Diyafram akciğerler ve kalbin yer aldığı göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayıran ve normal solunum yapmamızda rol alan en önemli olan adalemizdir. Diyafram bir bütün olmakla birlikten sağ ve sol taraf ayrı ayrı çalışır. Diyafram adalesi sağda ve solda frenik sinir denilen bir sinir ile otonom şekilde çalışır.
Otonom çalışmak şu anlama gelir: örneğin elimiz, bacağımız, yüzümüz gibi bölgelerdeki adalelerimizi biz istersek çalıştırabilir, istemezsek çalıştırmayız. Oysa otonom çalışan adaleler biz istemesek de çalışmaya devam eder (örneğin kalp kası, diyafram kası veya yemek borusu kası gibi). Bu otonom çalışma diyaframın her nefes alıp verme sırasında aşağıya inip yukarı çıkmasını ve böylece akciğerlerin oksijen ve karbondioksiti değiştirmesine yardımcı olur.
Bu adalede fıtıklaşma, felç (paralizi), yükselme (elevasyon), travmaya bağlı yırtılma veya tümör ortaya çıktığında ameliyat ile tedavi edilmesi gerekebilir.
Diyaframlar frenik sinir adı verilen sağ ve sol tarafta yer alan 2 adet sinir ile aktive olur. Bu sinirde ortaya çıkan hasarlar bir taraftaki diyaframın felç olmasına, yani çalışamaz olmasına sebep olur. Böylece her nefes alışveriş sırasında diyaframların hareket etmesi sadece bir tarafın yükselip alçalması, diğer tarafın ise hareketsiz kalmasına sebep olur. Bunun sonucunda da ortaya çıkan durum hem kalbin her nefes alışveriş sırasında sağa ve sola doğru yer değiştirmesi, hem de felçli diyaframın yükselerek akciğer sahasını azaltması ve kalbi diğer tarafa doğru itmesidir.
Felç durumu sinirin hasar görmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Diyaframı çalıştıran frenik sinirlerden bir tanesi hasar görürse o taraftaki diyafram çalışamaz hale gelir. Frenik sinirde hasarın sebebi birçok hastada bilinemez. Bu ya viral bir enfeksiyona ya da sinirdeki inflamasyona bağlı olarak sinirin çalışmasının bozulmasına bağlıdır. Diğer sık görülen sebeplerden biri de kalp veya akciğer ameliyatları sırasında sinirin hasra görmesidir. Ayrıca, frenik sinirin geçtiği sağ veya sol boyun bölgesinde oluşan travmalar (bir cisim çarpması veya kazlarda oluşan boynun ani şiddetli hareketleri gibi) sinirin hasar görmesine ve diyaframın felç olmasına sebep olur.
Her 2 frenik sinirin de hasarı ile oluşabilecek durumlar son derece nadir olup bu durumda kişinin solunum cihazına bağlı olmadan hayatını sürdürebilmesi olanaksızdır.
En sık görülen belirti hastanın yürürken, merdiven çıkarken, herhangi bir hareket veya diğer her türlü efor sırasında nefesinde tıkanma ve kalp çarpıntısı oluşmasıdır.
Bu durum genellikle ani şekilde başlar. Hasta daha önce hiç bu tür yakınması olmadığını belirtir.
Bu yakınmalar ile kalp muayenesine başvuran hastalarda kalpte yükselen diyafram tarafından diğer tarafa doğru itilme tespit edilir. Akciğer grafisinde bir diyaframın diğerinden yüksek olduğu bulunur.
Öncelikle hastanın anlattıkları çok önemlidir. Yakınmaların neler olduğu ve nasıl başladığı, geçirilmiş bir travma veya ameliyat olup olmadığı (çoğu hastada bu tür öyküler olmasa da) önemlidir. Eğer akciğer grafisinde diyaframda yükselme varsa bu çok değerli bir bulgudur. Kesin teşhis içinse (her 2 diyaframın da solunum sırasında çalışıp çalışmadığını görmek için) FLOROSKOPİ denilen yöntemle film çekilmelidir. Bu görüntüleme yönteminde solunum sırasında bir diyafram yukarı ve aşağı doğru inip çıkarken diğerinin hareketsiz kaldığı gözlemlenir.
