV max: 3.61) mevcuttur ( operasyona sekonder enflamatuar değişiklik?)
-Sağ akciger alt zonda izlenen subsegmenter kollaps/konsolidasyon alalnlarında minimal metabolik aktivite tutulumları (SUV max :2.13) izlenmiştir. Sağ ve yan gögüs duvarında ve aksiller bölgesde cilt altı amfizemi ile uyumlu görünüm izlenmiştir.
-Koksiks sağ lateral komşuluğunda gluteus maksimus kasında yaklaşık 3.5 cm çaplı bir alanda artmış metabolik aktivite tutulumu (SUV max:4.95) mevcuttur (normal fizyolojik varyasyon?)
-Görüntüleme alanına giren diğer vucut dokularında FDG’nin biyodağılımınormal fizyolojik sınırlar içinde değerlendirilmiştir.
YORUM
1. Sağ hemitoraksta olevral izlenen ılımlı FDG tutulumları epiteloid tip mezotelyoma tanısıyla uyumludur. Ancak sağ hemidiyafram lokalizasyon da tanımlanan yumuşak doku lezyonu epiteloid tip dışı mezotelyoma veya ikinci primer malignite ile uyumlı olabilir. Tanımlanan lezyonun histopatolojik bulgular ile değerlendirilmesi uygun olacaktır.
2. Mediastinal lenf nodlarında izlenen düşük yoğunluktaki FDG tutulumşarı metastaz veya reaktif nitelikteki değişiklikler ile uyumlu değildir.
1. evrede epiteloid tip malin plevral mezotelyomada tedavi ameliyat+kemoterapi+dren bölgelerine radyoterapi şeklindedir. Daha ileri evrelerde ameliyat uygun değildir. Hastanızda tespit edilen diyafram lezyonu mezotelyomaya aittir. Lenf bezlerinde yayılma olmaması son derece olumlu bir bulgu. Ameliyat olan hastaların ortalama hastane kalış süresi 6 gündür. Taburcu olduktan 2 hafta sonra ilki uygulanacak şekilde 3 haftada bir toplam 4 kür kemoterapi (Cisplatin +Alimta) ve 4 veya 5 gün radyoterapi uygulanır. Dilediğiniz zaman tedaviniz için randevu alarak hastanemize başvurmanız mümkündür. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. Acil şifalar diliyorum.
MERHABA HOCAM ÇOK KÖTÜYÜM BABAM DÜN İTİBARİYRE AKCİĞERDE SU TOPLANMASINDAN DOLAYI KALINLAŞMA VAR DEDİ ZARI ALCAM DEDİ DOKTOR DÜN AMALİYAT SONRASI YIKILDIM AKCİĞER ZARI KANSERİ TEŞHİSİ KOYDU ÇOK KÖTÜ ŞEYLER SÖYLENDİ TEDEVİSİ OLMAYAN HASTIKMIŞ İLAÇ TEDAVİSİ IŞIN TEDAVİSİ ŞAŞIRDIM BANA BİR YOL GÖSTERİN AMİLAYAT ZARIRI OLMUŞMUDUR ONKOLOJİYEMİ GİTSEM LÜTFEN Bİ ŞEY SÖYLEYİN ÇARESİZİM BABAMI YAŞATMAM GEREKİR O BENİM HER ŞEYİM KAÇ YIL YAŞAR GENELDE BU HASTALAR İŞİN ACI TARAFI BABABMA DOKTOR DÜZELECEKSİN DEDİ SÖYLEMEYİN DEDİ BEN KAHROLUYORUM GÖRDÜĞÜMDE YARDIM EDİN LÜTFEN YOL ÇİZMEM İÇİN…
Hakan Bey, geçmiş olsun. Tedavi planlamanız ameliyatta alınan örneğin patoloji incelemesi sonucu çıkacak rapora ve PET-BT bulgularına bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Cerrahınız patoloji raporunuz çıktığında size tedavi için gerekli bilgilendirmeyi ve bundan sonraki sürecin nasıl olacağını ayrıntılı olarak anlatacaktır. Mezotelyoma hakkında bilgiler için yukarıdaki sayfada yer alan bilgileri okuyunuz. Acil şifalar.
Hocam mrblar annem bronşektazi hastasıydi sol alt lobunu operasyonla alındı.operasyon sonrasında yoğın şekilde genizden boğazına yoğun kıvamlı tukuruk oldu nazofarenks testi olarak labaratuar da incelendi ve haemophilus parainfluenzae bakterisi çıktı bu tedirgin edici bi durum mu hocam .gitgide azaldığını söylüyor akintinin ama bu akintinim olmasi normal mi bakteri olması tedirgin edici bi durum mu.ilginiz için sonsuz teşekkürler hocam
Bu geniz akıntısı ameliyatla ilgili bir durum değil. Kısa sürede düzelecektir. Geçmiş olsun.
