Pnömotoraks Nedir, Nası Tedavi Edilir?
Göğüs kafesi içerisinde normal şartlarda hava bulunmaz. Herhangi bir sebeple göğüs boşuğu içerisinde hava olması durumuna pnömotoraks adı verilir.
- Göğüs boşkuğu içinde hava toplanınca akciğerde sönme ortaya çıkar.
- Akciğer patlaması olarak da bilinir.
Sayfanın alt bölümünde hastalar tarafından sorulan sorular ve vermiş olduğumuz yanıtları okuyabilir, sorularınız için alttaki soru bölümünü kullanabilirsiniz.
PNÖMOTORAKS NEDEN OLUR?
Pnömoraks sebepleri 3’e ayrılır
1. Kendiliğinden oluşan (spontan) pnömotoraks
- Her ne kadar kendiliğinden olustuğu söylense de bu tip pnömotoraks`ta da akciğerde yer alan ve normal akciğer grafilerinde görülmeyen küçük baloncukların (blebler) patlaması sonucu oluşan pnomotoraks çeşididir.
- Bu tür pnömotoraks en sık gorulen pnömotoraks çeşididir.
2. Bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan (sekonder) pnömotoraks
Akciğerde mevcut olan büyük balonlar, amfizem, zatüre veya verem gibi hastalıklara bağlı olarak oluşan hasarlar sonucunda ortaya çıkan pnömotorakslardir.
3. Tibbi bir müdahale sonucu ortaya çıkan (iyatrojenik) pnömotoraks
Akciğerden iğne biyopsisi, bir kateter yerleştirilmesi veya bir batın ameliyatı sonrası gibi durumlarda göğüs boşluğu içerisine hava toplanarak bu tip pnömotoraksa sebep olabilir.
Pnömotoraksın Belirtileri Nelerdir?
Belirtileri şiddetli sırt ve göğüs ağrısı, öksürük ve nefes darlığı şeklindedir.
Ani başlayan bu tür yakınmalarda pnömotoraks şüphesi ile akciğer grafisi çekilerek teşhis edilir.
Basınçlı pnömotoraks durumunda bu yakınmalar gittikçe artarak ciddi sonuçlar doğurabilir. Hafif derecede hava birikmesi durumunda zamanla yakınmalar kendiliğnden azalabilir. Ancak, geçmesini beklemek risklidir. Doktor takibi altında bulunması gerekir.
Pnömotoraks Kimlerde Daha Sık Görülür?
Kendiliğnden oluşan (spontan) pnömotoraks daha çok uzun boylu, zayıf yapılı erkeklerde görülür. Kadınlarda erkeklere göre daha azdır. Bu konudaki ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız
Pnömotoraks Tedavisi
- hastanın yakınma (öksürük, nefes darlığı, sırt ve göğüs ağrıları gibi) derecesi,
- pnömotoraksın miktarı,
- hastada başka hastalıkların (kalp ve akciğer hastalıkları) olup olmaması,
- daha önce pnömotoraks geçirip geçirmediği gibi durumlarla ilgilidir.
Buna göre, bazı pnömotoraks durumlarında hiçbir işlem yapılmadan hastanın sadece izlenmesi mümkün olabileceği gibi, bir enjektör ile göğüs boşluğu içerisindeki havanın çekilmesi (aspirasyon), bir dren (göğüs tüpü) takılması veya kapalı yöntemle ameliyat edilerek hastalığın giderilmesi de gerekebilir.
Bunların içerisinde en sık kullanılan yöntem sedasyon anestezisi altında ve hasta herhangi bir acı hissetmeden ince bir silikon dren yardımı ile havanın boşaltılmasıdır.
Pnömotoraks Ameliyatı Ne Zaman Gerekir?
Şu durumlardan bir tanesi varsa:
- İkinci kez oluşan pnömotoraks,
- Sağ ve solda birlikte ortaya çıkan pnömotoraks,
- Akciğerde büyük balon keseleri görülmesi,
- Dren takılmasına rağmen 5 günde iyileşmeyen durumlar,
- Mesleki sebepler (pilotlar gibi),
- Sağlık kuruluşuna uzak yerlerde yaşayanlarda ilk kez ortaya çıkan pnömotoraks.
Pnömotoraks Tedavisi İçin Uluslararası Kaynaklar Ne Öneriyor?
Hem İngiliz (BTS) hem de Amerikan Göğüs Dernekleri (ACCP) bu konuda rehberler hazırlamıştır.
İngiliz Göğüs Hastalıkları Derneği (BRITISH THORACIC SOCITEY) tarafından hazırlanmış rehbere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz
BTS: http://thorax.bmj.com/content/58/suppl_2/ii39.full
Pnömotoraks Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir?
Göğüs tüpü (dren) takılması
Sedasyon anestezisi altında hastalığın olduğu tarafta 7. ve 8. kaburgalar arasından kalınlığı ortlama olarak bir kalem genişliğinde olan silikon bir dren göğüs boşluğu içerisine ilerletilir. Bu dren alt kısmında su bulunan bir şişeden oluşan steril üniteye bağlanır. Göğüs boşluğu içerisndeki hava boşalınca sönmüş olan akciğer eski haline gelir.
