Home Phone

Bronşektazi

Bronşektazi Nedir?

Bronşektazi akciğer içindeki hava yollarında (bronş) oluşan harabiyet sonucunda bronşların kalıcı olarak genişlemesidir.

Aşağıdaki videomuzda bronşektazi belirtileri, teşhisi ve tedavisi hakkında bilgileri izleyebilirsiniz.

YouTube video

 

Bronşektazi nedenleri nelerdir?

  • Genellikle bronş hasarı çocukluk çağında geçirilen enfeksiyonlara (kızamık ve boğmaca gibi) bağlı olarak ortaya çıkar.
  • Geçirilmiş tüberküloz (verem),
  • Bağışıklık sistemindeki bozukluklar (hipogammagolobulinemi),
  • Doğumsal bronş bozuklukları (Kartegenar sendromu gibi),
  • Kistik fibrozis,
  • Nefes borusuna kaçan yabancı cisimler (fındık, fıstık, silgi ucu, toplu iğne ve benzeri),
  • Bazı nadir iyi huylu bronş tümörleri (karsinoid tümörler gibi) de bronşektaziye sebep olabilir.

Birçok hastada ise belirgin bir sebep bulunamaz.

Bronşektazi belirtileri nelerdir?

  • Öksürük,
  • Bol miktarda balgam çıkarma,
  • Sık solunum yolu enfeksiyonları,
  • Halsizlik,
  • Zayıflama,
  • Nefes darlığı,
  • Ağız kokusu,
  • Çocuklarda gelişme geriliğidir.

 

Bronşektazi tanı yöntemleri nelerdir?

Bronşektazi teşhisi genellikle hastanın yakınmaları ve muayene bulguları ile konulur. Hastalardaki sık solunum yolu enfeksiyonları, bol balgam çıkarma yakınmaları oldukça belirgindir. Normal akciğer grafileri teşhis için yeterli araçlar değildir. Bronşektazi teşhisinde en önemli tanı aracı Yüksek Çözünürlüklü Bilgisayarlı Tomografileridir.

Bronkoskopi her hastada gerekli değildir.

Sol akciğer alt lobda bronşektazisi olan hastamızın BT görüntüsü

Bronşektazi tedavi yöntemleri nelerdir?

Öncelikle antibiyotik ve nefes açıcı ilaçlarla tedavi edilir.

Postural drenaj (hastaların tercihen sabahları belli pozisyonlarda öksürerek balgamlarını çıkartmayı sağlamak) yöntemi uygulanarak bronş temizliği sağlanır.

Solunum fizyoterapisi ile akciğerler güçlendirilir ve kapasitesi artırılır.

Tedaviye yanıt alınamazsa ameliyat uygulanır.

İki akciğerin de ileri derecede hasta olması durumunda akciğer nakli gerekli olur.

Bronşektazi ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?

  • İlaçlarla tedavi edilmesi mümkün olmuyorsa,
  • Hastanın yaşam kalitesi bozulursa,
  • Ağızdan öksürükle kan gelmesi durumunda,
  • Akciğer boşluğunda iltihaplanma olursa,
  • Sık sık hastane yatışı gerekiyorsa bronşektazi ameliyatı yapılmalıdır.

Bronşektazi ameliyatı yöntemleri nelerdir?

Bronşektazi ameliyatında kaburgalar arası açılarak yapılan açık ameliyat (torakotomi) yerini kapalı (VATS-Torakoskopi) yönteme bırakmıştır.

Bronşektazide tercih edilecek ameliyat yöntemi TEK PORT VATS adı verilen kapalı ameliyattır.

Bronşektazi ameliyatı yaşam kalitesini artırmak için yapılır. Bu nedenle kapalı ameliyat yöntemi tercih edilir.

 

Bronşektazide Kapalı Ameliyat (Tek Port VATS)

Bu yöntemde 3 veya 4cm’lik bir adet kesi yapılır buradan bir kamera ve ilave cerrahi aletler ilerletilir.  Kaburgalar arası genişletilmeden hastalıklı akciğer lobu çıkartılır.

Ameliyat yaklaşık olarak 2 saat sürer. Hastalar 3 veya 4 gün içerisinde taburcu edilirler.

Ameliyat sonrası ağrı çok daha az olduğundan normal yaşama dönmek açık ameliyata göre belirgin şekilde daha hızlı olur.

