Timoma Teşhis ve Tedavi Yöntemleri
Timoma Nedir?
Timoma göğüs kemiği arkasında yer alan timüs bezinden kaynaklanan bir tümördür. Timus bezi ergenlik dönemine kadar vücudun savunma sisteminde yer ana T-lenfositlerin yapım yeridir. Ergenlikten sonra timus bezi işlevini kaybederek küçülür. Timus bezinde ortaya çıkan tümörlere timoma adı verilir.
Timoma Belirtileri Nelerdir?
Timomalar hiç bir belirti vermeyebilirler. Büyümeye devam ederlerse göğüs ön bölgesinde ağrı, nefes borusuna baskı yaparak bronşit benzeri öksürüklere sebep olabilirler. Daha da büyürlerse etraflarında yer alan damarlara baskı yaparak yüzde belirgin şekilde şişme, boyun damarlarında belirginleşme ve yüzde aşırı kızarıklık (vena kava superior sendromu) ve nefes darlığı yakınmalarına sebep olabilirler. Ancak bu durumlar son derece nadirdir. Genel olarak timoma hastalarında hiç bir belirti bulunmaz.
Timomalı hastaların yaklaşık %15’inde Myasthenia Gravis adı verilen bir sinir ileti bozukluğu mevcuttur. Myasthenia Gravis’de hastaların görme (göz kapağı düşmesi sonucu), yutma ve bazen nefes alma güçlükleri olur. Ancak Myasthenili hastalarda en belirgin şikayet günün ilerleyen saatlerinde tüm kas sisteminde ortaya çıkan yorgunluk durumudur.
Timomalı hastalarda bazen timomanın kendisiyle hiç ilgili olmayan kansızlık, deri döküntüleri, kaposi sarkomu ve buna benzer bir çok hastalık durumları ortaya çıkabilir. Para-neoplastik sendrom denilen bu durumlar timomanın tedavisi ile düzelir.
Timoma Evreleri
Timomaların dört evresi mevcuttur.
Birinci Evre Timoma
Bu evrede tümör bir kapsül içerisinde sınırlıdır. Yandaki resimde 67 yaşında bir kadın hastamızda ortaya çıkan timomaya ait bilgisayarlı tomografi görüntüsü mevcuttur. Kırmızı ok göğüs kemiği arkasında ve kalbin önünde yer alan timomayı göstermektedir. Tümörün etrafındaki damarlara yayılma yapmıyor olduğu görüldüğünden bunun 1. veya 2. evre bir timoma olduğu bu görüntülerle anlaşılabilmektedir. Kesin teşhis patoloji incelemesi sonucu konulur.
İkinci Evre Timoma
Bu evrede tümör kapsülünde hasar (invazyon) oluşturarak dışarı doğru uzanmaktadır. Birinci ve ikinci evreyi birbirinden ayırmak bilgisayarlı tomografi görüntüleri ile mümkün olmayabilir. Bu ayrım çıkartılan tümörün patoloji incelemesi sonucu yapılır.
Üçüncü Evre Timoma
Bu evrede timoma kapsülü aşarak etrafta bulunan akciğer, nefes borusu, damarlar, kalp zarı gibi yapılara doğru ilerleme gösterir.
Dördüncü Evre Timoma
Bu evrede timoma başka organlara (örneğin akciğere, karaciğere, böbrek üstü bezine gibi) sıçrama / yayılma göstermiştir.
4A Evresi Timoma
Timomanın 4A evresinde tümör akciğer veya akciğer zarına (plevra) yayılma gösterir. Buna metastaz, yayılma değil plevral implantlar adı da verilebilir. Başka organlara yayılma denilen durumdan daha farklı bir tablodur.
4B Evresi Timoma
Timomanın 4B evresinde, daha uzak organlara yayılması söz konusudur.
Timoma Teşhisi Nasıl Yapılır?
Radyolojik Timoma İncelemesi
Düz akciğer grafilerinin timomaları teşhisinde önemli bir yeri yoktur. Düz akciğer grafisinin normal olması bir timoma varlığını ekarte etmez. Bilgisayarlı tomografi görüntüleri bu konuda oldukça ayrıntılı bilgi verir. Bazı durumlarda MR görüntülemelerine de ihtiyaç duyulabilir. Şüpheli durumlarda PET-CT çekilmesi gerekli olabilir. Bu her zaman şart değildir.
İğne ile Timoma Biyopsisi
Ameliyat olabilecek durumda olan (1. ve 2. evre), düzenli sınırlı tümörlerde iğne ile biyopsi gerekmez, ancak, 3. ve 4. evredeki timomaların teşhisi için biyopsi şarttır.
Timoma Tedavisi
Hastalarda Myasthenia Gravis mevcut ise öncelikle bunun uygun şekilde ilaçla tedavisi gerekir. Bu tedavi nöroloji kliniği tarafından uygulanır. Myastenia Gravis belirli bir kontrole ulaştığında artık timoma tedavisine geçilir.
Timoma tedavisi timomanın bulunduğu evre ile ilgilidir.
ÖNEMLİ
Timoma son derece ciddi bir tümördür.
Basit ve iyi huylu bir tümör olarak değerlendirilip uygun şekilde tedavi edilmemesi durumunda önemli sonuçlar doğurur.
Birinci ve İkinci Evre Timoma Tedavisi
Bu evrelerde ameliyatla timomanın çıkartılması gerekir.
Ameliyat sonrası kemoterapi veya radyoterapi gibi başka bir tedavi gerekmez.
Hastaların 5 yıl süreyle, her 6 ayda bir takip edilmeleri gerekir. Daha sonra yılda 1 kez kontrol yapılır.