Açık ameliyat
Açık yöntem günümüzde çok nadiren tercih edilir. Koltuk altından yapılan 7-8cm uzunluğunda bir kesi ile 3. ve 4. kaburgalar arası bir ekartör yardımı ile açılır. Akciğerde yer alan hava kesecikleri özel yöntemle çıkartılır. Plevra denilen akciğer dış zarının üst bölümü çıkartılabilir (plörektomi) veya burada bir reaksiyon oluşturularak akciğerin yapışması sağlanır (plörodez).
Böylece akciğerin çökmesi ve göğüs boşluğu içerisinde hava toplanması önlenir. Ameliyat sonunda göğüs boşluğu içerisine bir adet dren konularak katlar anatomik planda kapatılır. Dren ameliyattan 1 veya 2 gün sonra çıkartılır.
Kapalı – Endoskopik (VATS) Pnömotoraks Ameliyatı
En çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde 2 cm’lik tek bir kesiden (uniportal yöntem) göğüs boşluğu içerisine kamera ilerletilip açık yöntemde belirtilen işlemler yapılır.
Hastaya en az zarar verici operasyon yöntemidir.
Açık ameliyat yerine Tek Port VATS adı verilen bu yöntemin tercih edilmesi gerekir.
Bu yöntem sonrası ağrı daha az, ameliyat kesisi (2cm) çok daha küçük ve hastanın normal yaşama dönmesi çok daha hızlı olur.
Pnömotoraks Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Akciğerden hava kaçağı oluşması, kanama, enfeksiyon ve hastalığın nüks etmesi gibi riskler görülebilir. Cerrah bu durumlara göre gerekli önlemleri alarak riskleri en aza indirir.
Pnömotoraks için yapılan kapalı ameliyat sonrası bu komplikasyonların görülme oranı %2-10 arasındadır.
Pnömotoraks Ameliyatı İçin Kaç Gün Hastanede Kalmalıyım?
Ortalama olarak; sadece dren takılması durumunda 3 gün, açık ameliyatlardan sonra 4-5 gün ve kapalı – endoskopik ameliyatlardan sonra 2-3 gün hastane yatışı gerekli olur.
Pnömotoraksın Tekrar Etme Oranları Nedir?
- Bir kez pnömotoraks geçiren kişilerde sadece göğüs tüpü (dren) takılarak tedavi edilmesi durumunda hastalığın bir süre sonra tekrar etme olasılığı %20’dir.
- İki kez pnömotoraks geçirmiş ve sadece dren takılarak tedavi edilmiş kişilerde bunun 3. kez olma olasılığı %50’dir.
- Ameliyat olmuş kişilerde pnömotoraksın tekrar etme olasılığı %3-5 arasındadır.
Bir kez pnömotoraks geçiren kişide çekilecek toraks bilgisayarlı tomografisinde bu hastalığa sebep olan baloncukların olup olmadığı araştırılmalıdır. Baloncukların görülmesi durumunda VATS yöntemiyle operasyon oluşacak nüksleri engelleyecektir.
Aşağıda bize daha önce hastalar tarafından sorulan sorular ve vermiş olduğumuz yanıtları okuyabilir, sorularınız için alttaki soru bölümünü kullanabilirsiniz.
Prof.Dr. Semih Halezeroğlu
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı
Hocam merhaba. 2 kez spontan pnömotoraks geçirdim. İkisinde de ameliyat olmadım dren takılarak tedavi edildim. 5,5 aydır bi sıkıntım yok. Uçağa binmemde , yüzmemde bi sıkıntı olur mu ?
İki kez pnömotoraks geçiren kişilerde pnömotoraksın tekrar etme olasılığı %50’dir. Bu nedenle kapalı yöntemle ameliyat uygulanmalıdır.
Semih hocam merhaba. Bir ay önce spontane pnomatoraks gecirdim. Dren tedavisi gördüm. Sonraki kontrolumde ki tomografi sonuçlarına gore Her iki akciğer üst loblarda en büyüğü sağ akciğer üst lob apikal segment düzeyinde 4×1,5 cm boyutlarında mulltıpl subplevral hava kistleri izlendi. Doktorum sikayetlerin devam ederse ki devam ediyor kapalı ameliyat edebilirim dedi ama seçimi bana bıraktı. Simdi ben ne yapabilirim. Şimdiden teşekkürler
Tomografide akciğerdeki sönmeye sebep olan hava baloncukları tespit edilmiş olması pnömotoraksın tekrar etme olasılığının yüksek olduğunu gösterir. Bu nedenle kapalı yöntemle ameliyat olmanızda fayda var. Geçmiş olsun
Hocam merhaba, ben 1 ay önce spontan pnömotoraks geçirdim ardından doktorum kapalı ameliyat olmamı önerdi ve oldum ameliyatın üzerinden 1 ay geçti sigara içmemem gerektiğini biliyorum ancak çok fazla içmek istiyorum içersem bi sorun olurmu acaba cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Not: yaşım 19
Pnömotoraks geçiren kimselerde içilen sigara yeniden pnömotoraks riskini artırır. İçmen uygun değil
hocam merhaba.oğlum 31.01.2003 doğumlu bu sabah nefes alma zorluğu ve göğüs ağrısı şikayeti ile hastaneye geldik pnomotoraks dendi sol akciğer için dren takıldı spor lisesi öğrencisi tekrarlamaması için ne yapmalıyım.