Diyafram Paralizisi (felci) Nasıl Tedavi Edilir?
https://www.youtube.com/watch?v=iW972zwMoNY
Felç olmuş (çalışmayan) diyafram karın içindeki organların itmesi ile yukarıya yani göğüs boşluğuna doğru çıkmıştı (yukarıdaki resme tekrar bakınız). Bu nedenle de hem kalbi hem de akciğeri sıkıştırıp hastada en küçük bir efor sırasında dahi solunumda sıkıntıya sebep oluyordu. İşte bu durumu düzeltmek gerekiyor ve bunun da yolu yükselmiş olan diyaframı bir ameliyatla normal (olması gereken) yerine indirmektir.
Diyaframa ulaşmak için göğüs kafesinden açık (6-7cm) veya kapalı (3-4cm) yöntem için kesi yapılır. Hangi yöntemin seçileceğine diyaframın ne derece yüksek olduğu ve hastanın yakınmalarının derecesine bakılarak karar verilir. İleri derecede yükselmiş olan diyaframı açık yöntemle normal pozisyonuna indirmek tercih edilebilir.
Her iki yöntemde de zayıflamış, incelmiş ve yükselmiş olan diyafram adalesi normal pozisyonuna indirilir. Bu işlem zayıflayan ve çalışmayan kısımlar birbirleri üzerine dikilerek yapılır (plikasyon). Böylece solunum sırasında kalbin hareket etmesi önlenir ve sıkışan akciğer açılır ve çalışır hale gelir. Hastaların ameliyat sonrasında solunum kalitesi belirgin şekilde düzelir.
Diyafram adalesindeki doğumsal veya sonradan oluşan (genellikle düşme, çarpma, trafik kazası veya bir ameliyat sonrası gibi travmalar ile) diyafram yırtığı önemli sonuçlar doğurabilir. Doğumsal veya edinsel şekilde oluşan bu yırtıklardan karın içerisindeki organlar yukarıya göğüs boşluğuna geçebilirler. Buna fıtıklaşma diyoruz. Bu durumda hastada nefes darlığının yanı sıra mide barsak sistemine ait (bulantı, kusma, karın ağrısı gibi) yakınmalar da ortaya çıkar. Bu tür fıtıklar cerrahi olarak düzeltilmezler ise mide ve barsakta gangren ortaya çıkabilir.
Karın içindeki organların yırtılmış bir diyaframdan yukarı doğru göğüs boşluğuna çıkması (fıtıklaşma) sonucu hastada karın üst bölgesinde ağrı, bulantı, yemek sonrası hazımsızlık, bulantı ve kusma görülebilir. Fıtık içerisinde mide veya bağırsağın sıkışması ile kangren oluşabilir. Bu durumda hastada çok şiddetli bir ağrı, bulantı ve kusma durumu gelişir.
Teşhis çekilecek bir bilgisayarlı tomografi ile kesinleştirilir. Yapılacak olan operasyonla fıtıklaşan organlar göğüs boşluğundan karın boşluğuna doğru itilir ve diyaframdaki yırtık onarılır.
Her türlü cerrahi operasyon esnasındaki risk durumu hastanın yaşına, genel durumuna, ilave hastalık olup olmamasına göre değişiklik gösterir. Diyafram ameliyatları genellikle düşük komplikasyon oranına sahiptir. Ancak, kanama, enfeksiyon ve fıtıklaşmanın tekrar etmesi gibi nadir durumlar ortaya çıkabilir.
Ameliyat sonrasında hastane yatış süresi ortalama olarak 3 veya 4 gündür. Hastanın belirgin başka hastalığı mevcut olmadıkça yoğun bakım kalışı gerekmez.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/3-santimlik-delikten-akciger-ameliyati-333918 Akciğer operasyonlarında kaburgalar kesilerek yapılan açık...