Üçüncü Evre Timoma Tedavisi
Eğer cerrah 3. evre bir timomayı ameliyatla TAM OLARAK çıkarabileceğini öngörüyorsa tümör ameliyatla çıkartılır. Daha sonra yaklaşık 6 hafta radyoterapi uygulanır.
Eğer cerrah tümörün ameliyatla tam olarak çıkartılamayacağını öngörüyorsa bu durumda önce kemoterapi (ilaç tedavisi) ve radyoterapi (ışın tedavisi) uygulanıp tümörün etraf dokulara olan yayılması geriletildikten sonra ameliyatla tümör çıkartılır.
Ameliyat sonrası kemoterapiye devam edilmesi gerekli olabilir. Kemoterapi gerekip gerkmediğine hastanenin tümör kurulu tarafından karar verilir.
Tedavi sonrası 2 yıl boyunca 3 ayda bir, daha sonraki 3 yıl ise 6 ayda bir kontrollerle takip edilir. Daha sonra yılda bir kez kontrol uygulanır.
Üstteki resimde 3. evredeki timomalı bir bayan hastamıza ait bilgisayarlı tomografi görüntüsü mevcuttur. Hastamıza önce kemoterapi ve radyoterapi uygulanıp damarlara olan yayılma ortadan kalkınca ameliyatla tümör çıkartılmıştır.
Dördüncü Evre Timoma Tedavisi
4A Evresi: Eğer uygulanabiliyorsa ameliyatla tümör ve yayılmaları çıkartılıp ardından kemoterapi ve radyoterapi uygulanır.
4B Evresi: Bu evrede başka organlara sıçrama ortaya çıkmış olduğundan artık ameliyat uygulanmaz. Sadece kemoterapi ve gerekli durumlarda radyoterapi uygulanır.
Timoma Ameliyat Yöntemleri
Timoma ameliyatlarında açık ve kapalı yöntemler uygulanır.
Bizim tercih ettiğimiz yöntem kapalı (tek port VATS) operasyondur.
Timoma Ameliyatı – Açık Yöntem
Açık ameliyatla göğüs kemiği altında yerleşen tümörün (timomanın) çıkartılması işlemidir.
Açık ameliyat için 2 yaklaşım vardır:
A) Göğüs kemiğinin açılması (sternotomi)
B) Kaburgalar arasından açılması (torakotomi)
Tümör tam olarak çıkartılmalı ve etrafdaki yağlı dokular da ameliyat sırasında alınmalıdır.
Ortalama olarak hastane kalış süresi 4 veya 5 gecedir.
Üçüncü ve dördüncü evredeki timomaların ameliyatında açık yöntem tercih edilir.
Deneyimli merkezlerde operasyonun komplikasyon oranı %5-10’dur.
Timoma Ameliyatı – Kapalı Yöntem (Tek Port Torakoskopi, VATS)
Tek port VATS dediğimiz kapalı ameliyat yönteminde 3cm’lik bir kesi yapılarak göğüs yan kısmından ilerletilen bir kamera ile görüntü elde edilerek timoma ve etraf yağlı dokular özel bir torba (endobag) içerisinde çıkartılır.
Özel tecrübe gerektiren bir operasyondur.
Hastaya en az zarar verici yöntemdir.
Hastane kalış süresi 2 gecedir.
Birinci ve İkinci evredeki timomlarda uygulanabilir.
Normal yaşama dönme açık yönteme göre daha kısadır. Komplikasyon oranı %5’dir.
Timik Hiperplazi
Timus bezi ergenlikten sonra kaybolur. Bazı kişilerde bu kaybolma olmaz ve çekilen bilgisayarlı tomografide kalbin önünde, göğüs kemiği arkasında bir görüntü oluşturur. Timik hiperplazi denilen bu durum bir tedavi gerektirmez. Eğer bu görüntü bir timoma şüphesi oluşturmuşsa VATS yöntemiyle kapalı bir operasyonla çıkartılıp patoloji incelemesi yapılmalıdır.
Prof.Dr. Semih Halezeroğlu,
Acıbadem Üniveristesi Tıp Fakültesi
Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı
hocam merhaba,
Şu şekilde bir yorum var bt de,yorumlayabilirseniz çok memnun olurum mediestinal milimetrik birkaç adet lenf nodu izlenmektedir.bileteral aksiller fossalarda santral yağlı hilusları korunmuş lenf nodları görülmektedir .anterior medidastende timik rest ile uyumlu görünümde üçgen şekilli yumuşak doku dansistesi izlenmektedir.