nasıl önlem alabiliriz.
teşekkürler
Öncelikle bir kaç gün içinde bir bilgisayarlı tomografi çekilerek akciğerde sönmeye sebep olan bir hastalık var olup olmadığına bakılmalı. Eğer bül veya bleb dediğimiz hava kesecikleri varsa pnömotoraksın tekrar etmesini önlemek için torakoskopi (VATS) denilen kapalı yöntemle bunlar çıkartılmalıdır.
Tomografi normalse özellikle çok ağır cisimleri kaldırmamak, ıkınmaya sebep olan kabızlıktan sakınacak şekilde beslenmek ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak gerekir.
Geçmiş olsun
Pnomötoraksa, alkol kullanımının herhangi bir etkisi mevcut mudur ?
İyi günler hocam.
Direnci düşürecek kadar içilirse sorun yaratır
Öncelikle iyi günler hocam.
19 Mayıs 2018 tarihinde sol taraftan pnomotoraks geçirdim ve drenle tedavi oldum,bir ay sonra tekrarladı tekrar dren tedavisi yapıldı ve daha sonra bir ay geçmeden tekrar nüksetti kapalı ameliyat geçirdim.
Devamında gelen 3 ay boyunca bir rahatsızlığım olmamıştı sağ taraftan pnomotoraks olana kadar ve dren tedavisi yapıldı,2-3 ay sonra sağ taraf tekrar nüksetti ve nazal oksijen tedavisi uygulandı ve bunun da üstünden 3-4 ay geçtikten sonra tekrar nüksetti ve sağ tarafdan da kapalı ameliyat geçirdim.Sağ taraftan ameliyat olmama rağmen 2 hafta sonra tekrar nüksetti şuan dren tedavisi görüyorum.Hocam sadece görüşünüzü almak istiyorum.
Teşekkürler
Ameliyat olmayan hastalarda pnömotoraksın tekrar etme olasılığı %50, ameliyat olanlarda ise %3-5 arasındadır. Ameliyat sonrası tekrar ettiğinde hava kaçağı oluşan yere yönelik olarak yeniden operasyon gerekli olur. Geçmiş olsun
İyi günler hocam. Babama 18 gün önce sol spontan pnomotoraks teşhisiyle birlikte sol VATS kapalı operasyon yapıldi. Babam aynı zamanda KOAH hastası. Diren alınıp taburcu olduktan bir hafta sonra tekrar ciğer söndü ve tüp takıldı. İki gün sonra tüp alındı ve tekrar taburcu olduk. Bugün dikişlerin alındığı yerden sıvı gelmesi nedeniyle acile müracaat ettik. Tekrar ciğer sönmüş denilerek tüp takıldı. 20 gün içerisinde üçüncü tekrar VATS Ameliyatı olmasına rağmen normal midir? Tekrar etmesini nasıl önleyebiliriz? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar dileklerimle….
Ameliyat raporunda yazanlar:
Sol VATS+LVRS+plevra biyopsisi
GAA da (ASA 3) sağ lateral dekubit pozisyonda sol 7. İka ile ön aksiller hat kesişiminden toraksa girildi. 4.ika danutulity kesisi açıldı. Yapılan gözlemde AC in bulloz yapısı gözlendi.Yapisikliklar Kunt ve keskin diseksiyonlar ile düşürüldü. Üst Londra 3 bölgeye ve alt lobda 1 adet stapler yardımıyla wedge rezeksiyon uygulandı.Pariyetal plevra biyopsisi yapıldı. Hava kaçağı olan yerler 2/0 vicryl ile onarıldı.Kanama hava kaçağı ve yabancı cisim kontrolünü takiben toraksa 1 adet 28 F chest dren yerleştirilerek katlar anatomik planda kapatıldı.
