Mediasten Tümör

Mediasten Nedir?

Göğüs boşluğu içerisinde önde göğüs kemiğinin arka yüzü, arkada omurgalar, yanlarda akciğerler ile sınırlanan, içerisinde kalp, büyük damarlar, lenf nodu istasyonları ve sinir yapılarının yer aldığı bölgedir. Bu alanda çok sayıda farklı doku bulunduğundan çok çeşitli sayıda tümör ve kistler görülür.

Mediasten Tümörleri Nelerdir?

En sık görülen tümörler timoma ve sinir kılıfı tümörleri ve lenfomalardır. Bunların dışında germ hücreli tümörler, hamartomlar, timik karsinoid, timik karsinomlar, teratom, nöroblastomlar, sarkoidoz gibi nadir tümörler görülebilir. Bazı durumlarda troid dokusu büyüyerek mediastene doğru uzanabilir.

Aşağıdaki resimlerde ön mediastende teratom olan bir hastamıza ait MR görüntüsü ve operasyonla çıkarttığımız teratom kitlesi görülmektedir.

Mediasten tümörlerinden bazıları iyi huylu bazıları ise kötü huyludur. Genellikle etraflarında bulunan damar ve nefes borusu ya da sinir yapılarına bası oluşturarak yakınmalar yaparlar.

Alttaki resimde 61 yaşında bayan hastamızda operasyonla çıkardığımız ön mediasten tümörü görülmektedir.

Timomalar en sık görülen mediasten tümörlerinden biridir.

Mediasten Kistleri Nelerdir?

Bronkojenik kistler, timik kistler, perikardiyal kistler, yemek borusu kistleri gibi oluşumlar görülebilir.

İçi sıvı dolu bu oluşumlar genellikle iyi huyludur. Kistik oluşumlar sıklıkla kuvvetli bası oluşturmadığından hastalarda belirgin yakınmalara sebep olmazlar.

Aşağıdaki tomografide bir bayan hastamızda arka mediastinal kistik lezyon görülmektedir. Ameliyat sonrası patoloji sonucu “bronkojenik kist” şeklindedir. Bu hastamızda kapalı (endoskopik) girişimle kist çıkartılmış ve 2 gün sonra hastaneden taburcu olmuştur.

Mediasten Tümör ve Kistlerinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kistik hastalıklar hemen tamamen cerrahi olarak çıkartılmalıdır. Tümörler ise iyi veya kötü huylu oluşuna, etraftaki yapılarla ilişkisine ve hastanın genel durumuna göre ya cerrahi olarak çıkartılırlar ya da sadece tanı için girişim yapıldıktan sonra kemoterapi ve/veya radyoterapi ile tedavi edilirler. Bazı durumlarda ise tüm tedavi yöntemleri birlikte kullanılabilir.

Mediasten Kisti ve Tümöründe Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?

Ameliyat bazı durumlarda kist veya tümörün tamamen çıkartılması bazen de teşhis için gerekli olur. Tümör veya kistin baskı oluşturarak sebep olduğu durumları ortadan kaldırmak ve kötü huylu bir tümörün vücuda yayılmasını engellemek gibi sebeplerle cerrahi girişim gerekli olur.

Tümör veya kistin yerleşim yeri, iyi ya da kötü huylu oluşu, hastanın yaşı ve genel durumu ile ilgili olarak hastaların büyük çoğunluğunda aşağıdaki 2 yoldan biri kullanılabilir.

Açık Mediasten Ameliyatı

Zorunlu olmadıkça bu operasyon şekli tercih edilmez. Bu yöntemde ya göğüs kemiği ya da kaburgalar arası bölge açılır.

Kapalı Mediasten Ameliyatı

Tek port Torakoskopi (VATS) Yöntemi 

Göğüs kafesi açılmadan gerçekleştirilen operasyon hastaya daha az zarar verici, daha az ağrılı ve hasta için daha konforludur.

  • Tek küçük bir kesiden kamera yardımıyla gerçekleştirilir.
  • Hastane yatış süresi 1-3 gündür.
  • Ağrı çok azdır.
  • Özel eğitim ve tecrübe gerektirir.

Mediasten ameliyatı komplikasyonları nelerdir?