Devamını okuAkciğer kanseri ameliyatımın öyküsü “hayatımın kadınını bana tekrar...
Devamını oku
Merhaba,
Anne karnında olan bir bebeğimiz var. Daha bebeğine 7. ayına yeni girdiler. Fakat bebekte Diyafram fıtığı belirtisi tespit edildi. Bu da dolayısıyla hem anne babayı hemde biz yakınlarını endişe içine sokuyor. Çevreden bir sürü duyumlar alıyoruz bebek yaşamaz yaşama ihtimal %60 gibisinden. Konu ile alakalı lütfen sizden bilgi bekliyoruz. Bebek dünyaya geldikten sonra bebeğimiz için riskli bir ameliyat mı olacak?
Emel hanım merak etmeyin, bu konuda tecrübeli bir merkezde operasyon olursa son derece başarılı olur. Acil şifalar dilerim.
s ayın hocam bana diyafram fıtığı olduğu tesssdüf ortaya çıktı.Ançak göğüs uzmanları bağırsak ve midenin sol göğüs boşluğuna sarktığı ve eski olma olasığı fazla olduğu ve yakın bölgedeki organlara yapışık olabileceği söylendi ve cerrahi müdahale gerektiği olmazsam bağırsak düğümlenmesi olasığı olduğu bununda ölümcül olabileceği uzmanlarca söylendi.Bana eğilince boğaza doğru baskı midemde kasılma bazen aşırı gaz karın gürüldaması ve bununla birlikte bazen acile gidecek kadar sancılar çekiyorum ançk bazı sindirimle ilgili hazım vs için aldığım ilaçlar biraz daha beni rahatlattı bu durumda sizin bana yardımcı olmanızı çok istiyorum hocam cevabınızı bekliyoru yardımcı olursanız çok sevinirim çok teşekkürler saygılar hocam birde hocam cerrahi müdahelede ne gibi rısk vardır yada ameliyat olmazsan nasıl bi rısk vardır.
Ameliyat olmazsanız olabilecekleri size zaten izah etmişler. Ameliyatın riski ameliyat iyi bir merkzde ve tecrübeli bir ekip tarafından yapıldığında yok denecek kadar azdır. Acil şifalar dilerim.
diyafratik herni ameliyatı yapıyormusunuz
Diyafram herni operasyonu tabii ki uyguluyoruz. Riski en düşük operasyonlardan biridir.
risk oranı nedir zor dediler
Tecrübeli bir merkezde riski son derece düşüktür.
Merhaba hocam, bebeğime anne karnında diyafram hernisi teşhisi konuldu, doğum yapali 16 gün oldu, 3. Gün ameliyat oldu bugün ilk kez emzirmeye çağırdılar, gogusunun sol tarafında bir cökükluk var, bunun sebebi ne olabilir, ve kalicimi öğrenmek istedim, drlari çok bilgi vermiyorlar.
sayin hocam merhabalar. . 3 yildir karn bolgemde ve goguslerimde araliklarla agri oluyor genellikle siddetli..5-6sefer burda (hollanda) doktora gittim midede bakteri var dediler bir kur uyguladlar ilac tedavisi bskteri gitmis ama agri gitmedi.. enson gittigim doktorda diyafram fitigi var ama ilac tedavisi olcak ameliyat olmuyor dedi.ama vrrdigi ilaclarda gecirmedi yine 4-5 gun araliklarla ve ozellikle usutunce agrim oluyor .. yattigim zaman iyiyim atakta duramiyorum agridiginda..simdi ben ne yapmaliyim? bu siteden vr sizden okuduguma gorede ameliyat oluyormus. burdaki doktorlar a guvenim kalmadi ve bu agri beni deli edecek ne onerirsiniz..
Bu derecede yakınmanız varsa ameliyat olmanız gerekir. Acil şifalar dilerim.
