Home Phone

Pnömotoraks

Pnömotoraks Nedir? 

Göğüs kafesi içerisinde normal şartlarda hava bulunmaz. Herhangi bir sebeple göğüs boşluğu içerisinde hava olması durumuna pnömotoraks adı verilir. Göğüs boşluğu içinde hava toplanınca akciğerde sönme ortaya çıkar. Akciğer patlaması olarak da bilinir.

Pnömotoraks nedenleri nelerdir?

Pnömoraks sebepleri 3’e ayrılır; 

1. Kendiliğinden oluşan (spontan) pnömotoraks

Her ne kadar kendiliğinden olustuğu söylense de bu tip pnömotoraks`ta da akciğerde yer alan ve normal akciğer grafilerinde görülmeyen küçük baloncukların (blebler) patlaması sonucu oluşan pnomotoraks çeşididir.

Bu tür pnömotoraks en sık görülen pnömotoraks çeşididir.

2. Bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan (sekonder) pnömotoraks

Akciğerde mevcut olan büyük balonlar, amfizem, zatüre veya verem gibi hastalıklara bağlı olarak oluşan hasarlar sonucunda ortaya çıkan pnömotorakslardır.

3. Tıbbi bir müdahale sonucu ortaya çıkan (iyatrojenik) pnömotoraks

Akciğerden iğne biyopsisi, bir kateter yerleştirilmesi veya bir batın ameliyatı sonrası gibi durumlarda göğüs boşluğu içerisine hava toplanarak bu tip pnömotoraksa sebep olabilir.

Pnömotoraks belirtileri nelerdir?

Belirtileri şiddetli sırt ve göğüs ağrısı, öksürük ve nefes darlığı şeklindedir. Ani başlayan bu tür yakınmalarda pnömotoraks şüphesi ile akciğer grafisi çekilerek teşhis edilir. Basınçlı pnömotoraks durumunda bu yakınmalar gittikçe artarak ciddi sonuçlar doğurabilir. Hafif derecede hava birikmesi durumunda zamanla yakınmalar kendiliğnden azalabilir. Ancak, geçmesini beklemek risklidir. Doktor takibi altında bulunması gerekir.

Pnömotoraks kimlerde sık görülebilir?

Kendiliğinden oluşan (spontan) pnömotoraks daha çok uzun boylu, zayıf yapılı erkeklerde görülür. Kadınlarda erkeklere göre daha azdır.

Pnömotoraks tedavi yöntemleri nelerdir?

Pnömotoraks tedavisi;

  • Hastanın yakınma (öksürük, nefes darlığı, sırt ve göğüs ağrıları gibi) derecesi,
  • Pnömotoraksın miktarı,
  • Hastada başka hastalıkların (kalp ve akciğer hastalıkları) olup olmaması,
  • Daha önce pnömotoraks geçirip geçirmediği gibi durumlarla ilgili olarak değişiklik gösterebilir.

Buna göre, bazı pnömotoraks durumlarında hiçbir işlem yapılmadan hastanın sadece izlenmesi mümkün olabileceği gibi, bir enjektör ile göğüs boşluğu içerisindeki havanın çekilmesi (aspirasyon), bir dren (göğüs tüpü) takılması veya kapalı yöntemle ameliyat edilerek hastalığın giderilmesi de gerekebilir.

Bunların içerisinde en sık kullanılan yöntem sedasyon anestezisi altında ve hasta herhangi bir acı hissetmeden ince bir silikon dren yardımı ile havanın boşaltılmasıdır.

Pnömotoraks ameliyatı ne zaman gereklidir?

  • İkinci kez oluşan pnömotoraks,
  • Sağ ve solda birlikte ortaya çıkan pnömotoraks,
  • Akciğerde büyük balon keseleri görülmesi,
  • Dren takılmasına rağmen 5 günde iyileşmeyen durumlar,
  • Mesleki sebepler (pilotlar gibi),
  • Sağlık kuruluşuna uzak yerlerde yaşayanlarda ilk kez ortaya çıkan pnömotoraks durumlarında ameliyat gereklidir.

Pnömotoraks ameliyatı yöntemleri nelerdir?

Göğüs tüpü (dren) takılması

Sedasyon anestezisi altında hastalığın olduğu tarafta 7. ve 8. kaburgalar arasından kalınlığı ortalama olarak bir kalem genişliğinde olan silikon bir dren göğüs boşluğu içerisine ilerletilir. Bu dren alt kısmında su bulunan bir şişeden oluşan steril üniteye bağlanır. Göğüs boşluğu içerisindeki hava boşalınca sönmüş olan akciğer eski haline gelir.

