Home Phone

Akciğer Kisti

Akciğer kisti nedir?

Akciğer kisti nedenleri nelerdir?

Akciğerde kist oluşumunun nedeni doğumsal ya da sonradan olabilir. Doğumsal akciğer kistlerinin tedavisi “bebeklerde akciğer kistleri” sayfasında anlatılmıştır.

Sonradan ortaya çıkan yani edinsel olan akciğer kistleri yetişkinlik döneminde karşımıza çıkmaktadır.

Bunlar da çevresel etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan akciğer kistleri ve doğumsal bozuklukların sebep olduğu akciğer kistleri olarak iki gruba ayrılabilir.

 

Akciğer kistlerinin nedenleri nelerdir?

  • Sigara,
  • Hava kirliliği,
  • Enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan kistler ( hidatik kist- köpek kisti),
  • Bir travma sonrası ortaya çıkan kistler,
  • Doğumsal bozukluklarının sebep olduğu erişkin dönemde ortaya çıkan kistler olarak sıralanabilir.

Akciğer kistlerinin tedavi yöntemleri nelerdir?

Akciğer kistleri tedavi edilmemesi durumunda; 

  • kanamalara,
  • enfeksiyon oluşumuna,
  • kansere dönüşme ve
  • etraf yapılara bası oluşturma gibi durumlara neden olabilir.

Küçük ve belirti vermeyen (tesadüfen tespit edilen) akciğer kistleri için herhangi bir tedavinin uygulanması gerekli olmayabilirken bazı kistler büyüme eğilimi gösterebilir ve büyümeye bağlı ortaya çıkan sorunlarla hastaların takibe alınması gerekebilir.

Ancak enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan hidatik kistler hastada şikâyete neden olmasa da mutlaka tedavi edilmelidir.

Benzer şekilde kistik fibrozis hastalığında da öncelikle tıbbi tedavi planlanmalı, tıbbi tedavinin yetersiz geldiği durumlarda ise akciğer nakli uygulanmalıdır.

 

Akciğer kisti tedavisinde ameliyat yöntemleri nelerdir? 

 

Tek port torakoskopi ( Tek Port VATS)

Akciğer kistleri operasyonlarında Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ekibi olarak son 15 yıldır açık operasyonlar yerine kapalı ameliyat yöntemini tercih etmekteyiz. Bu yöntem hem hastaya hem de hekime sağladığı avantajlar bakımından tedaviyi sürecini kısaltmakta ve kolaylaştırmaktadır.

Tarafımızdan uygulanan akciğer cerrahisinde Tek Port VATS yönteminde yalnızca 2 cm’lik bir kesiden ilerletilen kamera yardımıyla alınan görüntüler ekrana yansıtılır ve operasyon bu görüntülere bakılarak yine 2 cm’lik kesiden gerçekleştirilir.

Asistan ve uzman hekimler için hazırladığımız Tek Port VATS yönteminin operasyon görüntüsü aşağıda izlenebilir.

YouTube video

Hastalar ameliyattan ortalama 3 gün sonra hastaneden taburcu edilir, 1 hafta sonra ise günlük yaşantılarına dönebilir.

Akciğer cerrahisinde Tek Port VATS yönteminde kullanılan alanın küçük olması ameliyattan sonra yaşanabilecek komplikasyon riskini de en aza indirmektedir.

Yine de hastanın yaşı, genel durumu ve ilave hastalıklarının (kalp hastalıları, hipertansiyon, solunum güçlüğü, şeker, böbrek hastalıları gibi) olup olmamasına bağlı olarak komplikasyonlar oluşabilir. Ameliyat sonrası akciğerden hava kaçağı, enfeksiyon ve uzun hastane yatışları gerekli olabilir.

Tüm riskler önceden tespit edilerek gerekli önlemler alınıp riskler en aza indirilmelidir.

 

Akciğer kistleri tedavisinde uluslararası kaynaklar ne öneriyor?

