Akciğer Nodülü Nedir?
Akciğer nodülü, akciğerde yerleşen çapı 4cm’den küçük olan geçirilmiş bir enfeksiyon sonrası kalan bir kalıntı, iyi huylu bir akciğer tümörü veya akciğer kanseri ya da başka bir organ kanserinin akciğere yayılması ile ortaya çıkan lezyonlardır. Akciğer nodülleri halk arasında “akciğerde leke” şeklinde de tanımlanırlar.

Akciğer nodülü kanser midir?
Akciğer nodülleri sıklıkla belirti vermemektedir. Bu nedenle radyolojik görüntüleme sırasında tesadüfen fark edilirler.
Akciğer nodülleri;
- iyi huylu ya da
- kötü huylu olabilir.
Bunun değerlendirilmesi için nodülün incelenmesi gerektiği kadar hastanın klinik geçmişinin de önemi bulunur. Bu nedenle akciğerde nodül görülmesinin ardından aşağıdaki adımlar uygulanır.
Radyolojik görüntüleme sonuçlarında karşılaşılan akciğer nodülleri:
- Solit nodül
- Yarı solit nodül, yarı buzlu cam görünümlü nodül
- Buzlu cam görüntülü nodül
- Birkaç adet nodül
Akciğerde nodül görülmesi şu durumlar dikkate alınarak değerlendirilir:
- Hastanın yaşı
- Sigara içme öyküsü
- Daha önce geçirdiği hastalıklar
- Akrabalarında akciğer kanseri olup olmaması
- Daha önceki filmlerinde bu nodülün var olup olmaması
- İğne biyopsisi sonucu
- PET-CT bulguları
Bu değerlendirmeler sonucunda:
- tamamen iyi huylu bir nodül
- şüpheli nodül
- akciğer kanseri şüphesi çok yüksek nodül olarak sınıflandırılır.


Akciğerde nodül görülme sıklığı nedir?
Akciğerde nodül oluşumunda en belirgin risk grubunu sigara içen 55 yaş üzerindeki kişiler oluşturmaktadır. Sigara içmiş 55 yaş üzeri kişilerin ortalama olarak %30’unda akciğerde nodül görülmektedir. Bu hastaların sadece %1,5’unda ise nodüller kanser tanısı almaktadır.
Burada önemli olan bu %1,5’luk kanserleşme riski bulunan nodülü iyi tespit etmek ve erken dönemde alabilmektir. Bütün çalışmalarımız ve web sitesi size bu konuda yol göstermek içindir.
Bu noktada 2 durum önemlidir;
1) Akciğerdeki basit bir nodül için hastanın ve ailesinin şüpheli bir yaşam geçirmesi.
2) Akciğerdeki nodül gerçekten kanser için şüpheli bir lezyon olmasına rağmen bunun ciddiye alınmaması ile büyümesi ve yayılması (metastaz yapması).
İyi Huylu Akciğer Nodülü
Akciğerdeki nodülün iyi huylu nodül olduğuna şu şartlarda karar verilebilir;
- 30 yaşından daha genç hasta
- 4mm’den daha küçük nodül
- Nodülün buzlu cam görüntüsünde değil solid şekilde olması
- Daha önceki akciğer grafisi veya tomografisinde aynı çapta nodülün mevcut olması
- PET-CT görüntülerinde yüksek tutulum olmaması
- Akrabalarında akciğer kanseri bulunmaması
- Hastanın daha önce herhangi başka bir organ kanseri geçirmemiş olması
- Nodülden yapılan iğne biyopsisi sonucunda kanser bulunmamış olması
- Nodül içerisinde kireçlenme (kalsifikasyon) mevcut olması
İyi huylu olduğu kesin olarak tespit edilen bu nodüller için bir tedavi gerekli değildir.
Alttaki örnekte 34 yaşında hiç sigara içmemiş bir bayan hastamda sağ akciğerin üst lobunda yerleşen nodül görülmektedir. Yapılan değerlendirmeler ve 3’er aylık takiplerle bu nodülün iyi huylu olduğu anlaşılmıştır. Hastamız 3 yılı aşkın süredir takip altında ve sağlıklı durumdadır.