Ameliyat edilen hastalarda pnömotoraksın tekrar etme olasılığı %5’dir. Doktorlarınız hastanın filmlerine bakarak şimdi nasıl bir tedavi yöntmei uygulanması gerektiğine karar verecektir. Geçmiş olsun
Hocam iyi günler babamın 15 gün önce sol akciğeri söndü kapalı operasyon ile baloncuklar alındı 3 gün sonra taburcu oldu fakat ertesi gğ tekrar aynı şikayet ile hastaneye gittik yatışı yapıldı diren takıldı 2 gün sonra taburcu oldu fakat 2 gün içerisinde yine tekrarladı ve şuan yine diren takılarak yarışı yapıldı.Her taburcu olduğunda akciğeri normale döndüğü halde 2 -3 gün sonra tekrarlıyor ne yapmamız gerekiyor cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Sayfadaki bilgileri de okursanız görecek olduğunuz gibi 2 kez pnömotoraks geçiren hastalarda tekrar etme şansı çok yüksek olduğu için VATS denilen yöntemle kapalı operasyon uygulanması gerekir. Geçmiş olsun
Merhaba hocam 20 yıldan beri bronşeiktazi rahatsızlığım var..Tomografi raporunda Trekea ve her iki ana bronş açık.Kalp boyutu normal Mediastende Patolojik boyutta lenf adomegali saptanmamıştır..Akciğer parankim yapılarının değerlendirilmesindeher iki akciğerde sol akciğer alt lobda daha yaygın kistik bronşiektaziler izlenmiştir.. sol akciğer alt lob büyük oranda kollabe görünümündedir sol akciğer alt lob hacmi belirgin azalmıştır..ve parankim yaygın kistik bronşiektaziler nedeni ile izlenememiştir..Her iki plevral sıvı saptanmamıştır .Kemik yapılarda patoloji saptanmadıAktif infiltrasyon alanı lehine bulgu saptanmamıştır..Öksürük ne nefes darlığı şikayetim var nasıl bir tedavi uygun görürsünüz..Saygılarımla
Ali Bey, bronşketazide nasıl tedavi uygulanması gerektiğini https://www.akcigercerrahisi.com/bronsektazi/ sayfamızda bulabilirsiniz.
Hayırlı akşamlar hocam, ben burun amaliyatı içln İstanbul’a geldim, amaliyat anında sol ak ciğer sönmüş yoğun bakıma alınmışım tüp takmışlardı, yoğun bakımdan ertesi gün akşam çıktım, odaya aldılar ve Salı takılan tüp Cumartesi çıkartıldı, ak ciğer temografi çektim ortada sıvı olduğunu ve ak ciğer alt tarafa halen sönük, hocam bu sönük olan yer açılırmı eski haline dönermi? Şuanda halen nefes almakta zorlanıyorum batma oluyor göğüs altı ve sol tarafımda, eski tempo yok artık fiziksel olarak sınırlandım, psikolojik olarakta çok yıprandım, şimdi tekrar Danimarka’ya döndüm, uçak yasak olduğu için arabayla geltirdiler. Hocam ben 48 yaşında grip dışında herhangi bir sağlık sorunu olmayan çok aktif bir bayandım.. eski halime dönmem mümkünmü, ve tedavi olarak öneriniz ne olur, ilk defa ak ciğer sönmesi yaşıyorum. Saygılarımla pamuk
Akciğerin yeniden eski haline gelip gelmeyeceği bilgisayarlı tomografide akciğerde sönmeye sebep olan balonların olup olmamasına bağlıdır. Eğer bu sönme sadece size yapılan işlem sırasında gelişmiş bir sönme ise bu tamamen düzelir ve tekrar etme olasılığı düşüktür. Diğer durumda ise tekrar edebilir. Bu nedenle bilgisayarlı tomografilerinizi bulunduğunuz yerde bir göğüs cerrahisi uzmanına gösterip sorularınızın net yanıtlarını alın ve bundan sonraki olasılıkların ne olduğunu kesin olarak öğrenin. Geçmiş olsun
Cvpladığınız için çok teşekkür ederim hocam.fakat hocam ben ameliyat olalı 33 gün oldu son bi kaç gündür sırt ağrım var tekrar nüks etmiş olabilirimi.çok korkuyorum bu yüzden gidip röntgen çektirmeye korkuyorum.
Katameniyal pnömotorakslar özellikle adet dönemlerinde nüks edebilirler. Diyaframa yama konulması bunu azaltır ancak yine de nüks etme olasılığı vardır. öncelikle hastalığınızın kesin olarak katameniyal pnömotoraks olup olmadığını öğrenin. Bundan sonra bir süre adetlerinizi kesecek hormon tedavileri ile pnömotorakslar engellenir ve akciğerinizde yeterince yapışma sağlanınca adetleriniz kesilebilir. Teşhiniz hakkında doktorunuzla görüşün. Tekrar geçmiş olsun
Merhaba hocam 03/072014 tarihinde sağ tarafımda pnomötoraks nedeniyle diren takıldı fakat tekrar nüks etti 18/08/2014 tarihinde açık ameliyat oldum herhangi bir sorunum yoktu. Ağrılarım olmaya başlayınca tekrar doktora gittiğimde sağ ciğerimin tekrar söndüğünü söyledi 30/05/2018 tarihinde tekrar diren takıldı hastanede bi süre kaldıktan sonra taburcu edildim.sırt ağrım olunca tekrar doktora gittiğimde yine sağ ciğerimin alt tarafının söndüğünü söyledi.22/02/2019 tarihinde açık ameliyat oldum ve doktorum diyaframıma yapama yapacağını söyledi ve diyaframıma yapa yapıldı.yapılan işlem doğrumudur.4yıl içerisinde 4 defa pnomötoraks oldum.2 defa diren takıldı 2 defa açık ameliyat oldum anlayacağınız hocam tekrar nüks etme olasılığı varmıdır.şunanda hafif ağrılarım var çok korkuyorum.teşekkürler
Bahsettiğiniz durum kadınların adet dönemlerinde ortaya çıkan ve KATAMENİYAL pnömotoraks durumunu gösteriyor. Bu sayfalarda sizlere bazı değerlendirmeler yapabiliyorum sadece. Yapılan işlemlerin doğru olup olmadığına karar vermek durumunda olmam olanaksız. Acil şifalar dilerim.