NÜKLEER TIP RAPORU
18FDG PET TÜM VÜCUT TARAMA
Klinik bilgi: 31y. Bay hasta. Mezotelyama ön tanısı ile 18/02/2017 tarihinde çekilen toraks Bt’de sağ akciğer apeksten başlayıp bazale kadar apeksi çevreleyen alt zonda posterior plevrada belirgin olmak üzere nodüler plevral kalınlaşma alanları ve mediastende en büyüğü 13mm boyutlarında ve sağ hilusta 11mm boyutlarında lenf nodları izlenen hastaya invaziv bir tanısal işlemin yapılmasını önlemeye yardımcı ve yol gösterici olarak Malignite şüpheli kitlede Tanı araştırması amacıyla PET uygulandı. ICD-10 kodu:C45
G.E. DİSCOVERY ST-4 PET
12 Saatlik açlık sonrası 10mCi F-18 fdg İNTRAVENÖZ YOLLA UYGULANDI, BİR SAATLİK UPTAKE SÜRESİNİN ARDINDAN BEYİN DAHİL OLMAK ÜZERE UYLUK ÜST kesimine kadar tüm vücut taraması yapıldı.
BULGULAR:
Baş-Boyun incelemesinde:
-Boyunda sağ inferior juguler bölgede 9mm boyutlarındaki lenf noduna artmış metabolik FDG tutulumu izlenmektedir. (SUVmax: 4,70)(met?)
Serebral, serebellar, baş-boyun bölgede FDG tutulumu izlenmiştir.
Toraks İncelemesinde:
-Sağ hemitoraks üst lob apikal segmenti çevreleyen lateralde plevral kalınlaşma alanın en geniş yerinde 20mm ve mediastinal plevrada kalınlığının en geniş yerinde 22mm olarak ölçüldüğü yer yer nodüler yaygın plevral kalınlaşma alanlarında orta lob medial segment medialinde parakardiyak yerleşimli mediastinal plevranın en geniş yerinde 26mm olarak ölçüldüğü ve 6,5cm’lik segmentte devamlılık gösteren fokal plevral kalınlaşma alanında (SUVmax:12.16) ve alt lob superior segmentte plevradan başlayıp parankime nodülasyon gösteren en geniş yerinde 300mm olarak ölçülen posteriorda ve diyafragmatik plevrada paravertebral uzanım gösteren yer yer nodüler diffüz plevral kalınlaşma alanında patalojik FDG tutulumu izlenmektedir.(SUVmax:19,90)(primer lezyon)(histopatalojik korelasyonu önerilir)
-Alt lob bazalde diyafragmatik plevrada yer yer nodüler plevral kalınlaşma alanları hipermetobolik olarak izlenmektedir. (SUVmax:9,30)(primer lezyon)
-Sağ akciğer alt lob superior segmentte alt lob bronşu komşuluğundan inferiora uzanım gösteren non metabolik fibroatelektatik dansite artış alanın izlenmektedir.
-Mediastende sağ hiler bölgede 23×17 mm boyutlarında (SUXmax:15,05) 20x17mm boyutlarında subkarinal 19×13 mm boyutlarında sağ paratrakeal (SUVmax:19,90) lenf nodları hipermetabolik olarak izlenmektedir. (met?)
-Sağ hemitotoraks alt lob bazaldeılımlı metabolik düşük düzeyde plevral efüzyon izlenmektedir. (SUCmax: 3,81)
-Sol akciğer parankim alanlarında patalojik FDG tutulumu izlenememiştir.
**
Abdominal incelemede:
-Abdomende karaciğerde ve her iki sürrenal gland lojunda patalojik hipermetabolik kitlesel lezyon izlenmemektedir.
-Sağ böbreğin posteriorunda retroperitoncal alanda peritonda 2cm genişliğinde nodüler petitoneal kalınlaşma alanı hipermetabolik olarak izlenmektedir. (SUVma: 4.40) (met?)
-Abdomende paraartik parakaval ve bilateral parailiak bölgede patolojik hipermetabolik lenf nodu izlenmemiştir.
Abdominal bölgede karaciğer, sürrenal gland, lenf nodları ve diğer alanlarda patalojik FDG tutulumu izlenmemiştir.
Kas-İskelet sistemi incelemsinde:
-Kolumna vertebraliste vertebra korpuslarında pelvis kemiklerinde üst ve alt ekstemite kemik yapıda patalojik hipermetabolik litik sklerotik odak saptanmamıştır.
Değerlendirme alanına giren bölgelerde kemiklerde ve diğer yumuşak dokuda patolojik FDG tutulumu izlenmemiştir.
SONUÇ:
-Mezotelyoma ön tanısı ile sağ hemitoraks üst lob apikal segmenti çevreleyen lateral posteriror ve mediastinal plevrada yer yer nodüler segmente ve diyafragmatik plevrada lineer uzanımlı sağ hemitoraks alt lobu çevreleyen nodüler plevral kalınlaşma alanlarının hipermetobolik olarak izlendiği ve primer lezyon yönünden histopatolojik korelasyonun önerildiği, mediastende sağ hiler subkarinal ve sağ paratrakeal hipermetabolik lenf nodlarının metastaz lehine yorumlandığı, abdomende retroperitoneal alanda sağ böbreğin posteriorunda 2cm boyutlarında nodüler pertioneal kalınlaşma alanının metastaz lehine yorumlandığı, karaciğerde sol akciğerde ve kemik yapıda patolojik hipermetabolik odağın izlenmediği PET çalışması.
