Akciğer Kisti

Prof. Dr. Semih Halezeroğlu 
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi
Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı
Sağ akciğerde travma sonrası gelişen kist

Akciğerde kist oluşumunun nedeni doğumsal ya da sonradan olabilir. Doğumsal akciğer kistlerinin tedavisi “bebeklerde akciğer kistleri” sayfasında anlatılmıştır.

Sonradan ortaya çıkan yani edinsel olan akciğer kistleri yetişkinlik döneminde karşımıza çıkmaktadır. Bunlar da çevresel etkenlere bağlı olarak oluşan akciğer kistleri ve doğumsal bozuklukların sebep olduğu akciğer kistleri olarak iki ana gruba ayrılabilir.

Ayrıca, çok sık görülen diğer bir kist türü de bronkojenik kistlerdir. Bunlar her ne kadar doğumsal sebeplerle oluşsalar da sıklıkla erişkin dönemlerde karşımıza çıkmaktadırlar.

Akciğer kisti nedenleri

  • Sigara,
  • Hava kirliliği,
  • Enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan kistler ( hidatik kist- köpek kisti),
  • Bir travma sonrası ortaya çıkan kistler,
  • Doğumsal bozukluklarının sebep olduğu erişkin dönemde ortaya çıkan kistler (bronkojenik kist gibi) olarak sıralanabilir.

Akciğer kistlerinin tedavi yöntemleri nelerdir?

Akciğer kistleri tedavi edilmemesi durumunda hastalarda önemli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle akciğer kistleri dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.

Akciğer kistlerinin oluşturabileceği komplikasyonlar şunlardır:

  • kanamalara,
  • enfeksiyon oluşumuna,
  • kansere dönüşme ve
  • etraf yapılara bası oluşturma gibi durumlara neden olabilir.
Sol akciğerde basit kist
Sol akciğerde kistler

Küçük ve belirti vermeyen (tesadüfen tespit edilen) akciğer kistleri için herhangi bir tedavinin uygulanması gerekli olmayabilir. Bununla birlikte, akciğerdeki bazı kistler büyüme eğilimi gösterebilir.  Bu şekilde genişleyen kistler yakından takip edilir ve sorunlara sebep oluşturması durumunda ameliyat uygulanması gerekli olabilir.

Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan hidatik kistler ise hastada şikâyete neden olmasa da mutlaka tedavi edilmelidir. Hidatik kistler bir parazit (E. granulosus) tarafından oluşur ve ilk tedavi yöntemi ilaçlarla (Albendazol) parazitin ortadan kaldırılmasıdır.

Benzer şekilde kistik fibrozis hastalığında da öncelikle tıbbi tedavi planlanmalı, tıbbi tedavinin yetersiz geldiği durumlarda ise akciğer nakli uygulanmalıdır. Kistik fibrosis hastalığı hastalarda son derece ciddi enfeksiyonlara ve ileri derecede belirgin nefes darlığına yol açar. Akciğer nakli bu hastalığın tedavisindeki en önemli yöntemdir.

Bronkojenik kist
Sol göğüs boşluğunda bronkojenik kist

Bronkojenik kistler bilgisayarlı tomografide kendine has görüntüsü ile sık karşılaşılan akciğer kisti türlerinden biridir. İçerisinde boza kıvamında bir sıvı bulunur. Zaman zaman enfeksiyonlara, bazen de hastanın ağzından kan gelmesi gibi bir duruma yol açabilir. Küçük bronkojenik kistler sadece takip edilebilir ancak çapı 4cm’den büyük olanların cerrahi yöntemle çıkartılması gerekir.

Akciğer kistinde uygulanan ameliyat yöntemleri nelerdir? 

Günümüzde akciğer ameliyatları açık ve kapalı olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Tüm dünyada eğilim açık yöntem yerine kapalı yöntemin uygulanmasıdır. Sadece bazı nadir durumlarda kapalı yöntem mümkün olmadığında açık ameliyat uygulamak zorunda kalınabilir. Açık akciğer kisti ameliyatlarında kistin bulunduğu akciğer tarafında göğüs kafesi kaburgalar arasından açılır. Cerrah akciğer içerisindeki kisti çıkartarak yeniden göğüs kafesini kapatır. Ameliyat sonrası belirgin ağrı olacağı için hastalar yakından takip edilirler.