Merhaba,
07.03.2019 tarihinde otobüs içinde geçirmiş olduğum kaza sonucunda Sol scapula kemiğinde ve sol 3,4,5,6,7,8,9 . kot posteride fraktürlerin mevcut olduğu belirtildi. Hastane 4 gün tedavi görüp, tedavide sadece ağrılarım için blokaj yapıldı ve contralmal ilacını kullandım . Çok fazla ağrım olması nedeniyle postur duruşumu tam olarak dik bir şekilde sağlayamıyorum. Kaburga kemiklerinin kaynaması sırasında eğrilik oluşur mu? Tomografimde görüldüğü gibi kırık kemiklerin arası çok mu açık? Bu fazla açıklığın cerrahi işlem olmadan düz bir şekilde kaynaması mümkün mü? Kendim bolan şişirip, nefes egzersizleri yapıyorum yeter mi?
Şuan ayna bakınca fark edilir derecede sol ön kısımda meme organın üst kısmı, sağdakine göre daha yüksekte durmakta . Bunlar kırılma kaynaklı mı? Sonra düzelir mi? Muayene olduğum doktor önemsemedi, ama şuan çok tedirginim.
Değerli vaktinizi ayırıp, maili dikkate aldığınız için teşekkür ederim.
E.pikriz raporu, röntgen ve tomografi bilgileri ekli dosyadadır
Epikriz raporu:
Sol hemitoraks spolunuma az katılıyor. Cilt altı amfizemi yok kragman mevcut dinlenmekle bilateral solunum sesleri alınıyor. Sol amplütüdü düşük alındı. Ral ronküs yok. GRF: SOL 3.4.5.6.7.8.9. posterioe fraktürleri mevcut. Sol Sinüs Küntlüğü ve % 1-5 PNX İZLENMEKTE
Yasemin Hanım, çok sayıda kaburga kırığı var. Postür – şekil farklılığı bundan kaynaklanıyor, bu bir süre sonra daha da belirgin hale gelir. Postürünüzü normal pozisyonuna getirmeniz ancak ameliyatla veya kaburgalarda tam iyileşmenin ortaya çıktığı 6-8 hafta sonra düzenli pilates veya spor salonı egzersizleri ile sağlanabilir. Geçmiş olsun
Hocam ben kapalı ameliyat oldum ilk atakta 1 gündür taburcu oldum evdeyim ama nefes darlığım geçmedi acaba ameliyattan dolayı mı bu nefes darlığı yoksa bi sorun olma ihtimali var mı
Bunu anlamak için sadece doktoruna başvurup muayene olman gerekir
Ben 2. Defa pnömotoraks geçiriyorum yüzme ve ya box kick box vb. Spor branşları tehlikeli ve ya kalıcı hasar bırakma riski varmıdır?
İki defa pnömotoraks geçiren kişilerde 3. kez pnömotoraks gelişme olasılığı %50’dir. Bu nedenle, kapalı ameliyatla pnömotoraksa sebep olan bölgenin onarımı gerekir. Ameliyat olmazsan bu tür spor aktivitelerinden kesinlikle uzak kalmalısın. Acil şifalar dilerim
Iyi gubler hocam ben iki kere pnomotraks oldum. Ilki yüzde 60 çiğnerim söndü tüp takıldı. 1.5 ay sonra ikincisini yaşadım. O işe yüzde 10 du . Oksijen tedavisi uygulandı. Iyilestim ve hastaneden çıktım. Kendimi iyi hissediyorum bir sıkıntım yok ama doktor ameliyat diyor ne yapmalıyım. Ameliyat zorunlu mu
2 kez pnömotoraks geçiren hastaların yarısında tekrar pnömotoraks olur. Bu yüksek risk nedeniyle ameliyat zorunludur. Kapalı ameliyat hasta için zorlu bir süreç değildir. Böyle yüksek bir riski almanız uygun değil. Geçmiş olsun
Mrb hocam 2017 ekim ayında tüp taktim 2018 ekimde yine tekralandi tüp taktim gene 1250km yolculuk yapacam sıkıntı warmı
İki kere pnömotoraks geçirenlerde tekrarlama ihtimali %50’dir. Bu nedenle 2 kez pnömotoraks geçiren hastalar pnömotoraks tekrar etmesin diye ameliyat edilirler. Şimdi sizin yyolculuğunuzda veya bunun dışında bir zamanda yeni bir pnömotoraks olasılığınız var. Bu yolculukta da olabilir veya olmaz. Bir doktora muayene olun, gerekirse filminizi görüp öyle karar verilsin.