Hocam benimde gogus kemiği altında boşlukta agri var hiç geçmiyor elle bastırdimda hissedilen bir şişlik var 4 defa endoskopi çekildim 2 sene içinde filmin 2 sinde 2 cm fitik denildi ama diğer 2 filimde fitik çıkmadı gece düz olarak yattimda sabah çok şiddetli ağrı oluyor yatak başlığını kaldırımda rahat uyuyo biliyom lütfen yardım edin ağrım çoğaldı yaşamak çok zor gelmeye başladı lütfen yardım edin
Muayeneniz ve filmlerinizi incelemeden bir yorum yapabilmem olanaksız.
Merhaba hocam,
Diyafram hernisi teşhisi ile bulunduğumuz ilden çapa tıp fakültesine sevk edildik kalın bağırsak diyaframdaki yırtıktan geçerek karın boşluğuna geçmiş ve akciğerleri ittirip ciddi derecede akciğerlerin küçülmesine yol açmış durumda ancak bizi çapa tıp fakültesi hastamızda ülser olduğu için geri gönderdi acaba ülser bu ameliyatın olmasına engel mi? Artık uyumakta bile zorlanıyor hastamız ama çapa tıp fakültesi ülser geçmeden ameliyat yapmıyor üstelik bulunduğumuz yerde ve İstanbul’da bir kaç farklı özel, devlet ve araştırma hastaneleri ile de görüştük ama bunun zor bir operasyon olduğunu imkanlarının el vermediğini söylüyorlar, lütfen bize bir yol, hastane ya da doktor önerebilir misiniz gerçekten hastamız çapanın ülser tedavisi için verdiği süre kadar dayanabilir mi bunu bilmiyoruz
Didem Hanım size doktor veya hastane önermemi istemişsiniz. Yukarıdaki randevu kısmındaki bilgilerden randevu alarak hastanemize başvurabilirsiniz.
hocam eşim şuan 21 haftalık hamile bebeğe 19 uncu haftada diyafram hernisi teşhisi kondu mide kalbe yakınmış.ankara zekai tahir burak hastanesinde kontrol altındayız ve gebeliği sonlandırmak zorunda kalabilirmişiz fakat sizin yazılarınızı okuduğum üzere tedavi edilebilirliği var gibi.fakat çok çaresiziz önerebileceniz bir hastane veya bir yöntem varsa lütfen bizi bilgilendirin SAYGILAR
Sinan bey, diyafram fıtığının genişliği ve batın içinden göğüs boşluğuna çıkan organların durumu belirleyici olan kriterler. Bunları ancak filmlerinizi değerlendiren bu konudaki tecrübeli doktorlar belirleyebilir. Sizin durumunuzla ilgili olarak hamileliğin sonlandırılıp sonlandırılmayacağı bunlara göre belirlenecektir. Acil şifalar dilerim.
Benim annem 8 sene önceki muayenesinde diyaframın inceldiği öğrendi çok umursamadı. yakın bi tarihte ağrıları için tekrar muayene oldu ve diyaframda yırtık oluştuğunu ve böbreğin tamamı karacigerin bir kısmının gogus boşluğuna geçtiğini öğrendik. ameliyat cok zor ve riskli dendi, yapamayadabiliriz dendi. Universite hastanesinde gorusuldu bunlar. Kurulun toplanmasını bekliyoruz şuan net bir cevap için. herkesin yorumlarini okudum sol tarafta bagirsak yukarı çıkmış falan yazıyor. anneminki sağda daha tehlikeli oluyor sanırım. Kafam inanılmaz karışık. Ne yapacağımi inaninki bilmiyorum. Lütfen birşeyler söyleyin. Duzelir mi annem ?