Pnömotoraksın açık ameliyatı

Açık yöntem günümüzde çok nadiren tercih edilir. Koltuk altından yapılan 7-8 cm uzunluğunda bir kesi ile 3. ve 4. kaburgalar arası bir ekartör yardımı ile açılır. Akciğerde yer alan hava kesecikleri özel yöntemle çıkartılır. Plevra denilen akciğer dış zarının üst bölümü çıkartılabilir (plörektomi) veya burada bir reaksiyon oluşturularak akciğerin yapışması sağlanır (plörodez).

Böylece akciğerin çökmesi ve göğüs boşluğu içerisinde hava toplanması önlenir. Ameliyat sonunda göğüs boşluğu içerisine bir adet dren konularak katlar anatomik planda kapatılır. Dren ameliyattan 1 veya 2 gün sonra çıkartılır.

Pnömotoraksın kapalı – endoskopik (VATS) ameliyatı

En çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde 2 cm’lik tek bir kesiden (uniportal yöntem) göğüs boşluğu içerisine kamera ilerletilip açık yöntemde belirtilen işlemler yapılır.

Hastaya en az zarar verici operasyon yöntemidir.

Açık ameliyat yerine Tek Port VATS tercih edilmelidir.

Bu yöntem sonrası ağrı daha az, ameliyat kesisi (2cm) çok daha küçük ve hastanın normal yaşama dönmesi çok daha hızlı olur.

Pnömotoraks ameliyatında gelişebilecek komplikasyonlar nelerdir?

Akciğerden hava kaçağı oluşması, kanama, enfeksiyon ve hastalığın nüks etmesi gibi riskler görülebilir. Cerrah bu durumlara göre gerekli önlemleri alarak riskleri en aza indirir. Pnömotoraks için yapılan kapalı ameliyat sonrası bu komplikasyonların görülme oranı %2-10 arasındadır.

Pnömotoraks ameliyatı için kaç gün hastanede kalmalıyım?

Ortalama olarak; sadece dren takılması durumunda 3 gün, açık ameliyatlardan sonra 4-5 gün ve kapalı – endoskopik ameliyatlardan sonra 2-3 gün hastane yatışı gerekli olur.

Pnömotoraksın tekrar etme oranları nedir?

Bir kez pnömotoraks geçiren kişilerde sadece göğüs tüpü (dren) takılarak tedavi edilmesi durumunda hastalığın bir süre sonra tekrar etme olasılığı %20’dir. İki kez pnömotoraks geçirmiş ve sadece dren takılarak tedavi edilmiş kişilerde bunun 3. kez olma olasılığı %50’dir.

Ameliyat olmuş kişilerde pnömotoraksın tekrar etme olasılığı %3-5 arasındadır.

Bir kez pnömotoraks geçiren kişide çekilecek toraks bilgisayarlı tomografisinde bu hastalığa sebep olan baloncukların olup olmadığı araştırılmalıdır. Baloncukların görülmesi durumunda VATS yöntemiyle operasyon oluşacak nüksleri engelleyecektir.

Pnömotoraks Tedavisi İçin Uluslararası Kaynaklar Ne Öneriyor?

Hem İngiliz (BTS) hem de Amerikan Göğüs Dernekleri (ACCP) bu konuda rehberler hazırlamıştır.

İngiliz Göğüs Hastalıkları Derneği (BRITISH THORACIC SOCITEY) tarafından hazırlanmış rehbere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

BTS: http://thorax.bmj.com/content/58/suppl_2/ii39.full

204 Yorum
Eskiden yeniye sırala
Yeniden eskiye sırala Oy sayısına göre sırala
Inline Feedbacks
View all comments
tahir ozkul
7 yıl önce