Bronşektazi – kapalı ameliyat sonrası görünüm

ronşektazi Ameliyatımız ABD’de 2014 Yılının En Yaratıcı ve Eğitici Operasyonlarından Biri Olarak Seçildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
https://www.ctsnet.org/article/s%C4%B1ngle-incision-vats-lobectomy-bronchiectasis-through-35-cm-incision

Bronşektazi ameliyatı sonrası yaşanabilecek komplikasyonlar nelerdir?

Ameliyat sonrası kanama, zatürre, enfeksiyon, akciğerlerden hava kaçağı olması gibi riskler mevcuttur. Bu durumlar hastaların %5-7’sinde görülebilir.

 

Ameliyat Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalmalıyım?

Ortalama olarak kapalı operasyon olan hastalar ise 3-4 gün sonra taburcu edilirler.

377 Yorum
Eskiden yeniye sırala
Yeniden eskiye sırala Oy sayısına göre sırala
Inline Feedbacks
View all comments
İsmail Uğurlu
7 yıl önce

Merhaba
ben yaklaşık 2 yıldır bronşektazi hastasıyım.
2 defa hastaneye yattım kısa süreliğine.
şiddetli öksürük ve balgam var.
verilen ilaçları kullandığımda geçer gibi oldu ama ilaçlar bittiğinde tekrar başlıyor.
bilgisayarlı tomografi(bt) çekindim.Sonuç olarak yaygın bronşektazi denildi.
ameliyat yapılamaz denildi.fakat bu hastalık beni sosyal hayatta çok etkiliyor derslerde filan.sizin ameliyatlarınızı,videolarınızı izledim.
Ne önerirsiniz

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  İsmail Uğurlu
7 yıl önce

Her iki akciğerde “YAYGIN” bronşektazide ameliyat uygulamak mümkün değildir. Ancak, bronşektazide “YAYGIN” tanımlaması biraz geniş bir konudur. Bazı durumlarda YAYGIN olarak tanımlanan lezyonların küçük alanlar olduğu ve cerrahi olarak çıkartılabilir durumda olduğu görülür. Bilgisayarlı tomografi raporunuzu bize ulaştırabilirseniz daha net bir yorumda bulunabilirim.

cafer
7 yıl önce

Merhaba sag akciger ust lob da bronsektazi teshisi var.agiz yolu ile kanama gerçekleşmektedir.hemotopzi oolmaktadir.ameliyat olmadan tedavi mümkün mudur? 3 defa aktif kanama olmustur.ne onerirsiniz?

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  cafer
7 yıl önce

Kanama (hemoptizi) olan bronşektazi hastalarında ameliyat gerekir. Kanama 3 kez olmuşsa bunun tekrarlayacağını söylemek zorundayız. Hastanın bilgisayarlı tomografisi görülüp muayenesi yapıldıktan sonra kesin tedavi kararı verilebilir.
Tek port torakoskopi ile çalışmayan, enfeksiyon ve kanamaya sebep olan hastalıklı akciğer lobu çıkartılarak hastanın ciddi bir kanama geçirmesi önlenir ve yaşam kalitesi artırılır.
Bu bilgileri ön bilgi olarak değerlendirin. Doğru tedavi kararı ancak muayene sonrası verilebilir.

MUHARREM
7 yıl önce

Çocuklukta geçirmiş olduğum menenjit den dolayı sol akciğer alt lobunda iz bulunmaktadır ve sürekli olarak rahatsızlanıyorum, balgamlarım artıyor bazen sökmekte güçlük çekiyom bazende rahatlıkla atabiliyorum.Daha önce ağrım olduğundan dolayı 1 hafta hastanede tedavi gördüm iyi oldum fakat kısa süreli.Şimdi düşüncelerim değişti ameliyat olmak rahatsız olan bölgeyi aldırmak istiyorum. Bu operasyon ne kadar başarılı olur? yaşam kalitem ne kadar iyi olur? balgamlardan, nefes darlığından ve hırıltılardan kurtulabilirmiyim? şimdiden teşekkür ederim size.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  MUHARREM
7 yıl önce