Hocam merhaba babam 64 yaşında sağ akciğerin üst tarafında 4 cm büle rastlandı patlamadan müdahale edilebilmesi mümkün mü acaba ne yapmamız gerekir şimdiden teşekkürler
Arzu Hanım, bu önemli bir konu: bazı büller küçükse bile tehlikeli diye alınmalı, bazıları büyük olsa dahi alınması gerekmez. Bu kararı vermek ancak hastanızın öyküsü, yakınmaları, muayenesi ve BT’deki bulguları değerlendirilerek mümkün olabilir. Yazmış olduğunuz bilgi ile size müdahale için bir yorum yapmam olanaksız. Geçmiş olsun
Hocam merhaba…şubat 2018 de 14 gün arayla 2 defa pnömotorax geçirdim…ilkinde dren 2. de tüp takıldı..Şu an şubat ayında Peru ya seyahat etmeyi planlıyorum..Rakımın 3500 metre olması benim için risk faktörümüdür ?
Evet, bu son derece ciddi bir risk oluşturur. İki kez pnömotoraks geçiren bir kişide 3. kez pnömotoraks ortaya çıkma olasılığı %50’dir. Bu nedenle iki kez pnömotoraks geçiren hastaların kapalı yöntemle ameliyat edilmesi şarttır. Hele ki bu kadar uzun yolculuk ve bu kadar yüksek rakım sizin için kabul edilebilir bir risk değildir. Ameliyat olmadığınız durumda hiç bir göğüs cerrahisi uzmanı size bu konuda farklı bir öneride bulunamaz. Çok geçmiş olsun.
Hocam yaklaşık 1.5 yıl önce açık pnomotorax ameliyatı oldum bir kaç gündür ameliyat ve meme kısmında ağrılar var atlet bile deyse ağrı yapıyor neden .teşekkürler
Ameliyat bölgesi yakınlarında özellikle soğuk aylarda zaman zaman bu tür hislerin olması doğaldır. Merak edilecek bir durum değil. Geçmiş olsun.
Iyi gunler hocam benim teyzem birkacgun oncesinden kaburga boslugunda agri nedeniyle doktora gidiyor akcigerde 7 cm hava kabarcigi oldugunu soylediler ve diger taraftada cok kucuk hava kabarciklari oldugu goruldu ve bir an once ameliyat olmasi gerektigi soylendi bunun ameliyati acaba acik olarakmi yapilmaktadir yoksa kapali ameliyatlami yapiliyor tesekkurler
Seval Hanım, günümüzde bir çok akciğer ameliyatı kapalı uygulanıyor. Eğer bu hava balonları için ameliyat uygulanacaksa kapalı uygulanması uygun olur. Geçmiş olsun
Doktor bey, ilginiz ve Hasta yakını kaygısı nedeniyle hemen cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Diafram plikasyonu endoskobik bir yöntem midir?bu işlem nasıl yapılıyor?.Annemin yaşı nedeniyle riskleri nedir?Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Aysun Hanım, diyafram plikasyonu açık ve kapalı olarak yapılabilir. Diyafram plikasyonu riskleri yüksek değildir. Diğer ayrıntıları ameliyatı yapacak olan cerrah ile görüşmelisiniz. Ben bu site üzerinden size genel değerlendirlemlerde bulunabilirim. Sorduğunuz sorular ancak hastanın ayrıntılı muayenesi ile yanıtlanabilir.
Hocam merhaba
Annemin yaşı 78. Temmuz 2018 de aort damarı ve baypass sonucu sol akciğerinin söndüğü söylendi.Bronkoskopi sonucunda sol diyaframın zarar gördüğü belirtildi.Diafram testi yaptırdığımızda ise sol diyaframın sağ diaframa oranla belirgin şekilde yavaş çalıştığı saptandı.Nefes darlığı ve enfeksiyonla sürekli mücadele ediyoruz.Satrasyonu düşük olduğu için okşijen kullanmak zorunda kalıyor..Ventolin ve pulmicort kullanıyor Bu sorunun çözümü olarak siz ne önerirsiniz?Diafram pili v.b yöntemler uygun mudur.?Annem aynı zamanda tansiyon, parkinson ilaçları kullanıyor.Cevaplarsanız çok sevinirim.Teşekkürler.
Aysun Hanım, kalp ameliyatları sonrasında kalp zarı üzerinde ilerleyen ve diyaframın çalışmasını sağlayan sinir hasra görebilir. Eğer bir diyaframın çalışması tamamen durmuş ve hastada sizde olduğu gibi belirgin yakınmalar ortaya çıkmışsa yapılacak olan bir göğüs cerrahisi uzmanına başvurmanız ve ‘diyafram plikasyonu’ operasyonu ile diyaframı normal pozisyonuna getirmektir. Ameliyat sonrası hastada belirgin şekilde düzelme ortaya çıkar. Geçmiş olsun.
Iyi günler hocam. Ben 3 hafta önce spontan pñömotoraks geçirdim diren takıldıktan 5 gün sonra taburcu edildim. 10 senedir sigara iciyordum ve işim ağır di üstünede aģır spor yapiyordum. Sigarayı ve işi tamamen bıraktım tekrar nüks etmemesi için veya zarı kuvvetlendirmek için daha neler yapmam nasıl beslenmek gerekir.