akcigerimde bulunamayam problem
akcigerimde bulunamayan problem merhaba 6ay once kilo kaybi nedeniyle doktora gittim ve xray sonucu ust loblarimda lekeler gozuktu. bronskobi ile ornekler(sivi ornekler) alindi ve labaratuar ortaminda bekletildi fakat tuberkiloz izine rastlanamadi. bu arada 17 yaslarimda tuberkiloz gecirmistim ve su an 43 yasindayim. Sonrasinda mr cekildi ve raporda sarkoidoz olabilecegi soylendi. tekrar kan 24 saat idrar testi solunum testi oldum ve bronskopi oldum ama bu sefer parca aldilar gene bisey bulunamadi. nefes testimde akcigerlerimi %68 kullanabildim soylendi ve ayrica mr sonucu ust loblarda asagiya dogru buzusme oldugu veya sondugu soylendi birde uzerinde eskiden kalma cizik ( gecmis yara izi gibi) ler oldugu soylendi. daha oncede 2007 de 2009 da xray cektirmistim ama bunlardan bahsedilmemisti.doktorum hala tuberkiloz veya sarkoidoz olabileceginden supheleniyor. sonrasinda mediastionskopi oldum bogazimin altindan kucuk bir delikle ornekler alindi gene bisey bulunamadi. simdide akcigerimin sag tarafindan kucuk bir delikle daha buyuk bir parca alicaklar artik bu son care heralde, Bu arada bu 6-7 aylik bir olay ve benim 3 . aydan itibaren nefes alirken son kisminda zorlanma veya islik gibi birsey basladi ve su an yavasta olsa ilerliyor. yani kotuye gidiyor diyebilirim. 20 seneye yakin sigara ictim 5-6 senedir yapay mermer kesimi ile ugrasiyorum ve cok tozlu bir isim var. doktor alinan orneklerde bununla ilgili bir seye rastlamadiklarini soyluyor ama….. benim size sorum bu cerrahi biyopsi gereklimi igne biyopsi si ile yapilamazmi bu. ikincisi herkes akcigerine bicak vurdurma diyor ama bu problem cozulmezse hissediyorum nefes alisim zorlasiyor yavas yavas ve kuru oksurukte basladi ayni zamanda.son olarakta acaba bu isimden dolayi olan yapay mermer tozuna karsi alerjim olabilirmi bunu anlamak icin negibi test olmam lazim. ben bu arada australia da yasiyorum. Yardimlariniz icin cok tesekkur ederim. Son care Turkiye ye gelecegim heralde

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  tahir ozkul
7 yıl önce

Mermer tozu gibi işlerde çalışanlarda akciğerde İNTERSTİSYEL HASTALIK veya DİFFÜZ AKCİĞER HASTALIĞI denilen bir durum ortaya çıkabilir. Bunun teşhisi için akciğerden iğne biyopsisi almak yeterli olmaz. Bu nedenle torakoskopik olarak biyopsi almak gerekiyor. Bu biyopsi işleminin nasıl yapıldığına dair videomuzu izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=-KED3t8kXVg sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Tıbbın bugün geldiği aşamada tüm hastalıkları teşhis ve tedavi edebildiğini söylemek güçtür. Sizde mevcut olan hastalık da bu zor durumlardan biridir. Akciğer biyosiniz sonrasında daha net bir karar verilebilir. Acil şifalar diliyorum.

Selçuk ÖZTÜRK
7 yıl önce

Saygıdeğer hocam Prof.Dr Semih Halezeroğlu’na
Ben bu mesajı Adana’dan yazıyorum. İki kere sağ göğsümden pnomotoraks geçirdim. En son dün itibariyle hastaneden tüpümü çıkartıp taburcu ettiler. Yalnız ben kendimi bir türlü iyi hissetmiyorum. Nefes darlığı,yatarken sırt ağrısı bir türlü eksik olmuyor.Ben artık tüp taktırmak istemiyorum. İnternetten sizi duydum ve gördüm. Ben bu tedavi için İstanbul’a gelsem yolda daha da fenalaşırmıyım?
Birde kapalı vats tedavisi kesin çözümmü? Acil cevaplarsanız sevinirim. Çünkü kendimi iyi hissetmiyorum.
Selamlar
Selçuk ÖZTÜRK

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Selçuk ÖZTÜRK
7 yıl önce

Selçuk merhaba,
2 kez pnömotoraks geçirince artık tüp takılmaz, VATS denilen operasyon uygulanır. Operasyon hastaların %95-98’inde hastalığın tekrarlamasını önler. Eğer şu anda akciğerinde bir çökme yoksa yolculuğu yapmanda sakınca yok. Randevun için Ebru Hanım’ı arayabilrsin (02123043940 / 05321519734).
Acil şifalar dilerim.