Edinsel tip kistik akciğer hastalığının tedavisiyle ilgili uluslararası kaynakların tedavi önerilerini bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.

http://www.cumedicine.org/webboard/file/ans/2644.pdf

205 Yorum
Eskiden yeniye sırala
Yeniden eskiye sırala Oy sayısına göre sırala
Inline Feedbacks
View all comments
Leyla sener
7 yıl önce

Benim erkek bebegim alti aylik ve akcigerinde iki uctane kucuk kistler goruldugunu soyluyorlar ama bebegim cok saglikli yemesi icmesi hareketli hic bir rahatsizligi yok bebeklerde nasil belirti olmasi gerekiyor amaliyat gerekiyormu cok dusunduroyur bu durum bizi ne yapmamiz lazim biz hollanda eindhoven sehirinde kaliyoz bizleri bilgilendirseniz memnun kaliriz birdaki dokturlar bir yasina kadar amaliyat edelim diyorlar biz pek guvenemiyoruz bize yardimci olursaniz memnun kaliriz

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Leyla sener
7 yıl önce

Bu görüntü “Konjenital Kistik Adenomatoid Malformasyon (CCAM)” denilen hastalığı gösteriyor. Doğum öncesi yapılan ultrasonografilerde tespit edilmiş olmaları gerekirdi. Teşhis için bilgisayarlı tomografilerinin iyi incelenmesi gerekir.
Bebek daha 6 aylık ise ameliyat için en azından bir 6 ay daha izleyip BT’de bu kistlerin büyüme veya gerileme durumlarına bakılarak karar vermek gerekir. Bazı durumlarda kistlerin gerileyip kaybolmduğunu da görüyoruz.
Gerileme olmayıp kistler büyüyorsa ameliyat olması gerekir. Ameliyat için torakoskopik (kapalı operasyon) tercih edilmesi uygun olur. Bu hastalık hakkında daha ileri bilgiye bebek ve çocuklarda akciğer kistleri sayfamızdan da ulaşabilirsiniz: https://www.akcigercerrahisi.com/bebeklerde-akciger-kistleri/
Acil şifalar dilerim.

Baki Biçer
Yanıtlandı:  Leyla sener
7 yıl önce

Merhaba hocam bir sancı ile gittiğimde konrolde yani bt çekimi sırasında akciğerimde sağ lob da 18 cm açı ile hava kıstı tgesbit edildi yıl 2011 de bu tarihte tüm akciğer cerrahisi bölümünde tüm tetkik ve konrollerde yapılan tsetlerde hava testlerinde solunum test lerinde o günkü (raporlarım elimde mevcut) ege universitesi hastanesi akciğer cerrahısınden prof.aldığım sözlü ve yazılı raporla şuan için sağlık durumuj iyi olduğu kist amaliyatı için henuz uygun olmadığı bu şekilde hayatınızı idame ettirmeniz ve verilen bilgide hava kist patlaması belirtisi gögüs kafesinde daralma ve soluk alıp verme zorlulu olacagı enyakın acil hastaneye muracat edilmesi denildi ve raporlar verildi.Hocam bu hastalık bende 2011 yılında tesbit edildi ve günden buyana hayatımı idame ettiriyorum ve kendime iyi bakıyorum,agır ve çok kötü hareket yapmıyorum yiyeceklerime dikkat ediyorum (Sigara kesinlikle içimıyorum) ayrıca ogunden sonra herhangi bir konrola bt yaptırmadım çünkü çok bt nin sakıncalı olduğunu belirtildi,Hayatımı böyle idame ettiriyorum yalnız şu varki (UÇAK YOLCULUGU YAPMAYIN DENDİ) çok yüksek dağlara çıkmayın dendi bu ne kadar doğru, bu konuda sizden bilgi almak istiyorum.Hocam uçak yolculuğu yapmam çok hayatı tehlikem olabilirmi sizden bunu ve diğer konuları açıklayıcı bir bilgi ile beni bilgilendirirseniz çok menmun olurum.
(Not. Sayın Hocam bu çok önemli akciğer hava kisti ve yukarda bahsettiğim gibi acaba sırtta yani sağ kol kaburga altında sancı yaparmı bıçak yarası şeklinde bu konuda bilgi rica ediyorum.En derin saygılarımla.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Baki Biçer
7 yıl önce

Supiye Hanım, bu HAVA KİSTLERİ için endişe etmenize gerek yok. Sigara içmiyorsanız daha da az önemlidir. Zaman zaman bu kistlerde enfeksiyon olabilir. Bundan kaçınmak için dikkatli olun. 1 yıl sonra yeni bir BT çektirerek büyüklüklerini takip etmek gerekir.