ICD-10 kodu:C45
Raporu yazan doktor: Yrd.Doç Dr …
Rapor tarihi: 21.02.2017 15,09
Sadece PET-BT raporu göndermişsiniz ve sorunuz hakkında bir bilgi vermemişsiniz.
Hızlı şekilde VATS (torakoskopi) yöntemiyle akciğer zarından biyopsi yapılıp patoloji sonucuna göre kemoterapi planlanması gerekir. Geçmiş olsun.
Biyopsi iğne ile yapıldı. Vats yontemiyle yenilenmelimi? ve henuz çıkmadı. Olumsuz neticelenirse bundan sonraki surec nasil işler. Hic sigara kullanmadı. Agri yok. Ara ara oksuruk var. teşekkür ederim.
Eksik bilgilendirme yaparak diğer hastalara ayırdığım vakti almamalısınız
merhabalar doktor bey,
babam 73 yasinda ve hayatinda hic sigara kullanmamis. beldeki omur kaymasi dolayisiyla gecirdigi bir operasyon sonrasi gelisen enfeksiyon (takilan platinlerin cikarilmasi sonrasi antibiyotik tedavisi ile enfeksiyona mudahale edildi ve enfeksiyon sona erdi 2 yil kadar once.) ve prostat sikayetlerinden baska (yapilan biyopsiler temiz cikmisti) ciddi bir saglik sorunu yoktu.
bir yila yakin yakin zamandir derin nefes aldigi zaman sol akcigerde batma hissi sikayetiyle hastaneye basvurdu. yapilan tetkikler sonucu plevral sivi tespit edildi. sivinin bosaltilmasi ve ileri tetkikler icin hastaneye yatisi yapildi.2 litreye yakin sivi bosaltildi, ve bir takim tetkikler yapildi. yapilan tetkikler sunlardir:
1 NUKLEER TIP RAPORU: PET (F-18 FDG)
Verteksten uyluk ust kesimine kadar olan tum vucut goruntulerinde;
Sol hemitoraksta 10.,11 kosta seviyesinde plevral yuzeyde 52x29mm boyutlarinda hipermetabolik lezyon izlenmistir(SUV max:7.36)
Ayrica sol diyafragmatik plevrada fokal artmis aktivite tutulumu izlenmistir.
Sol hemitoraksta yaygin plevral sivi varligi izlenmistir.
bunun disinda F-18 FDG`nin tum vucutta bio dagilimi beklenen duzeyde olup pataloji dusundurecek metabolik aktif odak izlenmemistir.
2-PATALOJI RAPORU:Plevra/perikard raporu.
TANI:
A- Epitelyal tip malign tumor, plevra biyopsisi.
B- uygulanan immunohistokimyasal belirleyicilerden kalretinin ve WT-1 pozitif olup, TTF-1 ve MOC31 negatiftir.
Bulgular Epitelyal tip Malign Mezotelyoma ile uyumludur.
3-SITOLOJI RAPORU: Vucut sivilari ve eksfoliatif sitoloji
mikroskobik bulgular: Papanicolaou ve giemsa boyali sitosntrifuj yaymalarinda ve sitoblok kesitlerinde eritrositler ve atipik epitel hucreleri izlendi.
Tani:
A- Malignite icin pozitif materyal, plevral sivi.
B-Olguda filtre preparat , hucre blogu ve histokimya yontemleri uygulanmistir.
4-SITOLOJI RAPORU:Filtre preparati hazirlanmasi ve incelenmesi:
mikroskobik bulgular: papnicolaou ve gimesa boyali sitosantrifuj yaymalarinda ve sitoblok kesitte az sayida lenfosit ile tek tek ve gruplar halinde, bazilari inaktif gorunumde mezotelyal hucreler izlendi. olguya uygulanan kalretinin ve EMA immunohistokimyasal belirleyicileri pozitif, desmin ve CEA negatiftir.
TANI:
A- malignite icin negatif materyal, plevral sivi.
B-olguda filtre preparat, sitoblok, histokimya ve immunohistokimya yontemleri uygulanmistir.
5-SITOLOJI RAPORU::Filtre preparati hazirlanmasi ve incelenmesi:
mikroskobik bulgular: papnicolaou ve gimesa boyali sitosantrifuj yaymalarinda ve sitoblok kesitlerinde eritrositler ile az sayida mezotelyal hucreler izlendi.
TANI:
A- malignite icin negatif materyal, plevral sivi.
B-olguda filtre preparat, sitoblok, histokimya ve yontemleri uygulanmistir.
Yukaridaki bulgular isiginda gorus ve onerilerinize ihtiyacimiz var. simdeden tesekkur ederim.