“Sol akciğer alt lobunda iz” dediğiniz şey bilgisayarlı tomografide “bronşektazi” olarak görülmüşse ve ilaç tedavileri ile kontrol altına alınamamışsa kapalı yöntemle (torakoskopik-VATS) sol akciğerin hastalıklı, çalışmayan alt lob kısmı çıkartılmalıdır. Bu yaşam kalitenizi belirgin şekilde düzeltir, balgamlar, enfeksiyonlar ve hırıltıları ortadan kaldırır. Aksi durumda tüm yaşamınız boyunca mevcut yakınmalarınız artarak devam edecek ve ileri yaşlarda çok daha belirgin yaşam kalitesi kaybı olarak ortaya çıkacaktır.
Ameliyatın ne kadar başarılı olacağı ameliyatı olacağınız merkeze, tecrübeye, açık veya kapalı hangi ameliyata olacağınıza göre değişecektir doğal olarak. Torakoskopi ameliyatlarda tecrübeli merkezlerde bu operasyon çok yüksek oranlarda başarılı olur.
ABD’de 2014 yılının en eğitici 3 operasyonundan biri seçilen “Tek port torakoskopi ile bronşektazi ameliyatımızın” videosu yukarıda yer alıyor. 3,5cm tek bir kesi yolu yolu 2 saat süren bir operasyondur. Hastane yatış süresi 3 gündür.
Bu operasyonu Acıbadem Maslak Hastanesi dışında Türkiye’de uygulayan bir veya 2 merkez daha bulabileceksiniz.
Bronşektazide açık ameliyat ise hemen hemen tüm merkezlerde gerçekleştirilmektedir.
Aciş şifalar

Nazime bardi
7 yıl önce

Mbr hocam ben 1sene önce bronsekrezi ameliyati oldum sol alt loptami kapali ameliyat bi hafta snra kacak olustu dren takildi 2 ay gibi drenle gezdim.ve gectigimiz haftalarda yine hafif kan gibi bi kac rengi degis balgam oldu tekrar gittim temigrafi sonucu boslugum oldugu soylendi ve kucuk fistul olustu 10gun dren tekrar takildi ve yine cijartildi 26cm kucuk bi bisluk kaldigini soyluyolar hocm ne yapmaliym ameliyat eden doktoktirlar aydinlatmiyorkar bu aciklik jendiliginden kapanirmi yada kapanmasi icin ne yapilmsli surekli enfekte oluyo orasi hocm cvp lutfen

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Nazime bardi
7 yıl önce

Bu boşluğun kendiliğnden kapanması uzun süre alır, bu sırada sürekli enfeksiyon yaşarsınız. 26cm boşluk küçük değil. Operasyonla düzeltilmesi gerekiyor.

ramazan
7 yıl önce

Hocam ben 2005 te bronsektazi olduğumu öğrendim. Ondan önde de vadı büyük ihtimal çünki balgam bazen kanlı geliyordu. daha önceleri sigara günde 3 tane içiyordum son bir sene 1 paket içtim bırakalı 1 ay oldu 3 senedir ilk defa bir hafta önce hafif balgam kanlı geldi . çift akciğerde olduğu saptandı. ne önerirsiniz.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  ramazan
7 yıl önce

İki akciğerde de yaygın şekilde bronşektazi olması genellikle ilaç tedavisini gerektirir. Eğer bronşektazi alanları her iki akciğerde sınırlı bir alanda ise her ikisinin de kapalı ameliyat (VATS) ile çıkartılması gerekir. Kan gelmesi ciddiye alınmalıdır. Enfeksiyon olması muhtemeldir. balgam kültür ve antibiyogramı yapılarak uygun antibiyotik tedavisi gerekiyor.

ASENA
7 yıl önce

Öncelikle merhaba. Ben ameliyathane hemşiresiyim kardeşim lobektomy ile sol alt lobun 5 te 1 i alındı. 3 gün sonra hastaneden çıkartıldı torokoskopik yöntemle oldu. Yalnız 2 gün sonra ateşle tekrar hastaneye yatırdık. Kandaki enfelsiyonu 130 çıktı. Tekrardan BT istendi sizce nüksetmesinden korktukları için mi istediler. Birde bu ameliyat sonucu tamamen düzelme mümkün oluyor mu. Sekresyonlara devam edicek mi. Mailime cevap verirseniz çok memnun olurum.
Saygılar
Saygılar

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  ASENA
7 yıl önce

Eğer bronşektazi sadece sol akciğer alt lobda ise ve lobektomi yapılmışsa bronşektazi artık nüks etmez. Ancak sol akciğer alt lobu ile birlikte üst lobun linguler segmentinde de bronşektazi görülmesi çok sık bir durumdur. Bu durumda sadece sol akciğer alt lob çıkartılırsa hastanın yakınmaları devam eder. Sizin ameliyat öncesi filminizi bilmiyorum bu nedenle yorum yapmam olanaksız. Sizin şu andaki durumunuzun iltihaplı sıvı toplanması (ampiyem) veya zatüre olması muhtemeldir. Tomografinizi hızlı şekilde çektirirseniz yapılması gerekenler için size bilgi verebilirim. Ancak hastane yatışı ile tedavi olması gerektiği düşüncesindeyim. Acil şifalar.