Mediasten önemli bir bölgedir ve ameliyatlar önemli cerrahi tecrübe gerektirir. Hastaların ilave hastalıklarının olup olmaması, tümör veya kistin özelliğine bağlı olarak farklı riskler oluşabilir. Bunların başında operasyon sırasında kanama, sinir (nörojenik) tümörlerinde sinirlerde hasar oluşması, enfeksiyon, tekrar ameliyat etme ihtiyacı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bütün bu durumlar önceden bilinerek gerekli tedbirler alınarak riskler en aza indirilmelidir.

Uluslararası Kaynaklar Ne Öneriyor?

Macchiarini P, Ostertag H (February 2004). “Uncommon primary mediastinal tumours”. Lancet Oncol. 5 (2): 107–18. doi:10.1016/S1470-2045(04)01385-3. PMID 14761815.

Davis RD, Oldham HN, Sabiston DC (September 1987). “Primary cysts and neoplasms of the mediastinum: recent changes in clinical presentation, methods of diagnosis, management, and results”. Ann. Thorac. Surg. 44 (3): 229–37. PMID 2820323.

Kuo TT (2001). “Classification of thymic epithelial neoplasms: a controversial issue coming to an end?”. J. Cell. Mol. Med. 5 (4): 442–8. doi:10.1111/j.1582-4934.2001.tb00182.x. PMID 12067481.

Subscribe
Bildir
76 Yorum
Eskiden yeniye sırala
Yeniden eskiye sırala Oy sayısına göre sırala
Inline Feedbacks
View all comments
HÜSEYİN ARIKAN
8 yıl önce

Hocam 3 yıl önce medıastane bölgesinden 3 adet tımık kist çıkarıldı 7 ay sonra aynı bölgede 3.5cm civarında bir kist olduğu söylendi bu kistler kısa sürede bukadar büyürmü nasıl bir tedevi yöntemi yürütebiliriz.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  HÜSEYİN ARIKAN
8 yıl önce

Gerçek timik kistlerin nüks etmesine dair tıbbi literatürde veri bulunmuyor. Daha önceki patoloji raporunuz timik kist ise şu anda ortaya çıkan durum ameliyat sonrası ortaya çıkan bir değişiklik olabilir. Eğer bu gerçek bir timik kist ise videotorakoskopik olarak çıkartılması gerekiyor. Tekrar nüks olması beklenmez. Acil şifalar dilerim.

harun
8 yıl önce

hocam eşim 32 yaşında (papiller ca),2009 da total troidektomi ve devamında sag sol boyun diseksiyonları geçirdi.Şimdi ise sol boyun diseksiyonu ile beraber açılan göğüs kafesinin temizlenmesinden sonra kalan lenf nod ları var.Şimdi ise bt sonucunda sol servikal zincirde ve submandibuler-submental yerleşimlerinde patolojik boyuta ulaşmayan ancak şekil-opklaşma itibarı ile primer hastalık tutulumu yönünden şüpheli lenf nodları, paratrakeal muhtemele metastatikk lenf nodları,sağ imnternal mammarian metastatik lenf nodu ve akciğerde stabil milimetrik nodüller saptanmıştır.
Ayrıca çekilen pet sonucundada : Trakea ön sağ kesimde iki ayrı alanda sağ suprallaviküler bölge medialinde üç ayrı küçük og,dakta ve manibrium sterni sağ yanda nodüler lezyonda patolojik aktivite artışları izlendi..
Hocam sormak istediğim yapılacak olan göğüs ameliyatı riskleri nelerdir.Bize sesi yitirme ve nefes için delik açılma ihtimallerinin risk olabilecek konu olduğunu söylediler..Risk oranı iyi bir cerrahi müdahele için nedir sizin görüşlerinizi alabilrmiyim.Ameliyat için karar verme konusunda kararsız kaldık isterseniz bu şeklilde takibini yapalım dediler.Ne önerirsiniz.Yardımcı olursanız sevinirm.

e mail.::[email protected] yada [email protected]