Epiteloid tip malin plevral mezotelyoma. Uzak metastaz veya lenf bezi metastazı yok. Tedavi: ameliyat (plörektomi/dekortikasyon) + Kemoterapi (Cisplatin+Pemetrexed) + biyopsi ve dren yeri için radyoterapi. Hastanemize başvurmanız mümkün değilse mezotelyoma konusunda tecrübeli başka bir merkeze başvurmanızda fayda var. Geçmiş olsun.
Oncelikle cevabiniz icin tesekkur ederim. Ameliyat secenegi icin Agir bir ameliyat oldugu ve babamin yasinin ilerlemis olmasindan oturu kaldiramayacagi, agir gelecegi yorumu yapildi. Bu konudaki gorusunuzu ve Tumorun boyutu acisindan bakildiginda, ameliyat seceneginde akciger zarinin tamamen mi yok said kismen mi alinmasi gerektigi hususunda goruslerinizi belirtebilirseniz cok sevinirim. Tesekkurler.
Daha ileri bilgi ve değerlendirme için dilerseniz randevu alarak hastanemize başvurmanız mümkündür.
Merhaba hocam,
Babam hakkında akciğeri ile ilgili sıkıntı olduğu yönünde bize bilgi verildi 55 yaşında yüksek tansiyon, kolesterol hastası bir kez de anjiyo geçirdi şu anda teşhis aşamasındayız,
Nöroloji testlerinde bir sıkıntısı çıkmadı, kan testleri ve nefes testleri de temiz çıktı,
Göğüs ile ilgili raporunda;
Sağ akciğer üst lob anterior segmentte karina seviyesinde başlayan 126×77 mm boyutunda lobule konturlu solid kitle olduğu ve en geniş bölgede 28×39 mm çapında konglomere lenf nodları olduğu ve kitlenin kitlenin sağ ana bronş da bronş çıkışında hafif daralmaya neden olduğuna ilişkin rapor düzenlendi.
Bu konuda yönlendirme açısından bilgi ve yorum bulunursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkür ederim.
Bunun lenf bezlerine metastaz yapmış bir kanser olma olasılığı son derece yüksek. PET-BT, beyin MR ve biyopsi yapılarak teşhis ve evre kesinleştirilerek uygun tedavi bir an önce başlanmalıdır. Bu en az 3A evresi olduğu için (PET-BT’de veya beyin MR’ınızda başka organlarda metastaz görülürse 4. evre olacaktır) ameliyat dışında kalan tedaviler uygulanır. Aşağıda evrlerle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Geçmiş olsun.
3. evre akciğer kanseri: https://www.akcigerkanseri.com/evreler/akciger-kanseri-ucuncu-evre-ve-tedavisi/
4. evre akciğer kanseri: https://www.akcigerkanseri.com/evreler/akciger-kanseri-dorduncu-evre-ve-tedavisi/
Hocam mrbalar bronşektazi hastası sol alt lobunu operasyonla alınacak. Fakat balgam orneginde psedumanas aeruginosa çıktı ve yaklaşık 24 gündür damar yolu meronepem ve inhaler colistin tedavisi görüyor ve balgam kültüründe üremenin çok az olduğunu eskiden çok fazlaydı ve boğaz kültüründe üremenin olduğunu söyledi doktorumuz bu şekilde cerrahi operasyon olmasında sağlam loblara pseudomonas sıçraması olma riski var mıdır.değerli vaktinizi alarak soruyorum eğer cevap verebilir seniz çok mennunun olurum hocam
Psödomonas denilen mikroorganizma tam olarak ortadan kaldırılmadan ameliyat olmaması gerekir. Geçmiş olsun.
Ben 29 yasindayim ve hic sigara icmedim.. Bu Önceki sonucum. Aortapulmoner pencere pretrakeal alanda 7 mm 4 -5 adet lenf nodu. Sag akciger alt lob superior segment hizasinda 6 mm capinda buzlu cam yogunlugunda silik sinirli pulmoner nodul izlenmistir. Tubüer tarzda bronsiektazi sahalari gorulmusur..
*”Şimdikide Aortapulmoner pencere pretrakeal alanda 7 mm 4 -5 adet lenf nodu. Sag alt lob anterior segmentte 6mm çapında perifik buzlu cam dansitesi izlenmektedir. Sag minör fıssür üzerinde benign fıssür içi lenf nofları ile uyumlu mekik şeklinde nodülariteler mevcuttur. Sol alt lob lateral segmentte bant tarzinda opasite goze çarpmaktadır.. semih bey rica etsem sonucuma ufaktanda olsa acıklarsanız cok memnun olurum..
Yaşınız ve sigara öykünüzü belirterek sorduğunuz için gerçekten teşekkür ederim. Tüm ısrarlarıma rağmen bu kadar özet bir bilgi dahi vermeden sadece raporlarını gönderen bir çok kişiye örnek olmasını diliyorum.
Bu raporlarınızda normal dışı hiç bir şey yok. Takip dahi gerekmez. Boşuna BT çektirip gereksiz ışın almayın. Sağlıklı günler dilerim.