Erkan Bey, sigarayı bırakmış olmanız son derece yararlı olur. Ayrıca çok ağır eşyaları kaldırmadan kaçınmalısınız. Bunun dışında normal yaşantınıza devam edin. Geçmiş olsun.
Sayın hocam merhabalar. Ben de bundan 5 ay önce spontan pnömotoraks geçirdim ve dren yöntemi uygulanarak 4 gün içinde taburcu olmuştum. Şuan için sağlığım çok iyi. Hiçbir problemim yok. Taburcu olduktan sonra da herhangi bir sorunda yaşamadım çok şükür. Lakin hocam size sormak istediğim konu şudur: 1 hafta içinde 3 saatlik bir uçak seyahatim olacak ve kontrol amaçlı çekildiğim tomografide sağ ve sol akciğerimde büller varmış. Görüştüğüm doktorlarsan biri “bana kalırsa uçağa binme” derken bir diğeri ise “kabin basıncı değişmez, normal insandaki olasılık ne ise sende de aynısıdır” dedi. Hocam sizin görüşleriniz benim için çok önemli olacak bu konuda. Uçağa binebilir miyim? Veya uçakta olası bir aksilik durumunda yapmam gereken/almam gereken önlemler nelerdir? Şimdiden çok teşekkür ediyorum hocam..
Pnömotoraks geçirenlerde uçağa binme yasağı diye bir şey yok. Ancak sizde akciğerlerinizde büller (hava balonları) görülmüş. Bunların büyüklüğü ve yaygınlığını görmeden ve uçak yolculuğunuzun süresini bilmeden size olumlu veya olumsuz her hengi bir öneride bulunabilmem mümkün değil.
Hocam öncelikle bu hastalara böyle size soru sorup içlerini rahatlatma, yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Yaklaşık 5 ay önce ilk pnömotoraks mı yaşadım. Dren tedavisi uygulandı ve 4 gün içinde çıktım. Çıktıktan bir hafta sonra tekrar hastaneye yattım nazal oksijen tedavisi yaptılar ve hafif çökmeyi giderdiler. Bunlardan sonra iki ay üstüne tekrar nüks etti ve Dr. Siyami Ersek hastanesinde ameliyat oldum. 1 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra normal servise alındım ve serviste 5 gün kaldıktan sonra taburcu edildim. Ve aradan 2 ay geçti Allahıma çok şükür şuan birşeyim yok. Fakat hocam şöyle bir durum oldu. Bundan 2 hafta önce ciğerin alt tarafından sanki vurma hareketlerini hissettim. Nazal oksijen alırken de öyle vurmalar oluyordu. Ve bu vurmalardan sonra tam orta tarafta bir ağrı oluştu ve herhalde patladı zannettim. Direk uyudum moralim aşırı bozuldu. Sabah kalktığımda ise birşeyim yoktu. Yine hafif vurmalar oluyordu. O vurmalarda bir gün sonra geçti. Fakat hocam ben ameliyat olduğum zaman dren bende takılı iken öksürdüğümde hava çıkıyordu. Ameliyat olduktan sonra o tüpten hava çıkması normalmidir. Bu havayı çıkana kadar baloncuk çıkmayana kadar öksürdüm. Hocam merak ettiğim konu şu; vats ameliyatı olduktan sonra takılan drenden hava çıkması normalmidir (taburcu olana kadar öksürdüm ve bir süre sonra öksürdüğümde sadece su oynuyordu) yani ameliyattan sonra bu durum normal midir. 18 yaşındayım ve 1.92 boyum var. Kilom ise 72 yani zayıfım. Sizce kilo ile alakalı bir durum söz konusumudur? Vats ameliyatından sonra tekrar etme ihtimali %7 demişsiniz peki bu kişiden kişiye değişir mi? Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim saygılar.
Ameliyat sonrası hava kaçağı normaldir. Bu sonlandığında dren çekilir. Şu anda yaşamış olduğunuz yakınmalarınız için muayeneniz yapılıp akciğer grafiniz görülmelidir.
Hocam 2 buçuk ay önce spontan Pnomotoraks geçirdim 10 günlük dren tedavisinden sonra ameliyat olmadan taburcu oldum daha sonra tomografiye girdim ve baloncuklara rastlanmadı benim şuan vücut geliştirme sporları yapmamda ağırlık kaldırmamda yani göğüs kaslarımı geliştirmemde bi sakınca olabilirki hocam ve bilgisayarlı tomografide yanılma payı varmıdır son teknoloji bi bt makinesiydi fakat tomografide görünmeyen baloncuklar olabilir mi?
BT’de baloncuklar görülmemiş olması iyi bir bulgu. Ağırlık kaldırma şeklindeki çalışmalar için en az 3 ay beklenmelidir. Diğer aktivitelerde kısıtlama yok.
Mrb sevgili hocam ben 32 yasindayim bundan 4 yil once acil kaldirildigim hastanede ogrendim bu rahatsizligimi orda doktorlarin bana soyledigi hem sag hemde sol taraflarda yani akcigerin her iki tarafinda baloncuk oldugundan hayati risk tasidigini bunu icin akcigerinin bir tarafina kapali ameliyat gerektigini soylediler bende sol sol taraftan amelat oldum.. yaklasik 20 gun once yine ayni olay tekrarlandi yani kapali ameliyat oldugum sol taraftan yine hava baloncugu olusmus ve patlamis ama akcigerim tam olarak sonmemis dediler
yaklasik 15 gundur oksijen ve agri kesicilerle tadavi altindayim.