Rabia Hanım, bu operasyon son derece düşük risklidir. Ancak operasyonun donanımlı bir hastanede ve bu konuda tecrübeli bir ekip tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Acil şifalar dilerim.
hacam oglum 7 aylik ameliyat oldu hernisten yemek borusunu budeye baklayan bolgedede kacak vardi mideyi yemek borusu etrafinda diktiler doktorumuzun soyledigine gore oglum artik omur boyu kusma ve gegirme yapamiyacak bu ne kadar dogru saygilar cvpsnz sevinirim
Mehmet Bey, geçmiş olsun. Doktorunuz öyle söylemişse bunun doğru olduğuna inanmak dışında bir şey söylemem mümkün değil.
Merhaba
Babam 74_75 yaşlarında anju BY pass geçirdi kalp pili var ancak bundan 3 yıl önce bu aylarda safrakesesi pankreas üzeri é düşmüş bu arada birde aynı bölgede kütle vardı CA . Safra kese alindi pankreas da o kitleye patoloji gitti temiz çıktı .Asıl sıkıntı bundan sonra başladı babamın karnı büyüyor. Dr gittiğimizde önce hemen ameliyat yaparım dedi.Ameliyat raporlarını incelediginde birdaha ameliyat olursa kaldıramaz hastayi kaybedersin. Böyle yaşamaya devam edecek.Takdiri ilahi ama ben babamı kaybetmek istemiyorum.
Babamın psikolojisi bozuldu yuruyemyor yatamıyor yemek yese ağrı yapıyor şişkinlik artıyor .Kendi ihtiyaçlarını zorlukla karşılıyor. Bildiğiniz bir futboltopu karnında 3 senedir mücadele veriyor.
Lütfen hocam çok acil cevabını bekliyorum. .
Bu derecede ileri evre bir kanserde hastaya bakım tedavisi uygulamak gerekir. Ameliyat hasta için uygun değildir. Acil şifalar dilerim.
meraba
ocak ayında diyafram hernisinden ameliyat oldu ama gögüş bölgesindeki dikişte miskete yakın bir şişlik var normal bakıldıgında görünüyor.. röntgen de cektirdik ama birsey yok diyorlar ama o şişlik hiç gitmiyor agladıgında kendini sıktıgında daha çok belli oluyor acaba bu bize bir sorun yaratır mı ?
Ameliyatınızı gerçekleştiren doktorlarınızın önerilerini dikkate alın. Hastanızı görmeden bir yorum yapmam mümkün değil ne yazık ki. Geçmiş olsun.
Hocam annemde akciğer zarında gerilme var diyorlar ve nefes alıp vermekte zorlanıyor merdiven dağı çıkamıyor bu hastalığın tedavisi varmı hocam yardımcı olurmusunuz
İsmail Bey, akciğer zarında eskiden geçirilmiş enfeksiyon hastalıkları sonucu kalınlaşma olmuşsa bu durumda solunum fonksiyonları belirgin olarak azalır. Tedavi kararı için bir hastaneye baş vurmalı, öykünüz, muayene bulgularınız ve tetkik sonuçlarınız değerlendirilmelidir. Acil şifalar dilerim.
merhaba ben 24 yaşındayım. 4 Yıl önce astım hastalığım için kontrole gittim.Doktorum ben de astım olmadığını diyaframımda fıtık olduğunu bu yüzden nefes almamda problem yaşadığımı söyledi.Çözüm ameliyat ancak senin kilon az kimse bu şekilde ameliyat yapmaz dedi fakat zamanla benim nefes problemim arttı ve sol tarafımda ağrıdan ziyade acı olmaya başladı dokunduğumda gerçekten canım çok yanıyo bi kaç doktora daha gittim ama onlar bunun herkes de olabileceğini çok büyütmem gerektiğini söylediler sizce ne yapmalıyım ?
Zayıf olmanız ameliyata engel olmaz. Eğer diyaframda fıtık veya felç durumu varsa ameliyat olmanız şarttır. Acil şifalar dilerim.