Hocam merhaba, Babam 70 yaşında, iştahı gayet iyi, yaklaşı bir ay önce , Akçiğerde sıvı toplanması nedeniyle hastanede yaklaşık 12 gün yattı ve yaklaşık olarak 2 litreye yakın sıvı, tüp yöntemiyle akciğerinden alındı, ve mezotelyoma teşhisi konuldu.
22.12.2016 tarihli F-18 FDG PET-CT Çalışması sonucu şu şekildedir.
Endikasyon : Malign Mezotelyoma Yeniden evreleme (Karaciğerde kitle saptanan hasta)
Solda plevral sıvı varlığı mevcuttur, Sol akçiğer üst lop apikoposterior seğmentte, fissur seviyesinde 2.5×1.5×2 boyutunda modüler lezyonda hafif artmış, FDG uptake izlenmiştir. (SUV Max. 1.41), Sol hemitoraks kotsal plevrada en büyüğü 1cm boyutunda birkaç adet modüler lezyon olup düşük yoğunlukta FDG uptake-i göstermektedirler. 9.kosta lateral kesim seviyesinde 2.5 cm boyutunda plevral nodüler lezyonda artmış FDG uptake-i izlenmiştir (SUV max. 2.77)
Üst paraaortik alanda 1 cm boyutunda (lomber 1.vertebra seviyesinde bir adet lenf nodunda hafif artmış FDG uptake-i izlenmiştir. (SUV max. 2.19)
Anal bölgede artmış FDG uptake-i izlenmiştir. (inflamasyon / anal lezyon ? klinik muayenesi uygun olacaktır.) (SUV Max. 8.58)
Bunun dışında F-18 FDG bio dağılımı normal olarak gözlenmektedir.
Pataloji düşündürecek başka bulgu izlenmemiştir.
Hocam 10 ocak günü kurula girecek, hastalıgı kacıncı evrede, ne yapmalıyız
teşekkür ederim.
“Karaciğerde kitle”
saptanan malin mezotelyomalı hastaya PET-CT çekildiğini yazmışsınız ancak raporunuzda karaciğerdeki kitleden hiç söz edilmiyor. Ya gerçekte karaciğerde bir kitle mevcut değil ya da PET-CT’de bu görülmüyor. Bu durumda yanlış bir yönlendirme olmaması için size hastalığın evresi hakkında bir yorum yapmam doğru olmaz. Mezotelyoma tedavisinde ayrıca mezotelyomanın hangi türü (epiteloid, sarkomatoid veya mikst) olduğunun da bilinmesi son derece önemlidir. Bu konudaki bilgilere yukarıdaki yazımdan ulaşabilirsiniz. Geçmiş olsun.
Önceki sonucum. Aortapulmoner pencere pretrakeal alanda 7 mm 4 -5 adet lenf nodu. Sag akciger alt lob superior segment hizasinda 6 mm capinda buzlu cam yogunlugunda silik sinirli pulmoner nodul izlenmistir. Tubüer tarzda bronsiektazi sahalari gorulmusur..
*”Şimdikide Aortapulmoner pencere pretrakeal alanda 7 mm 4 -5 adet lenf nodu. Sag alt lob anterior segmentte 6mm çapında perifik buzlu cam dansitesi izlenmektedir. Sag minör fıssür üzerinde benign fıssür içi lenf nofları ile uyumlu mekik şeklinde nodülariteler mevcuttur. Sol alt lob lateral segmentte bant tarzinda opasite goze çarpmaktadır.. semih bey rica etsem sonucuma ufaktanda olsa acıklarsanız cok memnun olurum..
Daha önceki yorumları okumuş olsaydınız hasta hakkında bilgi (yaş, sigara öyküsü, yakınmalar gibi) verilmeyen raporlar üzerine bir değerlendirme yapmadığımı görebilirdiniz. Doktorlarınıza danışmalısınız.
Bayanim 29 yasindayim
Sigara icmiyorum
Semih Bey babam 78 yasinda mezotelyoma 4 .evre hastasi, 2 kür carboplatin alimta kemoterapi aldi devam ediyoruz.pet raporunda sag hemitoraksta 36 mm e ulasan yaygin duzensiz plevral kalinlasma alanlarinda artmis fdg tutulumu, serebrumda sag parietal lobda hipometabolik alan gozlenmistir MR onerilir , servikal bolge sagda seviye 3 de 10 mm kısa capinda artmis FDG tutulumu izlenmistir yaziyor.MR sonucu akcigerde su toplanmasi riski vs etkiler olabiliyormus sizce MR cektirmeli miyiz metastaz varsa MR Sonucuna gore bisey yapilabilr mi yoksa risk almayip sadece kemoterapiyle mi devam etmeliyiz bu hastaliga yakalandigindan beri babamin kulaklari tikaniyor bundan dolayi olabilir mi ? Tesekkurler
Dördüncü evre mezotelyoma tedaviniz için medikal onkoloji uzmanınızın önerilerine uyunuz.
