Mezotelyoma Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Değerli hasta ve hasta yakınları, akciğer zarı mezotelyoması ile ilgili bilgilere bu aşağıda ulaşabilirsiniz. Hastaların mezotelyoma ile ilgili sormuş olduğu sorular ve aldıkları yanıtlara sayfanın alt kısmında ulaşabilirsiniz. Akciğer zarı mezotelyomasına ilişkin sorularınız olursa hasta hakkında ayrıntılı bilgiler vererek sormanızı öneririm.
Akciğer Zarı Mezotelyoması
Akciğer zarından (plevra) kaynaklanan tümörlerdir.
- Genellikle asbest ve erionit denilen maddelere uzun yıllar maruz kalmış olan kişilerde ortaya çıkar.
- Ülkemizde özellikle İç ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde “ak toprak” olarak bilinen ve içerisinde erionit bulunan maddenin evlerin içinin badanasında kullanılması sonucu çok sayıda mezotelyoma hastası ortaya çıkmıştır.
- Birçok hastada ise herhangi bir asbest veya erionit maruziyeti bulunmaz.
- Ailesel yatkınlık bildirilmiştir.
- Asbestin sanayide kullanılması yasaklandıktan sonra hastalıkta belirgin azalma görülmüştür.
- Sıklıkla hastalarda şiddetli göğüs bölgesi ağrısı, zayıflama ve öksürük ortaya çıkar. Göğüs boşluğu içerisinde genellikle su toplanır ve bu suyun etkisi ile nefes darlığı da ortaya çıkabilir.
Akciğer Zarında Mezotelyoma Teşhisi
Hasta öyküsü
Özellikle ülkemizde “ak toprak” denilen bölgelerde yaşamış olan hastalarda mezotelyoma daha sıktır. Ayrıca, asbest maruziyeti olan bir mesleği olanlarda akciğer zarında ortaya çıkan durumlar mezotelyomayı akla getirir.
Mezotelyoma Belirtileri
Hastalarda ortaya çıkan en önemli belirti göğüs ağrısı yakınmasıdır. Bunu efor sırasında nefes darlığı, halsizlik ve zayıflama gibi belirtiler takip eder.
Mezotelyomada Muayene
Mezotelyomaya ait özel bir muayene bulgusu mevcut değildir. Her türlü akciğer hastalığında tespit edilen bulgular tespit edilir: hasta akciğer tarafında solunum seslerinde azalma gibi.
Radyolojik İncelemeler ve PET-CT
Normal akciğer grafileri mezotelyoma teşhisi için yeterli değildir. Öyküsünde mezotelyoma şüphesi olan ve akciğer grafisinde akciğer zarında kalınlaşma veya sıvı tespit edilen durumlarda mutlaka daha ileri yöntemlerle inceleme yapılır.
Bilgisayarlı Tomografi ve MR ile Mezotelyoma Teşhisi
Aşağıda yer alan resimde görüldüğü gibi Bilgisayarlı tomografide akciğer zarı üzerinde yer yer kalınlaşma alanları veya sıvı toplanması tespit edilir. Resimdeki kırmızı ok mezotelyomalı alanları işaret etmektedir.
MR ise tümörün diyafram ve kalp üzerindeki durumlarını daha ayrıntılı göstermek için yararlıdır. Bilgisayarlı tomografide bu açıdan şüphe varsa MR tetkiki yapılmalıdır. Aksi durumda MR gerekli değildir.
Diyaframın altına, karın bölgesine doğru uzanmış olan veya kalp zarını aşmış olan bir mezotelyoma 3. evreye geçer.
Hastalığın evresini tespit etmek uygun tedavinin seçilmesi için kritik derecede önemlidir. Bu nedenle uygun tedavi seçilmeden önce ayrıntılı incelemeler şarttır.
PET-CT ile Mezotelyoma Teşhisi
Akciğer zarında ortaya çıkan bir lezyonda mezotelyoma şüphesi olması durumunda PET-CT çekilerek bu lezyonun enerji tüketip tüketmediği araştırılır. PET-CT’de akciğer zarında görülen hastalıklı alanlarda artmış bir enerji tüketimi (tutulum) görülmüyorsa bu lezyonun bir mezotelyoma olma olasılığı son derece düşüktür.
PET-CT ayrıca mezotelyomanın vücudun diğer bölgelerine yayılmış olup olmadığını ortaya koymak bakımından önemlidir.
Hangi tedavi uygulanacak olursa olsun PET-CT olmaksızın bir mezotelyoma tedavisi başlanmamalıdır.
Biyopsi ile Mezotelyoma Teşhisi
Eğer sıvı mevcutsa sıvı örneğinin bir iğne yardımıyla alınması (torasentez), tümörden doku almak için iğne biyopsisi veya torakoskopik (VATS) biyopsi malin mezotelyoma teşhisinde kullanılan yöntemlerdir. Patoloji incelemesi sadece mezotelyoma tanısını koymamalı, hangi tip mezotelyoma olduğunu da belirtmelidir. Belirlenecek olan mezotelyoma türü (epiteloid, sarkomatoid veya mixt tip) uygulanacak olan tedaviyi belirlemekte yardımcı olur.
Malin Mezotelyoma Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
(Burada yer alan bilgiler 16 Nisan 2015 tarihinde İtalya’nın Catania kentinde düzenlenen Uluslararası Mezotelyoma Sempozyumu’nun sonuç bölümünden alınmıştır.)
- Hastaların çok büyük bir kısmında Kemoterapi uygulanır.
- İlaçlar arasında Pemetrexed (Alimta) önemli başarılar sağlamıştır. Bu ilacın Cisplatin ile birlikte kullanıldığı hastalarda başarılı sonuçlar alınmaktadır.
- Kemoterapinin önemli yan etkileri olması sebebiyle kullanımından önce onkoloji uzmanı tarafından ayrıntılı değerlendirme yapılır.
- Isıtılmış kemoterapi ilaçların göğüs boşluğu içerisine verilmesi şeklinde uygulanan kemoterapi rejimi yaklaşık 10 yıldır uygulanmaya başlanmış bir yöntemdir. Uzun dönem sonuçlarında belirgin bir başarı mevcut değildir.
- Ameliyat sadece belli bir mezotelyoma türünde (Epitelyal tip) ve çok erken evrelerde (Evre I ve bazen Evre II durumlarında) kullanılır.
- Radyoterapi sıklıkla hastalığın metastaz yaptığı kemik, beyin gibi organlar için uygulanan bir yöntemdir. Bazı durumlarda mezotelyomanın kendisine de radyoterapi verilebilmektedir. Ancak, yaygın bir bölgeye radyoterapi uygulanması olumsuz sonuçlar doğurabildiği aklıda tutulmalı ve çok dikkatli hasta takibi ile uygulanmalıdır.
- Cyberknife veya IMRT denilen yöntemler özellikle hastalığın nüks etmiş olduğu bölgelere lokal şekilde uygulandığı durumunda yüz güldürücüdür (hastanın şikayetlerinin azaltılması açısından).
Mezotelyoma’da Ameliyat Hangi Durumlarda Uygulanmalıdır?
- Birinci evredeki mezotelyoma hastalarında (ve bazı 2. evredeki hastalarda) ve
- Mezotelyomanın “Epitelyal tip” olduğu durumlarda ameliyatın hastanın yaşam süresini uzattığın gösteren bilimsel araştırmalar mevcuttur. Bu nedenle seçilmiş bir grup olarak bu grup hastada cerrahi tedavi önerilir.
- Sarkomatöz veya mikst tip malin mezotelyomlarda veya Evre III ve Evre IV hastalarda ameliyat kesinlikle hasta için zarar vericidir!
Mezotelyoma Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?
Cerrahi tedavi iki ana gruptan oluşur:
- Küratif, yani hastalığı tam olarak tedavi etmeye yönelik cerrahi girişim
- Palyatif, yani hastalık sırasında hastanın yaşam kalitesini artırmaya, nefes almasını kolaylaştırmaya yönelik tedaviler
1. Tedavi Amaçlı (Küratif) Mezotelyoma Ameliyatı
A) Sadece akciğer zarı (plevra), diyafram ve kalp zarı (perikard) hastalıklı alanların alınması (Plörektomi-Dekortikasyon). Günümüzde daha çok tercih edilen yöntemdir.
B) Yukarıdakilere ilave olarak akciğerin de alınması (Ekstra Plevral Pnömonektomi). Bu yöntem nadir durumlarda uygulanır.
Hangi yöntemin uygulanması gerektiğine hem ameliyat öncesi yapılan ayrıntılı incelemelerle hem de ameliyat sırasındaki bulgulara göre karar verilir.
2. Hastanın Yakınmlarında Düzelme Sağlama Amaçlı (Palyatif) Mezotelyoma Ameliyatı
- Mezotelyomalı hastalarda göğüs boşluğu içerisinde toplanan sıvının ileri derecede nefes darlığı yapması halinde boşaltılması gerekir.
- Bu işlem genel durumu uygun olan tüm hastalarda endoskopik (VATS) yöntemle yapılmalı ve sıvının tekrar etmesini önleyici tedavi bu sırada uygulanmalıdır.
- VATS ile yapılan bu işlemden sonra sıvının nüks etme ihtimali son derece düşüktür.
Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
- Tedavi amaçlı uygulanan plörektomi dekortikasyon operasyonlarında riskler genellikle uzun süren kanamalı drenaj, akciğerden hava kaçağı, kalp hızında artma ve kalp ritm bozuklukları şeklindedir. Ameliyat olan hastaların %3’ünde 30 gün içerisinde vefat olmaktadır.
- Akciğerin de alındığı (Ekstra Plevral Pnömonektomi) operasyonlarda ise yukarıdaki durumlardan farklı olarak daha uzun süre yoğun bakımda kalma gerekliliği vardır. Ameliyat olan hastaların %5’inde 30 gün içerisinde vefat ortaya çıkmaktadır.
- VATS plörodesiz denilen palyatif işlemde ise riskler düşüktür. vefat durumu yok denecek kadar azdır.
Ameliyat İçin Kaç Gün Hastanede Kalmalıyım?
Küratif ameliyatlardan sonra ortalama olarak 6-7 gün, VATS plöredesiz sonrası ise ortalama 3 gün hastane yatışı gerekli olur.
Mezotelyoma Ameliyatından Sonra Radyoterapi / Kemoterapi Gerekir mi?
Genellikle kemoterapi gerekli olur. Radyoterapi uygulaması her zaman gerekli değildir.
Ameliyat sonrası tedavi kararları ameliyatın patoloji incelemesine göre hastane tümör kurulu tarafından verilir.
Mezotelyoma nadir görülen bir hastalıktır. Tedavisi mutlaka bu hastalık konusunda tecrübeli merkezlerde gerçekleştirilmelidir.
Prof.Dr. Semih Halezeroğlu
Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölüm Direktörü
Randevu: 02123043940 / 05321519734
Merhabalar hocam.Babam 1. evre epitelyal tür mezotelyama teşhisi ile 2013 yılı kasım ayında sol akciğer zarı soyularak ameliyat edildi,ardından 6 kür (alimta cisplatin ) kemoterapi aldı 3 yıldır durumu oldukça iyidi. İki hafta önce çekildiği bt sonuçlarında batın sol üst orta kadranda en kalın yerinde 3.5 cm ulaşan ve bir kaç adet interkostal seviyesi tutan yumuşak doku kitlesi izlenmektedir ( mezotelyoma ).Sol hemitoraksta posterolateral duvarda abdomene yakın seviyelerde plevreda interkostal mesafelere uzanan noduler kalınlaşma izlenmektedir (mezotelyoma?) ifadelerinde bulunuldu. Hocam lakin kan değerleri sürekli düşüyor CEA 2.69 CA-125. 6.5 bu hafta yapılan kan testlerinde sonuçlar böyle. Şimdi acaba babam karın zarında oluşan kitle içinde tıpkı ilk teşhişte akciğer zarından ameliyat olduğu gibi karın zarındanda ameliyat olabilirmi ve acaba bu dururmda babamın rahatsızlığıkaçıncı evre oluyor hocam ?iyi çalışmalar dilerim
Mezotelyoma operasyonu sonrası 3 yıllık hastalıksız süre oldukça pozitif bir durum. Şimdi PET-BT ile bu yeni lezyonların değerlendirilmesi ve vücudun başka yerlerinde yeni lezyonlar olup olmadığı araştırılmalıdır. Burada evreden bahsedilmez. Eğer nüks olmuşsa bu ayrı bir durumdur. Ameliyat uygun olmaz. Bu bölgeler için IMRT yöntemiyle ışınlama ve ikinci kuşak kemoterapi gerekir. Acil şifalar dilerim.