Merhaba,Eşim 47 yaşında ,bir sene önce safra kesesi ameliyatı oldu önce kapalı ameliyat sonra farkedilmeyen büyük bir taş nedeni ile 2 gün sonra açık ameliyat… yaklaşık 7 ay sonra göbeğinde oluşan şişlik için doktora gittiğimizde diyafram yırtık dediler 5 aydır diyafram yırtık, sancı yaptığını söylüyor ve şişlik büyüdü. Ne gibi sakıncaları var. Ameliyat için biraz daha beklemek istiyor.
Diyafram yırtığından bağırsakların veya midenin yukarı göğüs boşluğuna geçmesi çok ciddi sonuçlar doğurur. Ameliyat olunması şart. Hızlı şekilde bu konuda tecrübeli bir göğüs cerrahisi uzmanına baş vurunuz.
merhabalar hocam ben 2014 nisan ayında timoma ameliyatı oldum.sonraki inceleme ve takiplerde diyafram sol akciğer lopunun altına çok çekilmiş. bende nefes darlığı yapıyor ve çabuk yorgunluk ve kesilme oluyr bu konuda yardımınız veya öneriniz nedir. kilo vermemi istediler fakat kendimi fazla zorlayamıyorum sizce ne yapmalıyım teskkürler
Timoma ameliyatı sırasında diyafram siniri hasar görebilir. Buna bağlı olarak diyafram felci gelişir. Sizde bu durum var. Önemli bir durumdur ve efor sırasında nefes darlığına sebep olur. Diyafram plikasyonu ameliyatı olmanız gerekiyor. Ameliyatınızı gerçekleştiren cerrahınıza danışınız. Acil şifalar.
Hocam Merhabalar benim 5 yasinda bir kızım var diyafram herni tanısı konuldu açıklık 2 cm kadar. Şu an ara ara oluşan hafif sancilandi başka şikayeti yok. Diyaframda omentum hafifçe yukarı hareket etmiş. Yaşı çok küçük . İlle ameliyat olmalı mı ? Ya da takip ederek belirli bir yasa geldikten sonra yaptırmak söz konusu olmaz mı ?
Eğer diyaframda herni tespit edilmişse beklenmesi son derece sakıncalıdır. Ameliyat olmanız gerekiyor. Acil şifalar
Hocam iki buçuk yaşında oğlumun sağ diyaframı sol diyaframa Gore 3,5 cm ustte en son altı ay kadar once floroskopi ile bakıldığında organlara zarar vermediğini soylediler çocuğum çabuk yorulur dyafram ile ilgili olabilir mi yada başka bir tetkik yaptirmamizi onerirmisiniz
Floroskopide diyaframın çalışmadığı tespit edilmişse bu bir diyafram felcidir. Operasyon gerekir. Çocuğunuzun erken yorulma yakınmasının ameliyat olmadan düzelmesi mümkün değil. Acil şifalar.
Iyi gunler hocam küçük kizima 6aylikken diyafram hernisi tanisi koydular ameliyat olmasi gerekiyor dediler cocuk suan 1 yaşında buyumesinde nefes almasinda bir sorun yok hasta olunca gec atlatiyor bilginize tskler
Doğumsal diyafram hernisi ameliyat edilmesi gereken bir durumdur. Geciktirirseniz herni içerindeki mide veya barsak gibi organlarda sıkışma sonucu ciddi sonuçlar doğabilir. Geçmiş olsun
Kıymetli hocam.
Babam 80-84 yaşlarında olup omuz ve göğüs ağrısı, kusma şikayeti üzerine Bitlis ili Tatvan ilçesinde muayeneyi yapan doktor tarafından dün diyafram zarı yırtığı teşhisi konuldu, tedavi olarak ta ameliyat olması gerektiği ancak yaşının ameliyat için riskli olduğu ifade edildi. Babamın uzun yıllardır astım ve kalça ekleminde kireçlenme rahatsızlıkları da var. Başkaca bilinen önemli kronik bir rahatsızlığı olmadığını değerlendiriyoruz.
Günümüz teknolojisinin oldukça ilerlediğini düşündüğümüzde esasen diyafram yırtığı ameliyatının kolay olabileceğini düşünmekle birlikte kıymetli hekimlerimizin tedavi konusundaki farklı yaklaşımları hasta yakınları olan bizleri tereddütte düşürebilmektedir.