Yener Akdeniz
7 yıl önce

Ben medikal işi ile uğraşmaktayım.Hocam 3 hafta önce trafik kazası geçirdim. Kaza sonrası rutin kontrollerim sırasında sağ akciğerde 9 cm büyüklüğünde büll tespit edildi. Bu büyüklükteki bir büll endoskopik olarak çıkarılabilir mi? Ameliyat sonrası nelerle karşılaşacağım? Eksize edilen doku yeniden oluşuyor mu? Ağrı durmu ne kadar süre ile devam etmektedir? Günlük – iş hayatıma ne kadar zamanda dönebilir? Ameliyatın riski ne kadar? Vereceğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Yener Akdeniz
7 yıl önce

Baki bey akciğerinizde 18cm büyüklüğünde, içi basınçlı hava ile dolu bir balon (hava kisti) var. Bu balon zamanla genişler. Bir gün patlama yapması da olasıdır. Söylediğiniz ağrı, batma yakınmalarının tamamını yapabilir. Yüksek irtifalarda patlaması daha kolay olduğundan size uçak seyahati yüksek yerlere çıkmak yasaklanmış. Belki filmleriniz görmüş olsam kapalı bir operasyon (VATS) ile oldukça kolay şekilde ameliyatla çıkartılıp bu hastalıktan kurtulmanızı önerebilirdim. Ancak filmlerinizi görmediğim için neden operasyon önerilmediği konusunda bir yorum yapamıyorum. Bu nedenle doktorlarınızın önerilerini takip etmenizi öneriyorum. Acil şifalar dilerim.

oguzcan
7 yıl önce

Hocam benim ablam hamile ve akciğerinde 8 cm kist var zararları nelerdir

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  oguzcan
7 yıl önce

Baki bey filmleriniz görmeden rapor üzerinden yorum yapmak hatalı olur. Dilerseniz değerlendirme için asistanım Ebru Taşkit’den randevu alabilirsiniz – 02123043940 / 05321519734. Tekrar geçmiş olsun dileklerimle.

supiye
7 yıl önce

Merhaba hocam ben 34 yaşındayım geçenlerde ateş basması ağız kuruluğu karın şişliği şikayetleriyle hastaneye gittim (ara sıra şekerim yükseliyor yine yükseldi diye gitmiştim) doktor nefes alıp verişimden astım olabilir dedi ve akciğer röntgeni istedi sonuca göre göğüs hastalıklarına yönlendirdi orada solunum üfleme testi yapıldı ve astım çıktı ve tomografi istedi tomografi sonucunda sağ akciğer alt lop posterobazal segmentde 35çarpı 18mm alt lop süperiorsegmentte 14çarpı12 mm boyutlarında subplevral hava kistleri izlenmişdir.. Sol akciğer bazalda ve sağ akciğer orta lop düzleminde multıplfibrotik bantlar dikkati çekmişdir.. Diye yazan sonuç geldi. Bunlar nedir ben ne yapmalıyım nasıl bir tedavi süreci içerisine girmeliyim. Banada cvp verirseniz sevinirim… teşekkür ederim.