Merhaba hocam,
38 yaşındayım asbest olduğunu bilmeden dar ve kapalı ortamda 3 defa 1-2 saat uçuşan tozlar gözle görülür şekilde calismak suretiyle asbest tozuna maruz kaldim. Ne derecede etkilenmiş olabilirim erken tanı önlem vs bir öneriniz varmı teşekkür ederim…
Bu kadar kısa süreli olarak asbeste maruz kalınması bir sorun oluşturmaz
Merhaba hocam,
2014 Aralık ayında Malin mezotelyoma teşhisi kondu, Sağ akciğerim,diyafram ,kalp zarı alındı. Kemoterapi ve Radyoterapi gördüm, 2015 haziran ayında tedavim bitti. Ekim ayında tekrar kontrole geldiğimde aynı yerde sağ tarafımda nüks ettiğini 12cm çapında böbreğe yakın kitle olduğunu ve oradaki dokularda da kitleler oluşmuş olduğunu öğrendim. Tekrar kemoterapi başladı, tedavim sırasında ciddi gerileme oldu fakat tedavim sırasında tekrar hareketlendi ve doktorum artık vücut cevap vermiyor diye tedavimi kesti.
Bildiğim kadarıyla 4 lenfte de metastaz olduğu. Benim merak ettiğim organlara sıçrarmı, yayılma nereye kadar olur. Bu arada 51 yaşındayım. Hiç asbestle bilerek bir temasım olmadı. 5 sene önce meme Ca geçirdim sağ taraf. Yine kemoterapi ve radyoterapi gördüm. Gerçekten bu tipin tedavisi yokmu?
Çok teşekkür ederim
Saygılarımla
Nüks etmiş mezotelyomalarda tedavi seçenekleri son derece kısıtlıdır. Yeni bir kemoterapi rejimi uygulanması gerekir. Tedavi başarı şansı ne yazık ki çok yüksek olmayabilir. Ameliyatınızı gerçekleştiren cerrahınız ve medikal onkoloji uzmanınızla görüşmelisiniz. Acil şifalar diliyorum.
merhaba hocam anneme şubat ayında mezolyama teşhisi koyuldu vede hipec uygulandı akciğer ve kaburgalarındaki kanser hücrelerinin tamamı olmamak kaydıyla temizlenip alt batına girilemeyip sıcak kemo uygulandı radyoterapi adlı 25 kür vede şuanda ikinci kemoterapiyi ağırbir şekilde geçirdik doktor kemoterapiyi bu şekilde uygun olmadığın söyledi ve kararı bize bıraktı bu arada yine akciğerler su toplamış bizi bekleyen yaşam süresi vede sizce bu süreyi kemoya devam ettirmelimiyiz bilgi verirmisiniz
Mezotelyomanın tipi, bilgisayarlı tomografi bulguları ve hastanın genel durumu mezotelyomada beklenen yaşam süresini belirlemede kullanılan kriterlerdir. Kemoterapi ağır gelmişse tekrar verilmesi faydadan çok zarar verebilir. Medikal onkoloji uzmanınıza danışmalısınız. Acil şifalar.
Hocam merhabalar annem meme cea ameliyatı oldu iki yıldırdır tedavi görüyor, kemik metastası var. aşırı iştahsızlık zayıflama başladı birde bacaklarında dizden aşağısında üzerine bastığı zaman aşırı acı ve ağrı oluyor. nasıl bir tedavi uygulamamız gerekiyor gittiğimiz doktorlardan her hangi bir sonuç alamadık yardımcı olursanız sevinirm saygılarımla
Bu konu medikal onkoloji uzmanlarının ilgi alanına giriyor. Acil şifalar dilerim.
Hocam dedem 74 yaşında mezotelyoma tanısı konuldu yayıldığını söylüyorlar. Kemoterapiyi bile uyğun görmediler hiç umudumuz kalmadı bundan dolayı.kemoterapi yapılırsa sıkıntı olurmu böyle yanlızca beklemek zor oluyor her hastaya kemoterapi uygulanmıyormu direncinin olmadıgını söylüyorlar hangi kanser hastasından direnç beklenebilirki ne yapmalıyız hocam..
Kanserin ilk evrlerinde hastaların direncinde herhangi bir düşme olmaz. İleri evrelerde ise genel durum ciddi şekilde bozulur. Yani her kanser hastasının direnci düşük olmaz. Hastanızın genel durumu bozuk ve destek tedavileri ile yükseltilemiyorsa kemoterapi yarardan çok zarar verir. Hastanızın genel durumunu bilmeden size kemoterapi alıp alamayacağı konusunda bilgi vermem mümkün değil. Doktorlarınız hasta için en iyisi neyse onu önermişlerdir. Acil şifalar dilerim.
Hocam benim annem 28 ay önce mezotelyoma tanısı konuldu cerrahi işlemde kalp diafram ve akciğer zarı soyuldu kemoterapi ve işin tedavisi aldı 1 ay önceki tomografisinde kıpırdama var dediler kemoterapi tekrar başladı işin gerekirse alacak nefes darlığı eskisi kadar olmasada yürüdükçe artmaya başladı daha farklı yapılacak bişey varmı yardımcı olursanız sevinirim epitel hücreli olduğu söylendi
Tedavi sonrası mezotelyomanın nüks ettiği durumlarda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini geçen yıl Future of Oncology dergisindeki İngilizce makalemde ayrıntılı şekilde rapor ettim. Bu makaleye http://www.futuremedicine.com/doi/full/10.2217/fon.15.312 adresinden ulaşmak mümkün. Sizin durumunuzda ne yapmak gerektiğine sadece hastayı ve filmleri ayrıntılı değerlendirerek karar vermek mümkündür. Vermiş olduğunuz çok yetersiz bilgiler üzerinden bir öneri yapmak hatalı olur. Acil şifalar dilerim.
merhaba hocam benim anneme 2 hafta önce mezotalyama tanısı kondu doktorlar bunun kötü tip olmadığını ameliyatı kaldırabiliceğini söylediler bugün ameliyat oldu ve sol akciğerini, perikardı ve diyafragmayı aldıklarını söylediler kalbe yama yaptıklarını söylediler bezelerden parça alıp patolojiye yollamışlar buna göre kemoterapi ve radyoterapi seçeneklerini belirleyeceklemiş. bu evredeki bir mezotalyama hastasının yaşam süresi hakkında bilgi verirseniz çok mutlu olurum ne yapmamız lazım?
Kübra Hanım, yaşam süresi sorularını ameliyatınızı gerçekleştiren ve patoloji raporunu kesin olarak bilen ekibin daha doğru vermesi mümkündür. Acil şifalar dilerim.
Merhaba hocam babama mezotelyoma tanısı konuldu sağ akciğer zarında tümör ler olduğu bildirildi. Yapılan tetkikler sonucunda parça alınan yere ışın tedavisi uygulanacak ve kemoterapi alacak yeni başlangıç mış hocam babam Gülen bare hastası aynı zamanda bu hastalıktan kurtulabilir mi ? Yaşam süresi ne ölçüdedir ondan öğrenecek çok şey var daha. Ölüm allah ın emri bunu biliyoruz ama bunu geciktirmemiz lazım cvp bekliyorum çok teşekkürler hocam
Turan bey, mezotelyoma hastalığı hakkında tüm bilgileri ilgili sayfamızda bulmanız mümkündür. Acil şifalar dilerim.
Merhaba Hocam,Babam 10 Mart 2016 tarihinde PAÜ.de Göğüs cerrahisinde akçiğer ameliyatı oldu.Pataloji sonucu açıklandı. Malign Mezetolyoma.Doktorlar akçiğer zarı ameliyatı olmaz dediler ve KT. önerdiler.31.03.2016 tarihinde 1 kere kemoterapi gördü 2.ci kemoterapiyi 21 nisanda alacak.Şimdi kısaca Gelen sonucun Tanı kısmını yazıyorum.Acaba babam kaçıncı evrede ve KT.sadece bu konuda çözümmü. Başka ne yapabiliriz.Ayrıca babamda çok şiddetli ağrılar oluyor.Ağrı kesici bant ve ağrı kesici haplar alıyor.Lütfen yardımcı olurmusunuz.Teşekkur ederim.TANI: MALİGN MEZOTELYOMA, lenfohistiyositik tip, göğüs duvarı ve paryetel plevra kodlu materyaller, rezeksiyon -Toplam tümör çapı 5 cm’dir. -Tümörde anjiolenfotik invazyon ve perinöral invazyon görülmüştür. -Tümör kostayı invaze ederek destrükte etmiştir. -Tümörde geniş nekroz mevcuttur. -Stappler hattı cerrahi sınırda tümör izlenmemiştir.
Bu tipte ve kaburgayı da invaze etmiş (yayılmış) mezotelyomada ameliyatın bir faydası olmaz. Kemoterapi yanında bazı alanlara radyoterapi de gerekli olabilir. Hastaya ait görüntüleme tetkiklerini gören doktorlarınız size palnalama yapacaktır. Acil şifalar dilerim.
MERHABA HOCAM ABLAMIN EŞİNE MALIGN MEZOTELYOMA TANISI KONULDU ŞU ANDA HASTA KEMOTERAPİ GÖRÜYOR FAKAT BU HASTALIĞIN AMELİYATI NE KADAR RİSKLİ ÇUNKU 4 HASTANE GEZDİK BİZ BU AMELİYATI YAPAMAYIZ DEYİP HASTAYI GÖNDERDİLER.ENGİN BİLGİLERİNİZE İHTİYACIMIZ VAR
Mezotelyomada hangi durumlarda ameliyat uygulanabileceğini bu sayfada ayrıntıları ile yazdım. Öncelikle ameliyat gerekli olup olmadığı belirlenmeli. Risk durumu hastanın genel sağlık durumuna, ameliyatı yapan ekibin tecrübesine ve ameliyatın gerçekleştirildiği hastanenin şartlarına bağlıdır. İyi merkezlerde tecrübeli cerrahi ekiplerde risk çok yüksek değilse de ameliyat ve sonrasındaki 30 gün içerisinde vefat oranı %5’den daha yüksek de değildir. Acil şifalar dilerim.
Hocam merhaba babam 71 yaşında mezotelyoma epitelyal tıp size pet sonucunu yazıyorum hocam tedavi şekli icin bilgi verir misiniz evresi ve sıçrama varmı(sol hemitoraksta plevral yüzlerde multifkokal dağınık nodüler kalinlasmalar ve FDG tutulumlari sol submammar alanda girişime bağlı inflamatuar değişiklikler ve bu alanda hafif düzeyde artmış FDG tutulumu sağ supraklavikuler sol internal mammairan subsansimetrik düşük hipermetabolik aktivite gösteren lenf nodları ) (met?)tesekkur ederim
Eğer lenf bezlerinde metastaz olduğu biyopsi ile teyid edilirse bu 3. evre olduğunu gösterir. Bu durumda kemoterapi yapılması gerekir. Acil şifalar dilerim.
Merhaba doktor bey,
Ben hollandadan yaziyorum size.
Size bir sorum olacakti. Bana yardimci olursaniz beni cok mutlu etmis olursunuz.
Iki bucuk yasinda kizim var.
Kizim uc aylikken pneumonie oldu ve hic beklenmedik tansiyon pnomotoraks gecirdi, arkasindan iki gun icerisinde iki defa daha pnomotoraks gecirdi.
Bir kac ay sonra ct-scan yaptilar ve kizimda kucuk akciger sekestrasyonu gorduler ve ameliyat oldu, ameliyatta sekestrasyonu aldilar. Bir hafta icerisinde alinan parcanin laburatuar sonuclari geldi, ve aslinda alinin parca akciger sekestrasyonu degilmis, ama akcigerden kotu bir parcaymis (pneumoni nedeniyle olusmus yara izleri).
Aradan iki sene gecti, ve iki senedir kizim iyi cok sukur.
Turkiyede kizimla tatile gitmeyi cok istiyoruz ama ucaga binmeye gercekten cok korkuyoruz.
Burdaki doktorlar bisey olmaz binebilir diye bastan saviyor korkumuzu ciddiye almiyorlar. bisey olursa ucakta cogu zaman yolcu doktor oluyor yardimci olur en kotu ihtimalde ucak acil inis yapar diyorlar. Son carem sizsiniz doktor bey.
Kizim ucaga binebilirmi? Bindiginde pnomotoraks gecirme ihtimali varmi, varsa ne kadar yuksek?
Insallah yardimci olursunuz, cok mutlu olurum.
Ameliyat olan pnömotoraks hastalarının uçak yolculuğu yapmasında sakınca yoktur.
Hocam merhaba ped ct sonucunu size yazıyorum babam 72 yaşında. Sol hemitoraksta plevral yüzlerde multifkokal dağınık nodüler kalinlasmalar ve FDG tutuldukları.Sol submammar alanda girişime bağlı enflatamuar değişiklikler ve bu alanda hafif düzeyde artmış FDG tutulumu.Sağ supraklavikuler, sol internal mammairan subsansimetrik düşük hipermetabolik aktivite gösteren lenf nodları (met?).HOcsm bi cevap yazarsanız çok sevinirim, hastalıkla alakalı bir bilgi verir misiniz.Şimdiden çok teşekkürler.
Fahri Bey, bu kısa rapor üzerinden yorum yapmak hatalı olur. PET’de akciğer zarında ve bazı lenf bezlerinde patolojik düzeyde tutulum varsa bunlardan biyopsi yapılması ve teşhisin belirlenerek tedavinin planlanması gerekir. Acil şifalar dilerim.