MERHABA HOCAM 1YIL ÖNCE YİNE SİZLE GÖRÜŞMÜŞTÜK ANNEM 75 YAŞINDA HASTALIK ÖYKÜSÜ 08 2015 YILINDA BAŞLADI SU BİRİKMESİ SEBEBİYLE DOKTORA BAŞVURDUK VE SU BOŞALTILDI VE ANNEM PARÇA ALDIRMADI ŞUAN KİTLELER YAYILIYOR AMA ÜZERİNDEN BİR BUÇUK YIL GEÇTİ HOCAM NEFES ALMASI ZORLANIYOR GECELERİ BAZEN UYUYAMIYOR VE BU 1 AYDIR ÇOK ÇÖKMÜŞ DURUMDA KENDİSİ PARÇA ALDIRMAKTAN YANA DEILDİ VE ANNEM HERŞEYİ KENDİNE DERT EDERDİ O YUZDEN KEMOTERAPİ ONA AGIR GELIR DİE BENDE İSTEMİYORDUM ŞİMDİ SİZDEN TEK İSTEĞİM ANNEM İÇİN NE YAPABİLİRM BİZİ NASIL Bİ SÜREÇ BEKLİYOR BU SAATTEN SONRA PARÇA ALDIRMAK HERŞEYİ DEĞİŞTİRİRMİ HOCAM SİZDEN CEVAP BEKLİYORUM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM
Özgür Bey, hastanız teşhis için yapılması gereken biyopsiyi yaptırmak istemiyor ve hastalığın tedavisi için gerekli kemoterapiye de karşı çıkıyorsanız, şu anda yayılmakta olduğunu söylediğiniz kitleler için dünya tıbbının elinde uygulanabilir herhangi bir seçenek ne yazık ki mevcut değil. Medikal onkoloji uzmanınıza başvurunuz. Şimdi gelinen bu ileri aşamada biyopsi için uygunluğu doktorunuz hastayı ve tetkiklerini inceleyerek karar vermelidir. Geçmiş olsun.
Hocam annem.için ne yapabilirim ? Parca alindiktan sonra kemoterapiyle yasama suresi 1 sene kadar.uzatiliyor dogrumu ve annem parcayi aldirmadi sizce bu 1 bucuk senelik sureye kadar.geldik sizce bu iyimi kotumu tesekkur ederim
Bu yorum sayfasından aldığım son derece özet bilgilerle size daha ileri yorumda bulunabilmem mümkün değil. Daha ileri bilgi veya tedavi planlaması takebiniz için randevu alarak hastanemize başvurmanız mümkündür. Tekrar geçmiş olsun
Bide babamın kitlesi mm lik. Pek-ct de 15 mm deniliyor. Bu ameliyatla alınabilir mi?
Abdullah Bey, tedaviye rağmen ilerleme varsa 2. seri kemoterapi uygulanması gerekiyor. Medikal onkoloji uzmanınıza danışınız.
Merhabalar Hocam. Babam 73 yaşında yaklaşık bir yıl önce sağ göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye gittik. Yapılan Bilgisayarlı Tomografi sonucunda akciğerde su toplanmış acil suyun çekilip patalojiye gönderilmesi gerektiği söylendi. Pataloji sonucundan bir sonuç çıkamayınca biyopsi ile parça aldılar ve tanı mezotalyoma koyuldu. Onkoloji bölümüne gittik ve 3 seans kemoterapi yapıldı 21 gün arayla.3 seans sonucu pet-ct çekildi. Tekrar 3 seans sonucunda pet-ct çekildi ve doktor iyi bir gerileme olduğunu söyledi.tekrar 3 seans kemoterapi yapıldıktan sonra tekrar pet-ct çekildi ve hafif bir artma olduğu söylendi raporda.kemoterapi kesildi şimdilik. Bundan sonra ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Babamın başka hastalığı yok ve bu konuda bize yardım etmenizi diliyorum.
Hocam Annem 50 yasinda bugun akciger kalinlasmasi teshisi konuldu, dogunun kucuk,bir ilcesindeyiz, benim merak ettigim bu hastaligin tam tedavisi var mi, yada Allah korusun kansere donusur mu, cevap verirseniniz cok mutlu olurum ,cok,korkuyorum
Necla Hanım, vermiş olduğunuz bu kısa bilgiye dayanarak size herhangi bir değerlnedirme yapabilmeme olanak yok. Sağlıklı günler dilerim.
Hocam annem 73 yaşında plevra malign neoplazmı .4,evrede farkedildi.daha önce astım bronşiti vardı.hastalığını öğrenince ilaçlarını bıraktı.tüp yöntemiyle sıvı alındı.henüz kemoterapi başlamadı.çok sık nefes darlığı yaşıyor.10gündür hastanedeyiz.oksijen veriyoruz günde 4 defa .bu normalmi.yoksa bronşit ilaçlarını içmediği için mi böyle.yoksa hastalığından dolayımı nefessiz.saygı l arımla
Ayrıca eklemek istediğim sıvıdan alınan biyopsi sonucu adenokarsinoma akciğer metastazı sonra sıvı alındı.annemin hastalığı mezotelyomamı .bu iki tip karışırmı.solunum sıkıntısı nasıl geçer.hastanede oksijen damar yolu ile hava antibiyotik ve ağrı kesici veriliyor.birde izotonik solüsyon serum.bulantısı var.bunun için de ilaç veriliyor.yutkunma güçlüğü var.iştahı yok.yürümesi iki kişi kolunda ancak.hiç güç yok .kemoterapi işe yarar mı.daha başlamadı.ama solunum çok sıkıntı.nasıl giderilir bu.sıvı alındı .aynı gün bile kaç defa oksijen maskesi verildi
Adenokarsinom ve mezotelyoma 2 farklı kanser türü ve farklı şekillerde tedavi edilir. Sıvı toplanması varsa bunun boşaltılması ve plörodez denilen işlemin yapılması gerekir.