Akciğer Kistlerinde Kapalı Ameliyat

Tek port torakoskopi ( Tek Port VATS)

Tek port VAT ameliyatı
Akciğer kistlerinde tek port VATS ameliyatı

Akciğer kistleri operasyonlarında Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ekibi olarak son 15 yıldır açık operasyonlar yerine kapalı ameliyat yöntemini tercih etmekteyiz. Bu yöntem hem hastaya hem de hekime sağladığı avantajlar bakımından tedaviyi sürecini kısaltmakta ve kolaylaştırmaktadır.

Tarafımızdan uygulanan akciğer cerrahisinde Tek Port VATS yönteminde yalnızca 2 cm’lik bir kesiden ilerletilen kamera yardımıyla alınan görüntüler ekrana yansıtılır ve operasyon bu görüntülere bakılarak yine 2 cm’lik kesiden gerçekleştirilir.

Asistan ve uzman hekimler için hazırladığımız Tek Port VATS yönteminin operasyon görüntüsü aşağıdaki resim üzerine tıklanarak izlenebilir. Bu videoda sık görülen ve bronkojenik kist adı verilen kistin çıkartılması yer almaktadır.

Hastalar ameliyattan ortalama 3 gün sonra hastaneden taburcu edilir, 1 hafta sonra ise günlük yaşantılarına dönebilir.

Akciğer cerrahisinde Tek Port VATS yönteminde kullanılan alanın küçük olması ameliyattan sonra yaşanabilecek komplikasyon riskini de en aza indirmektedir.

Yine de hastanın yaşı, genel durumu ve ilave hastalıklarının (kalp hastalıları, hipertansiyon, solunum güçlüğü, şeker, böbrek hastalıları gibi) olup olmamasına bağlı olarak komplikasyonlar oluşabilir. Ameliyat sonrası akciğerden hava kaçağı, enfeksiyon ve uzun hastane yatışları gerekli olabilir.

Tüm riskler önceden tespit edilerek gerekli önlemler alınıp riskler en aza indirilmelidir.

Akciğer kistleri tedavisinde uluslararası kaynaklar ne öneriyor?

Edinsel tip kistik akciğer hastalığının tedavisiyle ilgili uluslararası kaynakların tedavi önerilerini bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.

http://www.cumedicine.org/webboard/file/ans/2644.pdf

Prof. Dr. Semih Halezeroğlu

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı

Acıbadem Maslak Hastanesi, İstanbul

0532 161 97 34 / 0212 304 39 40 / 444 55 44

semih.halezeroglu@acibadem.com.tr

205 Yorum
Eskiden yeniye sırala
Yeniden eskiye sırala Oy sayısına göre sırala
Inline Feedbacks
View all comments
Leyla sener
9 yıl önce

Benim erkek bebegim alti aylik ve akcigerinde iki uctane kucuk kistler goruldugunu soyluyorlar ama bebegim cok saglikli yemesi icmesi hareketli hic bir rahatsizligi yok bebeklerde nasil belirti olmasi gerekiyor amaliyat gerekiyormu cok dusunduroyur bu durum bizi ne yapmamiz lazim biz hollanda eindhoven sehirinde kaliyoz bizleri bilgilendirseniz memnun kaliriz birdaki dokturlar bir yasina kadar amaliyat edelim diyorlar biz pek guvenemiyoruz bize yardimci olursaniz memnun kaliriz

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Leyla sener
9 yıl önce

Bu görüntü “Konjenital Kistik Adenomatoid Malformasyon (CCAM)” denilen hastalığı gösteriyor. Doğum öncesi yapılan ultrasonografilerde tespit edilmiş olmaları gerekirdi. Teşhis için bilgisayarlı tomografilerinin iyi incelenmesi gerekir.
Bebek daha 6 aylık ise ameliyat için en azından bir 6 ay daha izleyip BT’de bu kistlerin büyüme veya gerileme durumlarına bakılarak karar vermek gerekir. Bazı durumlarda kistlerin gerileyip kaybolmduğunu da görüyoruz.
Gerileme olmayıp kistler büyüyorsa ameliyat olması gerekir. Ameliyat için torakoskopik (kapalı operasyon) tercih edilmesi uygun olur. Bu hastalık hakkında daha ileri bilgiye bebek ve çocuklarda akciğer kistleri sayfamızdan da ulaşabilirsiniz: https://www.akcigercerrahisi.com/bebeklerde-akciger-kistleri/
Acil şifalar dilerim.