Çok teşekkürler
Timus kalıntıları genellikle önemli durumlar değildir, bir çok kişide görülebilir. Bununla birlikte yaşınız ve yakınmalarınız hakkında bilgi olmadan kesin yorum yapılamaz. Soruların sadece raporun kısa bir bölümüne göndererek yöneltilmesi ne yazık ki uygun bir değerlendirme yapmamızı olanaksız hale getiriyor. Doktorunuzla görüşünüz
Mrb. 5 ay önce akciğerde yaygın emboli gecirdi bu arada teshis konlurkan mr görüntüsünde sternumun altında troıd dokusu? Timoma? Lenfoma? Klinik ve patalojik olarak incelenmesi önerildi doku boyut 6*4,8mm olarak ölçüldü yaklaşık 2 yıl önceki mr görüntüsünde aynı boyutta kitle görünmüş olup troid dokusu denmişti. Mart ayı içerinde çekilen mr görüntüsüne kitle boyutu 6*4,9mm olarak ölçülmüş olup timoma vaya castelman hast? Dendi. 20 yıl kadar önce intratoksik guatr ameliyatı oldu. Göz kapağında düşme emboli sonrası yorgunluk nefes darlığı var iken şuanda nefes darlığı yok ne gibi bir yol izlemeliyim ve kapalı cerrahi olabilirim. 66 yaş bayan 100 kilo tşk
Bir çok farklı ön tanıdan bahsedilmiş: guatr (troid), lenfoma, Castleman hastalığı veya timoma. Daha önce intratorasik guatr nedeniyle ameliyat olmuş olması sebebiyle bunun yine bir guatr olma olasılığı yüksek. Bu ayrımın yapılabilmesi için radyolojik tetkikleri ayrıntılı incelemek gerekir. Yapılacak olan işleme (lenfoma ise biyopsi, diğerlerinde kitlenin tamamen çıkartılması) ancak bundan sonra karar verilebilir. Geçmiş olsun
Selam hocam benim başımdan 3 kez hava kaparcigi patlaması geçti şimdi iyiyim 1aydir hiç bir sıkıntı yok doktorum illaki ameliyat diyor 4 u kez bu olayın olma olasılığı nedir hocam.
3 kez pnömotoraks geçirenlerde tekrar pnömotoraks olma olasılığı %80’dir.
Muhterem hocam
Sag akcigerimin cogunlugu alinmis durumda.
Pet-bt raporunda da buna deginilmis… ve sag akciger gogus duvaru deformite durumda. Bu durumda da kapali yontem ameliyat yapabilir miyiz?
Saygilar sunarim.
Hocam hosgorunuze itimaden bet-bt raporumun tamamini yaziyorum.
Bulgular; serebral ve serebellar sisteme ait norma sinirlarda fdg tutulum ve dagilim gosteren herhangi bir hipo veya hiper metobolizmaya lezyon yoktur.
Servikal kesitlerde fdg tutulum ve dagilimi fizyolojik sınırlarda olup herhangi patolojik fdg odagi saptanmamistir.
Bilateral akisiller alanda yagli hilusi izlenen ve patolojik duzeyde fdg tutulumu gostermeyen lenf nodlari oncelikle reaktif orijinligi degerlendirilmistir.
Torakal kesitlerde sag akcigerde ampiyem nedeniyle operasyon oykusu bilinen sag akcigerdw volumunun belirgin azaldigj gorulmustur.
Sag akcigerde gecirilmis operasyona sekinder degisiklikler plevroparakimal kalinlasmalar ve ust zonda plevra yapraklar arasinda bant tarzinda effuzyon alani izlenmis olup patolojik duzeyde fdg tutulumu gorulmemistir.
Torals on ve arka capinda azalma ve toraks duvarinda belirgin deformite ve operasyona sekonder degisiklikler dikkati cekmistir.
Sol akciger parakiminde buzlu cam dansiteli alanlar ve mozaik perfuzyok izlenmis olmakla beraber patolojik duzeyde fdg tutulumu gosteren kitlesel lezyon ratlanmamistir…
Anterior mediastenel alanda solda perevaskuler yerlesimli en genis yerindw yaklasik 7×3,8 boyutlarinda duzgun sinirli heterojen karakterli hafif orta duzeyde artmis fdg tutulumu gosteren yumusak doku lezyonu izlenmistir. (SUVMAX:5.6)
Mediastinel diger lenfatik istasyonlarda patolojik duzeyde fdg tutulumu gosteren lenf nodu yoktur.
Batinda karacigef boyutlari artmis olup ozellikle sol lobun orta hattin soluna dogru uzanim gosterdigi gorulmustur..karacigerde diger abdominal visseral organlarda fdg tutulum ve dagilim fizyolojik sinirlardadir.
Dalak inferior duzeyinde mezenterik yagli planlar icerisinde yerlesimli subsantimetrik boyutlu noduler dansite alani izlenmistir.
Retroperitoneal alanda her iki bobrek ve adrenal glandlarda fdg tutulum ve dagilim fizyolojik sınırlardadir.
Pelvik kesitlerds fdg tutulmu ve dagilimi fizyolojik sinirlarda olup belirgin patolojik fdg tutulum odagi yoktur.
Iskelet sisteminde torakal ve lomber vertebralar duzeyinde skolyotik gorunum mevcuttur. Sag hemitoraksta gecirilmis operasyonel sekinder degisiklik izlenmistir.
Iskelet sisteminde ve incelene diger kesimlerds patolojik duzeyde fdg tutulumvgosteren lezyon yoktur..
Yorum;
Anterior mediastenal alanda solda perevaskuler yerlesimli heterojen karakterde hafif orta duzeydw hipermetobolik tutulum gosteren yumusak doku lezyonu oncelikle timik patolojiler degerlendirilmistir.
Vucudun diger alanlarinda fdg tutulumu gosteren baska lezyok yoktur….
Sayin hocam bunun disinda kitlenin boyutlari degisik aylarda;
2018 aralik ayi tomografide kitle buyuklugu 6,5×3,5,
2018 agustos tomokrafide 4,6×3,8
2018 mart tomografide 6,0×3,8
Olarak tespit edilmistir…
2018 mart ayinda biopsi raporunda
Mikroskopik bulgular kisminda; mevcut biyopsi orneklerinde sadece fokal alanda kalin fobroz septa iceren, arada bazi hafif kistik dilate gorunumlu hassal korpskuleri barindiran meduller bolge daha bol miktarda kortikal bolgeyi iceren, zeminde eiptalyel hucre agi gosterilen timus dokusyla uyumlu lenfoepitalyel doku ornekleri iizlenmektedir…seri kesitlerde fibroz dokunun sadece sinirli alanda izlenmesi ve genel lenfoepitalyel doku ile ic ice birlikteliginin gorulmesi nddeniyle timik hiperplaziden ayrim igne biyopsi orneklerindw yapilamamaktadir.