Nursel
7 yıl önce

Değerli hocam babam 15 gün önce ameliyat oldu ozafagus ca kalp kardiyak kadar uzanan mide üst kısmı yemek borusu alt kısmı alındı mide yukarı çekildi ameliyatta daha önce bi astım hikayesi olduğundan göğüs tüpü takıldı ameliyattan sonra 10. Gününe kadar herşey çok iyiydi 10. Gün tüp çıkardılar aynı gün vücut hava doldu resmen deri altı hava doluydu tekrar tüp taktilar gece dün sabahtan yogun bakıma aldılar cigerler sıvı doluymus hayati riski var dediler çok üzülüyorum o tüp çıkana kadar çok iyiydi sizce tüp doğru zamanda mi çıktı teşekkür ederim şimdiden

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Nursel
7 yıl önce

Nursel hanım, yemek borusu kanseri ameliyatları sonrası bazı nadir durumlarda bu tür komplikasyonlar görülebiliyor ne yazık ki. Bunun drenin 10 gün sonra çıkartılmış olması ile ilgili olup olmadığını daha önceki durumu bilmediğim için söyleyebilmem olası değil maalesef. Bunun ciddi bir durum olduğunu söylemem gerekir. Ancak diğer bilgilerinizi ameliyatı gerçekleştiren cerrahi ekipten almanız daha uygun olur. Acil şifalalr diliyorum.

Tibet kara
7 yıl önce

Merhaba hocam; 40 yaşındayım bundan 3 yıl evvel pinömataraks geçirdim gayet iyiydim,bugüne kadar koltuk altımda ağrı oluştu bende gidip toraks bt çekildim ufak bir kaçak olduğunu söyledi 2 saat minimal hava verildi çıktım bu durumdan sonra o patlayan bül tekrar patlarmı veya tekrar geçirme riskim nedir sigarayı bırakalı 3 yıl oldu teşekkür ederim

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Tibet kara
7 yıl önce

Tibet bey eğer akciğerinizde bül görülmüşse bunun tekrar patlama yapma olasılığı %50’den fazladır. BT’de bül görülmesi pnömotoraks için ameliyat endikasyonudur. Tek port torakoskopik yöntemle 30 dakikalık bir operasyon uygulanıp 2 gün sonra taburcu olursunuz. Aksi durumda pnmotoraksın tekrarlama riski nedeniyle yaşamınızda bazı önemli kısıtlamalar olmalıdır (uçağa binilmesi, uzak mesafe yolculukları, aşırı efor durumlarından kaçınılması gibi). Acil şifalar dilerim.

Furkan
7 yıl önce

Ben 16 yaşındayım spontan pnömotoraks geçirdim ameliyat oldum tüp taktılar şuan 2.günüm,benim bazı korkularım var ,ömür boyu yapamayacağım şeyler varmı,yada taburcu olduktan sonra eskisi gibi sağlıklı olabilecek miyim,

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Furkan
7 yıl önce

Furka geçmiş olsun. Eğer akciğerinde patlamy sebep olan balonlar tespit edilirse bunların kapalı bir operasyonla alınması gerekir. Yoksa drenin çekildikten sonra %20 olasılıkla bu bir daha olacaktır. Tekrar ederse ameliyat olman gerekir. Yapmayacağın tek şey tüplü su altı dalışıdır. Tabii ki yine eskisi gibi sağlıklı olacaksın. Tekrar geçmiş olsun.

Furkan
Yanıtlandı:  Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
7 yıl önce

Semih bey ben 1ay içinde 2.kez geçirişim yine tüp taktılar.Doktor ilk önce tüp kullanalım dedi,eğer 3.kez olursa açık ameliyat yapalım dedi.benim sorum sizce kapalı ameliyatmı yaptırmalıyım yoksa açık ameliyatmı yaptırmalıyım.bunların riskleri nelerdir.sizce hangisini yaptırmalıyım??

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Furkan
7 yıl önce

Furkan bey, pnömotoraksın ikinci kez olması zaten ameliyat endikasyonudur. 3. pnömotoraks olasılığı %80’dir. Pnömotoraks operasyonunun açık yapılması en az 20 yıl öncesine ait bir yöntemdir. Tek port VATS işlemi veya standart VATS işlemi ile kapalı operasyon uygulanmalıdır. Bu yöntemlere ait bilgiler yukarıdaki sayfamızda ayrıntıları ile mevcuttur. Acil şifalar dilerim.