Sag tarafta ise olusan hava baloncuklarin halen oldugunu soyluyorlar bunlarin suanda hayati risk derecesi nedir ? bu rahatsizligin kesin cozumu var midir ve ilac tedavisi yokmu cunku ameliyat olurkende suan anda da hic bir ilac tedavisi gormedim sadece kendimi dikkat etmem gerektigini soylediler doktorlar. vereceginiz cevap icin simdiden tskler
Bu sorularınızın yanıtlarını pnömotoraks sayfamızda bulabilirsiniz. Başka bir merkezde tedavi görmektesiniz. Burada sizinle ilgilenen meslektaşlarımızın önerilerine uymanız dışında bir tavsiye etik olmaz. Acil şifalar dilerim.
Mrb hocam
Sanirim siz beni yanlis anladiniz ben suan tedavi gormuyorum herhangi bir yerde
Sadece 2. defa tekrarlandi akcigerde baloncukjarin patlamadi ve acil olarak kaldirildigim icin normal halime gelince tekrar eve geldim tedavi olmak istedigim icin size yazdim.. ve ameliyat oldugum yer ile 20 gun once acil kaldirildigin yerler bile farkli yani bu yuzden yardim istiyorum simdiden tskler
Ali Bey, pnömotoraksın tekrarlamış olduğunu belirtiyorsunuz. Bu ancak baloncukların patlaması sonucu oluşur. Ayrıntılı değerlendirmeniz için lütfen ameliyat olduğunuz merkeze baş vurunuz.
Hocam ben duzcede bekarken akciğerim sôndü ani bi sanciyla dren takildi 2 hafta durdu sonra eve gönderdiler 2 hafta sonra elimle göğsümde sünger ezermiş gibi bi boloncuk fark ettim agri olmadan bidaha doktoruma ciktim hava kaçiriyo dedi sonra agzimdan hava vererek hastanede iki hafta kimildamada yattim . aradan 1sene gecti sonra evlendim izmitteki cerraha gittim ikinci kez kaçak olduğunda amaliyat olman gerekiyordu niye amaliyat etmedi doktorun dedi ben doktorsam ciğerin gene patlicak dedi patladiktan sonra amaliyat olcaksin bana gel dedi ama kesin patlar dedi . Kime inanim yardim edin lutfen ???
Eğer pnömotoraks sayfamızdaki bilgileri okursanız göreceksiniz ki 2 kez pnömotorak geçirmiş olmak ameliyat gerektiren bir durumdur. Tekrar pnömotoraks olma ihtimali 2 kez pnömotoraks geçiren kişilerde %50’dir.
Merhabalar; Babam 72 yaşında bugünkü doktor kontrolünde sağ akcığer kapalı demışler ve ilaç tedavisi vermisler 15 gun sonra tekrar kontrol bu ne anlama geliyor.Daha önce bir kalça ameliyatı geçirdi ve ciğer pıhtı atmışti babam bunu söylemeyi unutmuş alakalı olabilirmi bu olayin ardından 5 sene geçti teşekkür ederim.
Bu bilgilerle, filmlerinizi ve diğer test sonuçlarınızı görmeden yorum yapabilmem ne yazık ki olanaksız. Lütfen doktorlarınızın önerilerine uyunuz. Acil şifalar dilerim.
31 aralık 2015 kapalı amelıyat zar alınmadı sponcla kanatma ıslemı yapıldı büller alındı
5 ocak taburcu
11 ocak pnx 2 kez dıren cekıldı fakat her defasında tekrarlandı ve
18 ocak yatış Verildi tekrr
28 ocak 2. kapalı ameliyat akcıgerdekı zar komple alındı büle rastlanmadı
6 subat dırenden 5 sırınga kan gönderildi
7 şubat thopaz cıhazı takıldı eve yollandım
11 subat rontgen sonucunda ust kısımda boraz bosluk thopaz akıs ortalama 40-70
13 subat dıren bıraz gerı cekıldı rontgen sonucunda 11 sıbata gore bıraz daha fazla cokme thopaz akıs ortalama 20-40 konustukca akısta yukselme.
Hocam Allah askına yardım edın yaklasık 28 gunden fazladır dırenle yasıyorum psıkolojım bozuldu hala ust kısımlarda yapısma olmuyor 2 ameloyattan sonra cıgerımın ust kısmı hıc yapısmadı bır kere bıle aklımı kacırmak uzereyım napıcam ben baska bır doktora mı gıtmeliyim neden boyle oluyor ameliyat videomu ızledım cıgerlerım masallah tertemız ama cogerım sısmıyor sızce neden normal mı bu durum
Kübra Hanım, burada sizlere sadece bilgiler verebiliyorum. Sizin durumunuzda yardımcı olabilmem için hastanemize baş vurmanız gerekir. Acil şifalar dilerim.