Merhaba hocam babam 72 yaşında mezotelyama(epitelial)tip kaçıncı evre acaba bide hiçbir şikayeti yok sadece ses kısıklığı var ameliyatmı yoksa kemoterapiimi ne yapıcaz çok teşekkür ederim
Mezotelyomanın tipinin epitelyal olması olumlu bir bulgu. Hangi evrede olduğuna ve hangi tedavinin uygulanması gerektiğine sadece bu bilgiyle karar vermek mümkün değil. Bu konuda tecrübeli bir merkezdeki tümör kurulu tarafından hastanın tetkik sonuçları ayrıntılı şekilde değerlendirilerek karar verilmesi gerekir. Dilerseniz bu konuda hastanemize baş vurmanız mümkündür. Acil şifalar dilerim.
Merhaba kardeşime akciğerzarı kanseri teşhisi kondu. Cerrahi müdahele deniyor ne yapacağımızı bilemiyoruz tüm dosyayımız sizinle paylaşıp görüşünüzü almak istiyoruz. Şu an sürreyyapaşadayız. Saygılar.
Sayın Baybure, bunun için yardımcımız Ebru HAnım’dan 02123043940 veya 05321519734 numaralı telefonlardan randevu almanız mümkündür. Acil şifalar dilerim.
Merhaba Hocam. Babam 2013 Temmuzda dil kökü kanseri teşhisi ile ameliyat oldu, dilinin 3/4 ü, sol ağız boşluğu alındı ve boyun diseksiyonları yapıldı. Başarılı bir ameliyat geçti ve 2,5 seneyi aşkın bir süredir baş boyun bölgesinde hiç bir sorun ve nüks yaşamadık. Ancak bir ay önce sağ akciğeri su toplamaya başladı ve 2 hafta yedikulede yatarak diren takıldı. öncesinde torasentez ile iki sıvı patolojisi temiz çıktı. ancak plevradan iğne biyopsisinin patolojisi aşağıdaki gibi geldi.
Plevra biopsi: müsinöz komponentli adenokarsinom.
primer antikorimmünreaktivite
Cytokeratin 7 Clone OV-TL 12/30 Genemed : POZİTİF
Cytokeratin 20 Cell Marque : POZİTİF
CDX2 NCL-CDX2 Novocastra Leica : NEGATİF
Calretinin Genemed : NEGATİF
TTF-1 (8g7g3/1) Cell Marque: NEGATİF
Ardından dün PET-CT sonucu da aşağıdaki gibi.
– Sol akciğer alt lob superior segmentte tanımlanan parenkim nodülü yeni bulgudur, sol anterior kostal plevral yüzeyde izlenilen kalınlaşma morfolojik olarak progresedir.
– Sağ hemitoraks kostal, mediastinal ve diafragmatik plevral yüzeyinde tanımlanan kalınlaşma ve loküle sıvı koleksiyonu malignite ile uyumlu olup yeni bulgudur.
– Sağ meme alt dış kadranda izlenilen nodüler lezyon malisnite açısından şüpheli görünümdedir, USG ile korelasyonu önerilir.
Size sorum, anladığım kadarıyla evre 1 veya 2 gbi değerlendirilirmi? Bu durumda cerrahi tedavi daha kalıcı bir çözüm olmaz mı? Sadece kemoterapi olası bir yayılmayı önlemeye yeterli olur mu?
siz de bir yol gösterirseniz çok sevinirim.
şimdidien teşekkürler
Pervin Hanım, akciğer zarı yani plevraya yayılma gösteren kanserler 4. evre olarak tanımlanır ve bu evrede ameliyatın her hangi bir faydası olmaz. Kemoterapi uygulanması gerekiyor. Acil şifalar diliyorum.
Merhaba hocam eşim iki ay önce mide fıtığından ameliyat olmuştu sonra doktor mide duvarinda kitle olduğunu patoloji nin kötü çıktığını ve ameliyat olması gerektiğini söyledi işlemler yapıldı pet çekildi ameliyatta 2 Kilo kadar karın zarini aldıklarını söylediler bize verdikleri raporda mezotelyama maling kesin tanı diyor şimdi patoloji bekliyoruz ben sizden bilgi rica edecektim bu hastalıkla ilgili hayatı RİSK varmi
Karın zarı mezotelyoması konusunda bilgileri medikal onkoloji uzmanları ve operasyonu gerçekleştiren cerrahi uzmanlarından almanız uygun olur. Ben bu web sayfasında akciğer zarı mezotelyoması konusunda bilgiler vermekteyim. Acil şifalar dilerim.
Tsk ederim ben rapordaki yaxiyo okuyunca Size yazdım mezotolyama maling akciğer zarı kanseri diye bilgi edindim yinede sagolun hocam devlet hastanelerini biliyorsunuz doktorlar bilgi vermiyorlar aydınlatmalar yani
Hocam tekrardan merhaba çok özür dilerim babanneme biyopsi yapıldı tuberkulozdan ve akciger zarı kanserinin olmadığı sonuclarin temiz olduğu söyle nildi akciger zarinda biriken şu ikikez alındı cigerlerindeki su artık normal seviyede seyrediyor fakat akciger zarinda enfeksiyon oluşuyor bu su an cigerlerindede oluştu enfeksiyona neden olan hastalığı bulamiyorlar bu durumda biyopsi nin tekrar yapılmasımı gerekir cevaplarınız için çok teşekkürler
Merhaba hocam ben fransadan yazıyorum babannem 75 yaşında hollandaya yaşıyor kendisi hiberglisemi ve astım hastası bundan 4 ay öncesi cigerlerindemi su toplanmasi sonucu hollandaya hastye kaldırıldı cigerlerindeki şu alındı ciğer filmleri sonucunda akciğer zarında büyük ölçüde enfeksiyon görüldü enfeksiyon tedavisi yapıldı hastalığın nedeni araştırılması için ret scan yapıldı biyopsi yapıldı fakat herşey temiz çıktı enfeksiyon antibiyotik yoluyla tedavi edilmeye çalışılıyor antibiyotik kesildikten bir kaç gün sonra babannem tekrar bir kriz anı yaşıyor doktorlar babannemi uyutmak istiyorlar çünkü kriz anında ciğerlerine hava gitmediginden bunu kaldırmasını çok güç olduğunu söylüyorlar biz buna babannemin diğer rahatsızlıklarından dolayı karşı çıkıyoruz birdaha uyanamamasindan korkuyoruz doktorlar babannem için hiç bir tanı koyamiyorlar böyle bir durumla daha önce karsilasmadiklarini söylüyorlar enfeksiyon akcigerlerini sarmış durumda sizce babannemin rahatsızlığı ne olabilir biz babannemin biraz kendine geldiğinde türkiyeye getirilmesini düşünüyoruz sizce türkiyede babannemin hastalığına bir çare bulunurmu yoksa aynı tetikleri türkiyede de yaptırmak zorundamıyız beni bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim
Kesin teşhis için tek port torakoskopi yapılmalı, biyopsi alınmalı ve toplanan sıvı boşaltılıp tekrar etmesini önleyici yapıştırma (plörodez) işlemi uygulanmalıdır. Elinizde mevcut olan tetkikler yeterlidir, tekrar tetkiklerin yaptırılması söz konusu olmaz. Acil şifalar dilerim.
Merhaba Hocam;Annemin sol Akciğerinden Manisa Akhisar İlçesinde 10 Kasım 2015 tarihinde sıvı alındı. sıvı patolojiye gitti temiz çıktı.7 Aralık 2015 tarihinde İzmir Dr.Suat Seren Eğt.Arş.Hastanesinde yine aynı yerden tekrar sıvı alındı. Akciğer zarından biyopsi yapıldı. Patoloji yine temiz geldi. 24 şubat 2016 da bu sefer Celal Bayar Ünv.Hastanesinde annem açık amileyat oldu. Doktorumuz çok kötü bir akciğer ile karşılaştığını, sol akciğer zarını komple soyduğunu, temizlediğini ve kalbin üzerinden de parça aldığını, bu sefer sıvının Akciğerin içine kadar girmiş olduğunu belirtti. Plevra sıvı da alındı. Hepsi Patolojiye gitti. Alınan numunelerin hepsi kötü geldi. Üniversite ana bilim dalında annemin akciğer zarı kanseri olduğunu belirttiler. 5 Nisan günü Kemoterapiye başlanacak.Prof. Doktor 2 ay içinde böyle bir durumun nasıl meydana gelmiş olduğuna çok şaşırdı. Uygulanacak Tedaviyi ise tamamen sürecin ve tedavi sonuçlarına bağlı olacağını belirtti. Hocam niye önceki sonuçlar temiz geldi de şimdi böyle oldu. Bu durumu siz nasıl yorumlarsınız. Ne yapmalıyız. Önereceğiniz birşeyler var mı? Annem Kütahya Gediz’de yaşar. Ben Akhisar’da görevliyim.
Alınmış olan sıvı ve biyopsiler çok küçük materyaller olduğu için bazen kesin teşhis konulmayabilir. Yüksek şüphe olduğu için ameliyat uygulanmış. Patoloji sonu ve hatsalığın evresine göre tedavi uygulanacaktır. Acil şifalar dilerim.
Şimdiden teşekkür ederim
merhaba hocam.
Geçen yıl kardeşim sol tarafında ağrı şikayeti oldu. Sanatoryumda akciğer filmi tomografi ve biyopsi yapıldı ve korkulacak birşey yok dendi. Fakat bugün akciger kalınlaşması yada zarı kalınlaşmasından söz etmişler. Tomografi yapacaklarmış. Sizce nasıl bir durum olabilir. Lütfen yardımcı olurmusunuz.
Bu kısıtlı bilgilerle ve filmleri değerlendirmeden bir yorum yapmam olanaksız. Doktorlarınızın önerilerine göre hareket ediniz.
Merhaba, annem suan ankara sanatoryum hastanesinde tedavi görüyor. Akcigerzari kanserinden kesin olarak supheleniyorlar.biopsi sonucunu bekliyoruz. Kemoterapi görecek. AnneM 51 yaşında cigerlerindeki şu alınınca 45 kilodan 43,5 düştü. Çok korkuyorum. Bu hastalıktan kurtulma şansı yok mu? Biz ne yapabiliriz et harnup pekmezi bal gibi gıda takviyeler bu hastalik için tedaviye etkisi nasıl olur? Geri dönüş yaparsanız çok sevineceğin, herşey için çok teşekkür ederim hocam
Elif, biyopsi sonuçlarına göre tedavi planlanacaktır. Ne yazık ki bahsettiğiniz gıdalar hastaya enerji verir ancak bir kanseri tedavi etme özellikleri mevcut değil. Uygun tedavinizi doktorlarınız size anlatacaktır. Acil şifalar dilerim.
Merhaba hocam babam mezotelyoma hastası son evrede yani4. Evrede babam çok zayıfladı. İştahı yerinde ama yaramıyor çok nefes darlığı var hava ile duruyor. Hocam babam gibi bir hastanın zar nakli olduğunu ve iyilestigini duyduk babamada böyle bisey yapılabilir mi .veya ciğer nakliyle iyilestirilebilirmi . ve bu hastalık irsimidir. Cevaplarsaniz çok memnun oluruz. Tesekkur ederiz
Ne yazık ki mezotelyoma hastalarında ne akciğer zarı nakli (???) (böyle bir ameliyat dünyada söz konusu değil zaten) ne de akciğer nakli söz konusudur. Hastalık asbets denilen maddeye maruz kalan kişilerde veya erionit (aktoprak) maddesine maruz kalan kişilerde görülür. Irsi yanı vardır ancak bu maddelere maruz kalınması durumunda hastalık ortaya çıkar. Acil şifalar dilerim.
Hocam Merhabalar,
Babama mezotelyoma tespiti konuldu. Epitelyal olduğu ve ameliyat olması gerektiği söylendi. Ancak cerrahi müdahaleden sonra da kesin sonuç alamayabileceğimizi söyledi. Cerrahi operasyon önerirmisiniz ? Alternatif olarak o sıvıyı almamızı mı yoksa kemoterapi mi önerirsiniz ?
Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.
Yakup Bey, bu web sitesinde hangi mezotelyoma hastalarında ameliyatın uygun olduğunu ayrıntılarıyla belirtiyorum. Sadece epitelyal olamsı yeterli değil, aynı zamanda 1. evrede olması gerekir. Bu durum söz konusu ise ameliyat ve ilave olarak kemoterapi hastanın ömrünü uzatan bir yöntemdir. Acil şifalar dilerim.
Merhaba hocam babam mezotelyoma hastası yaklaşık bir yıl önce zar kalinlasmasindan dolayı ameliyat olmuştu. Uç kez kemo. Aldı son bir aya kadar gayet iyiydi. On seans işin tedavisinden sonra çok kötü oldu. Nefes darlığı çok ileri safhada. Çok zayıfladı ve hicc hali yok. Doktorlar 4 evre dediler. Hicmi kurtulma şansı yok hocam babam için ne yapabiliriz. Lütfen yardımcı olur musunuz. Tesekkur ederim
Ömer Bey, 4. evreye gelmiş mezotelyomalarda bugün için tedavi seçenekleri son derece kısıtlıdır. Cerrahi olarak yapılacak bir operasyon söz konusu değildir. Bunun için medikal onkoloji doktorlarına danışmanız gerekir. Size bakım tedavileri önerilecektir. Acil şifalar diliyorum.