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  harun
8 yıl önce

Harun bey, papiller ca sonrası nüks durumunda bu tür operasyonları zaman zaman uygulamamız gerekiyor. Burada tümörlerin çıkartılması sonrasında ses tellerine giden sinirlerin hasar görmesi zaman zaman görülen bir durumdur. Eğer sağ ve sol her 2 sinir de hasra görürse hastanın nefes almasının tek yolu trakeostomidir (delik açılması). Bunlar kanserli dokuların çıkartılması ameliyatı sonrası olasılıklar. Eğer bu olasılıklar var diyerek bu ameliyatı istemezseniz bu durumda da kanser nedeniyle hastanın hayatı büyük bir şekilde tehdit altında oluyor. Karar verirken hasta, hasta yakınları ve cerrahlar bunları ayrıntılı olarak konuşuyoruz. Karar sizlere ait oluyor. Acil şifalar diliyorum.

Burhan Atik
8 yıl önce

Hocam merhabalar mediastende ve akciğerde yerleşen hidatik kist lerle ilgili iki kere açık cerrahi operasyon geçirdim ve su anda tekrar ameliyat olmam gerekiyor çünkü kistler nuksetti laparoskopi ile yapılması mumkunmudur?Bu kistler patladığı zaman beni anaflaksiye sokuyor 4 kere anafilaktik şok geçirdim nuks etmemesi için ne yapmam gerekir sürekli ameliyat olup duracak miyim?Lütfen beni aydınlatır misiniz …

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Burhan Atik
8 yıl önce

Burhan Bey, evet bu kistler için biz hemen sadece endoskopik (torakoskopik-kapalı) operasyon olan VATS yöntemini uyguluyoruz. Andazol adı verilen ilacı kullanmanız ve bundan 3 ay sonra operasyon olmanız gerekir. Acil şifalar dilerim.

Nevnur aydin
8 yıl önce

Merhabalar Hocam
Anterior mediasten de sol tarafı dolduran 64×65×70 mm boyutunda içerisinde yağ dokusu alanları bulunan düzgün sınırlı solid kitle mevcuttur (timolipom a? ) kitle ana pulmoner arter sol komsulugunda olup ana pulmoner arteri sağa doğru hafif komprese etmektedir. Aradaki planlar kapanmıştır. Arkus aorta sol ön duvarı kitleye temas etmekte olup aradaki planlar kapanmıştır. Kitle sınırları düzgün. Kitle inferiorunda sol ventrikul üst duvarı mevcut olup arada ki yağlı plan kitle orta bölümünde kapanmıştır.
Diye yazio ve geciktirmeden ameliyat olmam gerektiğini söylüyorlar ve ameliyatın riskli olduğunu söylüyorlar ben de korkuyorum yeni doğum yaptım 46 günlük bebeğim var. Ameliyat konusunda kararsız kaldım sizce ameliyat gerekli mi yardimci olursaniz çok sevinirim Hocam

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Nevnur aydin
8 yıl önce

Nevnur Hanım, bu kitle için ameliyat olmanız gerekiyor. Ameliyatı biz sadece tek port VATS denilen kapalı operasyon ile gerçkeleştiriyoruz. Riski olmayan hiç bir ameliyat mevcut değil. Ancak, bizim gibi tecrübeli cerrahi ekibin olduğu merkezlerde bu operasyon yüksek risk taşımaz. Acil şifalar diliyorum.
Merkezimize (Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı) baş vurmak isterseniz bölüm yardımcımız Ebru Hanım’ı 02123043940 veya 05321519734 numaralı telefonlardan arayabilirsiniz.

selda ak
8 yıl önce

Hocam iyi aksamlar , babam timoma hastasi radyoterapi ve kemoterapi aldi. Bu kist biraz kuculdu ancak karacigere sicramis, yogun bi kemoterapi 6 kür ancak kitleler kuculmedi. Hocam cok zor durumdayiz oksurugu devam ediyor ama gorustugumuz doktor yapilacak bi sey yok dedi tedavisi hakkinda ne yapmaliyiz sice bu asamada.teşekkur eder iyi çalışmalar dilerim.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  selda ak
8 yıl önce

Selda Hanım, 4. evrede timoma’larda tek tedavi yöntemi kemoterapidir. Bu tedaviye yanıt alınamadığı durumda ne yazık ki dünyada tıbbın elinde başka bir tedavi seçeneği mevcut değildir. Acil şifalar diliyorum.