Muhammed
7 yıl önce

Annemde Akciğerinde kötü kist var durum nedir ne yapılması lazım tedavi nedir hocam bi cevap verseniz çok sevinirim.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Muhammed
7 yıl önce

Akciğerde 8cm kist önemlidir. Ancak bu kist akciğerin dış kısmında (BÜL) değil de içine yerleşmişse (HAVA KİSTİ) daha az tehlike oluşturur. Hastanızın filmini görmeden daha leri yorum yapmam hatalı olur. Hamileliğe bağlı olarak karın içi basıncın artması akciğere baskı yaparak bir sorun oluşturmaması için kadın doğum doktoru ile göğüs cerrahı tarafından yakından takip edilmesi gerekiyor.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
7 yıl önce

9cm bül oldukça büyük. Yaşam kalitenizi önemli şekilde etkiler ve patlaması durumunda pnöomotoraksa sebep olarak acil bir durum oluşturur. Bül denilen şey akciğerdeki hava balonudur. Bunun cerrahi olarak çıkartılması durumunda akciğerinizden bir doku kaybı olmaz. 9cm’lik balon nedeniyle baskı alında olan akciğer ameliyat sonrası genişleyerek bu bölümü tamamen doldurur. Bül ameliyatlarının tamamını tek port VATS denilen 2cm’lik porttan endoskopik operasyonla gerçekleştiriyoruz. Ameliyat sonrası hastane yatışı 1 veya 2 gündür. İşe ve normal yaşama dönmeniz sadece 2 veya 3 gün sürer. Ameliyatın riski uazayan hava kaçağı denilen, drenin 5 günden fazla kalması gereken durumun ortaya çıkmasıdır. Hastaların %6’sında görülür-daha çok amfizemli ileri yaş hastalarda görlür. Bunu önlemek için bu operasyonda diğer operasyonlardakinin aksine özel olarak geliştirilen propilen kaplı stapler kullanıyoruz. Akciğerinizde amfizem yoksa bülün tekrar olması söz konusu değil. Acil şifalar diliyorum.

Baki Biçer
Yanıtlandı:  Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
7 yıl önce

Merhaba Hocam mesajınızı okudum vakit ayırıp bilgi verdiğiniz için çok tşk ederim,Size filmi bt nasıl gönderebilirim bilmiyorum çünkü cd değil film ama size durumum raporunu e. mail olarak gönderdim.E.mail hesabınıza bakarsanız ordan daha geniş bilgi verdim.Ama dediğim gibi film ve raporlar cd si yok bilgilerinize arz olunur.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Baki Biçer
7 yıl önce

Kistler iyi huylu lezyonlardır ancak içerisinde enfeksiyon olursa sorun oluşturur. Nasıl tedavi edilmesi gerektiği filmlerin ve hastanın ayrıntılı değerlendirilmesi sonrası belirlenebilir.

hatice
7 yıl önce

Selamın aleyküm semih bey adım hatice 40 yaşında 5 cocuk annesiyim ben kendimi bildim bileli nerdeyse nefes puroblemimvarbundan 14 sene önce doktoragittim sikayetimhalsizlik cabuk yorulma kilo alamama arabaya bindigimdenefesimdaraliyosanki icim hava dolu gibi oluyor derin nefes almak istiyorum icime sigmiyor gibi oluyor buyuzden aractan indigimde cok oldu sonratemiz havatelafus edince kendimegelmeye basliyorum soylemesi aayıp gegirtide cok oluyor hic parfum kullanamiyorum kokulara gelemiyorum ben doktora soyledigimde oncekiloalamiyorumdeyince allahin bir lutfu daha ne istiyosun dedi ben filim isteyince cektiler sonra filmde hava kistleri cikti beniyedikuleye gonderdi ama sigortam olmadigindan cocuklarmda kucuktu gdemedim veben boyle yasamaya devam ettim simdi esim sigortali bir ise girdi veben su an kırk yaşındayım hala kilom49-50 ancakkilo alamiyorum kışın tekrar doktora gittim rahatsızlık larimi soyledim havakisti oldugunu onemli bisey degil dedi film cektirince venefes testi yapinca bana dört dört luk astım im oldugunu soyledi verdigi ilaclar cyplos sanohaler 50/500 mcg ve ventolin inhaler100 mcg ama ben ilacı kullandigimda icim deki hava gegirtiyle cikincaancak derin nefes aliyorum sanki hava cikmadan hava ssıkmak rahatlatmiyor semih bey bu arada ben kucukken su kuyusuna dusmusum doktorlar onun izlerini tasiyosun dedi baska rahatsizliklarimdavar midemde kronik gastrit vekaracigerimde kistik bulgular vesol nacagimda ileri derecede varisler var doktor bey neyapmam gerek yardimci olurmusunuzbundan sonra nasıl bi yol takip etmeliyim bana zaman ayirdiginiz icin cok tesekkur ederim allaha emanet olun