Hocam merhaba. Benim babam 67 yaşında ve mezotelyoma teşhisi konuldu Marmara eğitim araştırma da ameliyat oldu ve bize bütün o tümör alındı dedi tertemiz oldu dedi sonrasında kemoterapiye başladık 4 kür aldı ve 3.kürden sonra kusmalar şiddetlendi karnında şişkinlik oluşmaya başladı 4. Kür ile birlikte durumu kötüye gitti şişkinliği arttı kusmalar arttı içtiği yediği ne varsa kusmayla dışarı atıyordu nefes darlığı oluştu karnı su toplamış dediler suyu aldık babam kendine gelemedi daha sonra doktorumuzla görüştük gösterdik yayılmış dedi bağırsaklara sıçramış dedi şuan bağırsaklarını açmaya çalışıyorlar ve başarı sağlanmıyor hastanın durumu kötü yapılacak bişey yok gibi şeyler söyleniyor hocam siz bu durum için ne düşünüyorsunuz tedavisi var mı ?
Metin Bey, başka bir hastanede uygulanan bir tedavi hakkında yorum yapmak mümkün değil. Sizin için en iyisini yapmaya gayret edildiğine eminim. Hastanızda mezotelyomanın hangi türü (epiteloid, sarkomatöz veya mikst) olduğunu ve ameliyat öncesinde hangi evrede olduğu ve yapılan ameliyat yönteminin hangisi olduğu gibi konularda ayrıntılı bilgi sahibi olmadan da yapılacak her yorum hatalı olur. Acil şifalar diliyorum.
Hocam epiteloid ve 2.evre bize daha pek yayılmamış denildi ve ameliyat edildi ameliyatta akciğer zarı soyularak bir hafta içinde taburcu edildik.şimdi metastaz durumu var bağırsaklara yayılmış bişey yiyip içemiyor düğümleniyor bağırsaklar su topluyor karnı sürekli şiş ne yapabiliriz hocam lütfen hocam
Dayım akciğer zarı kanseri bunun için tedavi yok diyorlar.Sizce gerçekten tedavisi yok mu?
Akciğer zarı malin tümörlerine mezotelyoma adı verilir. Sorunuzun yanıtlarını https://www.akcigercerrahisi.com/mezotelyoma/# sayfamızda bulabilirsiniz. Acil şifalar dilerim.
Merhaba hocam babama bronşit ve akciğer malign neoplazmı ön tanısı kondu ve akciğerde ve zarında kanser hücresi var dediler zarinda oldugu icin ameliyat edemeyiz diyorlar kemoterapiye başlıycaz diyorlar ve bize hiç uzun süreç olarak konuşmuyorlar şimdi biz ne yapmalıyız lütfen yardım edin size gelebilirmiyiz
Ahmet Bey, lütfen yardımcım Ebru Hanım’ı 02123043940 numaralı telefondan arayarak randevu alıp tüm tetkiklerinizle birlikte hastanemize başvurunuz. Babanıza yardımcı omaktan memnuniyet duyarım.
Üst batın us :sağda 70 mm kalınlığında plevral mayii izlenmiştir
Yapışan tahlil sonucu budur, akciğer zarı ile mi ilgili akciğer de sıvı birikimi ile mi ?
Hocam Merhaba dedemin akciğerinde su birikmesi vardı şimdi suyu tahlil ettiler aynı zamanda parça alındı akciğer zarının üstünde tümör olduğu tespit edildi. Fibo-epiteliyal tip, grade-1 yapısında olduğu belirtildi. Sizce ne yapılması gerekir. Önerinizi almak istedim.Şimdiden teşekkür ederim
Ayrıntılı patoloji raporu, PET-BT raporu ve hastanın öyküsü ve genel durumu hakkında bilgi olmadan yorum yapmak olanaksız. Acil şifalar dilerim.
Sayın hocam merhabalar.hasta yakınları ile bu denli ilgilenmeniz harika bir şey.öncelikle teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım.Annem 3 ay önce şiddetli karın ağrısı ve batında mayii nedeniyle ameliyat oldu.Apandisiti alındı ve bağırsaklarında küçük çapta 3-4 tane divertikül saptandı.Doktorumuz ameliyat esnasında karındaki sıvıyı temizlediğini söyledi ve antibiyotik tedavisi verdi.2-3 hafta sonra ise annemde hazımsızlık,şişkinlik,geğirememe,hapşıramama gibi şikayetler ortaya çıktı.ünlü bir gastoloğa gittik ve hastaneye yatış işlemi yapıldı.karında ve akciğerde assit matidesi saptandı.önce parasentez ile sıvı alındı incelendi.verem,pankreait,emboli,kalple ilgili hastalıklar tarandı temiz çıktı.sonra akciğer zarından 5-6 parça alınıp,biyopsi yapıldı kanser olmadığı söylendi ve göğüs hastalıklarına yönlendirildi.orada da sonuçlarına göre kanser veya verem olmadığı söylendi ve kortizon tedavisi başlandı.bu sırada Sıvı iyice azaldı.Göğüs hastalıkları isarkodioz,lupus veya ramotolojik hastalıklardan birisi diye tedaviye başladı.geçen hafta ise sıvıda artık azalmanın olmadığı 2 ileri 1 geri gittiğimizi söyledi doktorumuz.kortizonu ve folik asiti yavaş yavaş bırakmamızı söyledi.bu arada ca testleri yüksek çıktı ilk hastaneye yatışdada yüksekdi.anneme teşhis konulamıyor hocam.pet taraması veya kolonoskopi önerirmisiniz?birde ca değerlerinin 2 si yüksek cea ve sedimantasyonlar sınırlarında..önerilerinizi ve görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Ziya Bey, hem göğüs hem karın boşluğunda sıvı toplanması önemli bir hastalığın işaretidir. Bu mutlaka kanser olmak zorunda değildir. Uygun tedavi için en önemli olan teşhisin kesinleştirilmesidir. Hastanın genel durumu iyiye gitmiyorsa ve batın ve göğüs boşluğunda sıvı tedavilere rağmen devam ediyorsa kanser taraması için PET-BT mutlaka yapılmalıdır. Burada şüpheli bir alan görülürse biyopsi bu alana yönelik olmalıdır. Acil şifalar diliyorum.
Pet-bt için randevuyu aldık hocam.inşallah herhangi bir sıkıntı çıkmazsa da akciğer zarı yapıştırma veya pudralama yapılacak gibi.birde son olarak akciğerden yarım enjektör sıvı ve zardan parçalar alındı bir kez daha patolojiye gönderildi.Sizce doğru yoldamıyız?doktorumuz teşhis koyamıyoruz baya karmaşık bir durum diyor.ama ısrarla kanser değilsin diyor.en son tomografi ve ultrasound sonuçlarına göre akciğerde minimal seviyede sıvı olduğunu karın içerisinde ise maximum 1,5-2 lt sıvı olduğunu söyledi ve bu sıvının karın-akciğer arası yer değiştirdiğini söyledi.Sıvıdan alınan örnekde total protein 3,86.bu herhangi bir önem arzedermi?hastamızın fiziki durumu ilk hastaneye yatışımıza göre iyi.sadece karında gerginlik hissediyor.peritonit ve tüberkülozdan süpheleniyor.meme ve yumurtalık taramalarıda yapıldı onlarda temiz çıktı.
bu hastalığın yani assit toplanmasının divertikül ameliyatı ile bir alakası varmıdır hocam.ameliyat esnasında bagırsakda apse olduğu için ameliyatını tam olarak yapamadığını,divertiküllü kısımları alamadığını ve 3 ay içinde kollonoskopi yapacagını söyledi.aceba bagırsakda enfeksiyon veya delinmeden kaybaklımıdır hastalık?teşekkürler
Daha ileri bilgi ve değerlendirme için dilerseniz merkezimizden randevu alabilirsiniz. Tekrar acil şifalar diliyorum.
Hocam öncelikler selamlar, benim babamda mezotelyoma hastası. Geçen haziran ayında istanbul pendik eğitim araştırma hastanesinde ameliyat oldu, fakat ameliyat % 80 başarılı olmuş. Kanserli bölgenin bir kısmı kalmış, radyoterapi kürleri ve kemoterapi kürlerinin hepsini yaptırdık. Kalan kötü hücreler yok olmamış fakat üremesi durmuş, babam 66 yaşında ve 10 yıldır insülin iğnesine bağlı şeker hastası. Şu anda iştahsızlık bulantı kusma var, öksürüyor fakat balgam atamıyor, kabızlık , nefes darlığı hat saffada. Dr lar bize 4. Seviyeye gelmiş, biz durumun nereye varacanın farkındayız. En önemlisi ağrılar hocam, bu ağrıları dindirmek için ne ilacı veya iğnesi tavsiye edersiniz. Kontramal diye yeşil reçeteli bir ilaç yazdılar, bir aydır içiyor fakat hiçbir işe yaramıyor. Ne yapcamızı şaşırdık hocam, yan etkisi minimum olan güçlü bir ağrı kesici söylermisiniz lütfen
Bu konuda yardım almak için hastanelerin ağrı merkezlerine başvurmalısınız. Bizim hastayı görmeden ve tetkik sonuçlarını bilmeden buradan ilaç önerisi yapmamız mümkün değil. Acil şifalar dilerim.
hocam merhaba.Babamın bronoskopi sonucunda makroskopi
1-SOL ÜST LOB BİYOPSİ:2-3 MM ÇAPINDA 7 ADET KİRLİ BEYAZ RENKTE DOKU TT 1K
2-SOL ÜST LOB FIRÇA:YAKLAŞIK 10 CC KİRLİ BEYAZ RENKTE SIVI MATERYAL SIVIN BAZLI SİTOLOJİ TEKNİĞİ KULLANARAK 1 LAMA YAYILDI
3-SOL BRONŞ LAVAJI: YAKLAŞIK10 CC KİRLİ BEYAZ RENKTE SIVI MATERYAL SIVI BAZLI SİTOLOJİ KULANILARARAK 1 LAMA YAYILDI
PATIOLOJİK TANI:
1-SOL ÜST LOB,BRONOSKOPİK BİYOPSİ
KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI KARSİNOM
2-FIRÇA YAYMA :
RESPIRATUAR EPİTEL HÜCRELERİ İNFLAMTUAR HÜCRELER
3-BRONŞ KLAVAJI YAYMA :
HÜCREDEN FAKİR YAYMA
TÜMÖR TİPİNİN BELİRLENMESİ İÇİN İMMÜNHISTOKİMYASAL İNCELEMEYAPILACAKTIR.
HOCAM 20 GÜN ÖNCE SES KISIKLIĞI İLE BAŞLADI ŞÜPHEMİZ 20 GÜNDÜR PET CT TOMOGRAFİ GÖĞÜS FİLMİ BALGAM TESTİ VE SOLUNUM TESTİ YAPILABİLDİ ANCAK ZAMAN KAYBEDİYORMUYUZ NE YAPMALIYIZ ? KENDİSİ ORTA SEVİYELİ KOAH HASTASI.
Burada türü tam olarak belirlenememiş bir akciğer kanseri var. Ses kısıklığını gelişmiş olması bir ilerleme işaretidir. Patoloji sonucunuz netleşince uygun şekilde kemoterapi uygulanması gerekir. Acil şifalar dilerim.
merhaba hocam, babama mezotelyoma teşhisi kondu size biyopsi sonuçlarını yazıyorum
MAKROSKOPİ
1: yaklaşık 800 cc kirli beyaz renkte sıvı bazlı sitoloji tekniği kullanılarak 1 lama yayıldı, hücre blogu yapıldı
2: visseral nodül: büyüğü 1*0.6*0.3 cm ölçüsünde 4 adet kirli beyaz renkte doku parçası TT 1K
3: parietal plevra: büyüğü 3*2*0.2 cm ölçüsnde cıdarı sınırlı doku parçası BKT/4K
MİKROSKOPİ
3- İMMÜNHİSTOKİMYASAL İNCELEMELER
KALRETİNİN: POZİTİF
CK5/6: POZİTİF
CK7: POZİTİF
CEA: NEGATİF
TTF-1: NEGATİF
ESA: NEGATİF
P63: NEGATİF
PATOLOJİK TANISI
1: PLEVRA SIVISI, SIVI BAZLI SİTOLOJİ VE HÜCRE BLOĞU
STİPİK EPİTELYAL HÜCRELER
2: VİSSERAL PLEVRA, BİOPSİ:
EPİTELOİD TİP MALİGN MEZOTELYOMA
3: PARİETAL PLAVRA, BİOPSİ:
EPİTELOİD TİP MALİGN MEZOTELYOMA
babam 63 yaşında kemoterapi almaya başladı ama bu hastalıgın bir tedavisi olmadıgını söylediler bir yıl kadar bi zamanı oldugu söylendi. yapılabilecek bir sey yokmu gerçekten
sonuçlara bakıp fikrinizi söylerseniz çok sevinirim.
teşekkür ederim…
Burada sadece mezotelyomanın Epiteloid Tipi olduğunu gösteren bir raporunuzu göndermişsiniz. Mezotelyoma hastasının değerlendirilmesinde hastanın klinik yakanmaları ve muayenesi başta olmak üzere, toraks BT, PET-BT ve MR bulguları önemlidir. Ancak bunların bir arada değerlendirilmesi sonucu hastalığın evresi tespit edilip tedavi planlaması yapılabilir. Acil şifalar dilerim.