Babam fazla yürümek ve yemeği biraz fazla yemek durumunda rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. Bunlar dışında bu durum belirgin bir şikayet oluşturmamaktadır.
Sizden istirhamımız,
Böyle bir hastamız için nasıl bir yol izlemeliyiz? Bu yaştaki babamız için ameliyat veya bunun dışında bir tedavi konusunda önerileriniz neler olabilir?
Çalışmalarınızda başarılar diler, saygılar sunarım.
Diyafram yırtığı için operasyon zor değil. Ancak, ameliyat sonrası hasta bakımının en uygun şekilde yapılmasının mümkün olmadığı bir merkezde ameliyat sonrasından çok önemli sorunlar yaşanabilir. Yani konu ameliyatı olacağınız hastanenin tecrübesi ve donanım şartlarıdır, yoksa hastanın yaşı sorun değildir. Buna dikkat etmelisiniz. Acil şifalar dilerim.
Hocam 23 yıl önce bir trafik kazası sonucu diyaframda yırtık oldu fakat bugüne kadar sorun olmadığından ameliyat olmadım şimdi nefes darlığı ve aşırı ağırdan dolayı hastaneye baş vurdum diyaframdaki yırtık açılmış ve bazı organlar göğüs karesine kadar çıkmıştı ameliyata alındı hocam bu durumda hastayı yoğun bakıma aldılar bu durum acaba hastada nasıl bir sonuç gösterir teşekkür ederim
Geçmiş olsun. Hangi hastanede ve hangi cerrahi ekiple ve hangi yöntemle ameliyatınızın gerçekleştirildiği konusunda bilgim yok. İyi olacağını ümit ediyorum. Lütfen ameliyatınızı gerçekleştiren doktorlarınıza sorunuz. tekrar geçmiş olsun.
Hocam hayirli ramazanlar benim şikayetim. Hapsirirken oksurken mide ani bir siskinlik oluyor yani tam hapsirirken nefesim sanki yetmiyor hapsirirkn yada öksürük ayni sey oluyor ikisindede karin bolgesinde bir kas agrimalari oluyor o anda sem sert oluyor sebebi yada hastaligin adi nedir acaba birde bende midd futigi ve reflu var diyaframdan kaynaklaniyor olablirmi
Basri bey bunun için bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmeniz gerekir
Merhabalar hocam.
20 gün kadar önce bit anda başlayan aşırı ishal ve kusma gibi bir rahatsızlığım oldu. Kusma olurken çok aşırı zorlanma çektim. O zamandan beri sabah kalktığımda ciğerlerime doğru göğüs kafesimde bir ağrı ile birlikte kusma hissi oluyor. Yaklaşık 1 saat kadar sonra düzeliyor. Acaba bu ne tür bir sıkıntı olabilir.
Muayene ve filmleriniz olmadan yorum yapmak olanaksız. Aile hekimine baş vurunuz.
merhaba hocam;
benim yiğenim daha doğduktan 2 gün sonra ameliyat oldu.Doğuştan diyaframı yırtık doğdu.ameliyattan sonra bebeğin 1akçiğerinin normalden küçük olduğunu söylediler.İleriki hayatında bir takım spor dalları vs. yapamayacağını ilettiler.Şu anda 5 aylık ve nefes alış verişi biraz hızlı normal mi sizce?Ayrıca bu aralar idrar yolu enfeksiyonu diye gitti ve devlet hastanesindeki doktor ciğerinde enfeksiyon olabilir diye yatış istiyor fakat kendi doktoru da vucutta enfeksiyon var ama ameliyat yerinin boş olup onu enfeksiyonmuş gibi görebilirler diyor.Sizden de bir yorum rica edeiyorum.
Bu söylediklerinizle size yorum yapabilmem olanaksız. Hastanemize baş vurmanız mümkün değilse çocuğu muayene eden ve tüm filmleriniz ve tahlillerini gören doktorunuzun önerilerini ilzelemelisniz. Acil şifalar dilerim.