gizem
7 yıl önce

Mrb hocm annem 2011 yilindan beri hasta hemoptizi oluyor onceleri 6 ayda flan oluyrdu sonra kisaldi simdi ayda bir uzun suren aralikta oldugunda kanama cok asiriydi 1 su bardagndan fazla simdi her ay oluyor kucuk cay bardagi kadar doktorlar once hcbisi yok dedi kanama gunu kanamadan 8 saat snra cekilen tomagrifi yi goren bronsektazi diyor ben diyorum ustelik bronsektazimidir diye yani tam bi teshis bile konulmadi bronkoskopi iki kez yapildi size cd gondrsem bi baksanz tedawi sek li onerebilrmsinz ameliyat ws cunku siwasta yasiyoruz

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  gizem
7 yıl önce

Size yardımcı olmak isterim. Ancak yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bu tür CD inceleme istekleri alıyoruz. Tüm hastalara bu ortamda internet üzerinden yardımcı oluyorum fakat posta ile ulaşan tetkikleri tek tek inceleyip tekrar bilgi verme olanağımız yoğun çalışma ortamımızda ne yazık ki yok. Sadece hasta veya yakınları tarafından getirilen tetkikleri inceleme fırsatımız oluyor. Uygun olursanız yardımcım Ebru Hanım’dan (05321519734 / 02123043940) randevu almanız durumunda memnuniyetle değerlendirme yapacağımı bilmenizi isterim. Acil şifalar diliyorum.

Hasan öz
Yanıtlandı:  gizem
7 yıl önce

Hocam benim sol alt lob ile sol lingula ve sağ orta lob da bronşektazi mevcut akdeniz üniversitesinde Prof doktor ameliyat edelim dedi.
Sol alt lob ve lingula ile sağ orta lob alınacak peki kalan akciğer bana yeter mi hocam ve sizce olmalımıyım bu ameliyatı arada kan geliyor balgamla birlikte

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Hasan öz
7 yıl önce

Sizin çıkartılacak olan bronşketazili akciğer bölgeleriniz zaten çalışmıyor. Size faydası olmadığı gibi sürekli enfeksiyon kaynağı oluyor. Ameliyat önerilmişse ameliyatı olun. Kapalı operasyon (VATS) tercih edilmelidir. Acil şifalar.

Hasan öz
Yanıtlandı:  Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
7 yıl önce

Allah razı olsun hocam peki bu hastalık ameliyattan sonra tekrarlar mı genetikse yoksa iyi ameliyat edilirse tekrarlamaz mı ve ameliyat sonrası kalan akciğerim yaşamımı rahatça sürdürmemde yeterli olur mu herşey için teşekkür ederim hocam zaman ayırdığınız için de

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Hasan öz
7 yıl önce

Genetik olup olmadığını bazı testlerle araştırıyoruz. Genetik olan bronşekteziler son derece nadirdir ve bu grup hastada ameliyat uygulamıyoruz. Daha önce de söylediğim gibi “kalan akciğerin” diye bir durum söz konusu değil. Zaten şu anda bronşektazili akciğerini kullanamıyorsun. O akciğer bölgeleri hastalık dolayısıyla tamamen fonksiyon dışı durumda. Acil şifalar diliyorum.

gizem
7 yıl önce

Doktor bey bayram sonrasi gelmeyi dusunuyroz size muayene icin ama bu surecte ben cok kafayi takiyorum kanser vs. Gec kalmaktan korkuyorum siz biyopsi d yapiyorsunuz dglmi gogus hastaliklari doktoruna mi gorunsek yoksa direkt size gelelm mi yani nasil anlatsam doktor ben cerrahm once gogus hast uzmani gormeli demisti teshis koyamam ameliyat benim alanim dmsti siz boyle dusun muyosunuz sanirim burdan okudgm kadariyla hastalgi teshis de edebiliyosunz

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  gizem
7 yıl önce

Göğüs cerrahlarının akciğer biyopsisi yapması en önemli fonksiyonlarından biridir. Doğal olarak gerekli durumlarda akciğer biyopsisi yapıyoruz. Öncelik her zaman daha küçük biyopsilerdedir. Bunlar radyologlar tarafından yapılır. Burada sonuç alınmadığı durumlarda göğüs cerrahları olarak biyopsileri biz yapmak zorundayız.