Hocam merhabalar. Ben dedem adına bir takım sualler sormak için yazıyorum. Dedem yaklaşık 84 85 yasları civarında ve kanlı balgam, nefes darlığı, aşırı öksürük nedeni ile doktora başvurmuştu. Fakat sağ akciğer üst lob hiler yerleşimli, yaklaşık 5.1×3.9 boyutlarında kitlesel lezyon gözlemlendi ve geçen cuma PET-BT ile bugün Bronskoskopi’ye girdi.
PET-BT sonuçlarında şöyle yazıyor.
BULGULAR:
* Kranial ve kraniofasial bölge kesitlerinde, serebral ve serebellar, kortikal ve subkortikal yapılarda FDG tutulum ve dağılım fizyolojik sınırlarda izlenmiştir.
* Sinüsler, nazal kavite, ağız boşluğu, damak, dil ve dil kökü lokalizasyonunda FDG tutulum ve dağılımı normal sınırlardadır.
* Nazofarengeal, örofarengeal, hipofarengeal alanda, larenks ve özafagusta FDG tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlardadır.
* Her iki submandibuler, jugüler, derin servikal, supra ve subklaviküler alanda lenf nodu istasyonlarında belirgin patolojik FDG tutulum odağı izlenmemiştir.
* Torakal kesitlerde; “sağ akciğer üst lob hiler yerleşimli, yaklaşık 5.1×3.9 cm boyutlarında kitlesel lezyonda yoğun artma patolojik FDG tutulumu izlenmiştir.” Kitlenin periferinde akciğer parankimi içerisinde tomurcuklanan ağaç dalı tarzında konsolide parankimde üst lob posterior segmenti ilgilendiren parankimde, düşük düzeyde enflamatuar tutulumlar söz konusudur.
* Lezyon üst lob bronşunu kısmen oblitere etmektedir. Bununla birlikta sağ akciğerde amfimatöz değişiklikler söz konusudur.
* Sol akciğer parankiminde alt lob laterobazal, posterobazal segmenti ilgilendiren konsolide akciğer parankimi boyunca heterojen yoğun artmış patolojik FDG tutulumları söz konusudur.
* Mediastinal alanın değerlendirilmesinde; prekarinal mesafede, aortikopulmoner pencerede subsantimetrik lenf nodları izlenmiş olup, prekarinal mesafede izlenen lenf nodlarında düşük düzeyde FDG tutulumları izlenmektedir. Yine sağda, üst paratrakeal mesafede subsantimetrik düşük düzeyde patolojik FDG tutulumları gösteren lenf nodları izlenmektedir.
* Bununla beraber kitleye yakın komşuluk halinde subkarinal alanda yaklaşık 2 cm ye ulaşan lenf nodunda orta düzeyde artmış patolojik FDG tutulumları izlenmiştir.
* Abdominal kesitlerde; karaciğer normal boyutlarda izlenmiş olmakla birlikte karaciğer sağ lob subsegment 8 düzeyinde anteriorda yerleşik, yaklaşık 1.2 cm ye ulaşan, BT kesitlerinde belirgin bulgu vermeyen fokal yoğun artmış patolojik FDG tutulumu izlenmiştir.
* Safra kesesi, dalak, pankreas normal boyutlarda FDG tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlarda izlenmiştir.
* Retroperitoneal alanda her iki adrenal gland ve böbreklerde FDG tutulum ve dağılımı fizyolojik sınırlarda izlenmiştir.
* Paraaortik, aortakaval ve parakaval lenf nodu istasyonlarında herhangi bir patolojik FDG tutulumu izlenmemiştir.
* Pelvik kesitlerde; prostat glandı yaşa bağlı normalden büyük boyutlarda izlenmiş olmakla birlikte FDG tutulumu fizyolojik sınırlarda izlenmiştir.
* Diğer pelvik yapılara ait FDG tutulumu ve dağılımı fizyolojik sınırlarda olup belirgin fizyolojik FDG tutulumu odağı izlenmemiştir.
* Her iki testis yaşa bağlı normal boyutlarda olup FDG tutulumu ve dağılımı normaldir.
YORUM:
– Sağ akciğer üst lob hiler-santral yerleşimli, yukarda ayrıntılı tanımlanan kitlesel lezyonda izlenen yoğun patolojik FDG tutulumu öncelikle primer akciğer tümörü lehine değerlendirilmiştir. Kitle periferinde enflamatuar nitelikte tutulumlar söz konusudur. Yine sol akciğer alt lob posterobazal ve laterobazal segmentte izlenen heterojen tutulumlar aktif enfektifenflamatuar patoloji ile uyumlu olarak değerlendirilmiştir.
– Mediastende ayrıntılı olarak tanımlanan lenf nodu kaynaklı tutulumlardan “subkarinal” mesafede olan başta olmak üzere öncelikle nodal metastaz lehine değerlendirilmiştir.
– Bununla birlikte “karaciğer subsegment 8 düzeyinde anteriorda izlenen fokal artmış FDG tutulumu öncelikle metastaz lehine değerlendirilmiştir.” İlgili bölgeye yönelik MR ile korelasyon önerilir.
– Görüntüleme alanına giren kranial, servikal kesitlerde, pelviste, iskelet sisteminde uzak metastaz varlığı lehine bulgu izlenmemiştir.
NOT: SUV maksimum (Standart Uptake Değeri) lezyondaki en yoğun FDG tutulumunu gösteren semikantitatif bir değerdir.
Akciğerdeki kanserin lenf bezlerine ve karaciğere yayılmış olduğu bulguları var. Teşhis işleminden sonra medikal onkoloji bölümüne başvurunuz. Hastanın ileri yaşı nedeniyle kemoterapi uygulaması mümkün olmayabilir. Tümörün cinsine göre başka tedaviler uygulanabilir. Acil şifalar dilerim.
Merhaba hocam
esim 37 yasinda sag akciger zar uzerinde sivi tespit edildi 10 gunluk bir ilac tedavisi uygulandi ve sivida gerileme oldugu soylendi ve gonderildik..agrilarida gecti ancak yakladik 1 hafta once tekrar gunasiri agri basladigini soyluyor ve bu sefer kolundada agri var herhangi bir teshis konulmadi yurt disindayiz suan ne onerirsiniz acaba turkiyeye gelip saglikli bir tedavi istiyoruz kanser gibi bir risk varmidir sizce 🙁 simdiden tskurler
Tetkikleriniz görmeden bir değerlendirme yapmam olanaksız. Acil şifalar dilerim.
MERHABA HOCAM ANNEM İN AKCİĞERİNDE SIVI BİRİKMESİ VAR DAHA ÖNCE BİR DEFA SU BOŞALTILDI KÖTÜ OLDU. SİZLE GÖRÜŞMÜŞTÜK HOCAM BİZ PARÇA ALDIRMADIK HASTALIĞIN ADI BELLİ DEİL. VE NEFES DARLIĞI SIKINTISI VAR BUNUN İÇİN NE ÖNEREBİLİRSİNİZ SUYU NASIL RAHAT Bİ ŞEKİLDE BOŞATILABİLİR. YADA RAHAT NEFES ALMASI İÇİN NE YAPABİLİRİZ. CEVABINIZI BEKLİYORUM HOCAM.. SAYGILARIMLA…
Parça aldırmadığınız için teşhisi yok. Bu durumda ne yazık ki hiç bir tedavi uygulanması söz konusu olamıyor. Hastanıza VATS işlemi uygulanmalıdır. Acil şifalar dilerim.
Hocam merhaba ; Kardeşime (25 yaşında ) mezotelyoma teşisi konuldu , 4 kere kür aldı hastalığında herhangi bir ilerleme ve gerileme olmadığını söylediler tedavisi Kayseri Erciyes Üniversitesinde Devam ediyor şuan sonuçları yanmda olmadığı için tam evresini bilmiyroum fakat amaliyatının tümörün iki akciğerin arasında olduğu için güç olacağını belirttiler aldğı kürlerden sonra verilen tedaviye cvp vermediği için ışın tedavisine başlanacağı söylendi bu hastaya ne gibi birşey katar ışın tedavisi olumlu sonuçlar verirmi ve sizinle irtibata geçmek istiyoruz yardımcı olurmusunuz. Tşk.
Hastaya ait filmler ve laboratuar sonuçlarını görmeden bir değerlendirme yapamam olanaksız. Acil şifalar dilerim.
Degerli hocam merhabalar 10ay once babama epiteloid mezotelyoma teşhisi konuldu erken tani denildi ameliyat oldu akciger ve kalp zarlari alindi.ameliyatta tam temizleme yapilamamis oyle soylendi.son cekilen pette kemoterapinin fayda etmedigi soylendi yavas yavas ilerlemeye devam ettigii soylendi doktor tarafindan.ilaclar degistirilip kemoterapiye devam edilecek.genel saglik durumu iyi hic yakinmasi yok istah yerinde calismaya devam ediyor morali duzgun hasta degilmis gibi dusunuyor ve oyle yasiyor.biz bu hastaligi yenebilecekmiyiz hocam yasam suresi nekadardir caresiz kaldik pet cektirmedeb once hersey cok iyi cektirdikten sonra ilerlemenin devam ettigini ogrenince yikiliyoruz.bizi nasil bir surec bekliyor hocam aydinlatirmisiniz tesekkurler
Tedavilere rağmen ilerlemenin devam etmesi ne yazık ki olumlu bir durum değil. Beklenen ortalama yaşam süreniz için lütfen doktorlarınızla görüşünüz.
MERHABA HOCAM ANNEM İN AKCİĞERİNDE SIVI BİRİKMESİ VAR DAHA ÖNCE BİR DEFA SU BOŞALTILDI KÖTÜ OLDU. SİZLE GÖRÜŞMÜŞTÜK HOCAM BİZ PARÇA ALDIRMADIK HASTALIĞIN ADI BELLİ DEİL. VE NEFES DARLIĞI SIKINTISI VAR BUNUN İÇİN NE ÖNEREBİLİRSİNİZ SUYU NASIL RAHAT Bİ ŞEKİLDE BOŞATILABİLİR. YADA RAHAT NEFES ALMASI İÇİN NE YAPABİLİRİZ. CEVABINIZI BEKLİYORUM HOCAM.. SAYGILARIMLA…
Hocam, babama PET ve arkasında patolojik bulgu sonrasında Babam akciğer zarı kanseri “mezotolyama” kanseri, tanısı kondu,
Tanı:Akciğer-plevra, sağ,eksizyon,malign, mezotelyoma ile uyumlu mofrolojik ve immunistokimyasal bulgular,
Çapa tıp fakültesinde dün itibariyle biyopsi sonucu.
Ameliyat olabilir diye birde EMAR istediler, Emar sonucunda da Mesane yollarında kitle olduğu tespit yapıldı. şimdide bunun alınıp patolojik kontrolu isteniyor.
Hastamız için ne yapacağımızı bilemiyoruz, ELimiz kolumuz bağlı, Söylenenlere göre durumun çok kötü olduğu, Ancak şu an yemesi fena değil, haksizlik sağ tarfında kol dahil ağrının olduğu.Ameliyat yapılması gerekiyorsa neden hızlı hareket edilmiyor, hızlı yayılan bir tümür olduğunuu biliyoruz mezotolyamanın. yardımcı olursanız seviniriz hoca. selamlar
Davut Bey, araştırmalar sonrasında hasta için en uygun tedavi yöntemine karar verilecektir. Tetkikler devlet sağlık kuruluşlarında zaman alabilir ancak bu önemli bir gecikme yaratmayacaktır. Acil şifalar dilerim.
Degerli hocam, annem 7ay once safra kesesi ameliyati gecirdi ve hersey burda basladi. Ameliyat siraainda narkozdan uyanamadi. Cigerlerine hava indirdiklerini ameliyattan sonra muhakkak bir gogus hastaliklari doktoruna gitmeai gerektigini soylediler. Haziran ayinda cekilen tomografi temiz cikti. Ekimin basinda nefes darligi sebebiyle doktora gittik tomografiler cekildi akcigerde kitle vardi biyopsi yapildi. Temiz cikti. Bir ay once su topladi. Sivi alindi balgam kulturleri alindi temiz cikti. Bu surede batin ultrasonlari cekildi. Temiz cikti. Simdide kamerayla parca alacaklarmis. Suan su toplamasi ve zar kalinlasmasi var. Baska bir sikayet yok. Sizce kanser cikarmi
Hayır çıkmaz. Burada ortaya çıkan şey safrakesesi ameliyatı sonrası göğüs boşluğunda toplanan sıvıya bağlı gelişmlerden ibarettir. Acil şifalar dilerim.