Cengizhan
7 yıl önce

Semih bey merhaba;

Sol akciğerimden pnomotoraks geçirdim ve tüp takıldı 6 gün sonra taburcu oldum. Kafamda hep size muayene olmak vardı. Az daha kendimi toparlıyım derken ikinci kez aynı ciğerimin söndügünü farkettim. Bu sekilde seyahat edemeyeceğim için bulunduğum ildeki bir hastanede tedavi gördüm. Bazı aksilikler sonucu (malzeme temini yapılamadı) kapalı olması gereken ameliyatım açık olarak yapıldı. 3 gün tüp le gezdim ve taburcu oldum. Hocam sormak istediğim kısım burada başlıyor. Sol kaburgamda yüksek sesle konuşurken , öksürürken, hapsırdığımda, aşağı yukarı eğildiğimde vs batma ve sancı oluyor. Sanki birsey saplanıyormuş gibi. Doktoruma kaburgamda zedelenme olabilirmi dediğimde kaburganı zorlayacak bir işlem olmadı. Bülleri temizlerken plevral zarı soyduk o bölgeyi temizledik gibisinden bir bilgi aldım. Zamanla geçecektir gibi bir ifadesi oldu.Zamanla azalsada 13 gün geçmesine rağmen hala aynı sikayetim devam ediyor. Sizce bu sancılardan kurtulacakmıyım. İçerde öksürürken hapşururken atılan dikislerde açılma ciğerde deformasyon olmuş olabilirmi? Çekilen röntgenlerde bir problem gözükmüyor. Ciğerim göğüs bosluğumu tamamen kaplamış sönüklük kalmamıs. Bir de sizden randevu alsam genel kontrol ve tetkik muayenesi için ne kadar bir ücret talep ediyorsunuz. Samsundan geleceğim için maddiyatta benim için önemli. Ssk çalışanıyım. Ssklılar için hastanenizin muayene ücretleri ne kadar tutar? Uzun uzun yazdığım için kusura bakmayıp yazdıklarımı dikkate alırsanız sevinirim iyi çalışmalar

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Cengizhan
7 yıl önce

Cengizhan Bey, sizin bahsettiğiniz uzun süre devam eden ağrı yakınmaları açık yapılan akciğer ameliyatlarının hemen tamamında görülen bir durum. İşte bu nedenle biz kapalı ameliyat (VATS) yöntemini uyguluyoruz. Günümüzde bu ameliyatların her durumda kapalı yapılması gerekir. Ancak ülkemizdeki şartlar ve hastanın olanakları buna izin vermiyor her zaman ne yazık ki. Bizim ücret kısmında buradan size bilgi vermemiz yanıltıcı olur. Size şimdi açık ameliyat sonrası ağrılarınız azaltmak için bizim yapabileceğimiz bir operasyon söz konusu olamaz. Sorununuzu bir ağrı merkezine baş vurarak çözümlemeniz gerekiyor. Bir ay daha ağrı kesici kullanın düzelme olmaz ise herhang bir hastanenin ağrı merkezine başvurun. Acil şifalar diliyorum.

Aliemre
7 yıl önce

Ben 1 sene once tedavi gordum dren taktilar sol cigerime dun cigerlerim agrimaya basladi hocam ama yurumemde yada nefes alisverisimde sknti yok sadece cigerlerim agriyo bu pnomotoraksin bir belirtisimidir

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Aliemre
7 yıl önce

Aliemre Bey, daha önce geçirmiş olduğunuz bir pnömotoraks olması sebebiyle bu göğüs ağrısı nedeniyle bir göğüs cerrahisi uzmanına baş vurmanız ve muayene olmanız gerekiyor.

Ahmet
7 yıl önce

Merhabalar hocam.
Toplamda 2 defa Spontan Pnömotoraks meydana geldi. İlkinde diren takıldı ve aradan 1.5 yıl sonra bir daha tekrarladı. Röntgende birşey görünmedi ama acil doktoruna böyle birşey olduğuna eminim dedim tomografi çekildi ve orada görüldü. Göğüs cerrahisi doktoruna çok ısrar etmeme rağmen kapalı ameliyat yapmadı, açık ameliyat oldum. Ameliyat sonrası ilk 15 gün sol kısmımı hissetmiyordum ve ağrıdan duramıyordum. Benim size danışmak istediğim konu şu; ağrılarım bu defa diğer akciğerim olan sağ akciğerimde başladı. Şu anda Pnömotoraks henüz yok ama ağrılar çok fazla olduğu için yakın sürede gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. İlk ameliyatımdan yaşadığım ağrılardan dolayı aşırı derecede korkuyorum. Size sorum bu kapalı ameliyatı her göğüs cerrahı yapamıyor mu? Bende görülen Pnömotoraks sadece 2 CM yer kaplamasına rağmen açık ameliyat oldum neden kapalı ameliyat yapılamıyor acaba? Doktorumdan açık ameliyat istememe gibi bir hakkım varmı acaba? Birde sigara kullanıcıyım hocam. Boyum 1.79, Kilom 52. Sık yaşadığım diğer akciğer ağrılarım kesinlikle Pnömotoraks olacağını gösterir mi acaba? Yani böyle bir hava baloncuğu varsa önüne geçme yöntemim varsa öğrenmek isterim hocam.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Ahmet
7 yıl önce