Kötü Huylu Akciğer Nodülü
Akciğer nodülünün kötü huylu olduğunun tespit edilmesi durumunda kanser riski ortaya çıkmaktadır. Ancak bunun için nodülün boyutları ve radyolojik görüntülemedeki görünümü önem kazanmaktadır.
Aşağıda akciğer nodüllerinin kanserleşme olasılıkları verilmiştir;
- Nodül 5mm’den daha küçük ise bunun bir kanser olma olasılığı %0 – %1
- Nodül 5 – 10 mm arasında ise: %6 – %28
- Nodül 2 cm’den daha büyük ise: %64 – %82
- Solid görünümlü nodülde kanser olasılığı: %7-%9
- Buzlu cam görüntülü nodülde kanser olasılığı: %59-%73.
(Kaynak: Chest Journal. September 2007, Vol 132, No. 3_suppl)
Alttaki resimde sağ akciğer üst lobda buzlu cam görüntüsünde nodülü olan 67 yaşında bir bayan hastamıza ait bilgisayarlı tomografi görüntüsü mevcuttur. Nodülün operasyonla çıkartılması sonucu bir adenokarsinom olduğu tespit edilmiş ve lobektomi uygulanmıştır.
Kötü huylu akciğer nodülü nasıl anlaşılır?

Akciğer nodülünün kötü huylu olup olmadığının tespit edilmesi
-
- Hastanın kendisinden kaynaklanan
- Nodülden kaynaklanan risk faktörlerine bağlıdır.
Bu noktada hastanın kendisinden kaynaklanan risk faktörleri;
- 40 yaşın üstünde olması
- Halen veya eskiden sigara içmesi,
- Yakın akrabalarda akciğer kanseri bulunması ve
- Hastanın daha önce başka bir kanser geçirmiş olması akciğer nodülünün kötü huylu olma riskini artıracaktır.
Bunun yanı sıra nodülden kaynaklanan risk faktörleri de kanserleşmesi yönünde bize fikir verecektir.

Sol akciğer üst lobda tespit edilen bu nodül ileri derecede şüphelidir.
- Nodülün 1cm’den büyük olması;
- Buzlu cam görüntüsünde olması (yandaki resimde nodülün ortasında solit yani daha sert bir alan, etrafında ise buzlu cam görüntüsü mevcuttur);
- Sınırlarının düzensiz olması; (Daha yuvarlak ve sınırları daha düz olan nodüllerin iyi huylu olma olasılığı yüksektir. Sınırları düzensizleştikçe şüphe artar.)
- Daha önce çekilmiş olan bilgisayarlı tomografide akciğerde nodül olmaması;
- Daha önce çekilen filmlerinde mevcut olan nodülün çapının büyümüş veya şeklinin değişmiş olması;
- PET-CT’de nodülde aktivitede artış olması (üstteki resimde görüldüğü gibi).
Bu durum nodülün glikoz tükettiği yani ‘aktif’ olduğu anlamına gelir ve bu önemli derecede şüphe uyandırır.
Hangi Akciğer Nodülleri Ameliyatla Alınmalıdır?
Akciğer kanseri riski yüksek olan durumlarda nodülün endoskopik olarak çıkartılıp patoloji uzmanları tarafından incelenerek kesin teşhisinin konulması gerekir.
Akciğer Nodülü Ameliyatı (Tek Port VATS) nasıl yapılır?
Bu işlem VATS adı verilen yöntemle endoskopik (kapalı ameliyat) olarak 2cm’lik bir kesi ile gerçekleştirilir. Bu kesiden göğüs boşluğuna ilerletilen bir kamera ve cerrahi aletler ile nodülün çıkartılması gerçekleştirilir. Alınan nodül, işlem sırasında patoloji incelemesine gönderilir ve sonucun akciğer kanseri olması durumunda aynı seansta lobektomi yapılır. Yani kanserli bölge (lob) çıkarılır.
Nodülde kanser olmadığı bildirilirse lobektomiye gerek kalmaz.
Ameliyat için Kaç Gün Hastanede Kalmalıyım?
VATS (Kapalı Ameliyat) ile nodül ameliyatı sonrasında hastalar 1-3 gün içerisinde taburcu olup 3 gün sonra işlerine dönmektedir. Eğer nodülde kanser olduğu tespit edilirse bu durumda aynı operasyon sırasında lobektomi de uygulanacağından taburculuk 3 ile 5 gün, işe dönüş ise 10 gün sonra olmaktadır.