Merhaba Hocam
Babannneme Ağustos ayında mezotelyama teşhisi kondu. 2 hafta yurt dışından sıcak kemoterapi için ilaç bekledik. Karnını açtıklarında metastaz yaptığı görülmüş bu yüzden hiç bir işlem uygulamadan kapatmışlar. Düşük dozlarda kemoterapi almaya devam ediyor. Ancak doktor bugün kandaki tromposit oranının düşük olduğunu söylemiş ve beyin kanaması tehlikesi yüzünden hastaneye yatırmışlar. Yapabilinecek birşey var mı?
Bu bir periton (batın içi) mezotelyomasıdır. Bizim ilgi alanımız plevral (akciğer) mezotelyomlarıdır. Hastalığınız için medikal onkoloji ile görüşmelisiniz. Acil şifalar.
Merhaba semih bey benim babam yan ağrısı şikayetiyle doktora gitti sıvı olduğunu öğrendik sıvı boşaltılıp bakıldı vermem veya kanser hücresi bulunmadı wats ameliyatı oldu tekrar sonuç alınamadı smdi ise akciğer zarindan örnek almak için ameliyat diyolar biz korkuyoruz babamda mezotelyom hastalığımi var sizce amelyat olmak istemiyo erteliyo biraz bilgi ve yardımcı olurmusunuz amelyat riskinedir
Linda Hanım, VATS yöntemiyle akciğer zarından biyopsi alınıp tanı konulmamış olması mümkün değil. Lütfen bu konuda daha deneyimli bir merkeze başvurunuz. Bu aşamda açık ameliyat olması uygun değil. Önce PET ve daha sonra VATS yapılarak tanı konulmalı ve eğer mezotelyoma ise evresine göre tedavi planlanmalıdır. Buradan hastalara merkezimize başvurmaları konusunda yönlendirme yapmak istemesem de bu tür durumlarda size yardımcı olmak için bunu önermek zorunda oluyorum. Dilerseniz yukarıdaki iletişim adresimizden bize ulaşmanız mümkündür. Acil şifalar diliyorum.
Hocam sayfanızı, üzülerek okudum, aslında beğenerek demem lazımdı, ancak. Babamda akciğer zarı kanseri “mezotolyama” kanseri,
Tanı:Akciğer-plevra, sağ,eksizyon,malign, mezotelyoma ile uyumlu mofrolojik ve immunistokimyasal bulgular,
Çapa tıp fakültesinde dün itibariyle biyopsi sonucu.
Bugün onkoloji birimine yönlendirilecek.
Araştırmalarımıza ve sizlerin o güzel bilgilerinizden bu tümörün çok kötü olduğu aldığımız bilgilere göre de elimiz kolumuz bağlı kaldı. Ancak şu anda babamın yemesi içmesi iyi, sigara ve alkolü hiç olmamış, Çocukluğu, 21 yaşına kadar toprak evde Karaman ilinin Ermenek2in bir köyünde geçmiş sonraki hayatı ise İzmit Gölcükte geçmiştir. Gölcük tersanesinde çalışmış ancak orada da elektrikçi olduğu için, asbest ile temas etmemişdir. saygılarımla, 0535.3165101
KANSER HASTALIKLARI: Kemoterapi veya diğer tedavi yöntemleriyle kanser tedavisi gören hastaların maruz kaldığı;vücudun direncinin azalması,bulantı,saç dökülmesi gibi yan etkilerin giderilmesinde çok etkili sonuçlar vermektedir.Ozon tedavisi ayrıca kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemekte ve dokuların oksijence beslenmesini sağlayarak hastanın tedavisine büyük oranda yardımcı olmaktadır….hocam bu ne kadar dogrudur.babam akciger zari kanseri suan hastanede yatiyoruz yerinden kimildatsak nefesi daraliyor…3 aydirda yemek yiyemiyor. Yemek borusu daralmis balon tedavisi ile actiracaktik ama hastaneye yatinca kaldi ve cok zayifladi.
Bu aşamada, hastanın genel durumunun ileri derecede bozuk olduğu, kendi işini yapamadığı durumda hastaya kemoterapi veya başka tedavileri vermek mümkün değil. Son dönem kanser hastalarında sadece yaşam kalitesini bir ölçüde yüksek tutacak destek tedavileri uygulanır. Acil şifalar.
Merhaba Hocam:
Dedem 2 ay önce nefes darligi sikayetiyle hastaneye basvurdu daha sonra ciğerlerinde su toplamasi olmus cigerlerindeki su dan örnek alinip ayrica biyopsi yapıldı.Biyopside mezotelyama sonucu bulundu.Sonrasinda hastalığın ne kadar yayıldığını görmek için pet testi yapıldı. Pet sonucunda hastaligin akciğer dısına6 yayılmadığı ama ciğere ciddi hasar verildigi zarının tamamen kapladığı tespit edildi.Doktorlar testler sonucunda hastaligin bi tedavisi olmadığı hastanin 2 sene ömrü olacagı gibi bize hic bir umut verilmedi. Şuanda ameliyat veya ilac tedavisi düsünüyorlar ama ameliyatinda cok riskli oldugunu ameliyat olsa bile faydasi oalrak sadece yasam kalitesini yukselttiği en fazla 2 ay daha ömür katar bu riskede girilmeye değmez şeklinde konuşuluyor.Sizi inetrnet yoluyla özgecmisinizi arastirdık bu hastalıkla ilgili olan birikimlerinizden dolayi sizden bilgi almak istiyoruz
Rukiye hanım, mezotelyoma son derece ciddi bir kanser türüdür. Ne yazık ki bugün tıbbın elinde bu hastalığa kesin çözüm olacak tedavi yöntemleri mevcut değil. Bununla birlikte bazı mezotelyoma hastalarında (EPİTELOİD TİP VE 1. EVREDE OLAN) ameliyat ve kemoterapinin birlikte uygulanması hasta ömrünü bu tedavi uygulanmayanlara göre belirgin şekilde uzatır. Eğer hasta 1. evreyi geçerse ya da mezotelyoam türü sarkomatoid veya mikst tipte ise ameliyatın faydası olmaz. Sadece kemoterapi uygulanır. Ancak bu grupta beklenen yaşam süresi ne yazık ki 1 yıldan az olmaktadır.
Ameliyat olabilir durumda olmak hasta için ömrünün uzaması için önemli bir şanstır. Ameliyata karar verilmesi için söylediğim şartların olması ve ameliyatının bu hastalık konusunda tecrübesi yüksek bir merkezde gerçekleştirilmesi şarttır. Acil şifalar dilerim.
Hocam anneme bifazik mezotelyoma 2.evre teshisi konuldu sizde kemoterapimi yoksa ameliyatmi uygundur.
Tesekkurler.
Bu tür mezotelyoma ameliyattan fayda görmez. Kemoterapi uygundur. Ameliyat sadece epiteloid tip mezotelyomada faydalıdır. Acil şifalar.
Meraba benim babamda mezotelyoma hastaai 7 ay once teshis konuldu 4. Evreydi kemoterapi goruyodu ama simdi sol kolunu kullanmayi unutuyor beynine attigi icin simdi ise doktorlar isin tedavisini yapacaklarini soyluyor sizce hic sansi yokmu 🙁
Kadriye hanım, beyine metastaz yapmış 4. evre mezotelyomada hastanın yaşam kalitesini koruyacak önlemler alınması dışında ne yazık ki tıbbın yapabileceği bir tedavi bugün için mevcut değil. En iyi dileklerimle.
Hocam merhaba sol akciğer den meme ucu hizasında bicaklandim doktor (genel cerrah) tüp takip kanı boşalttı galiba tüp takılma sırasında yanlış müdahale ile akciger zarı zarar görmüş hastaneden çıktıktan 15 gün sonra batma sonucu hastaneye tekrar gittik içeri sıvıyla dolmuş başka bi hastanede göğüs cerrahisine gittim orda tekrar tüp takip sıvıyı bosaltti ve zarin toplandigini gördü tekrar bir tüp takip düzeltti ama sıvının içeride fazla kalması sonucu akcigerin alt tarafı ve yan tarafında zar da kalınlasma oluşmuş yaşım 26 olduğu için doktor zamanla iyileşir dedi sizce iyilesirmi hocam yoksa zarin soyulmasi mi gerek yardımcı olursanız çok sevinirim
Uğur, bu tür kalınlaşmalar genellikle solunum egzersizleri ile düzelir. Uzun yürüyüşler, koşular ve derin soluk alıp verme egzersizleri yap. 3 ay sonra yeni bir bilgisayarlı tomografi çekilip kalınlaşma izlensin. Aynı zamanda bir solunum fonksiyon testi de yaptır. Bunlar normalse ameliyata gerek yok. Bunlar bozulmuşsa zarın soyulması gerekir. Acil şifalar dilerim.
Teşekkür ederim hocam sizin gibi insanları allah başımızdan eksik etmesin bizleri aydinlattiginiz için de ayrıca teşekkür ederim kimi doktorlar randevu alsanda pek ilgilenmiyorlar
İyi günler hocam,
Annem 70 yaşında ve klinik tanı olarak ; sol akciğer üst lobda yerleşimli 95×85 mm solid kitlesel lezyon tesbit edildi. Patoloji raporunda ise ; Az differansiye malign tümoral prliferasyon yazıyor. Yorum olarak da mezotelyama olasılığının yüksek olduğu ve ileri tetkik önerilir yazılmış. Biz hemen bu konuda tecrübeli onkoloji merkezine başvurduk ve sol kolunda ağrı ve his kaybı olduğu için acil olarak 10 senas radyoterapi ve kemoterapi tedavisine başlandı. Ancak herkes kaçıncı evre vs gibi sorular sordu. Patoloji raporunda bu belirtilmemiş. Onokoloji dr’umuz 10 senas radyoterapi ve kemo souncuna göre pet vs çekilerek bnasıl bir yol izeleyeceğimize karar vereceklerini belirttiler. Bu bilgiler ışığında size ne yapmalıyız sayın hocam?
Ömer Bey, patoloji raporunuz net değil, mezotelyoma mı başka bir kanser türü mü anlaşılmamış. Öncelikle bu preparatların ileri bir merkezde yeniden incelenmesi gerekir. Türkiye’deki en büyük patoloji ünitesi Acıbadem Hastaneler Grubunda’dır. Buraya tekrar değerlendirme için baş vurun. Eğer alınan örnekler yeterli ise kesin teşhis konularak doğru tedavi uygulanır. Eğer materyal yeterli değilse yeniden yeterli büyüklükte biyopsi alınmalıdır. Farklı tipteki kanserlerin tedavi şekilleri de farklıdır. Ayrıca hastalığın evresi patoloji raporu ile değil yapılan PET-CT ve diğer tetkiklerdeki sonuçlar bir arada değerlendirilerek yapılır. Acil şifalar dilerim.
İyi günler hocam. İyiki varsınız herşey gönlünüzce olsun.
Anneme akciğer kanseri teşhisi kondu. Karaciğere ve kaburgalara yayılma yapmış. Şu anda yurt dışında. Ama kendini Türk hekimlere emanet etmek istiyor.
Hangi hastanede tedavi ettirsek diye araştırırken Cyberknife tekniğine rastladım. Kanaatimce anneme cerrahi girişim uygulanamayacak.Yurtdışındaki onkolog Doktoru henüz açıklamadı. Tek bildiğim bundan sonraki tedavi annemi iyileştirmeye yönelik değilde kalan ömrünü kaliteli geçirtmeye yönelik olacakmış. Cyberknife yöntemi kaç cm lik kitlelerde uygulana biliyor acaba?
Örneğin akciğerdeki kitle büyük ama karaciğerdeki küçük. O zaman sadece karaciğere uygulansada olurmu ? Ve kemoterapi görmekte olan hastada uygun olurmu?
Saygılar
Gül Hanım, metastaz yapmış akciğer kanserinde Cyberknife’ın hiç bir faydası olmuyor. Kemoterapiye devam edilmesi gerekir. Acil şifalar dilerim.
Hocam iyi günler ;
Öncelikle Ankarada mezotelyoma da uzmaňlaşmış önerecebileceğiniz bir doktor var mı?
Teşhiste veya tedavide ikinci doktor üçüncü doktor gibi başka başka doktorlara muayene olmak görüş almak vs doğru mu?
Teşekkürlerimi sunuyorum
Osman Bey, doktor simi şeklinde bir yönlendirmemiz yok. Merkezimiz sadece ülkemizde değil tüm dünyada mezotelyomada en önemli merkezlerden biridir. Buraya ulaşmanız mümkün değilse isim önerim olamıyor. Mezotelyoma konusunda bilgi ve tcrübeli doktorlardan görüş almanız çok doğal ve olması gereken de bu. Ancak baş vurduğunuz meslektaşlarımızın bu konuda özellikle tecrübeli olduğundan emin olunuz. Acil şifalar diliyorum.