Tani; sol mediastenil gerlesimli 6,0×3,8 cm boyutlu kitle,
epikriz kisminda ise doku orneklerinde izlenen bulgular ile timik hiperplazi -timoma arasinda ayirici tani yapilamamistir aciklamasi mevcut.
Bu bilgiler isiginda son degerlendirmenizi saygilarimla arz ederim..
Acil ameliyat gerekli mi?
Takip edilerek ilaç tedavisi mumkun mudur?
Hocam ayrica hicbir yorgunluk goz kapagi dusmesi vb. belirti yasamiyorum.
Saygilar sunarim.
Bazı durumlarda timoma ve timik hiperplazi birbirinden net olarak ayırt edilemez. Sizde böyle bir durum söz konusu. BT takiplerinde büyüme olmaması ve patoloji incelemesinde net olarak timoma tespit edilmemiş olmaması timik hiperplaziyi düşündürse de PET-BT’deki tutulum derecesinin biraz yüksek olması timoma olasılığının da olduğunu gösteriyor. Sizi ve filmlerinizin tümünü görmeden ameliyat olun veya olmayın gibi bir öneride bulunmanın getireceği sorumluluğu alabilmek mümkün değildir. Bu ancak sizin muayeneye gittiğiniz doktorunuzun vereceği bir karar ve sorumluluktur. Ameliyat yöntemi olarak biz sadece kapalı (VATS) yöntem uyguluyoruz. Bu tüm dünyada tecrübeli merkezlerde bu şekildedir. Çok geçmiş olsun
Merhaba,
Mart ayinda cekilen pet-bt raporunda anterior mediastinal alanda solda prevaskuler yerlesimli en genis yerinde 7×3,8 boyutlarina ulasan duzGun sınırlı heterojen hafif orta duzeyde artmiş fdg tutulumu gosteren yumusak doku lezyonu izlendi.
Patolojik duzeyde fdg tutulumlu leng nodu yoktur. Seklinde idade mevcuttur.
Subat 2018 de biopsi de yapilmisti ve biopsi raporunda ise mevcut lenfoepitelyal doku orneklerinde izlenen bulgular ile timik hiper plazi-timoma arasinda ayirici tani yapilamamaktadir… zeminde epitelyal hucre agi gosterilen (ck19+) timus bezi dokusuyla uyumlu lenfoepitalyel doku ornekleri izlenmektedir ifadesi mrvcuttur.
Doktor bey, bu bilgiler dogrultusunda ameliyat elzem midir?
Tesekkur ederim.
Burada vermiş olduğunuz kısıtlı bilgiye dayanarak timoma mı timik hiperplazi mi ayrımı yapmak olanaksız. Raporun önemli kısımları (FDG düzeyleri, lezyonun radyolojik görünümü, daha önceki filmlere göre değişiklik olup olmaması gibi) eksik. Karar ancak hastanın tüm tetkiklerini ayrıntılı inceleyerek verilebilir. Geçmiş olsun
Cok tesekkur ederim cok iyisiniz
Son kez yaziyorum doktor bey söz tomografi sonucumuza gore myastina gravis icin tahlil yaptirmamiza gerek yok degilmi tesekkur ederim cvblariniz icin
Hayır, gerek yok
Hocam bu son yazisim söz myastenia gravis icin tahlile gerek yok degilmi 22yasindaki oglum icin yazmustim size tesekkur ederim
Tesekkur ederim doktor bey sorularimiza sabirla cevap verdiginiz icin
Sayin doktorum lutfen cevap verin oglum 22yasinda gecmeyen öksuruk sikayetiyle cekilen toraks bt tetkikinde anterior mediastende regresyonu tamamlanmamış timus dokusu ait okarak değerlendirilen,sınır vermeyen ,belirgin kitle formasyon oluşturmayan dansiter artışı imaji sekillenmektedir bu ne demek takip gerektirirmi kotu birseymi lutfen cevap yazin
Aşağıda cevapladım
Hocam hayırlı aksamlar eşim 35 yaşında nisan 2016 yılında sol testis ca teşhisi konup ameliyat oldu haziran 2016 başlayıp 9 eylül 2016 kemoterapi son buldu 3 ay sonra kontrol dediler 27 0cak 2017 de gittik kan tahlili istediler afp ve lhd değerleri olması gereken sınırda idi me vesayri birşey erken okur diye27 marta randevu verdiler önce kan tahlili istediler tahlil sonuçları iyi çıktı birde her ihtimale karşı me istediler me sonucu retrosternal alanda timus lojunda en geniş yerinde yaklaşık 86x58x25 mn02 boyutunda ölçülen nodüler oluşum izlenmektedir.(tinin hiperplazi?timoma?timüs kaynaklı tl?)arşivimizde bulunan 21.07.2016 tarihli önceki BT inceleme ike karşılastırıldıgında daha önce bu lezyon işlememektedir.yazıyor ve hocalarımız sasırdı göğüs bölümü ile görüşeceklerini söylediler yarına çağırdılar bende ınternetten araştırdım ve sizin yazılarınıza denk geldim bize de bilgi verirseniz yardımcı olursanız sevinirim iyi aksamlar
Testis seminomlarının bu filmde görülen bölgeye (ön mediasten) metastaz yapması olasıdır. Film raporunda belirtilen diğer olasılıklar (timoma) da doğrudur. Bu ayrımı yapabilmenin yolu filmlerin ayrıntılı incelenmesi ve iğne biyopsisi yapmaktır. Biyopsi sonucuna göre uygun tedavi yöntemi (ameliyat ve/veya kemoterapi, radyoterapi gibi) planlanmalıdır. Geçmiş olsun.