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  hatice
7 yıl önce

Hatice hanım, bahsettiğiniz durumlar daha çok iç hastalıkları ve göğüs hastalıkları branşları ile ilgili konular. Bizim yardımcı olabileceğimiz durumlar daha çok akciğer ameliyatları ile ilgilidir. Halen Yedikule hastanesine gittiğinize göre bu hastanedeki doktorlarınızın tavsiyelerini izleyin. Tekrar kontrole giderek burada anlattığınız yakınmalarınızı anlatın. Sizi muayene ederek yeni önerilerde bulunurlar. Acil şifalar dilerim.

asuman
7 yıl önce

Semih bey …benim adım Asuman 6 Yıldır Sırt ağrısı çekiyorum …bir Yıldır sancıya dönüştü iki ayda bi sancım oluyor yerlere yatırıyordu ..Kazakistan’da pankreatit denildi ..çok güvenmedim ..ısparta Tıpta Tomografi çekildim Karaciğer de büyüme ve akciğer kist görüldü lenf nodülü var denildi Teşhis lerrim bitmeden Kazakistan’a döndüm bu son 4 aydır tonsilitle mücadele ediyorum sürekli tekrarlıyor çok antibiyotik kullandım ..bu rahatsızlıklar birbiriyle alakalımı ..sırtımdaki Ağrı sağlı sollu ve tam ortada oluyor sanki yemek borum hep yanıyor zaten midem de sorun vardı …bana yol gösterin..

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  asuman
7 yıl önce

Asuman hanım akciğerinizdeki kistler bu tür yakınmalara sebep olabilir. Bu konuda tecrübeli bir merkezde tedavi olmanız gerekir. Dilerseniz merkezimize baş vurabilirsiniz (02123043940 / 05321519734). Acil şifalar dilerim.

Suna
7 yıl önce

benim erkek arkadaşımda bronşektazi ve iki ciğerinde doğuştan kist var. bunun için ameliyat yapılmıyor. ama bu aralar haberde gördüğüme göre amerikada özel ilaçlar yapılıyor. sizce bir tedavisi var mı?

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Suna
7 yıl önce

Suna hanım bronşketazi için geliştirilmiş herhangi bir ilaç yok ne yazık ki. Bu mümkün de değil şu an için. Tamamen bozulmuş bir akciğerin düzelmesi olanaksızdır. Bu zatüre veya bronşit gibi bir durum değil maalesef.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
7 yıl önce

Dilerseniz bölüm asistanımız Ebru Hanım’dan randevu almanız mümkündür: 02123043940 / 05321519734

Suna
7 yıl önce

İleti paylaştım ama şuan görülmüyor.Bakın erkek arkadaşım 19 yaşında ve bronşektazi hastası.Çocukluğundan beri iki ciğerinde de kist bulunmaktadır.Solunum cihazı kullanıyor genellikle.Tedavi yöntemi uygulayabiliyorsanız.Sizinle görüşmek istiyoruz.Lütfen iletimi dikkate alınız.

Songul
7 yıl önce

Doktor bet bende de akciger kişileri ve ödüller bulundu ne yapmam lazım 33 yaşındayım ve sigara icoyorum

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Songul
7 yıl önce

Songül hanım daha iler,i sorun yaşamayı göze almıyorsanız sigarayı derhal bırakın.

Değerli hasta ve hasta yakınları, Bu web sitesinde yer alan bilgiler sadece genel bilgi verme amacını taşır.

Uygulanacak her türlü tedaviye karar vermeden önce mutlaka;

• Hastanın bir hekim tarafından yüz yüze değerlendirilmesi

• Hastalığına ait öyküsünün alınması

• Muayene edilmesi

• Tetkiklerinin incelenmesi gerekir.