Yener Akdeniz
9 yıl önce

Ben medikal işi ile uğraşmaktayım.Hocam 3 hafta önce trafik kazası geçirdim. Kaza sonrası rutin kontrollerim sırasında sağ akciğerde 9 cm büyüklüğünde büll tespit edildi. Bu büyüklükteki bir büll endoskopik olarak çıkarılabilir mi? Ameliyat sonrası nelerle karşılaşacağım? Eksize edilen doku yeniden oluşuyor mu? Ağrı durmu ne kadar süre ile devam etmektedir? Günlük – iş hayatıma ne kadar zamanda dönebilir? Ameliyatın riski ne kadar? Vereceğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
9 yıl önce

9cm bül oldukça büyük. Yaşam kalitenizi önemli şekilde etkiler ve patlaması durumunda pnöomotoraksa sebep olarak acil bir durum oluşturur. Bül denilen şey akciğerdeki hava balonudur. Bunun cerrahi olarak çıkartılması durumunda akciğerinizden bir doku kaybı olmaz. 9cm’lik balon nedeniyle baskı alında olan akciğer ameliyat sonrası genişleyerek bu bölümü tamamen doldurur. Bül ameliyatlarının tamamını tek port VATS denilen 2cm’lik porttan endoskopik operasyonla gerçekleştiriyoruz. Ameliyat sonrası hastane yatışı 1 veya 2 gündür. İşe ve normal yaşama dönmeniz sadece 2 veya 3 gün sürer. Ameliyatın riski uazayan hava kaçağı denilen, drenin 5 günden fazla kalması gereken durumun ortaya çıkmasıdır. Hastaların %6’sında görülür-daha çok amfizemli ileri yaş hastalarda görlür. Bunu önlemek için bu operasyonda diğer operasyonlardakinin aksine özel olarak geliştirilen propilen kaplı stapler kullanıyoruz. Akciğerinizde amfizem yoksa bülün tekrar olması söz konusu değil. Acil şifalar diliyorum.

oguzcan
8 yıl önce

Hocam benim ablam hamile ve akciğerinde 8 cm kist var zararları nelerdir

supiye
8 yıl önce

Merhaba hocam ben 34 yaşındayım geçenlerde ateş basması ağız kuruluğu karın şişliği şikayetleriyle hastaneye gittim (ara sıra şekerim yükseliyor yine yükseldi diye gitmiştim) doktor nefes alıp verişimden astım olabilir dedi ve akciğer röntgeni istedi sonuca göre göğüs hastalıklarına yönlendirdi orada solunum üfleme testi yapıldı ve astım çıktı ve tomografi istedi tomografi sonucunda sağ akciğer alt lop posterobazal segmentde 35çarpı 18mm alt lop süperiorsegmentte 14çarpı12 mm boyutlarında subplevral hava kistleri izlenmişdir.. Sol akciğer bazalda ve sağ akciğer orta lop düzleminde multıplfibrotik bantlar dikkati çekmişdir.. Diye yazan sonuç geldi. Bunlar nedir ben ne yapmalıyım nasıl bir tedavi süreci içerisine girmeliyim. Banada cvp verirseniz sevinirim… teşekkür ederim.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Muhammed
8 yıl önce

Akciğerde 8cm kist önemlidir. Ancak bu kist akciğerin dış kısmında (BÜL) değil de içine yerleşmişse (HAVA KİSTİ) daha az tehlike oluşturur. Hastanızın filmini görmeden daha leri yorum yapmam hatalı olur. Hamileliğe bağlı olarak karın içi basıncın artması akciğere baskı yaparak bir sorun oluşturmaması için kadın doğum doktoru ile göğüs cerrahı tarafından yakından takip edilmesi gerekiyor.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Baki Biçer
8 yıl önce

Supiye Hanım, bu HAVA KİSTLERİ için endişe etmenize gerek yok. Sigara içmiyorsanız daha da az önemlidir. Zaman zaman bu kistlerde enfeksiyon olabilir. Bundan kaçınmak için dikkatli olun. 1 yıl sonra yeni bir BT çektirerek büyüklüklerini takip etmek gerekir.

Muhammed
8 yıl önce

Annemde Akciğerinde kötü kist var durum nedir ne yapılması lazım tedavi nedir hocam bi cevap verseniz çok sevinirim.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Baki Biçer
8 yıl önce

Kistler iyi huylu lezyonlardır ancak içerisinde enfeksiyon olursa sorun oluşturur. Nasıl tedavi edilmesi gerektiği filmlerin ve hastanın ayrıntılı değerlendirilmesi sonrası belirlenebilir.