Hocam merhaba.
30 mart ta Ankara İbni-Sina Hastanesinde çektirmiş olduğum TORAKS BT de ön mediastende timus dokusu ile uyumlu 33*12mm boyutlarında yumuşak dokunun 6 ay önceki BT ye göre farklılık göstermediği, ama Bt de ayrıca
*orta lob lateral segmentte 3 mm çaplı benign görünümlü nodül dikkat çekmiştir.
*Sol majör fissürde 3 mm çaplı benign görünümlü nodül izlenmiştir.
Plevral effüzyon veya kalınlaşma saptanmamıştır.
*Sonuç: Milimetrik benign pulmoner nodüller
yazmaktadır. hocam benim doktora başvurma sebebim yorgunluk, nefes darlığı ve çabuk yorulma kaslarda güçsüzlükdü. BT lerde bu sonuçlar çıktı ailemde neredeyse herkesde kanser vakaları var.Büyüklerimden bir çoğunu akciger kanserinden kaybettim. Bedenen olan şikayetlerimde halan devam etmekte
Hocam nasıl bir yol izlemem gerekmektedir yardımcı olurmusunuz.
Burada akciğer kanserini düşündürecek herhangi bir bulgu yok. Yakınmalarınız ve mediastende görülen timik lezyonun bir arada değerlendirilmesi ve Myastenia Gravis denilen hastalığın olup olmadığının anlaşılması için bu konuda tecrübeli bir nöroloji uzmanına başvurmalısnız.
Sevgili hocam 1994 senesi heybeliada cerrahi ameliyathane hemşiresi Selfinaz saygılar hocam.eşim bir senedir allerjik ürtiker ve buna akşamları öksürük şikayeti ile Desmond almaya başladık. Şikayetlerimizde azalma olmayınca bu hafta prof.dr. gittik düz. Pa grafisi normal benlik değil dedi .fakat ben sizin tiomayla ilgili yszılarınızı okuyunca soru işaretleri oldu ne yapmalıyız .KBB ve Cildiyeye gidin dedi.tomografi istemeyelim şua almasın dedi solunum testi sınırda çıktı.Hocam biraz aydınlatırsanız sevinirim.
Selfinaz Hemşire hanım, lütfen uygun olduğunuzda filminizle birlikte gelin ve sizi görüp değerlendirme yapalım. Sevgiler.
Sayın hocam Çanakkalede ikamet ediyoruz.Bugün polikliniğimize bu tanıda bir hasta geldi araştırma yaparken sizin yorumlarınızı okudum ve eşimin şikayetleri beni korkuttu inanın en kısa zamanda gelmeyi çok isterim saygılar hocam çok teşekkür ederim.
2016 ocak 24 mm ve mart 2017 tarihlerinde çekilmiş olduğum tomo sonucu timoma uyumlu 27 mm tümör tespit edlldi.bir önceki yıl ile büyüme 3 mm olmuş myestinia gravis ile ilgili bulgu yok salı günü EMG çekilecem.kas yorgunluğun var sadece sağ bacağum alt kısımda kas agrısı ve sırt ağrısı var kas seyirmelerim var göz kapak düşüklüğü çift görme yok tomo sonuçlarımı göndersem gerçekten timoma olup olmadığına nsıl bakabilirsiniz ben İzmir deyim gelmeden göndersem bakabiliyomusunuz cevap berrnilirseniz çok sevinirim 41 yaşındayım
Naile Hanım, muayene için gelmeniz mümkün değilse özel hasta danışma hizmetimiz için 02123043940 numaralı telefondan yardımcım Bn. Ebru Taşkit’e ulaşarak bilgi alabilir ve filmlerinizi değerlendirilmek üzere bize gönderebilirsiniz. Geçmiş olsun.
hocam öncelikle yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. geçen yıl nefes darlığı ve yorgunluk şikayeti ile doktora gittim tetkiklerde BT sonucu ön mediastende yaklaşık 25*15 mm yumusak doku dansitesi, radyolojik takip gerekli denilmekte.6 ay sonra BT de 32*12 mm denilmekte ve bir ay sonra Ankara Gazi Hastanesinde Pet-ct çekildi onda ise 45*15 mm timik remnant ile uyumlu hipodens oluşumlu patolojik18F-FDG tutulumu izlenmemektedir. doktorum açık ameliyat önerdi.İbni-Sina hastanesinde bir hafta ameliyat öncesi yattım bu sırada TORAKS BT çektiler tekrar bundan da 33*12 mm boyutunda timus ile uyumlu yumuşak doku densitesi oluşumu mevcut diyor fakat orta lob lateral segmentte 3mm çapında benign subplevral nodül ve sol major fissürde 3mm çaplı benign görünümlü nodül izlenmiş denilmekte ve takip önerip taburcu ettiler. Dün 6 ay doldu ve tekrar TORAKS BT çektiler fakat çok endişeliyim şikayetlerim aynı kas güçsüzlüğü nefes darlığı ve yorgunluk devam etmekte. 6 ay önce M.Gravis %4 çıktı ama %10 altına ameliyet etmiyoruz dediler. Lütfen yardımcı olup aydınlatırmısınız.Teşekkürler.