Sayın hocam annemden sıvı alındı.plörodez yapıldı.enfeksiyon dolayısıyla kemoterapi başlanamadı.yarın kan verip tekrar değerlendirme yapılacak.annemin durumu her gün daha kötü.iştah yok .güçsüzlük var.yutkunma güçlüğü var.yarın gene enfeksiyon varsa başka bir ilaç yokmu.en azından sıkıntılarını hafifletecek..saygılarımla
İnternet şartlarında sizlere özet yorum ve yönlendirme ile yardımcı olabilirim. Daha ileri değerlendirme ve tedavi talebiniz için dilediğiniz zaman hastanemize başvurabilirsiniz. Tekrar geçmiş olsun.
İnternet şartlarında sizlere özet yorum ve yönlendirme ile yardımcı olabilirim. Daha ileri değerlendirme ve tedavi talebiniz için dilediğiniz zaman hastanemize başvurabilirsiniz. Tekrar geçmiş olsun.
Akcieğr zarındaki habis tümörler bu tür yakınmalara sebep olurlar. Bronşit ilaçlarının bir faydası olmaz. Eğer sıvı toplanmışsa bunun boşaltılması ve tekrar etmesini önelyecek işlemin yapılması gerekir. Acil şifalar dilerim.
Sayın hocam keşke getirebilsek annemi hastanenize.ne yazık ki maddi olanaklarımız yok.cevaplarınız için çok teşekkür ederim.sağlıklı günler dilerim.saygılarımla
Merhaba hocam babam 63 yaşında ses kisikligi kilo kaybı şikayeti ile doktora gittik bronkoskopi yapıldı pet ct çekildi akciğer kanseri Mezotelyoma 4. Evre dediler kemoterapiye yeni başladık çok kilo verdi yemek yemiyor yürüyemiyor kemoterapi işe yaramıyor olabilirmi tedaviyi kessek nasıl olur elimizden hiç birşey gelmiyor nasıl bir tedavi önerirsiniz size gelelimmi
Murat Bey, tabii ki dilediğiniz zaman randevu alıp hastanızı bize getirebilirsiniz. Yardımcı olabilirsek memnuniyet duyarız. Acil şifalar dilerim.
Değerli hocam mezotelyoma tedavisi gören babamın çok şiddetli ağrıları var,6 aydır kullandığı ilaçta (voltaren) fayda etmiyor.doktorumuz ağrı için bant verdi,bunun morfin olduğunu sonradan öğrendim,ağrı geçiyor fakat 3 saatlik kullanımla 30 saat kendine gelemedi.bunu kullanmak ne kadar doğru hocam?
Yada önerebileceğiniz başka bir ağrı kesici varmı?
Hasta olan sol akciğer,sol omuzdan aşağı karın boşluğuda dahil çok şiddetli ağrı var.2013 nisanda
4.evrede teşhis konuldu,6 ay kemoterapi aldıktan sonra 2 yıl gayet iyi geçti.2016 yılı içinde ağrılar gittikçe sıklaşmaya ve son 6 aydır hiç kesilmemeye başladı.
Bu ağrılar için ne yapabiliriz ?
Çok teşekkürler
Bu konuda hastanelerin ağrı polikliniklerinden yardım almanız gerekir. Özel bantlar yardımıyla ağrıların azaltılması sağalanabilir. Acil şifalar dilerim.
Merhaba Semih Bey babama iğne biopsisi ve vats sonucu bifazik mezotelyoma teşhisi konuldu, vats sırasında zar yapıştırma işlemi uygulanmamış zaten zar ciğere yapışmış denildi ama çekilen filmlerde sag akciğerinin alt kısmı yine su varmış gibi görünüyor ilk iğne biopsisi sırasında su alıınmıştı ve sonrasında çekilen filmde ciğerin alt kısmı normal gözüküyordu. Babam 78 yaşında biopsi yapılan yerlere mutlaka radyoterapi uygulanmalı mı? vats sonrası akciğerde kaçak uzun sürdü ve hortum14 gün sonra çıkarıldı dikişlerde henüz alınmadı acaba tekrar hava kaçağı oluşur mu? pet çekilmediği için evresini bilmiyoruz kemoterapi alabilir denilirse ve yapmazsak çok yanlş yapmış mı oluruz?