Hocam iyi çalışmalar.Ankara da veya Eskişehir de mezotelyoma konusunda tecrübeli Dr önerirmisiniz
Böyle bir yönlendirme yapmıyoruz. Acil şifalar dilerim.
Hocam Babama 16.09.2015´da Biopsi aldirlar ve ilk sonucda Tümör yok dediler sonraki tam kanit gelince Mezotelyoma tehsisi konuldu. Henüz sicrama yok yanliz diyafram ve plevra. Babam 70 yasinda ve suan agrisi yok yanliz cok uyuyor, halsiz ve bazen Terleme oluyor istahida yerinde. Biri Ameliyat önerdi biri iki Dr. da Kemo. Haliyle Morali bozuk. Türkiye ye gelme bi niyetimiz vardi ancak “yapistirma” dan dolasiyla buna izin verilmedi ve gelsekde almanca olan islemler ve kagitlar orda ne kadar anlasilir onuda bilmiyorum. Gelsek bu sorun olur mu? Ayrica bir dr. 16.11.2015 ´da yani tehsis den sonra yeniden CT yapilmasini ki yayilma var mi diye ona göre Kemoya karar verilecekmis. Ancak neden bu Kadar beklenir ki böyle Cabuk ilerleyen bi Hastalikda?Bana en kisa zamanda geri dönerseniz cok sevinirim. Zaman kayip etmek istemiyoruz yanlis bi kararla. Simdiden cok tsk ederim…
Sibel hanım mezotelyoma nadir görülen bir hastalık olduğu için tecrübeli ve daha az tecrübeli merkezlerde farklı tedavi yolları önerilebilir. Raporlarınızın Almanca olması önemli değil. Dilerseniz hastanemize gelirseniz size uygun tedavi için yardımcı olmaktan mutlu oluruz (Randevu – Bn. Ebru Taşkit: 02123043940 / 05321519734). Acil şifalar diliyorum.
Hocam annemin cigerlerinde su toplamasi var suyun 2 kere patolojik incelemesi sonuclarda supheli durum vardir kesin tanı yoktur gibi sonuc cikti tomografi cekildi daha sonra biopsi icin hastane heyetinden gün beklerken heyetten Pet taramasi karari cikti acaba hastane heyeti simdiye kadar cikan tetkiklere bakarak kansere yuzde yuz karar verdi diyemi Pet taramasi istedi biopsiye neden ihtiyac duyulmamis olabilir.
Bu sorunuzu tetkiklerinizi incelemiş olan heyetteki doktorlarınıza sorarak ayrıntlı yanıtı almalısınız. Acil şifalar.
iyi günler hocam annem 70 yaşında
meraba benm sormak istedigim mezetelyoma hastalıgı ırsimidir
Gülşen hanım hayır mezotelyoma ırsi değildir. Yani anne veya babanızda mezotelyoma varsa sizde de olmak zorunda değildir. Ancak genetik yatkınlık söz konusudur. Eğer siz de anne ve babanız gibi örneğin ülkemizde bazı bölgelerde bulunan ve aktoprak denilen ve evlerin iç yüzeyinin sıvasında kullanılan maddeyi (erionit) solumuş iseniz sizde de bu hastalığa yatkınlık oluşur.
Merhaba,
3 yıl once epiteloid tip malign mezotelyoma tanısı aldım. Evre 2’deyken üçlüntedavi gördüm. Akciğer zarı ve diyafram zarı alindı. Sanırım dekortikasyon ameliyatı deniyor. Ardından 4’er kür radyoterapi ve kemoterapi aldım.
Sorum ise şöyle bunun tekrarlama olasılığı nedir. Nasıl bir durumda nerede tekrarlar. Bu durumda nasil bir tedavi uygulanır? Tamamen kurtulma olasılığım yok mu?
Tekrarlamaması için ne gibi onlemler.almam gerekir.
Araştırdığim kadariyla gordüğum tum tedavi ve arastirmalar yeni tanı almış kisilere yönelik. 3lü tedaviyi tamamlamış kisilerde durum nasıl?
“Sağ kalım” denip geçiliyor. Bu nasil sonlanıyor?
Merhaba hocam benim annemin akciğerinde sıvı toplanmış ve doktora götürdük 1 hafta yatışı yapıldı su boşaltıldı ve doktor zarın kalınlaştığını söledi ve mozetelyoma kanserinden şüpelendiiğini söledi tabiki kesin bişi sölemedi nodüllerin olduğunu söledi ameliyatla parça alınacak dedi anestezi uygun görmedi bizden kardiyak mr istedi kardiyoloji şüphelendi kalpten ve hocam sonuç çıktı kalbin alt taraflarında da kitle olduğunu söledi şuan annem iyi çok şükür ama yemek fazla yemiyor sürekli nefes darlığo çekiyor ve parçada aldıramadık hastalığın kaçıncı evrede oldu nasıl anlaşılır ve hocam 2012 de yine doktora gözükmüştü orda dq bu kitlelerin iyi huylu olduğu sölenmişti ve bu kitle o gündem bugne biraz çoğalma olmuş annem 70 yaşında hocam ne yapmalıyız bize yardımcı olun saygılar
Özgür bey mezotelyomada teşhis için akciğer zarından biyopsi alınmalıdır. Bunun yapılabilmesi için hem cerrahın tecrübeli hem de hastanenin hasta bakımı için çok donanımlı olması gerekiyor. Yoksa biyopsi yapılamaz. Biyopsi olmayınca tedavi başlanamaz. Dilerseniz hastanızı merkezimize (Acıbadem Maslak Hastanesi Gögüs Cerrahisi Kliniği) getirebilirsiniz. Biyopsi alınıp teşhisi konulması 2 gün içerisinde gerçekleşecektir. Acil şifalar dilerim.
Hocam Benim Babam Mezotelyama türü kanserden 29.06.2015 tarihinde vefat etti. 11.11.2013 tarihinde nefes darlığı nedeniyle Kartal Lütfi Kırdar Hastanesi aciline kaldırdık.Acilde akciğerlerin 2/3 ü kadar su topladığı söylendi bundan sonra poliklinik süreci başladığı su aldılar patolide bulgular görüyorlar ama kanser denilemedi çünkü babamın bu yönde ağrıları yoktu. Hep var olan ayak ve bel ağrıları vardı.Bel kaymasından ameliyat olmuştu.Omirilik berbat dediler ameliya başarısız dediler neyse…sonra akciğerden suyla birlikte kırpıntı şeklinde parça alındı anlaşılmadı 24.12.2013 de ameliyat oldu büyük bir parçayla büyük bir şişe suyu patolojiye gönderdiler ve 7 ocak 2014 de mezotelyama türü malign kanse olduüunu söylediler.13 Ocakta 3 seans kemoterapi dediler 6 oldu. tedavinin başında 7.02.2014 den sonra 10 seansta ışın aldı. 76yaşındaydı bu arada babam 6 seansta sonuç alıyorduk doktorlar öyle dedi Kartal Onkoloji.6 dan sonra kan tahlilinde plt düşük olduğu için kemoterapiyi 21 günde alamadı 1 ay, bazen 1 ay 1 hafta, 1,5 ay flan alıyordu 9 seanstan sonra dozudüşürdüler yanındaki yan etkisi olan ilaçları kestler.bu sefer dahada gerilemeye başladı.ilacın alış şekli değişti.haftanın başında lıyordı 8. günü birdaha aldı 15 güm dinlendi.bir yıl geçti.martta ilacı değişti son deneme dediler başka ilaç yok dediler veriliş şekli son verilen gibiydi. metastası hiç olmadı. diğer organlar çok iyiydi yaşına ve hasta olmasına rağmen.en son damar tıkanıklı çıktı.bu nenle Nisan ayının sonundan itibaren kemoterapi alamadı.nefasten azı zamanlar acile kaldırdık. uyku hali çok oluyordu sürekli gözlerini kapatıyordu. konuşma bozuklukları oldı yürüyedi.konuşamadı acile götürdük.Beyin çok iyi bel omirilik eski rahatsızlığı dendi.felçlik bir durum yoktu en son kan gazı testi yapıldı ve oksijen kardioksit zehirlenmesi tedavisi yaptılar babam çok iyi oldu eve geldi babam dinç konuşkan bir şey oldu. 3 gün sonra yine aynı hal oldu.Haziran 10’da gece acile kaldırdık.kırmızı alana alıp yoğun bakıma adılar 19 gün kaldı 29 hairan 2015 de vefat etti. Doktarlar bize aspest maddesinden olduğunu söylediler bunuda Almanyada çalıştığı 2. fabrikadan aldığını düşünüyorum 1977-1984 senelerinde.araba radyatörü çıkaran sıcak temaslı boya atölyesi.çizme ve maskelerle çalışıyorlarmış ama işte öyle.Şimdi konsolosluğa yazı yazdı bu hastalığın gerekçeli raporunu istiyorlar bu maddeden meydana geldiğini kansere sebebiyet verdinin belirtilmesini ve babamında bu kansere türüne yakalandığını ölüm sebebinin bu olduğunun belirtilmesini istiyor. Kartal’onkolojideki doktorumuz biz bu maddeden olmuştur diyemeyiz diye 3 satırlık yüzeysel bir rapor verdi. Doğrumudur. Bu hastalık sundan oldu bundan oldu denilerek detaylı rapor olmaz mı. Bana yardımcı olun lütfen.Bu raporude kesin Kartal mı verecek.
Keziban hanım, başınız sağolsun. Mezotelyomanın bir sebebi asbest denilen madde diğeri de ülkemizde bazı bölgelerde evlerin için sıvada kullanılan beyaz toprak denilen eriontittir. Cerrahlar veya diğer doktorlar bunlardan hangisinin sizin hastalığınıza sebep olduğunu söyleyemezler. Ancak bu hastalığın bu maddelerden birinden kaynaklanmış olduğunu söyleyebilirler. Bu konuda size hastanelerden çok bu konuda tecrübeli avukatlar yardımcı olabilir.
Hocam babam 58 yaşında mezatolyoma hastası 3.kuru aldı babam ayrıca kaza sonucu hastaneye yattı ve amaliyat oldu amaliyat sonrasi sonuçlar geldiğinde doktorlari da şaşırdı babam iyi ancak konusurken öksürük boğuyor karnında arar ara şişlik oluyo 4. küre bir ay ara verdik cevap veriyo kt ye denildi bitkisel olarak kırmızı mantar nasıl gelir mezatolyomada hocam lütfen cevap öksürüğü nasıl keseriz
Erhan bey konuşurken öksürük olması göğüs boşluğunda su toplandığı durumda ortaya çıkan bir durumdur. Bu suyun boşaltılarak yapıştırma işlmei yapılması gerekir. Bahsetmiş olduğunuz bitkinin mezotelyoma üzerinde olumlu hiç bir etkisi yoktur. Lütfen boş yere para ve zaman kaybetmeyin ve ümitleriniz bu tür şeylere bağlamayın. 4. kür kemoterapinizi mutlaka alın. Acil şifalar diliyorum.
Hocam rahatsız ediyorum kusura bakmayin babama 27 ay önce plevral mezotelyam teşhisi kondu hemen ameliyat yapilip sol akciğer zarindan suyu aldilar bir kismini 15 ay boyunca 21 günde kemo aldi busurede 30 seans ışın aldi ve rradyoterapi aldi 15. Aydan sonra kemo haftada bir iki hafta sonra bir hafta dinlenip tekrar alıyordu şuan sağ cigerde haslatilk lüks etti 20 gündür hastanede yatiyor CRP yükseliyor 168 şuan dusuremrdiler antibiyotik ile hastaneden cikardik dbevamli yükseldi için kendi isteği ile durum nedir ne yapmaliyiz
Halil bey, Mezotelyomanın nüks etmesi nadir görülen bir durum değildir. Daha önce sol kaciğerde iken şimdi sağ akcieğrde ortaya çıkmış. Eğer kısıtlı bir alanda ise IMRT veya Cyberknife uygulanabilir. Yaygın durumda ise sadece kemoterapi uygulanabilir. Enfeksiyon durumu düzelince medikal onkoloji doktorunuz değerlendirecektir. Acil şifalar dilerim.
Hocam anneme ileri evre epitelyal malign Mezotelyoma teşhisi kondu.kendisi çok zayıf günün yarıdan fazlasını uyuyarak geçiriyor.bu hafta kemoterapi ye başlıcak ama kaldıramamasından korkuyoruz. Alimta ilacını kullancakmış.kemoterapi alanla almayan hasta Arasındaki farklar nelerdir.faydadını görür mü
Ayşe Hanım, mezotelyoma tedavisinde Alimta ve Cisplatin ilaçları kullanılır. Cisplatin oldukça ağır bir kemoterapi ilacıdır ve hastanızın bu tedaviyi kaldırması güç olabilir. Size sadece Alimta verilecek ise hastanızın bunu tolere edebileceğini düşünüyorum. Yine de onkoloji uzmanınız hastanızı değrlendirerek karar verecektir. Alimta mezotelyoma hastalarında ömrü uzatan bir ilaçtır. Eğer hastanızın bu tedaviyi kaldırabileceği öngörülür ise mutlaka almanızı öneririm. Acil şifalalr diliyorum.