Arif bey, sadece timik kalıntı veya hiperplazi için ameliyat gerekmez. Ameliyat için Myasthenia Gravis hastalığınızın olması gerekir. Bunun için de kararı hem nöroloji uzmanı hem de göğüs cerrahisi uzmanı birlikte verir. Öncelikle M. Gravis hastalığı konusunda tecrübeli bir nörolji uzmanına başvurmalı ve ameliyatın gerekli olup olmadığı konusunda görüş ve önerilerini almalısnız. Eğer ameliyat öneririse o zaman göğüs cerrahisi uzmanı ile ameliyatınızın ayrıntılarını konuşabilirsiniz. Değilse sadece takip yeterlidir. Geçmiş olsun.
tesekkurler hocam bt deki boyut farklılıkları ve görüştüğüm doktorların farklı görüşleri çelişkide bıraktı beni büyüme hareketi görülürse alacaklarını söylüyorlar.
Semih bey Merhaba
eşim 32 yaşında iş yerinde tesadüfen çekilen tomografide akcigerde kitle olduğu söylendi mr ped iğne biyopsisi olduk 15 cm bir kitle olduğu söylendi doktorlarımız ameliyat dedi ve biz 15.02.2017 tarihinde başarılı bir operasyonla ameliyat olduk kitle çıkartıldı ve hiç başka bir yere tutunmadığını söylediler, kitlenin sallandığını fark etmişler ameliyattan önce…çekilen bütün tomografiler temiz çıkıyor hiç bir problem yok deniyor.
patoloji sonucmuz aynen şu şekilde
Patolojik Tanı
Mediasten,eksizyon; TİMOMA(WHO SINIFLAMASI Tip AB(?))
-KAPSÜL İNVAZYONU:Mevcut
bu verilere bakarak tedavimiz nasıl ilerlemeli?
siz tedavi için ne önerirsiniz…
Patoloji sonucu bunun 2. evre bir timoma olduğunu gösteriyor. Bu evrede ameliyat sonrası ilave bir tedavi uygulanması gerekmez. Doktorlarınız tarafından düzenli aralıklarla kontrol takiplerinizin yapılması yeterlidir. Geçmiş olsun.
Semih Bey ileride eşim bu hastalıktan dolayı sıkıntı yaşar mı? tekrarlama riski olur mu?
Hocam merhaba 27 yaşındayım ve ön mediastende timus ile uyumlu olabilecek aksiyel planda 13 x 13 mm boyutunda yumuşak doku dansitesinde alan izlenmektedir denilmekte bi cerrah ameliyat digeri gerek yok dedi siin yorumlarınızı okuduktan sonra M.gravis testi yaptıamk içn randevu aldım ama bu durumda ne yapmalıyım sizce
Semih Bey
Merhaba ben 27 yaşındayım öncelikle iş yerine vermek üzere çekindigim film de nodül oldugu söylendi sonra tekrar tomografi çekindim ve ÖN MEDİASTENDE TİMUS İLE UYUMLU OLABİLECEK AKSİYEL PLANDA 13 X 13 mm BOYUTUNDA YUMUŞAK DOKU DANSİTESİNDE ALAN İZLENMEKTEDİR yazılı bir sonuç aldım ve gögüs cerrahına çıkmam gerektiği söylendi birinci cerrah ameliyat etmem yaşın genç ve yorgunluk hissi yok gözlerin normal dedi ikinci cıktıgım cerrah hemen ameliyat dedi sonrada ben istemeyince 2 ay sonra tekrar bi film cekelim büyük ihtimal büyür dedi 2şer cm büyüklükte 3 tane kesik aarak alabilecegini söyledi noroloji doktoruna giitm oda ameliyata gerek yok bu şekilde çok kişi var bişeyin yok dedi ama ben m.gravis için randevumu aldım orumlarınızı görünce haftaya o testi yaptırıcam sizce sonuç gidişat ne olur bu durumda.
çok teşekkürler şimdiden iyi çalışmalar dilerim
M. Gravis hastalığına ait belirtilerden bahsetmiyorsunuz. Bu nedenle bu hastalık çıkmayacaktır. Test sonucu negatif çıkarsa ameliyat gerekli olmaz. Geçmiş olsun.
çok teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.
Hocam merhabalar eşim 3cm timüs kitlesi ile timektomi oldu aynı zamanda mg hastası ameliyat kapalı başlandı ancak yapışıklık sebebi ile açık devam edildi sormak istediğim şu patoloji sonucu tip b2 ancak cerrahi açıdan tümör devamlılığı yok bu kaçıncı evre bir tümör?? doktorumuz onkolojiye yönlendirdi onların bilgi vereceklerini söyledi merak ettiğim ise öncesinde radyoterapi veya kemoterapi almadı uygulanan bu süreç doğrumudur.doktorumuza kaçıncı evrede olduğubu saptamadan mı operasyon yapacaksınız dediğimizde timomalar için biyopsi tehlikeli olabilir demişti. Bundan sonra bizi neler bekliyor ?? Cevabınız için şimdiden teşekkürler…
Timoma şüphelinen bir kitle BT veya MR görüntülerinde eğer ameliyat için uygun evrede (1. ve 2. evre) olduğu tespit edilmişse biyopsi uygulanmadan ameliyatla çıkartılır.
Ameliyatla çıkartılan timomanın patoloji raporu olmadan bunun hangi evrede olduğunu bilmeye olanak yok. ‘B2’ timomanın cinsini gösterir, evre için bilgi vermez. Cerrahınız size patoloji sonucunuza bakarak hangi evrede olduğunuzu söyleyebilir.