Biyopsi yerine radyoterapi şart değil ama uygulanması iyi olur. Kemoterapi için hastanızın genel durumu uygun ise mutlaka uygulansın. Mezotelyomada kemoterapi hasta ömrünü uzatan bir yöntemdir. Geçmiş olsun.
Hocam merhaba.
1) Plevra su toplaması şikayetiyle hastaneye yatan hastamıza insizyonel biyopsi yapıldı. ameliyat sonrası 18 gün hastanede kaldı. bu süre için de ameliyat yerine bağlı hortumdan yaklaşık 7-8 sefer (yaklaşık 1 kg lik tüp) kanla karışık su alındı. su boşaltımının bu kadar uzun sürmesi normal midir?
2) Hastande kalınan 14-15. günlerde hastanın ateşi çıktı hala geçmiş değil. hastaneye gelmeden önce hiç ağrısı yoktu şimdi aniden bıçak girer gibi bir ağrıdan şikayet ediyor. Bu ateş ve ağrı durumu için ne söylenebilir.
3) patoloji sonuçları bugün çıktı: Bifazik Malign mezeotelyama (Sarkomatoid + epiteloid) uyumlu ışık ve immunhistokimyasal bulgular.
hocam bu sonuca göre tümörün (kanserin) hangi evrede olduğu söylenebilir mi?
4) Hasta “ilaç tedavisi yapacağız denilerek” yarın eve gönderilecek. İlaç konusu tedavi amaçlı mı yoksa yaşam kalitesinin artması amaçlı mıdır?
Kıymetli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Mezotelyomada sıvı drenajı uzun süre devam edebilir. Bunu önlemek için plörodez denilen işlem uygulanmalıdır. Aksi durumda sıvı drenaı veya içeride sıvı toplanması önlenemez. Şu andaki ağrılar dren giriş yerinden kaynaklanabilir. Patoloji raporu ile kanser evresi belirlenemez. evreleme için ayrıntılı görüntüleme sonuçları kullanılır. Bifazik mezotelyomada kemoterapi dışında bir tedavi alternatifi mevcut değil. Başarı şansının ne kadar olduğunu doktorunuzla görüşmelisiniz. Acil şifalar dilerim.
Merhaba Sayın Hocam… 59 Yaşında Abim 30 yıl sigara içti 10 yıl önce bıraktı. çekilen FDG PET/CT Raporunda sonuçlar aşağıdaki gibidir. Toraks Bölge değerlendirmesinde güncel çalışmada sağ akciğer alt lob bronşunu obstürkte ettiği izlen sol ana bronşu 360 derece çevreleyen sol alt lob ta obstrüksiyona sekonder kollabsa yol açtığı görülen hipermetobolik kitlesel lezyon primer malignite lehine değerlendirildi. Tanımlanan santral yerleşimli hipermetobolik kitlesel lezyonun pamediastinal alanda paratrakeal alana ve inferiorda karinaya doğru devamlılık gösterdiği dikkati çekmektedir. Kitlesel lezyonun eş zamanlı tomogrofide ölçülen boyutları 99x91mm dir. SUV max izlenen kitlesel lezyonda 11.75 düzeyindedir. Tanımlanan kitlesel lezyon dışında biletral akciğer apikal segmente. Ayrıca Akciğerlerde Su var. Bu sonuçlara ilişkin Kemoterapi tedavisi dışında yapılabilecek bir tedavi bulunmadığı belirtilmiştir. Sizin de fikrinizi almamız mümkünmüdür. Yardımcı olursanız sevinirim.
Kanserin hücre cinsi tedavide önemlidir, burada belirtmemişsiniz. Bunu bilmeden diğer tedavi seçenekleri (akıllı ilaçlar veya immunoterapi gibi) konusunda başka bir öneride bulunulamaz. Acil şifalar dilerim.
ÇOK TEŞEKKÜRLER HOCAM
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim hocam eksik olmayın..Bir önceki mesajınızda belirttiğiniz gibi pet bt çekildi ve yorum kısmında : Sol parasternal alanda, anterior 3-4. kostalar arasında kostaları uçlarından erode eden 2.5x 3.5 cm boyutlarında ve batın sol üst orta kadranda internal oblik kas planları arasındasol 10. interkostal aralık posterolateralinden başlayıp 8. interkostal posteroleteraline uzanım gösteren 11. kostada hafif destrüksiyona neden olan en geniş çapları 2.5x 10 cm olan artmış metabolizma gösteren kitlesel lezyonlar primer mezotelyoma tanısı olan hastada ön planda nüks ile uyumlu değerlendirildi.Yazmakta bunun üzerine kemoterapiye başlandı pemetrexed +platin verilmesi kararlaştırıldı ve ilk kür dün alındı. Henüz tomoterapinin bahsi geçmedi hocam.bu durumda ışın tedavisi uygun değil midir acaba ?
Daha ileri değerlendirme yapabilmem için dilerseniz merkezimize baş vurabilirsiniz. Bu mümkün değilse doktorlarınızın önerileri doğrultusunda hareket ediniz. Tekrar geçmiş olsun.