saliha
7 yıl önce

Merhaba. oncelikle iyi calismalar diliyorum. ve degerli yorumlarınız icin tesekkur ediyrum.

doktor bey , yillardir astim rahatsizligim var sanıyordum. bu yil nemli bir yere tayinimiz cikti yaklasik1yil gecti. 1kez ciddi kriz gecirdim. fis fisimi kullanıyordum. bugun gittigim doktor hanim sol akcigerimde izler oldugunu benim bronsektazi ve astim oldugumu soyledi. antibiyotik verdi ve fis fisi sabah aksam al dedi.
sorum su , cddi sekilde hayat kalitem dusuk, hirilti cok fazla sessiz ortamlarda herkes tarafindan fark ediliyor ve devamli oksurme ihtiyaci ve takiben balgamim var. sizce ameliyat olup kurtulmali miyim? yoksa ilac tedavisi de iyilesmeme yardimci olur mu?ameliyat olmaktan cok korkuyorum 2cocugum var biri bebek ameliyat sonrasi zor mu geciyor?

cok tesekkurler yeniden selamlar.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  saliha
7 yıl önce

Bronşektazinin ne durumda olduğuna bakmak gerekir. İlaç tedavileri bronşektaziyi düzeltmez ancak enfeksiyonları önler. Öncelikle sizin BT’nizde bronşektazi alanı görülüp ameliyat kararı buna göre verilmelidir. Eğer bronşektazi belli bir bölgede ise ve hayat kaliteniz uzun yıllardır ilaç kullanmanıza rağmen düzelmiyorsa ameliyatla sadece hastalıklı ve çalışmayan kısmın çıkatılması size büyük fayda sağlar. Ameliyatınız kapalı yöntemle (VATS) gerçekleştirilirse ameliyat sonrası dönemde önemli bir sorun yaşamazsınız.

Mediye KARDAŞ
7 yıl önce

MRB HOCAM
Yajlaşık 10 yıldır bronşektazi tedavisi görmekteyim. Sık sık hastanede yatmaktan ve birçok ilaç kullanmakyan bıktım.Çünkü tedavilerden bir sonuç alamdım. Hala aynı rahtsızlıklarım sürüyor.En son HAZİRAN 2015 tarihinde çekilen TORAKS YÜKSEK REZOLÜSYONLU BT İNCELEMESİ raporu şu şekilde.
Klinik bilgi ve ön tanı = Anfizem, Bronşektazi
Teknik = IV kontrast madde verilmeden 1.25 mm. kalınlıklı kesitler alındı.
Bulgukar = İnceleme alanına giren kesitlerde tiroid bezi sağ lobunda 12mm çaplı hipodem lezyon mev
Kalp ve mediasten ana vasküler yapılar doğaldır.
Her iki akciğerde amfizematöz alanlar mevcuttur
Ger iki akciğerde bronlektazi alanları mevcut olup, bronş duvarları kalın, bronşlarda yer yer
sekresyon izlenmektedir.
İnterlobuler septal kalınlaşma, buzlu cam görünümü, mozaik perfüzyon izlenmedi.

Sayın Hocam rapordada görüldüğü gibi bahsettiğim rahatsızlığımın yanında birde tiroid bezimde bir sorun oluşmuş. Bu lezyonun rahatsızlığımla bir bağlantısı varmı ve sizce bu rapora göre nasıl bir tedavi yolu izlemeliyim. Bunu sadece ön bilgi almak için yazdım . Byram sonrası görüşmek üzere saydılarımı sınuyorum

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Mediye KARDAŞ
7 yıl önce

Troid nodülünüzün bronşektazi ile hiç ilgisi yok. Her 2 akciğerinizde mevcut olan bronşketazi alanları tüm loblarda yaygın ise ameliyat uygulamak mümkün değil. Solunum fizyoterapileri ve balgam kültürünüzdeki mikroba göre antibiyotik uygulamaları ile yakınmalarınızın en aza indirilmesi sağlanmaya gayret edilmelidir.

Değerli hasta ve hasta yakınları, Bu web sitesinde yer alan bilgiler sadece genel bilgi verme amacını taşır.

Uygulanacak her türlü tedaviye karar vermeden önce mutlaka;

• Hastanın bir hekim tarafından yüz yüze değerlendirilmesi

• Hastalığına ait öyküsünün alınması

• Muayene edilmesi

• Tetkiklerinin incelenmesi gerekir.