Kemoterapi ve/veya radyoterapi 3. ve 4. evrelerde kullanılan yöntemlerdir. Onkoloji uzmanına gönderildiğinize göre bu evrelerde olabilirsiniz. Cerrahınızla daha ayrıntılı görüşmelisiniz. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam bt de ön mediastendedr 24*26 mm boyutlarında üçgen şekilli tımus izlenmistir yazıyor . Patalojik boyutta kenf nodu saptanmamıstır yazıyor. Yardımcı olurmusunuz cok endişeleniyorum.tımus bezi buyuyormu 25 yasındayım.nörolojıyede gıttım m.gravis hastalıgı yok çokkk tesekkur ederım şimdiden
Ayrıca goruntulerımıde yollayabılırmıyım bır sıkıntı varsa efendım
Bu durum timus bezi kalıntısıdır. Nörolojide muayene olmuş ve M. Gravis hastalığınız olmadığı belirlenmişse takip veya tedavi gerekli değildir.
Yine de filmlerinizi göndermek ve tarafımızdan incelenmesini isterseniz 02123043940 numaralı telefondan kliniğimizi arayarak özel hasta danışma hizmetimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.
Hocam merhaba.arkadasim 1 yıl önce kolon kanseri oldu.kemoterapi gördü ve suan gayet iyi.kontrol için gidip tomografi çekti.fakat bu sefer şöyle bir sonuç çıktı
Retrosternal alanda timüs gland boyutları artmış olup 70×48×34mm ölçülmüştür. (Timoma?).Arşivimizde 03.05.2016 tarihli onceki BT inceleme ile karşılaştırıldığında imiş boyutlarında belirgin progresyon dikkati çekmiştir. (Timoma? Timüs Ca?).Hisptopatolojik verifikasyon önerilir. Hocam gittiği doktorda tümör oldugu söylenmiştir. açık ameliyat olması söylenmiş. Ama biz emin olamadık yarımcı olursanız çok sevinirz.
Timoma’nın ameliyat haricinde bir tedavisi söz konusu değildir. Önemli olan bu konuda tecrübeli cerrahların açık ameliyat yerine kapalı yöntemi uygulayıp uygulayamamasıdır. Biz hastaların tama yakınında (10cm’den küçük timomalarda) tek port torakoskopi (VATS) denilen kapalı yöntemi tercih ediyoruz. Hastanın BT filmlerini görmeden biyopsi gerekip gerekmeyeceği veya ameliyat yöntemi hakkında kesin bir değerlendirme yapmak yine de mümkün değildir. Acil şifalar diliyorum.
Hocam düzeltilmiş şekilde yazıyorum…medistinal aksiel koronal görüntülemelerinde..medistinal aksiel koronal sagital kesitler de.incelenmis olup üst alt mediastande ön arka mediastande normal medistinal organlar mevcut olup patolojik bi oluşuma rastlanmamıştır..medistinal yağlı heterojen dir..özafagus ve trakeya bası yapan intra yada ekstra trakeal veya özafajial kitlesel oluşum görülmemiştir büyük damarlar ve kalp doğal görünümdedir..SONUÇ. .medistinal yagli heterojen dir..hocam sizce ne yapmalıyım ltvn yardımcı olabilirmisiniz…
Raporda bahsedilen heterojen alanın filmlerini görmeden yorum yapabilmek mümkün değil.
Hocam mrb kontrol için gittiğim hastanede çekilen toraks bt de bütün veriler normal ama medistinal yağlı heterojen yaziyo bu nedemek hocam yıldır takip edilen bi kişiyim böyle sonuç gelmemişti nedir hocam bu..
Vermiş olduğunuz tek satırlık bilgi ile ne yazık ki bir değerlendirme yapabilmeme olanak yok. Lütfen doktorunuzla görüşünüz.
Hocam kızım timoma hastası 6 yıldan beri şimdi bir karar verdi kübaya gidecek aşı olmaya ne diyorsunuz kesin sonuçmu
Timoma tedavisinde etkinliği kanıtlanmış bir aşı tedavisi söz konusu değildir. Şu anda dünyanın farklı bölgelerinde yürütülmekte olan ‘deneysel’ çalışmalar vardır.
Anterior mediastende yaklaşık 30×13 mm boyuta ulaşan timus kalıntısı ile uyumlu yumuşak doku dansitez izlenmiştir hocam bu ne anlama geliyor tehlikeli bir durum varmı lütfen beni aydinlatin e postal yok 05326789363 bu numaraya mesaj atarsanız sevinirim
Özel telefon mesajları ile yapılan bir hizmetimiz yok. Dilerseniz filmlerinizi hastanemize gönderebilir ve konsültasyon hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Hocam çekilen toraks bt de timus bezi boyutu aynı ama içinde doku oluşumu fazla dio..yaklaşık 3 yıldır takip ediliyor büyüme yok ama içinde yağ dokusu artmış dedi sizce bu nedemek..ayrıca gravis hastalığı na dair test sonucum negatif
Timik hiperplazi denilen bu durumda M. Gravis hastalığı mevcut değilse hiç bir önemi yoktur.