Slm hocam kızım diyafram hernisinden ameliyat oldu fakat yedigi yemekleri kusuyor daha 1 hafta oldu normal bi durummu
Ameliyata bağlı bir durum da söz konusu olabilir. Mutlaka cerrahınıza baş vurmalısınız. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam eşim hamile 19 haftalıkken bebeğe diyafram herni teşhisi kondu eşim şuan 23 haftalık hamile bebeğin kalbi belirgin olarak sağa itilmiş karaciğer ve mide toraksta Bize bu durumla ilgili bilgi verebilirmisiniz
Hümmet Bey, eğer doğuma kadar bebeğin sağlığı bozulmaz ise doğum sonrası derhal bebeğin ameliyat olarak diyaframın onarılması gerekir. Ameliyat olmadan düzelme bu hastalık için söz konusu değil. Acil şifalar dilerim.
Ama bu eşimin ikinci gebeliği ilkide böyle diyafram herniydi ilk bebeğimiz doğumdan 16 saat sonra öldü buda diyafram herni yaşama şansı varmı hocam ne yapmamız gerekiyor
Söylediğim gibi, bebeğe doğum sonrası müdahale edebilecek tecrübeli bir cerrahi ekibin olması gerekir. Tekrar geçmiş olsun.
Hocam bu ameliyatı siz yapıyormusunuz bizede yardımcı olsanız bebeğimizi doğumdan sonra siz ameliyat etseniz
Hümmet Bey, bu bizim hizmet alanımız. Memnuniyetle size ve bebeğe yardımcı olmak isteriz. Bunun için doğumun mutlaka bizim hastanemizde gerçekleşmesi gerekir. Bu nedenle Acıbadem Maslak Hastanesi kadın doğum bölümüne baş vurabilirsiniz. Doğum sırasında bizim ekibimizin de hazır olması ve bebeğin ameliyatını doğumun hemen ardından gerçekleştirmemiz gerekir.
Diahram hernisi geciyo yani karinla gogusu ayiran bi zar var o zar yirtik yirtik oldugu icin bagirsaklar yukari cikmis kalbi sag tarafa itmis cigerleri gelismemis cihaza bagli nefes aliyo suan amelyat olmasi gerekiyor ama uygun bir doktor bulamadik ve suan sevket yilma cocuk hastaliklari hastanesinde yatiyor yardimci olursaniz cok seviniriz
Hilal Hanım, bebeğin hastanemize transferini gerçekleştirmeniz mümkün olması durumunda size ve bebeğe yardımcı olmaktan memnun oluruz. Bunun dışında hastane idaresi ile görüşerek ilinizde başka bir merkeze sevki konusunda yardım isteyebilirsiniz. Çok geçmiş olsun.
Hocam merhaba oglum 11 aylik ve 2.5 aylikken diyafram hernisi ameliyati oldu. 4 gundur kusma ishal etes şikayetiyle hastaneye geldik ve diyafran elevasyonu var dendi.. korkuyoruz hayati bi riski var midir kendi imkanlarimizla mi gelmemiz gerekiyo ayrica ne kadar yatis yapilir bu durumda. Yolda kötü olmasindan korkuyoruz
Diyafram elevasyonu yani yükselmesi ayrıntılı bir bilgisayralı tomografi ile incelenecek. Herni’nin tekrar edip etmediğini görmek gerekir. Değilse diyafran yükselmesinin sebebini anlamak gerekiyor. Yatış süresi tekrar bir ameliyat gerekip gerekmediğine bağlı olarak 2 günle 10 gün arasında değişir. Buna ancak tüm tetkikleri görerek karar verilebilir. Hastaneniz sizi sevk ederse ambulansla da hastanemize gelmeniz mümkündür. Bu durumda önceden gelişinizin ve hastanemize yatışınızın planlanması gerekir. Acil şifalar dilerim.