Hocam oncelikle sorularimizi cevapladiginiz icin tesekkurler hocam anneme epitolid mezoralyama teshisi kondu pet cekildi pet raporu soyle Kranium; serabrel ve serabeller hemisofellerde pet rezolusyon limitleri icerisinde beklenen duzey ve simetride fdg dagilimi izlendi Boyunda; tiroit heriki lobda hafif artmis fdg tutulumu izlendi(triodit) Sag akcigerde 7 cm kalinga ulasan fdg tutulumu gostermeyen plevral efuzyon ve komsu akcigerde kompesif atalektazi gozlendi.sag hemitoraks ve interkostal kaslarda plevral efuzyona sekondet oldugu dusunulen fizyolojik artmis fdg tutulumu izlendi. Medianstel lenfatik istasyonlarda patolojik duzeyde fdg birikimi gosteren herhangi bir lezyon gozlenmedi. Abdaminopelvik organ yapilarinda ve lenfotik zincirlerde peritoneal ve serozal yuzeylerde patolojik fdg tutulumu gosteren herhangi bir odak saptanmadi Iskelet sisteminin inceleme alaninda giren kesitlerde fdg dagilimi fizyolojik gorunumdedir Sonuc yorum; 10.06.2015 tarihli tanisal toraks BT de tanimlanan milimetrik plevral kalinlasmalarda belirgin fdg tutulumu izlenmedi radyolojik takip onerilir Hocalrimizla gorustugumuzde bazilari ameliyat oneriyor bazilari onermiyor sizin fikriniz nedir hocam annemin bu hastaliktan kurtulma ihtimali vsrmi hocam tesekkurler
Epitelyal malin plevral mezotelyomalarda 1. evrede son derece iyi seçilmiş hasta grubunda ameliyat ve ardından kemoterapi uygulaması başarılı sonuçlar verebilir. Öncelikle hastalığın 1. evrede olduğundan emin olunmalıdır. (Sizin PET-CT bulgularınız bu yönde olduğunu gösteriyor.)
Mezotelyoma son derece agresif bir tümördür. Ameliyat sonrası bu hastalıktan tamamen kurtulan hastalarımız da var, ortalama yaşam süreleri ameliyat olmayanlara göre çok daha uzun olmakla birlikte bir kaç yıl içinde nüks edenler de var. Ameliyat ve ardından yapılan kemoterapiden sonraki 2 yıl içinde nüks etme olasılığı son derece yüksektir. Ameliyatın bu konuda tecrübeli bir merkezde gerçekleştirilmesi başarı oranını artırır. Sadece kemoterapi ilşe mezotelyomadan tamamen kurtulmak ne yazık ki mümkün değildir.
Sonuç olarak hastanızda 1. evrede olduğu kesin olan epitelyal tip malin mezotelyoma mevcutsa, hastanızın genel durumu ameliyat için risk oluşturmayacak derecede iyi ise, hastaya akciğer koruyucu ameliyat (plörektomi-dekortikasyon) uygulanacak ise ve tedavi gördüğünüz merkez bu hastalık konusunda tecrübeli ve donanımlı ise ameliyat olmanız olmamanıza göre daha olumlu sonuç verir. Ameliyatın komplikasyon oranları hakkında ise mutlaka ameliyat öncesi ayrıntılı bilgileri edinin.
Acil şifalar diliyorum.
Hocam merhaba babama 15 gün önce mezotelyoma teşhisi konuldu 4.evre sağ femura metastas yapmış radyoterapi aldı 10 gün şimdi kemoterapi alcak. Düzelme şansı varmıdır?
Mezotelyoma sadece 1. evrede teşhis edilirse ve epitelyal tipte olursa hastalıktan kurtulma olasılığı vardır. Ne yazık ki başka organlara yayılma (metastaz) yapacak kadar ilerlemiş 4. evre mezotelyomada hastalıktan tam olarak iyileşme mümkün değildir. Radyoterapi ve kemoterapi ile yaşam süresi uzatılabilir.
Hocam mezotelyama teşhisi kesin hangi yöntem ile konur babamın akcigerininde svı toplanması ve plak lar oluştu önce kateter ile sıvı boşaltıldı ve sonrada vats ile kazınacak eger maling yoksa dediler ve vats yapıldı patoloji maling olabilir denmiş şimdi kesin patoloji bekleniyor,eger maling olup bide 1evre olursa tekrarmı ameliyat olması gerekir saygılar
Mezotelyoma teşhisi VATS yöntemiyle konulur. Kesin patoloji sonucunuz çıkınca EPİTELYAL tipte mezotelyoma ise ve hastalık sadece 1. evrede ise operasyonun faydası olur. Bunun ardından da kemoterapi uygulaması gerekecek. Acil şifalar dilerim.
Anladım hocam mezotelyoma kanser turunden kurtulunabilir mi peki hocam
Erken evrede yakalanınca uygun yöntemlerle mezotelyomada hayatı uzatmak mümkündür. Bu hastalıktan tam olarak kurtulmak da mümkündür ancak bu durum daha nadirdir.
Hocam pazartesi günü sonuç belli olacak birde hocam erken teşhis hayat kurtarır diyorlar bunların aslı yok galiba benim babam erken teşhis yapılacak tam tedavi yok ben anlamıyorum nasıl bir şey ???
Erken teşhis edilen kanserlerde tam tedavi şansı çok yüksektir. Yine de kanser halen dünyanın en önemli sağlık sorunudur ve bazı durumlarda erken teşhis edilse bile tam tedavi mümkün olmaz.
hocam merhaba,
babam 1yıldır mezotelyoma hastası yaşı 83 çapada kapalı amaliyat oldu. iyi bir prof.dr. tarafından
fakat şuan hastalığı ilerledi babamın durumu çok kötü hiç yemek yemiyor çok yazıfladı. sürekli bulantı ve kusma halinde günlük ilaçlarını bile içemiyor artık. sadece ağrı kesici ilacını içiyor…
en son 3hafta önce görüştüğümüz çapadaki onkoloji doktoru, bir daha bana gelmeyin yapacak bir şey yok dedi… bir dr. hastasına bu şekilde konuşur mu ?
hocam bundan sonra ne yapabiliriz ? bize yardımcı olun lütfen hocam en azından serumla filan beslenme imkanı olur mu ? lütfen yardımlarınızı rica ederim..
Bu durumda hastaya bakım tedavisi gerekir. Bunun için hastane yatışı gerekir.
Hocam babam ameliyat oldu.Cerrah alabildiğimiz kadar tümörü aldık ama el girmeyecek yerlerde varmış ve büyük ihtimalle yeniden ürer demiş.Hocam şimdi ne yapmalıyız bir daha ürer mi?ürersede ürememesi için ne yapmalıyız.cevabınızı bekliyorum .
Eğer tümörün tamamı çıkartılmazsa yeniden üremesi kaçınılmaz. Kemoterapi ve radyoterapi ile bu süreç biraz daha uzatılabilir. Onkoloji ünitesine başvurmanız gerekir.
Hocam çok tesekkur ederim cevaplarınız için hocam sizi tercih ederdik ama erken aldılar ameliyata su anda yatış işlemi tamamlandı yarın ameliyat olacak kusura bakmayın allah razı olsun iyi gunler.
Acil şifalar dilerim. En iyi şekilde sonuçlanacağına eminim.
Hocam kusura bakmayın sormak istediğim aslında çok şey varda kısıtlı kalıyoruz. Tedavi için nereyi tavsiye edersiniz.
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi bu konuda donanımlı ve tecrübeli bir merkezdir. Dilerseniz yardımcımız Ebru Hanım’dan randevu alabailirsiniz (02123043940 / 05321519734)
Hocam ameliyat için ömrü uzatmaz ve bu sadece senin konforlu yaşamanı sağlar demiş babama cerrah biz şimdi düşünüyoruz ameliyat olsun mu olmasın mı ve bu hastalıktan kurtalabilir mi yaşama süresi gibi birşeyler söz konusumu?cevabınızı bekliyorum
Eğer gerçekten birnci evre ise ameliyatla birlikte kemoterapi ve radyoterapi uygulamları ömrünü uzatır. Ancak bu birinci evre değilse o zaman yaşam kalitesin artırmak için ameliyat olmasını önermem. Birinci evre dışındaki malin mezotelyomalarda ameliyat yaşma kalitesini artırmaz.
Hocam merhaba;Babama 15 gün önce epitoloid malign mezotelyoma teşhisi konuldu şimdi cerrahi tedavi gerekiyormuş ve ameliyattan sonra kemoterapi ve radyoterapi ameliyat riskliymiş.Babam 48 yaşında ve erken evre ne yapmalıyız çaresiz durumdayız 3 gün sonra hastane arayacak ameliyat için hocam cevaplarınızı bekliyorum.
Birinci evre epiteloid tip malin mezotelyomlarda cerrahi tedavi faydalı olabilir. Ameliyat yöntemi olarak akciğeri koruyan sadece zarları çıkartan yöntem (plörektomi ve dekortikasyon) uygulanmalıdır. Ameliyat sonrası kemoterapide Cisplatin+Pemetrexed (Alimta) tedavileri 6 kür uygulnacak. Ayrıca IMRT şeklinde radyoterapi uygulaması da fayda sağlar. Mezotelyoma tedavisi zorlu ve uzun bir süreçtir. İyi ve bu konuda tecrübeli merkezlerde sonuçlar nispeten daha iyi olur. Acil şifalar.
Hocam merhaba; babama 27 ay önce mezotelyoma teşhisi konuldu bize en fazla 1 yıl yaşar dediler.6 seans kemoterapi aldı böbrek sorunu olduğu için kemoterapi dozları düşük verildi toplamda 23 kür kemoterapi 20 seans işin tedavisi aldı.işin tedavisine girmeden önce doktorumuz en fazla 3 ay yaşar dedi. en son yapılan tomografide karaciğerde lezyon çıkmış dediler ve bize 1 ay sonra gelin denildi .artık tedavi etmek için ellerinden geleni yapan doktorlarımız ilgilenmiyorlar ve sürekli erteleme söz konusu çaresizce bekliyoruz nefes alıp vermekte güçlük çekiyor ve zayıflıyor iştahı yer yer değişiyor birgün çok iyi yiyor ertesi gün yemiyor yapılacak birşey mümkün mu hocam babam hastalığı hiçbir zaman kafasına takması ondan birşey olmaz dedi hep ve bugüne kadar geldik doktorumuz un dediği gibi sona mi geldik hocam lütfen cevaplayin
Karaciğerde metastaz çıkmış olması hastalığın yayılmaya başladığını (4. evre) gösteriyor. Hastaya destek tedavileri verilmesi gerekir.
Hocam merhaba,
Anneme 1 yıl önce malign mezotelyoma / Kondrosarkoma teşhisi kondu, annem kendisi kanser olduğunu bilmiyor. 4 Seans insülinli kemoterapi + Hipertermi gördü ve pet sonucuna göre kısmen cevap verdiği söylendi devam edelim dendi ancak annem kemoterapiden sonra çok yıprandığı için devam edemedik. Son terapinin üzerinden 6 ay geçti . Terapiden 1,5 ay sonra sadece kırmızı ve beyaz kan takviyesi verildi birde destek verildi ondan sonra kan değerleri hep normal çıkmasına karşın enfeksiyonu yükseliyor sürekli en son CRP 88 çıkmıştı ve şuan enfeksiyonu düşürme yönünde tedaviler görüyor sürekli iğneler, antibiyotikler vs…. şimdiye kadar ağrı yokken yaklaşık 1,5 aydır ağrıları başladı ağrıları ; boyun, omuz, kol, sağ yanı, sağ göğsü ve göğsün altındaki kemiklerin ağrıdığını söylüyor son 1 haftadır ağrılar çok şiddetlendi, yemek yiyemez oldu 1-2 kaşık zor yiyor ve kusuyordu ağrı bantları ve suya konulan damla şeklinde bir ilaç verildi ama hiç etkilemiyor ve 2 gündür ağrılar için iğne vurduruyoruz. son 2 gündür hiç yemek yiyemiyor. Hocam annem 68 yaşında ve şuan çok çaresiz bir durumdayız ne yapacağımızı bilmiyoruz, bu hastalığın gerçekten çaresi yokmu yani son noktaya mı geldik lütfen yardım edin.Şuan tuvalete bile zor götürüyoruz Hocam eğer yardımcı olabilirseniz varsa bir umut söylerseniz size getirmek isteriz yok eğer gerçekten artık yapacak birşey yoksa boşuna yormayalım. Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Teşekkür ederim.
Aynur Demirelli
0538 489 3230
Aynur Hanım merhaba,
Bu durum mezotelyomada yayılmayı gösteriyor. Kendisi de isterse önerilerimiz için bizimle görüşmeye gelebilirsiniz. Geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.