Kolay gelsin hocam 5 yıl önce abime (şuan 40 yaşında) Miyesteni Gravisi tehşisi konuldu bu tedavi sürecinde timoma ya da rastlandı. yıllardır önce Radyoterapi ve daha sonra kemoterapi uygulandı. 4 yıl üniversite hastahanesinde son bir yıldır özel hastahanede tedavi gördü birkaç kez pet çekildi DR: kitlenin büyümediğini fakat küçülmediğini de söyledi.son kemoterapisini 20 gün önce aldı ve dün BT çekildi. TORAKS BT : sonucu aynen yazıyorum.incelemede 100 cc IV kontrast madde kullanılmıştır. Radyolojik Bulgular:
Merkezimizde mevcut eski tetkikler ile karşılaştırılarak yapılan değerlendirmede;
Trakea ve mediasten orta hattadır. Trakea ve her iki anabronş ve segmenter dallanmalar açıktır. Mediastinal ana vasküler yapılar ve kalp doğal izlenmektedir. Perikardiumda kalınlaşma/effüzyon izlenmiştir. Sirkum kardiak yaklaşık 12 mm LAP izlenmiştir. Ön mediastende transver boyutu 65 mm ölçülen yumuşak doku dansitesinde lezyon görülmektedir. takip aralığında benzerdir.
Bilateral akciğer parankiminin değerlendirilmesinde;
Sağ diyafram yüksek yerleşimlidir. Plöreziye bağlıdır.
Her iki akciğerde ve sağ akciğerde orta lobda atelektatik bantlar izlenmektedir.
Her iki akciğer havalanması doğal izlenmiş olup akciğerlerde yer kaplayıcı kitle lezyonu veya aktif infiltrasyon lehine bulgu saptanmamıştır.
Sağda loküke plevral effüzyon izlenmiştir.
T12 vertebra korpus sağ lateralinde düzgün sınırlı litik, periferinde skleroz da oluşmuş yaklaşık 2 cm hipodens yapı görülmektedir ve patolojik fraktüre de neden olmuştur.
Doktorumuz bize uygulanması gereken tüm ilaçları kullandığını söyledi ve tekrar aynı ilaçlarla kemoterapi önerdi. fakat abim kemoterapi sonrası çok fazla rahatsız olduğu için kabul etmedi. sizce ne yapmamız gerekir lütfen yardımcı olun. eğer mümkün olabilseydi size tüm PET , BT ve MR sonuçlarını fotoğraflayıp gönderebilseydim bu mümkünmü acaba. sizden cevap bekliyorum. şimdiden Allah razı olsun
Yasemim Hanım, gerçekten de bir karar verilebilmesi için PET-BT ve MR filmlerinizi görmem gerekir. Bunlar olmadan size bir değerlendirme yapmam olanaksız. Filmlerinizi hastanemize göndermek ve konsültasyon hizmetimizden yararlanmak için dilerseniz yardımcım Ebru Hanım’a randevu sayfasındaki telefonlardan ulaşarak bilgi almanız mümkündür. Acil şifalar dilerim.
Hocam Merhaba Yalova Devlet Hastanesine ciğerlemi üşüttüğüm için gittim tomografi çektiler . Sonuçta yazan . ( Anterior Mediastende 16×30 mm Boyutlu Remnant Timüs Dokusu-Timoma ayrımı NET yapılamayan yumuşak doku yoğunluğunda lezyon alanı izlenmiştir . Klinik ile birlikte değerlendirme , takip önerilir. ) Bir kaç doktoro gittim şehir dışında kimisi 3 ve 6 aylık çerçevelerde tomo çekip büyümesini takip edelim büyümüyorsa ameliyat gerekme dedi. Bazı doktorlar ameliyat olup alman gerekir timüsün çapı 2.2cm gibi. Yalova devlet hastanesinde nöroloji ye gittim ÇİFT GÖRME , KAS AĞRISI , GÖZ KAPAĞINDA DÜŞME , YORGUNLUK VARMI DEDİ HAYIR DEDİM HERHANGİ BİŞİY YAPMAMA GEREK YOK ( M.GRAVİS YOK DEDİ ) Hocam ne yapmalıyım . Çok teşekkür ederim
Ömer Bey, Timoma ile Timik Hiperplazi ayrımını yapmak zaman zaman güç olur. Bunun için ayrıntılı bir kontrastlı BT’nin hem tecrübeli bir göğüs cerrahı hem de bu konuda uzman bir radyoloji uzmanı ile birlikte değerlendirilmesi şarttır. Öyle ki, bunun bir timoma olması durumunda ameliyat kesinlikle gereklidir, timik hiperplazi ise ameliyat kesinlikle gereksizdir. Bu nedenle ayrımın iyi yapılması son derece önemli. Bize ameliyat önerilerek sevk edilen sizin durumunuzdaki hastaların çoğunda bizim timik hiperplazi tespit etmemiz nedeniyle ameliyat uygulamıyoruz. Acil şifalar diliyorum.
Hocam sizden ricam rapor ve toraks bt CD sini size yollamak ve sizingözünüzle yorum aalmak istiyorum sizce bu mümkün mü
Niyazi Bey bu konsültasyon hizmetimiz hakkında bilgi almak üzere yardımcımız Ebru Hanım’a 02123043940 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Sayin doktorum tesekkur ederim yorumunuz icin size 22 yasindaki oglum icin yazmistim sorun yok bazi kisilerde timusun gerilemesi zaman alabilir demustiniz yapilan tahlilde tsh hormonu 4.310 cikti normal degerler 0.27-4.2 T3 ve T4 normal tligliserid 245 yuksek vldl kolestrol 49 yuksek cikti timusla tsh yuksekliginin bir alakasi olurmu timus neden gerilememis kafama taktim kotu birsey cikacak diye korkuyorum lutfen cvb verin tesekkur ederim
Bu troid hormon seviyeleri timus kalıntısı ile ilgili değil. Timus ile ilgili olarak endişe etmenizi gerektiren bir durum yok.