İngiliz Göğüs Hastalıkları Derneği (British Thoracic Society) 2015 Haziran ayında akciğerdeki nodüllerin teşhis, takip ve tedavisi için oldukça ayrıntılı bir rehber yayınladı. Bu web sayfamızda okumuş olduğunuz bilgilerin büyük çoğunluğu bu rehberdeki önerilere dayanır. İngilizce olan bu rehbere ulaşmak için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz.
Sayın doktorum teyzem 69 yaşında raporunda sağ hiler büyüğü 8 mm sol ana bronş komşuluğunda 13 mm sağ akciğer üst lop apikal segmentte 4 mm hiperdens nodül formasyonu dikkat çekmektedir her iki akciğer parankim alanlarında küçük havayolu hastalığı ile uyumlu buzlu cam görünümlü dikkat çekmektedir yazıyor üç ay sonra tomografi istediler kanser mi acaba çok korkuyoruz bilgi verirseniz sevinirim teşekkürl
Bu bulgular bir akciğer kanserine işaret etmiyor. Teyzeniz daha önce bir kanser geçirmemişse merak edilecek bir durum değildir. 3 ay sonra çekilecek tomografinizle daha net karar verilmesi mümkün olacaktır. Geçmiş olsun dileklerimle.
Hocam benim babamda 1cm nodum cikti 40 yasinda ise baslamadan once sigara icmis ama com oncelerden hic kanser olmadi ve ailemde birtek dedemde akciger kanseri vardi sizce babam da durum nedir? LÜTFEN
Recep Bey, akciğerde 1cm nodül ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Hastanın babasının akciğer kanseri olması bunu daha da önemli kılıyor. Bu nodülün iyi huylu çıkma olasılığı yine de yüksektir. Ancak, nodülün bilgisayarlı tomografi görüntüleri de şüphe oluşturuyor ise (nodülde kireçlenme OLMAMASI, sınırlarının düzensiz olması, vs gibi) doktorunuz sizden PET-CT isteyebilir. Eğer nodül iyi huylu bir görüntüde ise o zaman 3 ay sonra yeni bir bilgisayarlı tomografi çekilerek karşılaştırma yapmak gerekir. Sakın ihmal etmeyin.
İyi günler hocam. Babam 68 yaşında. babam böbrek kanseri hastası ve tedavi görmekte. Akciğerlerde nodül olduğu için ve artış gösterdiği için doktoru göğüs cerrahisine sevk etti. Göğüs Cerrahi doktoru ona nodülleri iğne yöntemi ile kurutacağını söyledi. Böyle bir yöntem var mı? ve sağlıklı mı? Teşekkür ederim.
Semih bey merhaba;
Ben 1984 dogumlu 32 yasındayım. 2011 ocak ayından berı sıgara kullanmıyorum ondan once 5-6 yıl kadar sıgara kullandım. 2011 yılında ıse gırerken ıstemıs oldukları akcıger fılmınde herhangıbır bulguya rastlanmamıstı. gecen hafta yeni bir iş yerine basladıgımda ıstenılen fılm ıle sag akcıger alt zone da sag9. ve 10. kostaların posterior kesimleri arasındaki düzeyde 7,5 x4,5 mm boyutunda nodüler opasite mevcut görülmüş. Bu sonuç ile ilgili olarak doktora gittiğimde tomografi önerildi. Sizin fikrinizi merak ediyorum. İlginiz için teşekkür ederim. saygılarımla
Doktor bey tomografi raporum var akcigerle ilgili yazarsam yorumlarmisiniz lutfen
Lütfen raporunuzu, yakınmlaraınızı ve yaşınızı, sigara öykünüzü birlikte gönderiniz.
Yaşınız ve sigara öykünüz bu nodülde bir kanser durumuu düşündürmüyor. Yine de tomografi ile değerlendirmek faydalı olacaktır.
Sanırım bunlar böbrek kanserinin metastazlarıdır. İğne yöntemi ile kurutmak diye bir şey söz konusu değil. İğne ile sadece biyopsi yapılabilir.