Sevgili Ahmet, kapalı ameliyat özel bir eğitim gerektiren operasyondur. Ülkemizde cerrahların büyük çoğunluğu sadece açık yöntemi uygulamaktadır. Kapalı yöntemin (VATS) belirgin avantajları olması sebebiyle tabii ki bu operasyonu tercih etmelisiniz ancak bu işlemin gerçekleştirldiği merkezlere başvurmanız gerekiyor. Biz sadece tek port VATS denilen yöntemle 1cm kesiden kapalı işlem uygulamaktayız. Ağrılarınızın diğer akciğerde pnömotoraksa işaret ediyor olması yüksek olasılık. Bunu anlamak için bir toraks BT çekimelidir. Acil şifalar dilerim.

Erhan
7 yıl önce

Merhaba hocam;

Ben bundan 20 gün önce sağ akciğerden pnomötoraks geçirdim dren takılıp 2 günlük yatış ardından taburcu edildim sigara içiyordum ilk nöbetten sonra hiç içmedim 15 gün sonra ikinci defa agrı hissettim acile gittim Tekrar yapılan kontrollerde 2. Defa söndügünü söylediler ve doktorlar ameliyat olmama karar verdiler kapalı yöntem vats yöntemi ile ameliyatım gerçekleşti 2 gün sonrada taburcu oldum ameliyat yeni olduğumu için mi bu ağrılar dolu dolu nefes aldığımda agrı oluyor zamanla geçermi öksürdügümde sırt ve göğüste ağrılar oluyor bu ağrılar normalmi kaç gün sürer bundan sonra uçağa binmemde yurt içi uçuşlarda bir sıkıntı olurmu.cevabınız için çok teşekkür ederim saygılar hocam.

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  Erhan
7 yıl önce

Erhan Bey, ağrılar herşeye bağlı olabilir. Bunun anlaşılabilmesi için muayene olman ve gerekirse filminin çekilmesi gerekir. Bunlarda sorun yoksa uçak yolculuğunda sakınca yok.

pelin
7 yıl önce

Merhaba hocam yaklasik uc hafta once esimde şiddetli göğüs ve sırt agrisi oldu hastaneye gittik film ve tomografi sonucu tuberkiloz teshisi ile bizi yedi kule göğüs hastanesine sevk ettiler.burada tuberkiloz olmadigini akcigerdeki baloncuklardan birinin patlayip cokuntu yaptigi soylendi.dren takildi uc gun sonra ciger duzeldi deyip dren cikarildi .dokuz gun hastanede kaldik artik duzeldin fakat yaklasik 25-30adet daha gul ve cigerinde lekeler var.nasil iyilesmis oluyor anlamadim omur boyu yasamini kısıtlı surdureceksin herseye dikkat edeceksin dediler.bizde diger baloncuklar tekrar patlama yapar korkusuylami yasiycaz ve bu bakonlar patlar ve anlayamazsak olum riski nedir .

Prof.Dr.Semih Halezeroğlu
Yönetici
Yanıtlandı:  pelin
7 yıl önce

Pelin Hanım, akciğerde bül denilen balonlar olabilir. Bunlar patlayarak sorun oluşturabilirler. Bunun olmaması için VATS operasyonu gerekli olabilir. Acil şifalar dilerim.

Değerli hasta ve hasta yakınları, Bu web sitesinde yer alan bilgiler sadece genel bilgi verme amacını taşır.

Uygulanacak her türlü tedaviye karar vermeden önce mutlaka;

• Hastanın bir hekim tarafından yüz yüze değerlendirilmesi

• Hastalığına ait öyküsünün alınması

• Muayene edilmesi

• Tetkiklerinin incelenmesi gerekir.